Sibirien, Röda Bergen och Birkastan.


PROMENAD -
Med start på en av innerstans högsta punkter ser man området framför sig och andra riktmärken. Glass-, korv- och fikaställen av högsta klass på vägen.

  • Till start: 2,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Vasastan 
  • Avgift: Nej 


Sibirien, Röda Bergen och Birkastan.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 8

Vanadislunden

Tidigare kallade man området Ormträskhöjden. Ormträsket var nämligen en sjö som låg där Wenner-gren center ligger idag. Det var en fattig utkant av Stockholm och kallades också för Sibirien. Idag är parken en av Stockholms största och här flockas picknickande människor under sommaren. I parken ligger också en vattenreservoar samt fd Vanadisbadet som idag är vandrarhem.

Vattenreservoaren

1870 hade Årstaverkens vattenreservoar nått sin kapacitet. En lämplig plats för en ny reservoar fann man här. Anläggningen som är nästintill kvadratisk uppfördes på det plansprängda berget. 

I april 1954 hände dock något, vattenreservoaren sprang läck och åtta miljoner liter vatten forsades ut i kvarteren vid Roslagstull. Det fanns ingen möjlighet att stoppa läckaget men vattenflödet bromsades lite med hjälp av ytterväggarna. Olyckan fick självklart mycket uppmärksamhet i media bland annat kunde man läsa denna löpsedel. ”Syndafloden från Vanadis Vattentorn”. 

Reservoaren är idag fullt fungerande.

Matteusskolan

En utav Sveriges främsta skolarkitekter Georg A. Nilsson ritade skolan. Skolan är av ”enkel” form med enkelsidigt korridorsystem och klassrum på ena sidan och fönster på den andra. Inne på skolan sitter massor med roliga små budskap uppe.

Röda Bergen

Präglas av 1920-talets stadsplanideal. Man ville göra Röda Bergen-området till en så kallad trädgårdsstad med små hus och grönskande trädgårdar. Fortfarande idag känns området som en liten småstad mitt i smeten. Röda bergen är kulturskyddat och Stockholms stadsmuseum har bedömt att området har ett stort kulturhistoriskt värde.

Günters Korv

Det är svårt att nå upp till den kultstatus som Günter har, men Günter är korvmännens Rolls Royce. Här blir du serverad korvar från när och fjärran. Det finns såklart vanlig varmkorv också men kommer man hit är det rekommenderat att prova något spännande. Här kan man även få den mystiska hoihoi-såsen som sätter eld i munnen din! 

Rörstrandsgatan

Namnet kommer från den medeltida byn Rörstrand. Att den just heter Rörstrand är för att vassen växte som rör längs Karlbergs stränder. På 1800-talet var området lantligt och det kända porslinsbruket Rörstrands fabrik låg här från 1720-1920.

Stockholms Glasshus

Med tjugo år på nacken kan man säga att glasshuset har gott om erfarenhet att tillverka och servera Stockholms godaste glass. Alla råvaror är av hög kvalité och det känns på smaken. All glass är utan syntetiska smak- och färgämnen. Välj sort av minst 48 stycken och njut!

Mellqvist Kaffebar

Invänta utflyktssällskapet, stärk dig med en frukost eller ta med en latte från Mellqvist Kaffebar, ett av stans mysigaste och mest populära fik.

Tel: 08-302380
Rörstrandsgatan 4, Stockholm

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Konditori Vasaslätten.
Det pittoreska grönmålade caféet beläget i Hagaparken är endast öppet vid vackert väder och tar inte kort. Inga halvfabrikat utan allt är lagat och bakat här.
OrtHaga
Vasaparken
En av parkerna man satsat mest på senaste åren. Konstgräsplan, lekplatskulle och boulebanor samt flera fik och restauranger. Parken har flera klart olika delar med distinkt olika karaktär och avskildhet.
OrtVasastan
Tegnerlunden
Parken är en populär oas med gräsytor och parkbänkar för den rosökande. Strindbergsstatyn drar till sig fotograferande turister annars är det lugnt här.
OrtNorrmalm
Bonniers konsthall
Den spektakulära glasbyggnaden är Bonniers konsthall som öppnade hösten 2006 och är en plats för svensk och internationell samtidskonst. Här ges plats åt konstnärer som befinner sig i början av sin bana, men också med att ge mer etablerade konstnärer möjlighet att...
OrtVasastan
Stora Pelousen Hagaparken
Denna pelous – som lämpligt nog betyder gräsmatta på franska – är perfekt för kubbspel, picknick och sol. Uppe från koppartälten är utsikten vackrast.
OrtHaga
Solna runt +++
Närmare city än många delar av Stockholm stad men Solna är en egen stad och det finns mer att se här än Hagaparken. Vi åker till de vackra omgivningarna av norra begravningsplatsen, nyväckta Filmstaden som var Sveriges Hollywood och passerar en vacker fågelsjö, nationalarenan...
OrtSolna