Landskrona till Lund inomlands.


En rundtur från Landskrona inåt landet mot Trollenäs, Skarhult, Flyinge kungsgård Dalby och vidare till Lund. 

  • Till start: 495,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Landskrona 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Citadellet

Citadellet är en av Nordens bäst bevarade fästningar från 1500-talet. Slottet byggdes 1549 - 59 av danske kungen Kristian III. 1827 fungerade Citadellet som fängelse för livstidsdömda och 1902 som en tvångsarbetaranstalt för kvinnor.

Idag används Citadellet för fester, konserter och andra arrangemang. På området finns ett café och en hemslöjdsbutik. Det finns även möjlighet att fiska i vallgraven. Glöm inte fiskekort!

Källa Landskrona.se

Länkar

Trollenäs slott

Trollenäs är ett av Skånes största slott. Slottet kallades ursprungligen Näs efter en udde som bildats där Saxån och Gullarpsån flöt samman. Det var en sätesgård åt släkten Thott och riddaren Stig Aagesen som omtalas 1386 och 1412 och tillhörde ätten. Gården stannade i dess ägo under trehundra år efter att Skåne blivit svenskt och byts då 1682 bort mot Gaunö i Danmark.
 
Då tar släkten Trolle över och äger än idag Trollenäs som det kom att kallas från 1700-talet. Slottet fick sitt nuvarande utseende efter en stor restaurering 1891–1893. I ytterväggen åt trädgårdssidan finns Trolleättens vapen, ett halshugget troll, infällt med svarta stenar i det röda teglet.
 
Här finns ett mycket populärt kafé i en av byggnaderna i parken.

Läs mera

Länkar

Skarhults slott

Skarhult är ett av landets bäst bevarande renässansslott. På senare år har man inriktat sig på utställningar om starka kvinnor. Slottet byggdes under ledning av Chatelaine Mette Rosenkrantz på 1560-talet så den här har starka kvinnor fått ta plats.

Med personlig guide kan man få en tur genom fem århundraden ur fem olika kvinnors perspektiv, väl berättat om deras liv och öden.

Runt slottet finns en vacker park i engelsk stil med slingrande stigar och små vattendrag samt en ruin.

Slottsfika gör man i slottets gamla jaktkällare invid borggården där lättare lunchrätter och bakverk serveras med varm och kall dryck.

Flyinge

Redan på 1100-talet startades hästuppfödning här och det gör det till ett av världens äldsta stuterier som fortfarande är i drift.

Vid starten var det ett danskt biskopssäte men efter freden i Roskilde så blev Flyinge svenskt nationalstuteri 1661 på initiativ av Karl X Gustav. Idag är det internationellt toppnamn i ridkretsar, Paul Schockemöhle som äger aveln tillsammans med bland andra Antonia Ax:son Johnsson.

Det är fritt att gå runt och titta i stallar och byggnader och missa inte de berömda storkarna som häckar på taken. Byggnaderna är öppna 9-16 varje dag. Andra tider gäller under tävlingar och evenemang. På Flyinge kan man fika eller äta lunch med klassisk mat av hög kvalitet men även övernatta i vandrarhemmet.

Läs mera

Länkar

Dalby

Dalby har en av Nordens äldsta stenkyrkor. Heligakorskyrkan grundlades 1060 och delar av den finns kvar i den nuvarande kyrkan. Man tror att Dalby kan ha konkurrerat med Lund och Uppåkra om makten över sydöstra Skåne under 1000-talet. Biskopen hade sitt säte här fram till 1066 då det flyttades till Lund.

En bit härifrån vid Uppåkra nära Lund har man hittat en av Nordens största boplatser från 100 e.Kr till slutet av 900-talet och den hade troligtvis en stadsliknande karaktär. På 970-talet erövrade danske kungen Harald Blåtand (som gett namn åt blue-tooth tekniken) Skåne och i samband med kristnandet flyttade han det samhället norr om ån för att skapa en kristen stad. Troligtvis var det likadant händelseförlopp för Dalby.

På Lunds universitets Historiska museum finns en utställning med fynd från just Uppåkra. 

Läs mera

Dalby Söderskog nationalpark

Lunds domkyrka

Med 700.000 besök varje år och 85.000 gudstjänstfirare är Lunds domkyrka Sveriges mest besökta. Den invigdes redan 1145 och anses vara en av landets främsta sevärdheter och utsågs till ett av Sveriges sju underverk av Vetenskapsradions lyssnare. Förutom själva kyrkan så finns det nybyggda Domkyrkoforum som ger extra djup till besöket.

När kyrkan byggdes togs stenhuggare från Rhendalden och Italien hit för att skapa denna mäktiga katedral och arkitekten hette Donatus. På 1500-talet lät man samme stenhuggare som byggde Glimmingehus, Adam van Düren från Westfalen, att restaurera kyrkan. Speciellt i kryptan finns två mytomspunna stenfigurer vid varsin kolonn.

Populäraste sevärdheten är annars Domkyrkans astronomiska ur, Horologium Mirabile Lundense, från tidigt 1400-tal. Uret spelar stycket In dulci jubilo varpå de tre visemännen kommer fram och hyllar Maria med Jesusbarnet i famnen.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Landskrona
Siw Malmkvist besjöng Landskrona med skorrande r vilket är för många så nära man kommit stan. Väl här blir man nästan häpen över dess kvaliteter. Citadellet, Sveriges första kolonilotter och konstmuseet är några av topparna. 
OrtLandskrona
Glumslövs backar och Hilleshögs dalar
Den korta visiten här är ett stopp vid vägen för att insupa utsikten över de böljande backarna ned mot Öresund. Den längre inkluderar en vandring över ängarna ned mot stranden som ger en extra dimension.
OrtLandskrona
Järavallens naturreservat
Ett populärt naturområde som mestadels ligger på en vall som bildades för 7000 år sedan. Flera fina vandringsleder från kort till lång varav en tillgänglighetsanpassad.
OrtArray
Örby ängar
Ett naturreservat med sällsynt växtlighet och utrotningshotade insektstarter. Betande djur håller strandängarna öppna. Ett fint bad på finns på den långa stranden som leder bort mot närliggande Råå. 
OrtHelsingborg
Råå.
Ett mysigt fiskeläge strax söder om Helsingborg. Fin badstrand och pittoresk bebyggelse. Passa på att vandra en bit längs Rååns dalgång. 
OrtHelsingborg
Gillhög gånggrift.
En gånggrift från stenåldern som man kan kliva in i om man hukar sig. Medtag gärna en ficklampa. Utsikten från höjden är bedårande.
OrtKävlinge