Edsviken runt


En rundtur kring denna mälarvik som har så rik historia. Gränsar till de tre kommunerna Solna, Sollentuna och Danderyd.

  • Till start: 8,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Sollentuna 
  • Avgift: Nej 


Edsviken runt
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Nora strand

Här håller Danderyds båtklubb till men det är ett väl tilltaget promenaddäck för allmänheten. En rogivande plats att vara på.

Sätra ängar

Sätra ängar är ett naturskönt park- och ängsområde vid Edsviken. De norra delarna som ligger nära Sätraängs kyrka visar rester av en trädgård från 1700-talet. Prästgården har varit omnämnd redan på 1400-talet.

Rösjöbadet

Sollentunabornas favoritbad nr 1. Här kan man campa eller hyra stuga eller bara bada. På en stor gräsmatta kan den breda ut sig som inte vill ha sand mellan tårna. Man badar från sandstrand, brygga eller en vattenrutschbana som kostar 10 kr / åk. Minigolf kostar 40 för de stora och 25 för de små och kanotuthyrning för 80 kr/timme.

Kungsträdgårdsgatan, Sollentuna

Länkar

Landsnora kvarn

Landsnora kvarn en av Sollentunas äldsta byggnader där det malts mjöl i mer än 400 år och fortfarande är i bruk. Endast två gånger höst och vår är det öppet för allmänheten när Sollentuna hembygdsförening drar igång kvarnarna. Då finns nymalt mjöl till försäljning och det serveras kaffe med nybakat bröd.
 
Det var samme man, proviantmästare Henrik Olofsson i Bagare by, som även byggde Edsbacka krog i slutet av 1620-talet.  1638 förvärvade Gabriel Bengtsson Oxenstierna stora områden i Sollentuna och 1647 bildade han Edsbacka säteri (Edsberg).

Edsbergs slott

Den första i släkten som ägde huset var Thure Gustaf Rudbeck. Han betalade år 1757 hela 360 000 kopparmynt för slottet. Redan 1760 ersatte han det gamla trähuset med ett stenhus. Det byggdes i fransk rokokostil och hade två våningar och två flyglar. Efter att familjen ägt slottet i drygt 200 år köptes det av Sollentuna kommun 1959, som sedan dess låtit Sveriges Radio och senare Edsbergs musikinstitut driva musikutbildning här. Verksamheten är numera en del av Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Det har under senare år renoverats och innehåller idag även en festvåning.

I anslutande Edsbergsparken finns det stora gräsytor med plats för picknick och bollspel. Här samlas Sollentunaborna, bland annat på nationaldagen. I parken ligger Café Brygghuset som har en trevlig uteservering på sommaren. Rolig fakta är att lokalen på 1700-talet användes som tvättstuga. För den som vill lyxa till det lite extra på matfronten finns här också Edsbacka Wärdshus och Edsbacka bistro.

Läs mera

Länkar

Edsbacka värdshus

Beläget i vackra Edsbergsparken ett stenkast från Edsbergs slott ligger detta 1700-talshus på platsen där krogverksamhet bedrevs redan 1628. Att det ligger vid vägen hör till för det här var en av krogarna på vägen till Uppsala.

Håller inte samma klass som när Christer Lingström drev det under namnet Edsbacka krog. Men likväl en underbar miljö inne som ute och man är tillräckligt bra för att rekommenderas av White guide.

Tel: 08-580 016 60

Länkar

Ulriksdals slott

Slottet uppfördes på 1600-talet för fältherre Jacob De la Gardie. Slottet hette därför också Jacobsdal fram till att Ulrika Eleonora som efterträdde Karl XII gav slottet namnet Ulriksdal efter kungens yngre bror Ulrik.
 
Slottet är öppet under sommarmånaderna. Ulriksdals slott är ett av de kungliga slotten. Vid ett besök på slottet rekommenderas även slottsparken, Orangeriet med svenska skulpturer av Milles och Sergel, Confidencen där det ges konserter och fika på slottscafét eller Trädgårdscafét en bit norrut. Äter gott gör man på Ulriksdals värdshus.
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Ulriksdals slottscafé.
Smutta på en kaffe inne i caféet och insup den historiska miljön. Eller avnjut kaffet utomhus med utsikt över 1600-talsslottet och den praktfulla parken.
OrtSolna
Ulriksdals slott.
Ulriksdals slott är ett av de kungliga slotten. Vid ett besök rekommenderas slottsparken, Orangeriet med svenska skulpturer samt fika på slottscaféet.
OrtSolna
Ulriksdals värdshus.
Gör som Bellman och besök Wärdshuset i Ulriksdal. Lunch vardagar, i övrigt ala carte samt det klassiska smörgåsbordet. Det angränsande slottet med park är måsten.
OrtUlriksdal
Överjärva gård
En lantlig oas mitt i stan. Sverige som det var förr. En stor gård, det magnifika Hästskostallet (idag café), gårdsbutiker, djur och ett statarmuseum.
OrtJärva
Danderyds sjukhus till Nora Strand
Från Danderyds stora sjukhus går promenaden förbi vackra Stockholms golfklubb på varierande underlag som slingrande spångar, längs klippor och stränder.
OrtDanderyd
Brunnsvikens trädgård & café.
Kombinera växtshopping med en härlig fika. Hembakat och hemlagat av bakverk och luncher. Caféet ligger i äldsta växthuset och passar vinter som sommar.
OrtSolna