Tjörn och Orust med båttur som final.


En trevlig tur rakt västerut från Stenungsund på Tjörn och Orust. Rutten avslutas i Tuvesvik varifrån båtar tar dig till de öarna populära Käringön och Gullholmen.

  • Till start: 390,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Orust 
  • Avgift: Nej 


Tjörn och Orust med båttur som final.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Tjörnbron

Broar är ju inte så lämpliga att stanna till på så då är det tur att det finns både rastplats och en restaurang på Tjörnsidan. Bron går över Askeröfjorden.

Bron är mäktig. Längden är 664 meter , största spännvidden på huvudspannet är 366 meter och pylonerna är 113,6 m höga (Uppsala domkyrka 119)

Bron är annars mest känd då den gamla bron Almöbron tidigare version blev påkörd och raserad av ett stort fraktfartyg 1979 och sju fordon åkte ned i djupet och åtta dog.

Sundsby Säteri

Sundsby säteri är en fantastisk plats för natur och kulturälskare. Här finns café / restaurang, ett surdegsbageri och flera gårdsbutiker i vacker herrgårdsmiljö från 1700-talet.

I naturen kring Sundsby finns goda möjligheter till naturupplevelser utefter de fyra markerade vandringslederna. Lederna är av varierande svårighetsgrad och har flera rastplatser. För den som vill grilla har ”Skalgrusgropen” två grillplatser och ett timrat vindskydd.

Kulturintresserade kan uppleva den fina säterimiljön bland 1700-talshusen i parken.  Vid speciella visningar kan man se den arkeologiska utgrävningen som pågått i källaren till huvudbyggnaden i några år. Sundsby säteri har en mycket spännande historia som sträcker tillbaka till medeltiden. Här bodde bl.a. den norske rikskanslern Anders Lauritzen Green. Från hans tid finns en urgammal lindberså bevarad i parken – ”Greens grotta”.

Margareta Huitfeldt som levde på 1600-talet är annars den person som främst förknippas med Sundsby. Efter Margareta Huitfeldts död donerades alla hennes fastigheter till en stiftelse – som bland annat skapat Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg.

I byggnaderna på Sundsby finns kafé, restaurang, gårdsbutik, surdegsbageri och försäljning av närodlat.

Läs mera

Länkar

Mollösund

Mollösund är ett genuint gammalt fiskesamhälle på Orust sydvästra spets som idag är ett populärt  turistmål.

I sundet mellan samhället och Mollön passerar tusentals båtar som bjuder på rikt båtliv eller nyttjar gästhamnen.  

Man lockar med glasscafé, flera riktigt bra krogar men även matvaruaffär och fiskaffärer om man vill handla picknickmat.

Att vandra runt i den gedigna skärgårdsbebyggelsen inåt land kan rekommenderas.

Stocken

Den gamla fiskeorten Stocken på Orust har en tät och till synes oreglerad bebyggelse av varierande ålder och välbevarade exteriörer.

På Stockens camping finns mycket att göra mer än att campa. Man kan spela minigolf, äta på restaurangen, fiska krabba, bada mm. Livsmedelsaffär.

Har man inte med sig eget tält, husvagn osv så kan man hyra stuga eller villavagn.

I Stocken finns Orust kajak kajakuthyrning.

Tuvesvik

Härifrån går båten till Gullholmen och Käringön, som är två riktiga västkustpärlor.

Ha gärna god marginal för parkering finns en bit ifrån och lite speciell avgift via sms kräver sin eftertanke.

Insprängt i klippan vid bryggan finns en speciell trappa att vänta på båtar eller insupa båtliv och havsluft.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Sundsby Säteri
Vacker herrgårdsmiljö från 1700-talet med kafé, restaurang och gårdsbutiker. Fina vandringsleder av olika svårighetsgrad med grillplatser.
OrtTjörn
Pilane gravfält och Skulptur
På Pilane blandas modern konst med uråldriga gravar. Varje sommar arrangeras en skulpturutställning med världsledande konstnärer. Bonus är det fantastiska läget med utsikt vida omkring.
OrtTjörn
Nordiska Akvarellmuseet
Årets museum 2010 uppfört med arkitektur i världsklass, helt tillägnat akvarellkonsten. Vackert beläget en bit från Skärhamn och fina badmöjligheter intill. Bra restaurang med fantastisk utsikt.
OrtTjörn
Bleket
En mysig fiskeby vid vägskälet mellan Rönnäng och Klädesholmen. Här kan man fika vid havet, hyra en kajak eller strosa runt bland fiskebodar.
OrtTjörn
Dyrön
En riktig vandringsö där man kan välja att ta hela Dyröleden eller få smakprov med en kortare. Bedårande scenerier. Restaurang, kafé och ICA-butik. Guidning finns. 
OrtTjörn
Tjörnehuvud utsiktsberg...
Om man ska ta båten till Dyrön eller Åstol från Rönnängs brygga så kan man passa på att ta sig upp för detta utsiktsberg. Marstrand och Lysekil ser man på håll och Åstol lite närmre.
OrtRönnäng