Rättvik - guide


  • Till start: 235,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Rättvik 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Vidablick

Utsiktstornet Vidablick är 28 meter högt och ligger på Hedsåsberget på en höjd av 352 meter över havet. Tornet invigdes i slutet av 1800- talet av Gustaf Adolf sedermera kung Gustav VI Adolf. Här uppe finns även hantverksförsäljning av hantverk i olika stilar och material. Trådslöjd, smycken, ullhantverk, stickat, träslöjd, löpare, linhantverk, lyktor, trasmattor och naturliga hudvårdsprodukter I butiken säljs även biljetter till tornet med utsikt över hela Siljan samt biljetter till en unik minigolfbana. Hantverksbutiken är öppen sommartid. Se hemsida. Öppettider 10-18.

Länkar

Långbryggan Rättvik

Långbryggan är 628 m lång och byggdes år 1895 som angöringsplats för ångaren "S/S Rättvik", som gick i trafik på Siljan från 1895 ända in på 1950-talet. Längden räknas från stranden ut till ångbåtskajen.

Nuvarande Långbryggan nyinvigdes på nationaldagen den 6 juni 1992 efter en större renovering där allmänhet och företag erbjöds köpa bryggplankor (2938 stycken) med sitt namn ingraverat, för att del finansiera renoveringen.

Poeten Bo Bergman beskrev Långbryggan som "nästan lika lång som evigheten" vilket beskiver känslan mycket väl.  Kallas även för Rättviks liggande Eiffeltorn. Den kan vara världens längsta insjöbrygga och träkonstruktion.

 

Läs mera

Stranden i Rättvik

Längs hela viken in mot Rättviks centrum sträcker sig en långgrund och barnvänlig sandstrand och mitt på finns den välkända Långbryggan som sticker rakt ut 625 meter i Siljan.  Långbryggan har flera badbryggor så att man kan vandra ut på den istället för att vad flera hundra meter till djupare vatten.

Stranden har perfekt solläge hela dagen ända till den vackra solnedgången. Intill bryggfästet ligger restaurang Sjövillan med uteservering med utsikt över brygga och strand.

Längst ut på bryggan angör båten Gustav Wasa under sina turer runt Siljan.

 

Rättviks kyrka och bodarna.

Rättviks kyrka har anor från 1200-talet men kyrkan är tillbyggd i omgångar och dagens exteriör är från 1793. I tornet hänger Dalarnas äldsta klocktrio vilka är stämda i olika toner. Den äldsta är från 1593 och väger 2 ton medan den minsta är från 1628 och väger 600 kg. Predikstolen från 1600-talet och altaruppsats från 1700-talet. Här finns två områden med kyrkstallar med totalt 87 stallplatser. Där de äldsta är från 1470-talet medan de flesta är från 17-1800-talet. Stallarna var avsedda för sockenbornas hästar vid gudstjänster. Nere vid Siljan finns bryggorna där kyrkbåtarna lägger till än idag.

Rättviks Gammelgårds Fäbodställe

Detta är ett typiskt fäbodställe med en rad funktionsbyggnader i olika stilar och byggtekniker från så tidigt som 1500-talet till 1800-talet. Äldsta byggnaden är daterad till 1586/87. Man kan följa en promenadväg längs Siljan till Gammelgården där det även finns kafé. Öppettider: Sommartid Fri entré att vandra runt bland husen och i miljön. Adress: Sjurbergsvägen 3, Rättvik

Länkar

Bruntegården

Bruntegården har anor sedan 1868 och har drivits som pensionat sedan 1950 för gäster som vill njuta av den milsvida utsikten över Siljan.

Bruntegården är litet och familjärt med hög kvalitet på maten. Tillagningen är i toppklass enligt White Guide.

Man tar de flesta råvarorna från den omgivande bygden och det är vanligt att de lokala leverantörerna kommer direkt hit med hallon, hjortron, fisk och löjrom mm där det bäst hamnar i grytorna. 

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Rättvik - guide
OrtRättvik
Bruntegården
Vill man äta riktigt gott i Rättvik är det Bruntegården som gäller. Med vacker utsikt över bygden serveras mat med höga ambitioner. Inredningen och utsikten är värt besöket. 
OrtRättvik
Långbryggan Rättvik
Långbryggan är 628 m lång och byggdes år 1895 som angöringsplats för ångaren "S/S Rättvik", som gick i trafik på Siljan 1895 till 1950-talet. Dagens version är nyrenoverad sedan 1992.
OrtArray
Rättviks kyrka och "bodarna".
Rättviks kyrka med anor från 1200-talet. Kyrkan är tillbyggd flera omgångar och nuvarande exteriör är från 1793. Korkåpa och träfigurer finns bevarade från medeltidskyrkan.
OrtRättvik
Rättviks Gammelgårds Fäbodställe
Ett typisk fäbodställe med en samling funktionsbyggnader i olika stilar och tekniker från 1500- till 1800-tal.
OrtRättvik
Holens gammelgård
Hembygdsgården Holen skapades av konstnären och hembygdsvårdaren Gustaf Ankarcrona åren 1910 - 1911. Den besökande får se Ankarcronas arbetsrum och ateljé med ett urval av hans rikhaltiga samling av folkkonstföremål. 
OrtTällberg