Skara...


  • Till start: 286,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Skara 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 3

Skara

Skara Domkyrka

Skara
Domkyrkan är själva symbolen för Skara. Den första kända domkyrkan invigdes omkring 1150, men nya fynd visar att det fanns en kyrka här redan under 1000-talet. Krig och bränder har härjat kyrkan under årens lopp, men den har trots allt stått kvar och rest sig ur grus, aska och förnedring.

Välbevarad krypta
Vid restaureringen 1947-1949 återfanns en välbevarad krypta från 1100-talet och under renoveringen 1999, fann man dessutom stenrester som är äldre än så. Kryptan har efter den senaste ombyggnaden av kyrkan fått ett slaget kryssvalv och blivit ett vackert rum för andakt.

Skara byxor
Under åren 1809-1810 försågs Domkyrkan med platta torn och man tyckte då att de liknade ett par byxor. Därefter kallades tornen Skara byxor, ett uttryck som lever kvar än i dag, trots att tornen ändrat utseende. Domkyrkan fick sin nuvarande gotiska stil under åren 1886-1894, arkitekt Helgo Zettervall. Inredningen är unik med bland annat Soopska gravmonumentet och Bo Beskows vackra glasmosaikfönster.

Läs mera

Länkar

Västergötlands museum

Västergötlands museum kan du välja mellan tre basutställningar. Två historiska och en konstutställning.  Skara i medeltid, Mellan is och eld och Agnes de Frumerie.  

På muséet finns ett omfattande kulturhistoriskt bildarkiv och unika föremålssamlingar och de historiska utställningarna har intressanta montrar där man på ett engagerande sätt berättar om livet förr.

Agnes de Frumerie föds här i Skövde 1869, och via konstakademin i Stockholm är hon sedan verksam som konstnär i Paris under 30 år och återvänder till Sverige och Västergötland 1926. Vid sin bortgång 1937 skänker hon en stor del av sin kvarlåtenskap till Västergötlands museum. Agnes de Frumerie är enligt personalen nästan mer uppmärksammad i Paris än i Sverige.

Vid receptionen i huvudentrén ligger  butik och ett trivsamt litet café.

Utanför nära huvudbyggnaden ligger friluftsmuseumet Fornbyn som museet driver.

Fri entré.

Stadsträdgården, Skara
Telefon: 0511-26000

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Fornbyn
På sant Skansen-manér har man utanför stans museum samlat ett 30-tal gamla byggnader från bygden. Man får känna på hur livet var förr och viss verksamhet bedrivs fortfarande.
OrtSkara
Ekornavallen
En unik fornlämning och mycket vacker plats. Här kan man se lämningar från sten-, brons- och järnåldern. Från 3300 f kr till 1050 e kr.
OrtFalköping
Gudhems kyrka och klosterruin
Gudhem var klostret där Arns fästmö Cecilia avlade sina 20 år av bot när han stred som tempelriddare. Fakta är att klostret grundades 1161 och brann ner 1529. Intressant besöksmål med vackert läge.
OrtFalköping
Lidköping
En mycket trevlig stad och utmärkt bas för utflykter. Nya stadens torg med Gamla Rådhuset, Limtorget, Rörstrandsområdet och Vänermuseet är toppar och en promenad ut mot Vänern därtill.
OrtLidköping
Kinnekullegården
Perfekt mat -och fikaställe i samband med besök än högre upp på Kinnekulles utsiktstorn. Utsikten här är inte fy skam men åker du vidare så får du se kalkbrottet och Läckö slott.
OrtGötene
Kinnekulle utsiktstorn
Här kan du vara lika högt ovanför Vänern som Eiffeltornet är högt. Milsvid utsikt över kalkbrott, Läckö och Karlstad. På platån finns kungligheters inskrifter i berget sen nära 200 år, senast Viktoria och Daniel 2010.
OrtGötene