Södertälje - stadspromenad


Sammansatt av äkta Södertäljebor är detta ett alternativ till att gå upp på kända Torekällberget. Från stationen passeras kanalen och historiska byggnader.

  • Till start: 29,4 Km 
  • Längd: 2,2 km 
  • Stopp: 11 
  • Ort: Södertälje 
  • Avgift: Nej 


Södertälje - stadspromenad
Stor karta
Sevärdhet 1 av 11

Stationsområdet i Södertälje

1860 kom järnvägen till Södertälje som en del av Sveriges första järnvägsetapp. Den nya stationen, Södertälje Nedre, fick en tidstypisk stationsbyggnad av tegel. År 1918 byggdes en ny, modernare byggnad med gulslammad tegelfasad. Mellan de två stationsbyggnaderna står konstnären Gunilla Wihlborgs ”ledfyrar” uppförda i tegel från ett av Södertäljes många gamla tegelbruk.

Badhotellet

Byggnaden ritades av Edward Ohlsson och stod färdig 1899. Detta är en av de få synliga resterna efter Södertäljes nästan hundraåriga historia som berömd badort. År 1849 öppnades en kallvattenkuranläggning i staden som snabbt blev mycket populär.

Hit reste Stockholmssociteten för att leva sunt, behandlas på Badanstalten och roa sig. Under lång tid inrymde det gamla hotellet sedan en restaurang vid namn Bristol. Huset genomgick en omfattande renovering 1995. Idag används bygganden som kontor för olika verksamheter.

Saltsjögatan

Utmed gatans ena sida ligger en del av stadens äldre träbebyggelse från mitten av 1800-talet och framåt. På andra sidan gatan ligger Stadsparken som tillkom kring sekelskiftet. Gatan hette tidigare Badstugugatan efter det badhus som fanns här på 1800-talet.

Strandpromenaden och Inre Maren

Södertälje är en stad vid vattnet. Här kan man se några av stadens vackraste stenhus från 1900-talets början och från 1920-talet vända sin bästa sida mot vattenspegeln. Inre Maren var tidigare en hamn för den äldsta kanalen.

Ångfartyget Ejdern

Har man tur så ligger Södertäljes stolthet inne vid sin kajplats. Ejdern är världens äldsta ångfartyg som fortfarande har orginalmotorn kvar. Hon sjösattes 1880 i Göteborg. Denna vackra dam går fortfarande i trafik och har också medverkat i filminspelningar.

Lotsudden

Här står man mellan två farleder. Den äldre kanalen gick in i Inre Maren och under Slussgatan vidare norrut. 1922-24 ändrades sträckningen och kanalen fick sitt nuvarande inlopp. Härifrån har man även bra utsikt över Wadislav Hasiors skulptur ”Solspann” på östra sidan. Sommartid finns även ett café på Lotsudden.

Slussen och Slussparken

Södertälje kanal breddades 1922-24. Då flyttades slussen till sin nuvarnade plats från att tidigare ha legat längre norr ut i kanalen. Slussen är 135 m lång, 19,7 m bred samt 7,5 m djup. Senast kanalen breddades var 1976. Vid Slussen startar det utomhusmuseum i form av skyltar där den intresserade kan få reda på mer om kanalens spännande historia.

När Södertälje kanal breddades 20-talet flyttades slussen till sin nuvarade plats, från att tidigare ha legat längre norr ut i kanalen. Slussen är 135 meter lång, 19,7 meter bred samt 7,5 meter djup. Senast kanalen breddades var 1976. Vid Slussen startar det utomhusmuseum i form av skyltar där den intresserade kan få reda på mer om kanalens spännande historia.

Läs mera

Hebbevillan

Wendela Hebbe var Sveriges första kvinnliga journalist. Hon bodde sommartid i Södertälje på 1800-talet. Huset låg tidigare i Snäckviken men plockades ner i samband med att Astra-Zeneca expanderade på 1980-talet. Huset låg länge i väntan på att få återuppstå och 1995 kom arbetet äntligen igång.

Idag inrymmer huset ett museum om Wendela Hebbe samt en restaurang. I samband med att huset uppfördes återuppstod även en gammal gata som försvann när den ursprungliga bebyggelsen på platsen revs, Vettersgatan. Huset intill är ett vackert jugendhus från 1905 uppkallat efter fotograf David Sorbon.

Gamla Flickskolan

Uppe på kullen med utsikt över staden ligger två stycken äldre byggnader. Den äldsta, uppförd 1777, var ursprungligen Serafimerlasarett. Huset har sedan dess haft många olika funktioner som t ex rådhus. Här fanns även stadens första Sparbankskontor i ett litet rum på övervåningen. På 1900-talet har huset varit flickskola och då byggdes det andra huset som innehåller en gymnastiksal. Idag används Flickskolan som kulturhus med repetitionslokaler för teatrar, ateljéer.

”Blindtarmen”

Här kan man få en uppfattning om hur den gamla kanalen såg ut. Den smala biten mellan land och den lilla ön är nämligen en rest som blev kvar efter breddningen på 1920-talet. Södertälje Kanal grävdes åren 1806-19. Tidigare hade både Engelbrekt och Erik Dahlberg försökt, men misslyckats. Det finns även två brofundament kvar från den gamla bron.

Rådhuset

1719 härjades Södertälje av ryssarna. Stora delar av staden brändes ner, däribland rådhuset. Under många år sparade borgarna i staden till ett nytt rådhus och slutligen, 1735, stod det klart. Huset låg ursprungligen mittemot sitt nuvarande läge på andra sidan Stora torget. I samband med den stora citysaneringen på 1960-talet byggdes dock ett nytt rådhus som invigdes 1965. Det gamla rådhuset flyttades undan till Västra Kanalgatan och sedan tillbaka till torget igen.
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Vacker rundtur med start och stopp i Södertälje.
Mycket att uppleva på denna rundtur. Höjdpunkten på själva resan är sträckan mellan Nykvarn och Gnesta som är särskilt vacker. Ett bra fik och ett havsbad finns med.
OrtSödertälje
Torekällbergets friluftsmuseum
Ett gratis ”Skansen” med byggnader och djur. En småstad och landsbygd har skapats med hus från Södertälje centrum och gårdar från socknar i närheten. ...
OrtSödertälje
Södertälje och Taxinge slott
Börja med en tur på barnens favorit, Tom Tits experiment, och avsluta dagen med en picnic i slottsparken. Du hinner även med lite kungligt!
OrtNykvarn
Telge hus - Ragnhildsborg
Denna strategiska borg, som det finns ruinerna kvar av, hade en central roll i Sveriges historia vid tiden inför Stockholms blodbad. Enastående vackert läge vid Täljeviken är det även en skön plats för avkoppling och naturupplevelser.
OrtSödertälje
Bornsjön naturreservat
Bornsjön gav tidigare Stockholmarna sitt dricksvatten. Men nu är sjön fridlyst så man får inte bada men dock vandra runt den 11 km långa naturstigen med 45 infoskyltar.
OrtSödertälje
I Salem och Botkyrka runt Bornsjön.
Den här turen tar dig runt på den väg som så många sett från E4:an vid Salem. Hela turen är vacker och gör stopp vid hänförande natur och fina byggnader.
OrtBotkyrka