Övedskloster


En av den svenska rokokons förnämsta anläggningar med sin trädgård, alléer och kyrka. Borggården och trädgården öppna för besök alla dagar 09-16.

  • Till start: 484,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Sjöbo 
  • Avgift: Nej 


Övedskloster

Rokokon hade sin storhetsperiod under mitten av 1700-talet. Benämningen på stilen kom dock först på början av 1800-talet. Övedsklosters slott är en av den svenska rokokons förnämsta anläggningar med sin trädgård, alléer och kyrka.

Övedskloster har funnits i ca 900 år i olika former.  Att det tidigt var ett kloster förstås av namnet och de ursprungliga byggnaderna grundades av ärkebiskop Eskil i Lund vid 1100-talets mitt.  De första munkar som bosatte sig i Öved kom från Premontré i Frankrike. Klostret stod där dagens slott ligger.

Den 113 gårdar stora egendomen blev konfiskerad till danska kronan och användes som pant vid lån som kungarna tog av den rika adeln.

När Christian IV ville bygga Kristianstad bytte han bort Öved mot andra ägor och det var första gången Övedskloster hamnat i privat ägo. 1666 övertogs slottet av fältmarskalken Carl Mauritz Lewenhaupt men senare gick slottet vidare till Hans Ramel som var Skånes verklige godsägare och byggherre på 1700-talet. Han kallades "Bygge-Hans" och han lät uppföra slottet som stod klar 1776.

Av slottet bildades en fideikommis som innebär att slottet dels inte kunde säljas och dels bara ärvs av äldste sonen. Dagens ägare är den tionde i raden som heter Hans Ramel.

Borggården och trädgården är öppna för besök alla dagar mellan 09.00 och 16.00 men matsäck får ej medtagas.

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Hjularöds slott...
Hjularöds slott har anor från 1300-talet men nuvarande byggnaden är från 1800-talet. Här kan man fritt gå runt i parken. Känt från julkalendern Mysteriet på Greveholm.
OrtEslöv
Flyinge kungsgård
Ett av världens äldsta stuterier som fortfarande är i drift. Vacker kungsgård med stora ridanläggningar. Kafé och restaurang. De berömda storkarna på taken är värda besöket i sig.
OrtLund
Christinehofs slott och ekopark
Slottet från 1734 uppfördes av Christina Piper. Idag är det både museum och centrum för den 1000 hektar stora ekoparken som skapats för att sprida kunskap och engagemang kring områdets natur- och kulturvärden.
OrtTomelilla
Skarhults slott.
Ett välbevarat renässansslott som byggdes under 1560-talet. Idag är ett museum inrymt som berättar om livet på museet i fem kvinnors perspektiv under fem hundra år.
OrtEslöv
Andrarums alunbruk och kaffestuga.
Alunskiffer bröts här redan på dansktiden och alun kunde användas till mycket. Sevärda bruksbyggnader och slagghögar. Ett kafé öppnat 1930 med fjärde generationen som driver får man inte missa.
OrtTomelilla
Svaneholms slott
Slottet från 1530 är ett av Skånes mest intressanta. Rutger Macklean revolutionerade jordbruket på 1700-talet är den mest kände ägaren och står staty i parken.  Naturstig samt båtar för rodd och fiske i Svaneholmssjön finns att hyra. Gästgiveri för förbokade gäster.
OrtSkurup