Carlstens fästning


Carlstens fästning är Marstrands största sevärdhet och den syns milsvida omkring. Man kan beskåda fästningens mäktiga murar runt om utifrån men ett besök inuti är väl värt entréavgiften.

  • Till start: 408,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Kungälv 
  • Avgift: Nej 


Carlstens fästning

Carlstens fästning är Marstrands största sevärdhet och den syns milsvida omkring. Sedan 300 år har den legat högst upp på Marstrandsön.

Som flera andra försvarsverk har de växlat mellan försvar och förvar. På museet får man uppleva dess historia och hur livet var bakom murarna. Här satt bland andra Lasse-Maja, som klädde ut sig till kvinna och dess enda kvinnliga fånge Metta Fock inspärrade.

Man kan faktiskt även övernatta här eller se andra evenemang.

Att vandra runt fästningen nära och på håll är även det en upplevelse utan att betala entré.

Länkar

Carlstens fästning
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Strandverket konsthall
Inrymt i i den gamla försvarsanläggningen Södra Strandverket visas samtidskonst inom främst fotografi och skulptur, men även måleri och digital konst. Fika och lättare måltider serveras i Bistron.
OrtMarstrand
Åstol
En mysig ö, liten och nätt men ändå komplett med krog, kafé vacker miljö på randen till öppet hav. Hit dras kulturfolk från Göteborg. Ön nås efter kort båttur från Rönnäng.
OrtTjörn
Tjörnehuvud utsiktsberg...
Om man ska ta båten till Dyrön eller Åstol från Rönnängs brygga så kan man passa på att ta sig upp för detta utsiktsberg. Marstrand och Lysekil ser man på håll och Åstol lite närmre.
OrtRönnäng
Rönnäng
Om man inte ska vidare till öarna Åstol och Dyrön härifrån så kan man äta vid bryggan och njuta av båtlivet eller ta sig upp på utsiktsberget. Bra bad med sandstrand och klippor.
OrtTjörn
Nordiska Akvarellmuseet
Årets museum 2010 uppfört med arkitektur i världsklass, helt tillägnat akvarellkonsten. Vackert beläget en bit från Skärhamn och fina badmöjligheter intill. Bra restaurang med fantastisk utsikt.
OrtTjörn
Kärna bokskog.
Kärna bokskog är ett populärt utflyktsmål. Man kan promenera genom bokskogen på en lättframkomlig stig och det finns bord och bänkar för en picknick.
OrtKungälv