Svartsjö slott


Ett kungligt jaktslott som blev alkoholistanstalt. Vandra i parken bland vallgravar och lindar. Tårtkaféet har bakverk av bagare med kocklandslagsmeriter.

Resa med SL: 
T-Centralen grön linje 17/18/19 till Brommaplan.

Buss 176 Till Svanhagen därefter buss 315/316 mot Svartsjö slott.
Totalt c:a 1t 15 min varav till Brommaplan 20 min.

  • Till start: 19,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Svartsjö 
  • Avgift: Nej 


Svartsjö Slott

Från att ha varit ett jaktslott åt drottning Ulrika Eleonora förföll slottet efter hennes död och blev sedan en alkoholistanstalt, där bland annat konstnären Nils Rundgren, avlägsen släkting till justitieministern Tomas Bodström, satt fängslad på 50-talet enligt SVT:s släktforskningsserie ”Vem tror du att du är?”. 337 celler med plåtväggar och gallerdörrar fanns i slottet tills det 1996 upphörde att vara anstalt.

Fängelsemuren är borta men fängelsedirektörens bostad finns ännu kvar i slottsparken, liksom ett tjugotal personalbostäder i närheten. Det sägs ha byggts av Gustav Vasa men är inte styrkt. Idag används slottet för konferenser, bröllop, konserterm utställningar, mässor och som festvåning. Det finns dessutom ett tårtcafé av världsklass, öppet lördagar och söndagar mellan klockan 11-16. Avvikande tider vissa helgdagar.

Visningar av slottet ges efter förfrågan.

Läs mera

Länkar

Svartsjö slott
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Stenhamra stenbrott och stenhuggareby.
En ovanligt väl bevarad industrimiljö från sent 1800. De mäktiga dagbrotten är populära fotoobjekt och de många byggnaderna presenteras med infoskyltar. ...
OrtStenhamra
Gustavshill handelsträdgård och café
På natursköna Färingsö ligger Gustavshill handelsträdgård och café där man fikar med smörgåsar, nygräddade bullar och andra godsaker.
OrtEkerö
Maltesholmsbadet
Ett stort bad med kiosk och flera grillplatser. Två bryggor vid sandstranden men även gräsmattor att sola på för den som vill slippa sand överallt. Volleybollnät på stranden och den släta gräsmattan är perfekt att prova fotbollsfinter på.
OrtHässelby
Blå lagunen.
Blå lagunen heter egentligen Husbygropen. Men ett av namnen beskriver precis vad det är. En badplats och oas som nästa känns lite overklig.
OrtEkerö
Grimsta naturreservat.
Ett fantastiskt område mellan Södra Ängby och Hässelby med vida hällmarker med tall-, ädel- och fuktlövskogar och vacker strandpromenad längs Mälaren.
OrtBromma
Hässelby slott
Här bodde släkten Bonde tills Stockholm köpte marken för att bygga Hässelby och Vällingby. Tomas Ledin äger idag slottet som kallar sig Sveriges musikslott.
OrtHässelby