Gustavsberg


Megakulturell eller shopaholic? I Gustavsbergs hamn fyndar du i outlets och antikaffärer. Bra fik och restauranger i ett stycke svensk industrihistoria.

  • Till start: 18,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Gustavsberg 
  • Avgift: Nej 


Gustavsberg
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Gustavsberg,

Megakulturell eller shopaholic – Gustavsbergs hamn är platsen för dig. Här hittar du shoppingfynd, gallerier och ett stycke svensk industrihistoria inbäddad i charmig skärgårdsmiljö.

22 kilometer öster om huvudstaden ligger Värmdös huvudort ”Gurraberg”, som lokalinvånarna kärleksfullt säger. Väl framme kan du strosa i hamnen bland bryggor, fik, gallerier och butiker. Vill du fynda porslin har Kosta Boda, Orrefors, Iitala och Villeroy & Boch sina outlets på krypavstånd från varandra.
 
Ge dig in i de pittoreska bostadskvarteren bakom den pampiga kyrkan. Husen, som i olika etapper byggdes för att hysa porslinsfabrikens arbetare, vittnar om vilka arkitektoniska ideal som härskade just då - här finns både kvarter med vitknutade röda stugor och engelska tegelradhus.

Du kommer med största sannolik att vilja lätta på plånboken här, så välj gärna en lönehelg! För barnfamiljer är barnbiblioteket i källaren på Runda huset ett kul gratisnöje, där hela familjen kan krypa upp i en eka för lite högläsning. Badsugen? Nja, på grund av bruksortens gamla synder bör man aldrig nudda havsbottnen i viken, som bär spår av gifter från porslinstillverkningen.

Trippa har en promenad i Gustavsberg: Gustavsberg - Hälsans stig.

Läs mera

Runda Huset

Runda huset i Gustavsberg är känt i hela landet. Det byggdes på 1950-talet som kommunhus åt Gustavsberg. Sen slog man ihop Värmdö och Gustavsberg och namnet på kommunen blev som bekant Värmdö men centralorten förlades hit men man har växt ur lokalerna och nu är det kulturhus.

Konsumettan

Tegelhuset vid kyrkan byggdes 1889 som bolagsbod. Arkitekt var W Steinholz från Uppsala. När KF hade köpt porslinsfabriken 1937 blev huset samhällets första konsumbutik, Konsumettan.

Gustavsbergs kyrka

Kyrkan är ritad av Gustav Améen och uppfördes 1906-07. Det grågula eldfasta teglet och de svartbruna takpannorna är tillverkade på fabriken.

Grindstugatan och Värmdögatan

Samhällets första bruksgata, anlagd 1870-75. Värmdögatan är från 1870-talets slut och med något högre hus. Arkitekt var Magnus Isaeus, känd stockholmsarkitekt vid 1800-talets slut. Vid Grindstugatan bodde porslinsfabrikens mest yrkesskickliga arbetare.

Kyrkstallet med café

Enligt en karta från 1880-talet var stallet då ett oxhus. Utmed den ena gaveln finns järnringar som kan ha använts för att binda fast hästar. Huset inrymmer sommartid café.

Café Tornhuset

I Gustavsbergs hamn ligger Tornhuset som numera hyser café i systrarna Delselius regi. Förr i tiden fanns här tullverksamhet och väntsal för båtresenärer som lade till i hamnen. Caféet bjuder på mängder av kakor och fikabröd samt enklare luncher som sallader och soppor. Allt är tillverkat från Delselius bageri. Sommartid kan du sitta utomhus med fantastisk utsikt över vattnet. Kallare dagar kan du krypa upp i en fåtölj i den nyrenoverade frächa delen längst in i lokalen och njuta av utsikten därifrån istället.

Öppettider
Alla dagar 9-18

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Gustavsbergs Porslinsmuseum STÄNGT FÖR RENOVERING
Det är föremål från 170 år av porslinstillverkning man visar i samlingarna. Gustavsberg är idag en producent av sanitetsporslin som vattenklosetter och handfat men tidigare var det även bruksporslin och konstföremål.
OrtGustavsberg
Café Tornhuset Gustavsberg
Här var förr i tiden tull och väntsal för båtresenärer. I de vackra lokalerna eller sköna uteserveringen serveras toppenbra fikabröd och enklare luncher.
OrtGustavsberg
Grisslinge havsbad och Siggesta gård.
Grisslinge havsbad är ett av Skärgårdens populäraste bad. Här ligger det populära Delselius café. Vidare till Siggesta gård med det mesta för stora och små där galne kocken huserar i restaurangen.
OrtVärmdö
Ingarö
Ingarö är Värmdös stora ö i söder. Färden går förbi vackert belägna Ingarö kyrka, ett musteri och förbi ett bad i varmare havsvik och sen för picknick eller bistro på stränder vid öppet hav.
OrtVärmdö
Velamsund
Velamsund är ett friluftsområde i Nacka i änden av en skyddad havsvik samt en angränsande sjö. Det finns badplats i sjö, djur, restaurang och kafé. Finns alltid nåt för alla.
OrtNacka
Långa Raden Velamsund - restaurang
En krog i Velamsunds äldsta byggnad, vackert belägen vid vattnet. Bad, gård, herrgårdspark och naturområden intill. Uteserveringen är populär sommartid.
OrtVelamsund