Östra Lagnö


En av få platser i länet med öppet hav som nås med bil (färja). Här bedrivs bete och slåtter på gammalt vis. Vid Brännholmen bad med milsvid utsikt.

  • Till start: 45,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Östra Lagnö 
  • Avgift: Nej 


Östra Lagnö
Stor karta
Sevärdhet 1 av 3

Östra Lagnö

Östra Lagnö är en ö tillhörande Ljusterö i Österåkers kommun, Stockholms skärgård. Idag (2009) har ön cirka 30 bofasta och 150 sommarboende personer. Bland de som bott på Östra Lagnö kan bland annat nämnas Albert Engström, Bruno Liljefors, Per Albin Hansson och Alfred Ander.

Ön Östra Lagnö tillhör Ljusterö i Stockholms skärgård. På den nordöstra delen av ön finns Själbottna-Östra Lagnl naturreservat som sträcker sig över cirka 65 hektar. I den östra delen av naturreservatet ligger Brännholmen som är en mycket populär badplats på sommaren. Här finns långa, släta klippor i anslutning till Husaröleden och Svartlögafjärden.

På 1200-talet är ön omnämnd som "Enlang", i den danske kungens Valdeman II Sejrs segelbeskrivning över Östersjön. Men den tidigaste kända invånaren på ön var en bonde från 1639. Under rysshärjningarna 1719 drabbades Östra Lagnö hårt.

När ångbåtstrafiken nådde ön på 1800-talet kom fler stadsbor på besök under somrarna. Detta ledde också till att den första konstnärskolonin kom till år 1894. De inblandade var bland annat Albert Engström, Anders Zorn och Bruno Liljefors.

Idag finns det cirka 35 stycken bofasta på ön, och 350 sommarboende.

Läs mera

Östra Lagnö Naturreservat

I norr skjuter Brännholmens vackra slipade hällar ut i havet. Från badplatsen (som har zebrarandiga klippor) har du en fantastisk utsikt över Svartlögafjärden och vågorna på havet. På en annan av uddarna finner man det giftiga trädet Idegranen, den växer inte på många platser och är speciell för ön. När det är säsong finns det massvis med svamp och bär att plocka.

Reservatet är avsatt för att återskapa skärgårdsmiljön som den var förr i tiden med bland annat får som betar på ängarna.Ta med kameran och packa picnickorgen full av godsaker, här vill man stanna en stund.

Brännholmens havsbad

På den lilla udden Brännholmen längst ut på Östra Lagnö finns fantastiska klippor att bada ifrån med milsvid utsikt över Svartlögafjärden. Rejäla bänkar att sitta och äta på. Toaletter finns.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Östra Lagnö naturreservat
I norr skjuter Brännholmens vackra slipade hällar ut i havet. Från badplatsen (som har zebrarandiga klippor) har du en fantastisk utsikt över Svartlögafjärden och vågorna på havet. Utsiktsplats med bil runt Stockholm.
OrtÖsteråker
Finnhamns Café & Krog
En av skärgårdens bästa krogar med ett underbart läge vid Husaröleden och en stor uteservering med veranda direkt på berget. Den som stannar över natten kan uppleva uteserveringen i fotogenlampors sken.
OrtNorrtälje
Finnhamn
Finnhamn är samlingsnamnet på en ögrupp bestående av Stora Jolpan, Lilla Jolpan samt Idholmen. Namnet kommer av de finska fraktskutorna som lade till innan de gick in mot Stockholm. Här finns mycket att se, bra bad- och vandringsmöjligheter och här blandas alla typer av...
OrtÖsteråker
STF Siaröfortet
Hit men inte längre skulle ryssen få komma. Det var tanken när Siaröfortet byggdes efter första världskriget. Nu är Siaröfortet en egen ö fylld av både upplevelser och avkoppling.
OrtÖsteråker
Siaröfortet
Fortet skulle naturligtvis ha byggts på Siarön men en sista-minuten-ändring - dock inte av namnet - flyttade det hit till Kyrkogårdsön. 1924 var fortet klart, men när andra världskriget startade insåg försvarsmakten att det redan hade blivit omodernt och att dåtidens flygplan...
OrtÖsteråker
Ljusterö runt
Till Ljusterö tar man sig med gratis vägfärja som går stup i kvarten. Ön är flera mil lång och bjuder på solnedgång i havet. 
OrtLjusterö