En lagom stor holme att spankulera runt eller bara vara nån timme. Tidigare kallad Gråmunkeholmen då ön dominerades av ett kloster. Här har Sveriges riksdag legat och det är fullt av vackra adelspalats. Ingen bor längre på holmen.
- Till start: 822 m
- Stopp: 8
- Ort: Riddarholmen
- Avgift: Nej
Riddarholmen
Stockholms minsta stadsdel både till yta och antal invånare (1 st) men späckat av historia och historiska byggnader alltsedan 1200-talet.
Riddarholmskyrkan
Med drottning Kristina som enda undantag, har alla svenska regenter från Gustav II Adolf till Gustav V begravts i denna medeltida grav- och klosterkyrka. Även Magnus Ladulås vilar här.
Birger Jarls torn
Försvarstorn i Gustav Vasas befästningsverk från 1530. Används idag av justitiekanslern.
Sparreska palatset
I Sparreska palatset på Riddarholmen finns idag högsta förvaltningsdomstolen. Ätten Sparre är en av landets äldsta adelsätter och man hade ett privatpalats här. En sparre är en vinkkelformad del i en takkonstruktion som bygger upp takstolar och är en del av deras vapen. Mest känt kanske namnet är från det verklighetsbaserade dramat om Elvira Madigan där hon träffar den äldre kavallerilöjtnanten Sixten Sparre.
Wrangelska palatset
Byggt 1630 som privatbostad, men blev provisoriskt kryp-in för kungahuset efter att Tre Kronor brunnit upp 1697 och kallades Kungshuset tills Kungliga slottet stod färdigt 1754. Sedan 1756 säte för Svea hovrätt. Här dömdes Gustav III:s mördare Jacob Johan Anckarström till döden 1792, fängelsehålan där han satt inspärrad finns kvar.
Evert Taubes terrass
Willy Gordons bronsstaty restes 1990, när trubaduren skulle ha fyllt 100. Taube pekar mot sina bostadskvarter på Södermalm och sockeln är huggen av granit från födelseön Vinga. Här bjuds man på en vacker utsikt över Riddarfjärden och Stadshuset samt Söders höjder.
Gymnasiehusen
Gymnasiehusen är två byggnader, det östra och det västra för här låg Stockholms gymnasium.
Östra Gymnasiehuset hette tidigare Banérska palatset och uppfördes på 1640-talet. Vissa äldre delar av byggnaden är från Gråbrödraklostrets forna länga och delar av klostermuren finns kvar. På 1730-talet bodde kung Fredrik I:s mätress eller älskarinna här och kungen själv, under återuppbyggnaden av det brunna slottet, bodde i det närbelägna Wrangelska palatset.
En förbindelsegång leder till det västra gymnasiehuset . Där det västra ligger fanns tidigare en badaregård dvs en badstuga som var vanliga på medeltiden. På mitten av 1800-talet uppfördes dagens byggnad som kompletterade den andra gymnasiebyggnaden.
Gamla Riksdagshuset
1865-1905 riksdagshus för bönder, borgare och präster. I källarvalvet finns rester av ett franciskanerkloster från 1200-talet och huset har också varit bl a barnhus, Stockholms första fängelse och myntverk. Idag kan du gå guidad tur på taket fäst med rep och hakar!