Gräsö - rundtur


Att Gräsö inte upptäckts av flera är synd eftersom det är en av skärgårdens allra mest sevärda. Kanske är det avståndet från Stockholm men samtidigt så tar man sig med vägfärja ända till ön med bil eller buss (Upplandstrafiken). Ön är Sveriges 10:e största och har en nord-sydlig huvudväg som passerar vackra små byar som har förgrenande vägar åt öster och väster som leder till havet där österut innebär fritt hav. Vår rundtur sträcker sig norrut från färjeläget på ön men även södra delen har många sevärdheter.

  • Till start: 114,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Gräsö 
  • Avgift: Nej 


Gräsö - rundtur
Stor karta
Sevärdhet 1 av 8

Gräsöfärjan

Har du tid så är en tur till Gräsö verkligen nåt. Trippa har en rundtur med bil på ön: Gräsö rundtur. Färjan är gratis både till fots och med bil. Väl över så har är det en knapp kilometer till Gräsöbaden som är ett härligt strandbad med restaurang.

Gräsö gård och vandrarhem

Gräsö gård var en kungsgård dvs kungens egen gård redan på Gustav Vasas tid men troligtvis har det varit bebyggt sen vikingatiden. Idag är gårdens huvubyggnad ett vandrarhem och i anslutning finns ett naturreservat med två skyltade vandringstigar Kostigen 1,7 km och Skogstigen 3,5 km. Vandrarhemmet har säsong 1/6 till 15/8 se hemsidan.

Länkar

Gräsö kyrka

Denna träkyrka med praktfull men lite egendomlig arkitektur med separat klockstapel har i princip samma utseende som då den byggdes 1697. Men under rysshärjningarna blev exteriören rejält härjad för att senare återbyggas till nära ursprungligt skick.

Gräsöbaden med campingplats

Gräsöbaden är en badplats med jättefin sandstrand och badklippor mitt över Öregrund. Att lägga en campingplats så här vackert har gjort den mycket populär. Blir man sugen finns liten affär med grillkiosk och café eller restaurang Doppingen med riktigt prisvärd mat.

Djurstens fyr

Djurstens fyr är från 1839 men dessförinnan har det funnits kasar (eldar) eller båk (synligt sjömärke). Vid platsen finns några vackra fyrvaktarbostäder från mitten av 1800-talet som kan hyras på för övernattning.

Storsand badplats

Storsand är ett litet mysigt klipp- och strandbad ett stenkast från stora vägen. Passar även som rastplats men ingen försäljning och bekvämligheterna stavas torrdass. Platsen var tidigare en överskeppningsplats för det kol och ved som Gräsöborna bidrog med för järnframställningen på Forsmarks bruk.

Rastplats med hamn vä Norrboda

Detta är en av många möjliga avstickare från huvudvägen på Gräsö. Här finns sjöbodar och ställningar för att hänga upp fiskenät som tillhör gårdarna i närliggande Norrboda.

Örskärssund

Längre norrut än så här kommer man inte på Gräsö. Örskärssund är som det låter sundet mot Örskär. Om tid ges är det värt besväret att ta färjan över till Örskär som avgår härifrån men rätt sällan så kolla tidtabellen. Annars är detta en trevlig rastplats.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Öregrund - guide.
En av Sveriges bäst bevarade trästäder. Upplev en gemytlig hamn, havsutsikt, fina byggnader, bra affärer, krogar och fik. Härifrån går bilfärjan till Gräsö.
OrtÖregrund
Pittoreska Öregrund med övernattning och bilfärja till Gräsö
Pittoreska Öregrund, där Trippa har en stadspromenad följs övernattning på Strandhotellet och dagen därpå biltur på Gräsö. Vår rundtur sträcker sig norrut från färjeläget på ön till Örskärssund. Att Gräsö inte upptäckts av flera är synd eftersom det är en av skärgårdens allra...
OrtÖsthammar
Tallparken och Tallparksbadet
Strax innan man kommer till Öregrund ligger denna populära park som lockar Öregrundsbor och tillresta. Så bekvämt med detta fina bad och den lilla stadens alla bekvämligheter intill. Badet är både klipp- och strandbad och bjuder på vacker skärgårdsnatur och fin havsutsikt.
OrtÖregrund
Hargs bruk...
OrtÖsthammar
Singö
Nästan så långt norrut man kan komma landvägen i Stockholms skärgård ligger Singö som nås via broar med vackra vyer över havet. Genuin bebyggelse från 1700-talet och vacker natur.
OrtSingö
Lövstabruk
Ägt av Louis de Geer, svenska industrins fader, och var på sin tid landets största järnbruk. Här finns mycket att uppleva samt två snitslade promenader.
OrtTierp