Enköping - parkernas stad.


  • Till start: 65,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Enköping 
  • Avgift: Nej 
Laddar..
Stor karta

Enköpings parker är verkligen enastående. Bland annat bjuder man in kända trädgårdsarkitekter och man har även en trädgårdsutbildning i staden så elever får skapa nytt i parkerna.

Sevärdhet 1 av 8

Enköping

Där Enköping ligger idag låg en handelsplats redan på vikingatiden. Staden nämns på 1100-talet i ett brev som är Sveriges äldsta bevarade skrift. Ända till 1600-talet var man en viktig utförselhamn för varor från Bergslagen.  Med landhöjningen försvårades sjöfarten och man gick istället över till att odla köksväxter särskilt pepparrot och man kallades även pepparrotsstaden.
 
Enköping kallas för Sveriges närmaste stad ingen annan stad har fler städer så nära. Idag är staden känd för sina många parker. Hela 20 stycken där man förutom stora som Domarparken med 200 olika perenner, har en mängd små sk fickparker. Enköping har även många historiska och pittoreska byggnader och speciellt rekommenderas ett besök i hamnen.

Äter bäst gör man på prisbelönta Bistrot Bombance och fikar på Café tant Gredelin, båda mitt i stan.

Läs mera

Stora torget

Stans centrum med restauranger runt om.

Bistrot Bombance

Enköpings stolthet ligger mellan Stortorget och ån på Kungsgatan mitt i stan. Inredningen har många franska inslag och kulörta lampor nästan gör att man hör tonerna från ett musette dragspel. Här ser man maten tillagas av de flinka kockarna medan man väntar och servicen är uppmärksam och trevlig.

Kungsgatan 27, Enköping
Boka bord: 0171-27520

Länkar

Westerlundska gården.

I slutet av 1800-talet blev Enköping känt utomlands för stadsläkaren Ernst Westerlunds revolutionerande behandlingsmetoder av  nervsjukdomar.  Flera patienter från utlandet kom till honom för behandling däribland Leo Tolstojs son Lev som gifte sig med Westerlunds dotter.

Byggnaden som tursamt klarade sig från rivningarna under mitten av 1900-talet och har inredning från doktorns praktik och bostad samt tillhörande trädgård.

Drömparken

Drömparken är en perennpark inspirerad av naturen med många olika arter och sorters perenna växter i stora volymer. Det är Enköpings mest uppmärksammade park och är designad av holländaren Piet Oudolf som skapat ett sensommarfyrverkeri med höga gräs och perenner i ljuva, spännande färger. Parken är under utveckling.

Idéträdgårdarna

Årligt återkommande trädgårdar skapade av trädgårdsmästarstuderande vid yrkeshögskolan i Enköping. Temat 2013 var Känslor i år 2014 Sagor.

Strömparterren

Strömparterren, buskar, träd och perenner i en lummig miljö. Karaktär av Woodland.

Hamnmagasinen

I de här gamla spannmålsmagasinen från 1700-talet finns numer restauranger och butiker. Galleri, hantverksbod med lokala hantverkare från Mälardalen, räkbod och krog ger nåt åt alla. Här sitter man mysigt längs småbåtskajen och njuter av räkor och annat gott.

Restaurangen och caféet har öppet 11.00-18.00 alla dagar.
Dagens rätt serveras 11.00-15.00.
Man serverar även smörgåsar, tårtor, bakverk och annat gott i kaféet.

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...