Sigtuna runt från Arlanda till Sveriges äldsta stad.


Först närmar man sig Arlanda från en utsiktsplats från järnåldern. Sen vidaretur till Arlanda för flightspotting och en natt på Jumbo Stay. Därefter en heldagstur till Steninge slotts alla aktiviteter och pittoreska Sigtuna för en stadspromenad.

  • Till start: 30,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Sigtuna 
  • Avgift: Nej 


Sigtuna runt från Arlanda till Sveriges äldsta stad.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Nordians hög

Nordians hög byggdes troligtvis som en hövdingahög (även kallat kungshög) från 500- eller 600-talet. Det är en av Mälardalens största gravhögar med 50 meters omkrets och 12 meters höjd och är omgiven av ett större gravfält med hundratals stensättningar. Högen ligger i Åshusby som var en av de husabyar som kom till någon gång under 700-talet och var centralort för ledungen och Mälarkungens fogdar och småhövdingar. Det kan vara så att när kungen reste på rundtur till sina husabyar så avled han just här och fick därför sin ståtliga gravhög på platsen.

Arlanda spotterpaviljong

Här kan du se om planen håller tiderna eller kanske se nån du känner landa eller dra iväg. På motsatta sidan från terminalerna har man byggt en liten byggnad att hålla till på. Det är gratis och är öppet jämt.

Länkar

STF Arlanda/Jumbo Stay

Bo på ett riktigt flygplan, nära till verkliga avgångar i ett flygplans naturliga miljö. På Jumbo Stay bor man faktiskt på en ombyggd 747-200 Jumbo Jet med utsikt över landningsbanorna och en kort promenad till Arlandas incheckning.

Kom och upplev ett stycke flyghistoria på mycket nära håll. Planet byggdes ursprungligen för Singapore Airlines 1976. Sedan dess har det flugit för sex olika flygbolag, och slutade sina dagar 2002 för Transjet. Nu är de 450 flygstolarna borta, och vandrarhemmets rum uppbyggda, isolerade, målade och inredda.

Vid infarten till Arlanda ligger nu vandrarhemmet som ett spektakulärt landmärke och en portal till flygplatsen. Närmre flygplatsen kan man knappast bo. Jumbo Stay ligger bara tio minuters promenadväg från incheckningsdisken, och inom en halvtimmes bilfärd finns Stockholms, Uppsalas och Sigtunas kulturskatter.

Öppettider: Året runt
Tel:  +46 8-593 604 00
E-post: booking@jumbostay.com
Adress: Jumbovägen 4  Arlanda

Läs mera

Länkar

Steninge kök & skafferi

Inrrymd i den gamla stenladugården till Steninge slott ligger vad som nuförtiden kallas Steninge slottsgalleria.

Vill man äta riktig mat är det lunch som gäller. Här blandar man traditionellt kök med moderna influenser och stoltserar med eget bageri samt pinfärska grönsaker. För den som inte är lika hungrig kan man välja latte och smörgås.

Förutom restaurangen har Steninge slottsgalleria har lite av varje men här säljs framförallt växter och trädgårdsmöbler. Man kan besöka den lilla utställningen om greve von Fersen (familjen ägde slottet förr) som lynchades till döds anklagad för att ha förgiftat kronprins Karl August.

För kontakt och bokning: 08-592 594 60

Läs mera

Länkar

Steninge slott

Steninge Slott kom till tack vare en kärlekshistoria mellan Carl Gyllenstierna och änkedrottning Hedvig Eleonora. Eftersom hovet var inblandat anlitades de bästa arkitekterna, stuckatörerna och konsthantverkarna. Nicodemus Tessin den yngre, som också ritade det Kungliga Slottet i Stockholm, utsåg det lilla lantslottet Steninge till sitt mästerverk. Han inspirerades av den franska och italienska stilen och resultatet blev en mix ihop med den svenska herrgårdsstilen.

Byggherren Carl Gyllenstierna hade en vision om att visa konst och kultur av yppersta klass på Steninge Slott, denna vision lever kvar ännu idag, flera hundra år senare. I Steninge Slottsgalleria, i stenladugåren, finner du Orrefors Kosta Boda bruksbutik, Entrébutiken Steninge, Trädgårdsmästarna i Steninge och Steninge Kök & Skafferi. Det sistnämnda är värt ett besök om magen kurrar.

Öppettider
Vardagar 11-18
Helgdagar 10-17
(Slottet är för tillfället stängt på grund av renovering. Barockparken är dock öppen.)

Läs mera

Länkar

Sigtuna

Kultur och historia är ledorden för denna gamla stad. Om du är intresserad av att se var Sverige en gång började, har du här en idyll som är väl värd ett besök.

Belägen vid Mälaren har denna ort varit bebodd sedan runt år 980. Det var Erik Segersäll som grundade den och sedan bodde vår första svenska kung här, Olof Skötkonung. Med sin långa historia är detta en av de första städerna i vårt rike. 1187 brändes staden ner och fortfarande vet man inte vem som låg bakom attentatet. Det var inte heller sista gånger staden stod i lågor.

Det finns mycket spännande att utforska i denna stad - arkitektur, kyrkor, ruiner, runstenar med mera. För den intresserade finns det ett flertal guidade turer att ta i stadens historia. Sigtuna museum ståtar med tusenåriga skelett, men också tillfälliga utställningar. När du ändå är här kan vi rekommendera dig att strosa längs med Sveriges första gågata. Det finns flera trevliga fik att stanna till på under vägen, passa på att smaka en Sigtunamunk! Sommartid luktar det förföriskt från våffel- och korvstånden vid strandpromenaden så se till att ta med kontanter.

Vi har skapat en stadspromenad som går förbi det väsentligaste. Sigtuna stadspromenad.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Fysingen runt
En vacker väg runt sjön Fysingen där man passerar två slott, hembygdsgård med en, järnåldersgrav och ett supermysigt fik. Sjön Fysingen tillhör Sigtuna i norr och Upplands Väsby i söder. 
OrtSigtuna
Skånelaholms slott.
Beläget i en naturskön miljö vid sjön Fysingens naturreservat. Uppfört på 1640-talet men på 1200-talet tillhörde ägorna ingen mindre än Magnus Ladulås. Resa med SL: Pendeltåg 41 från Sthlm City t Upplands Väsby buss 577/585 till Skånela kyrka, Gå 1000 m, Totalt c:a 1t 15 min.
OrtUpplands Väsby
Roserbergs slott och Sigtuna
Denna utflykt kan ses med historiska glasögonen på eller bara för att njuta vackra miljöer. Rosersbergs slott är ett av de kungliga slotten och var Karl XIV Johans sommarslott med en vidsträckt park ner mot Mälaren. Sigtuna är kanske urtypen för en pittoresk stad. En promenad...
OrtSigtuna
Rosersbergs slott och slottspark
En genuin kunglig miljö från tiden runt sekelskiftet 1800. De sista 140 åren sparsamt använt så det har en av Europas bäst bevarade empireinredningar.
OrtRosersberg
Runsa fornborg och utsiktsplats
Runsa fornborg ligger 30 meter högt på ett berg vid Mälaren med milsvid utsikt mot Sigtuna så att man kunnat signalera vidare till deras ”skans”. Resa med SL: Pendeltåg 40/41 från Sthlm City t Upplands Väsby, buss 532 mot Runsa. C:a 1 t 10 min
OrtUpplands Väsby
Steninge slott
Slottet beboddes först av änkedrottning Hedvig Eleonora. Vandra runt i den vackra parken eller besök Steninge slottsgalleria där man äter, fikar och shoppar. Resa med SL: Pendeltåg 41/42X från Stockholm City t Märsta. Buss 584 till Stenladan. Totalt c:a 1t 10 min.
OrtMärsta