Fornbyn


På sant Skansen-manér har man utanför stans museum samlat ett 30-tal gamla byggnader från bygden. Man får känna på hur livet var förr och viss verksamhet bedrivs fortfarande.

  • Till start: 285,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Skara 
  • Avgift: Nej 


Fornbyn

Bredvid Västergötlands museums huvudbyggnad ligger det idylliska friluftsmuseet Fornbyn. Hit har man samlat ett 30-tal byggnader från hela Västergötland för att återskapa det gamla bondesamhället.

En lanthandel, smedja, torp, ladugård och ett härbärge samt bostadshus, missionshus, kyrka och dansbana.

Kring gårdarna odlar man gammaldags blommor, frukt, kryddor och grönsaker.

Under sommaren är det flera arrangemang här och på hösten får Skaras sjuåringar leva 1800-talsliv i Händenestugan.

Stadsträdgården
532 23 Skara
Telefon: 0511-26000

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Hornborgasjön
Vii börjar vid ett Naturum för besök vid sjön som är en av Europas viktigaste fågelsjöar. Här kan man läsa på om sjön för vidare resa runt Hornborgasjön eller gå ut på Utsikten och skåda fågel. 
OrtSkara
Gudhems kyrka och klosterruin
Gudhem var klostret där Arns fästmö Cecilia avlade sina 20 år av bot när han stred som tempelriddare. Fakta är att klostret grundades 1161 och brann ner 1529. Intressant besöksmål med vackert läge.
OrtFalköping
Lidköping
En mycket trevlig stad och utmärkt bas för utflykter. Nya stadens torg med Gamla Rådhuset, Limtorget, Rörstrandsområdet och Vänermuseet är toppar och en promenad ut mot Vänern därtill.
OrtLidköping
Kinnekullegården
Perfekt mat -och fikaställe i samband med besök än högre upp på Kinnekulles utsiktstorn. Utsikten här är inte fy skam men åker du vidare så får du se kalkbrottet och Läckö slott.
OrtGötene
Mösseberg utsiktstorn och djurpark.
Både ett berg och ett populärt friluftsområde. Inte nog med att berget är högt, här finns ett torn att bestiga från vilket man ser ned på djurparken på toppen och långt över stan och slätten.
OrtFalköping
Kinnekulle kalkbrott
Kinnekulle kalkbrott är ett storslaget sceneri med dess branta klippor som skapats av miljoner tons brytning av kalk.  Beroende på var du står har du Vänern eller Kinnekulles höjder i bakgrunden. 
OrtGötene