Vacker rundtur med start och stopp i Södertälje.


Mycket att uppleva på denna rundtur. Höjdpunkten på själva resan är sträckan mellan Nykvarn och Gnesta som är särskilt vacker. Ett bra fik och ett havsbad finns med.

  • Till start: 29,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Södertälje 
  • Avgift: Nej 


Vacker rundtur med start och stopp i Södertälje.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Södertälje

Södertälje är mer än Tom-tits, Sydpoolen och Torekällberget. Att staden i nära hundra år var en populär badort för Stockholmssocieteten syns i gamla badhotell och stans närhet till vatten.
 
Strandpromenaden vid Inre maren har flera vackra stenhus och längs kanalen, som haft stor betydelse för Södertälje genom åren, finns nio intressanta informationsskyltar. Rådhuset ett stenkast från kanalen ser ut som ett rådhus ska och är från 1735.
 
Slussen som är 135 meter lång har ett utomhusmuseum som berättar dess historia och det gamla ångfartyget Ejdern med originalmotor från 1880 och fortfarande i drift är sevärd. Stationsområdet från 1860-betecknar nästa transportskifte efter slussandet.

 Trippa har en promenad i Södertälje som täcker centrala delen av stan: Södertälje - stadspromenad.

Läs mera

Nykvarn

Lådbilslandet i Nykvarn känner alla barnfamiljer till, men den sörmländska idyllen har så mycket mer att erbjuda antingen du vill flanera, vandra långt eller frossa i bakverk.
 
Den gamla bruksorten med ett förflutet inom först stål- och sedan pappersindustrin luktar riktigt gott då den sista fabriken lades ner i slutet av 70-talet, men för de allra ljuvligaste dofterna beger du dig till Taxinge slott (buss från Nykvarns centrum mot Finkarby). ”Kakslottet” som det också kallas erbjuder 50-talets bakverk plus en ljuvlig slottspark med Mälarbad.
 
Väljer du istället stadskärnan löper Hälsans stig, en 7 km lång motionsslinga, tvärs igenom på upplysta gång- och cykelvägar. Karta hittar du i kommunhusets reception eller på biblioteket i centrum. Där finns också en broschyr om Täljeleden, om du verkligen vill utnyttja apostlahästarna. 2,3 vandringsmil genom Bårsjöns naturreservat och förbi lämningar från stenåldern tar dig till till Södertälje, där du kan ta pendeltåget tillbaka till Stockholm.
 
Från centrala Stockholm med SL-kort tar det en dryg timme hit, eller så halverar du restiden med reguljärtåg för under hundralappen. Sommartid går även ångbåt från Stockholm via Mariefred till Taxinge slott, men då talar vi om en lååång nostalgitripp – inget för otåliga barn med spring i benen.

Läs mera

Gnesta

I Sörmland är man proffs på turism. Gnesta är ett bra exempel där denna lilla ort har 17 informationsskyltar uppsatt där man kan lära sig om hur ett stationssamhälle växer fram. Om hur landsbygd förvandlas till ett tätbebyggt samhälle tack vare järnvägen. När rallarna hade lagt rälsen och stationen var byggd, då började Gnesta tätorts historia. Det var många nya samhällen som bildades där stambanan drogs fram. Runt stationen växte industri och handel och många människor flyttade dit.

Känns miljön bekant när man kommer hit så kan det bero på att staden var den fiktiva staden Hedestad där bland annat ett Barnens dagståg spelades in. På fyra platser har man satt upp skyltar som beskriver scenerna ur filmen.

Läs mera

Saltå kafé

Här serveras jättefräscha ekologiska bakverk och mackor eller kanske choklad från Malmö chokladfabrik. Allra mysigast är det om man går över en liten träbro till en liten miniatyrö med vackra trädgårdsmöbler där man kan höra vattnet porla och verkligen finna ro. Inne- och uteserveringen vid själva kafét är också trevligt. Alldeles brevid Saltå kvarns butik där man kan handla massor med nyttiga varor.

Tel: 08-551 706 60

Länkar

Farstanäs havsbad

Ett folkligt och fullspikat bad med många troget återkommande campare.

Länkar

Saltskog gård och park.

Saltskogsslingan
Träd och buskar kring Saltskogs Gård
I trädgården och parken kring Saltskogs Gård fi nns många olika buskar och träd. Många växer här naturligt, andra är planterade och en del har spridit sig naturligt från planterade träd.

Parken och trädgården har anlagts från slutet av 1800-talet och utvecklats fram till våra dagar. Industrim nnen Carl Fredrik Liljevalch köpte Saltskogs gård 1881 som bostad och rustade upp byggnader och park. I tidens anda byggdes promenadvägar genom parken till utsiktsberget och en liten ”grotta” i kanten av ravinen. Liljevalch och hans svärson Hultgren lät också plantera flera trädarter som inte växer här naturligt. Idag finns bland annat bok, lärk och silvergran kvar. Vid huvudbyggnaden skapades ett ”berg”, med planteringar mellan stenlagda gångar och trappor. På de svängda murarna söder om huset spaljerades fruktträd. Fruktträdgården i södersluttningen innehåller fortfarande många äppelsorter. Följ med på en parkvandring kring Saltskogs Gård! Med hjälp av guiden kan du bekanta dig med träden och buskar i parken.

Saltskogs Gård Liljevalchs hem i Södertälje

Carl Fredrik Liljevalch(1837-1909) var industriman och donator. Han grundade Bergvik & Ala och var tillsammans med engelska kapitalister initiativtagarna till  Grängesbergskoncernen. Liljevalch donerade stora summor till bland annat högskolorna i Stockholm, till biologiska muséer i Stockholm, Södertälje och Uppsala. Liljevalchs konsthall i Stockholm uppfördes med medel från hans dödsbo. Lijevalch avled på Saltskog 1909. Han var ogift, men hade en adoptivdotter, Fanny Hultgren (född Wesche) som övertog gården.

Södertälje kommun köpte gården 1964 för att bygga stadsdelen Saltskog.

Den nybildade Stiftelsen Saltskog Gård invigde den 5 maj 1985 gården som konstnärligt centrum med konstnärsateljéer och utställningsytor i huvudbyggnadens bottenvåning. Sedan dess har gården fungerat som ett kulturhus med ett omfattande program av konstutställningar, musik- och föredragskvällar Förutom huvudbyggnaden ingår Villa Elghem och Förvaltarbostaden i Stiftelsens ägo.

Följ med på en parkvandring kring Saltskogs Gård! Ladda ned PDF över promenadslinga här.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Södertäljekanalen - Hälsans stig
Beskåda stenhus från tidigt 1900-tal och Hebbevillan hem för landets första kvinnliga journalist. Vackraste delen går längs Södertäljekanalen och Inre Maren.
OrtSödertälje
Torekällbergets friluftsmuseum
Ett gratis ”Skansen” med byggnader och djur. En småstad och landsbygd har skapats med hus från Södertälje centrum och gårdar från socknar i närheten. ...
OrtSödertälje
Södertälje och Taxinge slott
Börja med en tur på barnens favorit, Tom Tits experiment, och avsluta dagen med en picnic i slottsparken. Du hinner även med lite kungligt!
OrtNykvarn
Tom Tits Experiment
Här finns många tekniska experiment och upplevelser som passar alla åldrar. Här är man delaktig och lär sig naturvetenskap och teknik på ett kul sätt.
OrtSödertälje
Saltskog gård och park.
Liljevalchs hem utanför Södertälje är idag en kulturbyggnad, ett friluftsområde och park. Vill man röra på sig finns en slinga som passerar en utsiktsplats.
OrtSödertälje
I Salem och Botkyrka runt Bornsjön.
Den här turen tar dig runt på den väg som så många sett från E4:an vid Salem. Hela turen är vacker och gör stopp vid hänförande natur och fina byggnader.
OrtBotkyrka