Sandhamn - skärgårdens juvel.


En ”allt för alla”-ö. Häng på stranden med familjen, champagnespruta med bratsen på Dykarbaren eller bara kolla in alla lyxiga båtar i hamnen. Dock kanske man inte ska boka in den där romantiska natten med sin partner på hotellet sommartid, då det är belägrat av festande som...

  • Till start: 48,4 Km 
  • Längd: 2,1 km 
  • Stopp:
  • Ort: Sandhamn 
  • Avgift: Nej 


Sandhamn - skärgårdens juvel.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Sandhamn

En ”allt för alla”-ö som egentligen heter Sandön. Häng på stranden med familjen, champagnespruta med bratsen på Dykarbaren eller bara kolla in alla lyxiga båtar i hamnen. Dock kanske man inte ska boka in den där romantiska natten med sin partner på hotellet sommartid, då det är belägrat av festande som gjort det till sin hederssak att vända på dygnet.
Å andra sidan är morgnarna desto lugnare – det är då man går till bageriet för en kaffe och nybakt. plockar fram en Viveca Sten-deckare ur ryggan och läser om morden i rätt miljö!
 
Bada:
- Trouville är en av skärgårdens finaste stränder som ligger på södra ön med milsvid havsutsikt. På ömse sidor om en udde finns stränder i två väderstreck så man välja sida efter hur vinden blåser.
- Bada nära hamnen gör man om man går förbi Värdshuset och gamla byn några hundra meter finns klipp och strandbad.
- Kallbadet vid poolområdet eller Relax och SPA i Seglarhotellet kostar 195kr/person om man vill lyxa till det.
 
Sevärt:
- Strandpromenaden med alla butiker och båtar.
- Museet vid Lotsstationen
- Värdshuset som man kan titta in i för att få ursprungligt sjökrogskänsla.
- Gamla byn söder och väster om hamnen är värd en liten rundvandring i sig
- Badstranden Trouville även om man inte törs bada är det en vacker utsikt och vilsamt på stranden.
 
Äta:
På krogarna här bör man ha för vana att boka i förväg. Överlag bra kvalitet och service. Men kostar det så smakar det.
 
- Sandhamns Värdshus. Rekommenderat i Whiteguide. Värdshusets hemsida.
- Dykarbaren. Rekommenderat i Whiteguide.  Dykarbarens hemsida.
- Seglarhotellet med Seglarrestaurangen. Inte riktigt lika bra eller prisvärt som Dykarbaren eller Värdshuset men har så mycket charm och vacker inredning och här får man verkligen uppleva folkliv lite som taget ur ”Solsidan”. 
 
Handla:
- Westerbergs livs med det allra viktigaste där man även kan ta ut pengar.
- Sandhamnsbageriet. Fika i världsklass med ringlande köer på morgnarna.
- Modebutiker längs stranden.
- Kiosk vid ångbåtsbryggan.
 
Bo:
- Seglarhotellet
- Sands hotell
- Stugor
- Bed and breakfast bokat via Värdshuset
 
Resa hit:
- Sandhamn nås året runt med båt från Stavsnäs vinterhamn och tar en knapp timme. Till Stavsnäs går SL-bussar från Slussen och tar c:a 50 minuter.
- Sommartid går båt även från Strömkajen och resan tar mellan 2,5 timme med Cinderella och 3,5 timme med Vaxholmsbolaget.

Läs mera

Sandhamnsbageriet

På underbara Sandhamn finner du detta bageri och café som bjuder på mängder av bullar och olika brödsorter. Seglarbullarna, frallorna och surdegslimporna är ett måste och på somrarna kan du även gå kurser där du lär dig baka surdegslimpor eller andra godsaker. Bageriet är den stora mötesplatsen på mornarna.

Man anordnar ibland kvällar med musiker eller skådespelare på det lilla caféet som man kallar Brödkultur och självklart bjuds det då även på tilltugg.

Öppet varje dag juni-augusti, helgöppet maj och september.

Tel: 08-57153015

Sandhamns Värdshus

Äldsta restaurangen på ön och första krogstugan omnämndes redan 1692 och blev troligen brännt av ryssarna 1719. När handelskompanierna öppnade på 1700-talet med ökad sjöfart blev Sandhamn en viktig knutpunkt när tullstation senare byggdes.

Här kanske man lockas att sitta ute på verandan men det är inomhus som stället är bäst. Antingen i den lite finare övre värdshusdelen eller den mer rustika puben på nedervåningen, som tagen ur en reklamfilm för irländsk whisky. Vällagat och väldigt prisvärt för att vara på den här ön.

För bordsbokning (rekommenderas) ring 08-571 530 51.

Sedan 2019 har man även öppnat Pentaboden som är en fristående restaurang med fokus på skaldjur och kalla rätter.

Läs mera

Länkar

Seglarhotellet Sandhamn

Seglarrestaurangen Sandhamn har precis som man skryter en av landets vackraste matsalar. Seglarrestaurangen byggdes ursprungligen som KSSS klubbhus i slutet av 1800-talet och invigdes den 9 juli 1897 i samband med att kung Oscar II hade en jubileumsregatta för att fira sin 25-årsdag som regent över Sverige och Norge. Här har åtskilliga Gotland Runt tävlingar startat och haft målgång tills man nyligen ändrade starten till Stockholms ström.

Här samsas svensk husmanskost med influenser från andra kök. Här lagas allt från grunden och man bakar givetvis sitt bröd och har säsongsbaserad meny. Det kan vara svårt att få plats utomhus en vacker dag där man har bra utsikt över hamnen och folklivet men egentligen är det ju inomhus som restaurangen är mest unik. Kommer man hit en lördag sommartid är det gratiskonsert av riktigt bra artister och nattetid är det båtskorna i taket.

Boka bord: vardagar kl 10.00-17.00 på tfn 08-574 504 21

Läs mera

Länkar

Utsikts- och rastplats

En otroligt vacker plats på en klippa mellan bebyggelsen i utkanten av samhället. Att föreslå en picnic eller en romantisk afton känns passande för platsen är mäktig. Rakt över ser man Lökholmen dit man kan åka med gratisfärja från hamnen. Efter solnedgången bjuder en stort antal fyrar på ett mäktigt skådespel ute på havet.

Sandhamns unika tallskog.

Hela inre Sandön är täckt av tallskog där det inte heller är tillåtet att bygga. Så skogen är verkligen ursprunglig och i lite av ett naturreservat. På vägen till Trouville är man omsluten av detta skogslandskap.
 
En rad promenadstigar finns att gå på och man har bra sikt genom skogen så man kan ta en liten avstickare utan att gå vilse. Står man mitt i skogen utan vare sig människa eller bebyggelse i inom synhåll är upplevelsen meditativ.

Trouville

En vacker promenad på c:a 20 min eller cykeltur från hamnen kommer man till Trouville. Väl skyltat och bra väg. Sandstranden, eller egentligen två stränder, ligger på ömse sidor om en udden Brynteskobbarna på södra Sandhamn. Badet är omåttligt populär trots att vattnet sällan blir så varmt är det hit många beger sig. Beroende på vind kan man välja man strandremsa. Tips att välja pålandsvind (vind mot stranden) och därmed få lite varmare ytvatten att bada i.

Ingen försäljning finns här utan allt man är sugen på bör medtagas.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Sandhamn från hamnen till Trouvilles strand.
Turen går tvärs genom ön och den unika tallskogen men inleder med att svepa längs hamnen med målet att nå Trouville, stranden som bara måste upplevas.
OrtSandhamn
Seglarhotellet Sandhamn
Seglarrestaurangen Sandhamn har precis som man skryter en av landets vackraste matsalar. Från uteserveringen är det bra utsikt över hamnen och folklivet. Kommer man hit en lördag sommartid är det gratiskonsert av riktigt bra artister och nattetid är det båtskorna i taket.
OrtVärmdö
Bullerön
En liten och mycket speciell ö en bra bit ut mot öppet hav. Bruno Liljefors ägde ön och hans ateljé finns kvar. 
OrtVärmdö
Runmarö.
Runmarö ligger en bra bit ut mot Sandhamn men båtturen tar bara 10 min från Stavsnäs. Dit man kan ta sig med buss c:a en timme från Slussen. Ett promenad- cykelförslag har vi skapat på karta.
OrtVärmdö
Stavsnäs-Nynäshamn
Text kommer om Stavsnäs- Nynäshamn
OrtVärmdö
Stavsnäs
Ett utmärkt resmål för att lämna inlandet och nå den solsäkra skärgården. Väntar du på färjan rekommenderas Stavsnäs hembageri eller den skyltade promenaden.
OrtStavsnäs