Norrköping en promenad i industrilandskapet


Tydligare än här syns inte Sveriges omställning från industri- till informationsamhälle. Vackra industribyggnader idag fyllda av studerande och entreprenörer.

  • Till start: 135,8 Km 
  • Längd: 2,2 km 
  • Stopp: 14 
  • Ort: Norrköping 
  • Avgift: Nej 


Norrköping en promenad i industrilandskapet
Stor karta
Sevärdhet 1 av 14

Kvarteret Knäppingsborg.

Kvarteret från 1700-talet har anor av mjöl- och snustillverkning. Numera är Knäppingsborg ett uppskattat och välbesökt kvarter för den goda maten, de charmiga caféerna och de personliga butikerna med inredning och mode. Enbart dessa kvarter, som för tankarna till Köpenhamn, är värt resan till Norrköping.

Ståhlboms kvarn.

Kvarnen som är ritad av arkitekten Knut Pihlström byggdes 1925. Byggnaden var utrustad med ett sinnrikt system av transportbanor och schakt under tiden den användes som kvarn.

Upplyst vattenfall.

Vattenfallet vid Bomullsspinneriet sprider ljus i olika färger varje hel- och halvtimme under vintern. Sommarkvällar är som bekant ljusa i Sverige.

Kårhuset Trappan.

Här har de 5 500 studenterna vid Campus Norrköping ett eget kårhus.

Stadsmuseet.

Museet som berättar om Norrköpings imponerande textilepok ligger i ett hus som tidigare var väveri och färgeri. Här hörs fortfarande dunket från vävstolarna vissa dagar och butiken säljer tyger med mönster från svunna tider. Restaurangen serverar mat i källarvalven eller ute på den kullerstensbelagda innergården.

Ordinarie öppettider 1 januari - 31 maj:
Måndagar stängt
Tisdag, onsdag och fredag 11-17
Torsdag 11-20
Lördag och söndag 11-16

Stadsmuseet har fri entré.

Arbis.

Redan på 1800-talet började man spela teater i murmästare Slättengrens hus på Bredgatan och här hade Gideon Wahlberg uruppförande på sina lustspel. Huset ritades till Norrköpings Arbetareförening och här hölls även föredrag.

Dragsområdet.

Drags byggnader är från sent 1800-tal men på den här platsen vid Strömmen har ylletyger tillverkats under mer än 300 år. Ännu tidigare var detta platsen där man kunde dra båtarna över en landtunga mellan två vattendrag alldeles intill vattenfallen.

Skorstenen av Jan Svenungsson.

Konstnären Jan Svenungsson har under många år ägnat sig åt skorstenar. Varje skorsten blir en meter högre än den föregående och skorstenen vid Bergsbron är 14 meter hög. Precis som hans tidigare verk är placeringen något annorlunda. 1999 skänkte Norrköpings kommun skorstenen som är placerad i Strömmen, till Campus Norrköping. Skorstenen är Svenningssons femte av nio skorstenar runt om i världen.

Arbetets museum.

På Laxholmen ligger denna ovanliga industribyggnad med sju kanter som har varit bomullsfabrik och kallas Strykjärnet. Den är byggd på ett sätt som effektivt utnyttjar varje meter av den lilla holmen mitt i Strömmen. Konstnären Carl Milles betraktade Strykjärnet som en av de vackraste industribyggnaderna i landet. I byggnaden ligger Arbetets museum som är ett centrum för utställningar och forskning med anknytning till arbete.

Öppet alla dagar kl. 11-17
Tisdagar kl. 11-20
 
Fri entré

Telefon: +46 (0)11-18 98 00

Strykbrädan.

I Strykbrädan verkade de första pappersmakarna på 1600-talet och Laxholmens väveri har tidigare funnits i lokalerna. Här visar Holmens museum handpapperstillverkning i byggnadens bottenvåning. Fastigheten är numera ombyggd och inrymmer verksamheter som arbetar med innovation och entreprenörskap. I huset finns också en italiensk restaurang med ett stort vinutbud.

Värmekyrkan.

Den gamla ångpannecentralen är idag en unik evenemangsarena med plats för både nöjen och konferenser. I den råa industrimiljön får drygt 1 300 besökare plats och på taket tänds varje år i advent de fyra ljusen i en av världens största adventsljusstakar. Här ligger turistbyrån.

Holmentornet.

Det gula Holmentornet är en av ingångarna till Industrilandskapet. Tornet byggdes på 1750-talet och ligger på den plats där Holmens bruk funnits sedan början av 1600-talet.

Louis De Geer konsert & kongress.

Den före detta pappersfabriken är idag ett unikt konserthus där Norrköpings Symfoniorkester har sin hemmascen. Anläggningen har plats för 1 300 konferensgäster och restaurangen kan servera 1 100 personer. Här möts kulturupplevelser och affärsverksamhet i flexibla lokaler med utsikt över vattenfallen.

Gamla Torget.

På Gamla Torget står industrialismens fader, den holländske finansmannen Louis de Geer staty. Han kom till Sverige 1627 och Carl Milles har gjort hans staty placerad i hjärtat av den medeltida by som sakta formade staden Norrköping. Louis de Geer blickar ner mot sitt verk Holmens bruk, stående på en smyckad sockel.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Norrköping - industrilandskapet
Tydligare än här syns inte Sveriges omställning från industri- till informationsamhälle. Vackra industribyggnader idag fyllda av studerande och entreprenörer.
OrtNorrköping
Söderköping
Söderköping anses av många som en av Sveriges allra mest pittoreska. Här bjuds man på båtliv vid Göta kanal, en glassrestaurang, ett utsiktsberg för den spänstige och massor med kulturhistoria och småortsgemyt.
OrtSöderköping
Sjöstugans Restaurang...
Beläget i Kolmårdens samhälle vid Bråvikens strand ligger denna omåttligt populära restaurang dit man tar sig med bil, båt eller varför inte med cykel.
OrtKolmården
Söderköpings brunn
Söderköpings brunn har anor från 1794 då det var på modet att lämna de smutsiga städerna för att uppsöka en brunnsort för att ”dricka brunn”. Idag ett spahotell med fin restaurang.
OrtSöderköping
Göta kanal från Östersjön till Vänern...
Bortsett från trappor vid slussarna så är en kanalresa på cykel längs en kanal i stort sett helt horisontell. Vilket innebär plan och cykelvänlig väg där hästar tidigare drog båtar fram.
OrtMotala
Mem
En sagolikt vackert litet samhälle där Göta Kanal börjar från Östersjön. Mysig krog vid båthamnen. Cykel finns att hyra för tur längs kanalen.
OrtSöderköping