Uppsala längs Fyrisån.


Man har inte sett Uppsala om man inte sett Fyrisån. Man kan strosa upp och ned längs den men vi passar på att markera ut några sevärdheter längs ån eller strax intill.

  • Till start: 63,5 Km 
  • Längd: 3,5 km 
  • Stopp:
  • Ort: Uppsala 
  • Avgift: Ja 


Uppsala längs Fyrisån.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 9

Ofvandahls hovkonditori

Anrikt café som invigdes 1878. Luncher, catering, specialist på smörgåstårtor. Uteservering på sommaren.

Länkar

Linnéträdgården och Linnémuseet.

Innanför grindarna på Svartbäcksgatan 27 ligger Linnés egen botaniska trädgård, en grönskande oas i centrala Uppsala. I de regelbundna växtkvarteren odlas mer än tusen arter ordnade efter Linnés sexualsystem, med ettåriga och fleråriga växter var för sig. Ingenstans kommer du närmare Linnés gärning än här, i hans trädgård.

Den första undervisningsträdgården på platsen anlades av Olof Rudbeck den äldre, redan 1655. I trädgården finns café och restaurang.

Linnémuseet finns i det hus som en gång var Carl von Linnés bostad, en kulturhistorisk pärla belägen i anslutning till Linnéträdgården i Uppsala. Linnés hem är idag ett museum och visar den världsberömde botanistens vetenskapliga gärning med utställningar i bibliotek, skrivkammare och naturaliekabinett.

Det stämningsfulla 1700-talshuset är i huvudsak möblerat med originalföremål som kläder, textilier, porslin och möbler, som berättar om Linnés liv både privat och som vetenskapsman.
 

Läs mera

Flustret

Flustret är en anrik restaurang vackert belägen vid Svandammen och Stadsträdgården. Här serveras à la carte och förbeställda luncher. Krogen arrangerar dans, nattklubb och afterwork. Under årets arrangeras större evenemang som t.ex. bandyfrukost och julbord.

Ursprungligen uppfördes här på 1840-talet ett utevärdshus kallat "Lilla Fördärvet". Det var en envånig paviljongbyggnad med veranda som av studenthumorn snart döptes till Flustret, syftande på likheten med en bikupa och dess flusterbräde. Den ersattes 1858 av en ny byggnad i två våningar med altaner. Sitt nuvarande välkända utseende med tornbyggnaderna och förlängningen av övervåningens altaner tillkom i början av 1870-talet. Därefter har ombyggnader och förändringar skett med jämna mellanrum, Byggnaden förstördes vid en brand 1984 men återuppbyggdes efter kort tid.

Flustret, Flustergränd 5, Uppsala
 

Läs mera

Länkar

Stadsträdgården

Parken, som är från slutet av 1800-talet, är öppen året om och innehåller många spännande platser och attraktioner. På våren och sommaren sprakar parken av blomsterprakt när grönskan blommar upp i paradradplanteringarna.

Runt en näckrosdamm som har en Lycksalighetens ö sitter man skönt eller bara rakt ned på gräset.

I parken finns kaféet Gula Villan som tidigare var stadsgårdmästarens hus. En stor lekplats, en friluftsteater och ett rosarium med en rossamling är andra publikdragare

Café Gula Villan

Ett mysigt kafé mitt i Stadsträdgården som titulerar sig. Café, smörgåsrestaurang och glassbar. Givetvis är det ute som gäller när vädret tillåter i denna lummiga park ett stenkast från Fyrisån.

Sjukhusvägen 4, Uppsala
072-704 19 50

Länkar

Uppsala slott

Här har många kungar, drottningar, prinsar och prinsessor bott ända sedan 1540-talet då Gustav Vasa började bygga slottet. Det var då tänkt som en försvarsborg. Kröningsfester och andra historiska händelser har ägt rum på platsen, för att inte tala om så kallade Sturemorden, då medlemmar av familjen Sture lät mördas av Erik XIV nere i fängelset.

Det var även på Uppsala slott som Gustav II Adolf bestämde sig för att gå med i 30-åriga kriger, något han sent skulle ångra. Hans dotter drottning Kristina avsade sig även tronen på denna plats. Året var 1654 och det skedde under uppseendeväckande former.

Idag kan man tyvärr inte besöka slottet invärtes. Det används bland annat som landshövdingsresidens.

Läs mera

Museum Gustavianum - Stängt pga renovering.

Museum Gustavianum är Uppsala äldsta bevarade universitetsbyggnad. Gustav II Adolf skänkte byggnaden till Uppsala universitet tillsammans med 400 gårdar, vars avkastning skulle bidra till universitetets drift. I Museum Gustavianum kan man se det praktfulla Augsburgska konstskåpet, som Gustav II Adolf fick i gåva under 30-åriga kriget på 1630-talet. I kupolen finns en av världens få bevarade anatomiska teatrar.

 

Länkar

Uppsala domkyrka

Uppsala domkyrka är Nordens äldsta gotiska katedral som började byggas i slutet av 1200-talet. Här ligger kung Gustav Vasa begravd tillsammans med sina tre drottningar, Katarina av Sachsen-Lauenburg, Margareta Leijonhufvud och Katarina Stenbock, som överlevde Gustav Vasa med 61 år! Även Johan III och hans två drottningar, Katarina Jagellonica och Gunilla Bielke är begravda i domkyrkan.

Upplandsmuseet

Man inriktar sig på den Uppländska kulurhistorien och kulturarvet och att föra kunskap om det vidare. Många föremål speglar den uppländska allmogekulturen och folkkonsten men även viktiga delar av länets industrihistoria samt äldre byggnadshistoria. Genom fortlöpande arkeologiska utgrävningar utökas samlingarna med föremål från förhistoria och medeltid. Här finns även en museibutik med café.

Museet flyttade hit 1959 efter en tids magasinering efter att ha varit inhyst i Gustavianum. Byggnaden heter Akademikvarnen och den nuvarande kvarnen uppfördes åren 1766-68 men här har man haft kvar sedan 1200-talet och tidvis ägd av kyrkan.

Fri entré.

S:t Eriks Torg 10, Uppsala
018-16 91 00

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Uppsala slott
Har bebotts av många kungligheter sedan 1540-talet då Gustav Vasa byggde en borg här. Sturemorden då Erik XIV lät mörda delar av ätten Sture skedde på slottet.
OrtUppsala
Uppsala
Hem för studenter och kungar från Vasa till Bernadotte. Vi har hittat några måsten. 45 minuter från Stockholm möter du Sveriges fjärde stad.
OrtUppsala
Uppsala söderut till Enköping
En biltur som är en tur från högsta adel, till lägsta dräng och piga, förbi en handfull unika sevärdheter i vacker natur.
OrtUppsala
STF Uppsala/Kvarntorget
STF Uppsala/Kvarntorget ligger mitt i Sveriges fjärde största stad med mängder av kulturupplevelser, nattliv och idrottshändelser. Allt ligger på gångavstånd från vandrarhemmet, som har stadens största och mest händelsefyllda hotellobby.
OrtUppsala
Kung Björns hög - Hågahögen
Dessa kungshögar är inte lika kända som dem i Gamla Uppsala men de har en attraktionskraft och hit drar Uppsalabor för romantiska möten och kanske en picknick. Denna spännande miljö daterar till bronsåldern c:a 1000 f kr.
OrtUppsala
Gamla Uppsala
En av Sveriges viktigaste historiska platser. De stora kungshögarna från 500-talet var centrum för asatro och makt. Här finns ett museum och en vikingakrog.
OrtUppsala