Promenadstråk Stockholm


PROMENAD
En promenad i hjärtat av Stockholms centrala delar där makten och försvaret låg samlat. Det finns mycket att upptäcka utöver det som är utvalt här. Promenadstråk Stockholm.

  • Till start: 269 m 
  • Stopp: 11 
  • Ort: Stockholm 
  • Avgift: Nej 


Stockholm city
Stor karta
Sevärdhet 1 av 11

Tändstickspalatset

Runt 1930 kontrollerade Ivar Kreuger 80 procent av världens tändsticksindustri, och det här var huvudkontoret för Svenska Tändsticks Aktiebolag (idag Swedish Match). Dock varade inte lyckan länge då Kreuger blev mördad eller tog livet av sig (ingen vet säkert) efter lite motgångar 1932.
Idag finns här konferensverksamhet och kontorshotell.

Kungsträdgården

1430 fungerade den som Erik av Pommerns köksträdgård, 1562 omvandlade Erik XIV den till lustgård. Drottning Kristina byggde lusthuset i Lantmäteribacken. Mot slutet av 1700-talet öppnade Gustav III parken för allmänheten. På 1800-talet försvann alla växter utom långsidans alléer när Karl XIV Johan använde den till exercisplats. Sedan 1900-talet är parken åter en grönskande park för allmänhet och kommers.

Speciellt är de vackra körsbärsblommorna som endast blommar en vecka om året och här hålls 80 heldagsevenemang per år. Kungsträdgården är en mötesplats för unga som gamla och en bra plats för en glasspaus på sommarkvisten. På 80-talet var Kungsträdgården en fruktad plats då bland andra ”kungen i kungsan” (Paulo Roberto) höll till med sitt slagskämpargäng. Vintertid finns konstis för skridskoåkning.

Läs mera

Strömbron

Planen när den byggdes 1946 var att den endast skulle stå i tio år och sedan ersättas av en tunnel, så det lades inte ner några större mödor på estetiken. Men tunnelplanen slopades och bron står kvar än idag.  Och om designen är trist, är utsikten över City och Slussen desto bättre.

Jernkontoret

Det är många som missar att man måste stå på andra sidan gatan och titta uppåt för att se den 57 meter långa bildfris som finns på Jernkontorets byggnad. 29 olika avbildningar finns att se, som skildrar den tekniska utvecklingen fram till mitten på 1800-talet.

Berns

Ända sen 1886 har man kunnat njuta av konserter, teatrar och konstföreställningar på det anrika och ständigt hyllade Berns. Helgens festprissar behöver inte lämna byggnaden utan kan både dansa, sova och njuta av en riktigt bra brunch dagen efter.

Hallwylska palatset

Det som idag är ett museum var i slutet av 1800-talet, med sin otroligt påkostade interiör och alla lyxprylar, bostädernas creme de la creme. Här fanns kallt och varmt rinnande vatten, centralvärme och el. Dessutom så ägde den något hagalna frun i huset, Wilhelmina von Hallwyl, över 50 000 olika konstföremål.
 

Länkar

Blasieholms torg

Var på 1600 och 1700-talet meckat för privata palats. Drottning Kristina donerade tomter till rika adelsmän som byggde flådiga hus som skulle skapa en vacker utsikt från slottet.

Grand Hotell

Hotellet har länge ansetts vara Stockholms lyxigaste hotell med sina 5 stjärnor. Med två stjärnor i Guide Michelin driver den välkände kocken Mattias Dahlgren en av hotellets två restauranger. När världsartister som Madonna kommer till Sverige samlas journalister och skrikande fans utanför hotellets lobby i hopp om att få en glimt.

Tyghuset

Så kallades byggnaden där flottan förvarade vapen på 1600-talet. Idag ligger bland annat Östasiatiska museet i lokalerna. Utanför museets entré har man en bra utsikt mot slottet.

Skridskopaviljongen

Sekelskiftet 1900-talet var det här en väldigt poppis plats för den unga societeten och kungligheterna.
Byggnaden ser ut som en riddarborg i miniatyr.

Styckekranen

En mycket originell byggnad som med sin rörliga ”arm” hjälpte till att få kanoner ombord på örlogsfartygen. Kranen drevs av två tramphjul.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Riddarholmen och Helgeandsholmen.
PROMENAD Kungliga begravningsplatser, adelspalats, ett gammalt och nytt riksdagshus och andra historiska och vackra byggnader som andas makt och svunna tider. Promenadstråk Stockholm.
OrtRiddarholmen
Strömparterren
En grönskande oas mitt i City med mycket att titta på i alla väderstreck. Lunchkaféet Kerstin & Britt lockar den sugne men annars är platsen perfekt för picknick.
OrtStockholm
Skeppsholmen och Kastellholmen
PROMENAD  -   Från grandiosa Grand Hôtel går man vidare ut på Skeppsholmen och ”utsiktsfulla” Kastellholmen. Besök ett av flera museer eller se hur man bygger båtar. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtStockholm
Strandvägen till Galärvarvet och Beckholmen
PROMENAD -  En favorit bland såväl turister som stockholmare men Beckholmen är en doldis. En promenad med många upplevelser oavsett årstid eller tid på dagen. Promenadstråk i Stockholm. Fna platser i Stockholm, Fina ställen i Stockholm.
OrtÖstermalm
Armémuseum
Det är vårt krigiska förflutna som speglas i detta museum. På tre plan går man kronologiskt igenom Sveriges öden och äventyr i krig från vikingatid till dagens fredsbevarande styrkor och inleder med frågan ”Vad är krig?”.
OrtÖstermalm
Skeppsholmen
Mot slutet av 1500-talet kallades Skeppsholmen för Lustholmen då Vasakungarna rekreerade sig här. Numera hittas lusten i utsikten, museerna, båtarna och båtbyggeriet. Ön är som ett stort museum och man får rik behållning utan att äntra de riktiga museerna.
OrtStockholm

PROMENAD
Kungliga begravningsplatser, adelspalats, ett gammalt och nytt riksdagshus och andra historiska och vackra byggnader som andas makt och svunna tider. Promenadstråk Stockholm.

  • Till start: 388 m 
  • Stopp: 16 
  • Ort: Riddarholmen 
  • Avgift: Nej 


Riddarholmen och Helgeandsholmen.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 16

Kungsträdgården

1430 fungerade den som Erik av Pommerns köksträdgård, 1562 omvandlade Erik XIV den till lustgård. Drottning Kristina byggde lusthuset i Lantmäteribacken. Mot slutet av 1700-talet öppnade Gustav III parken för allmänheten. På 1800-talet försvann alla växter utom långsidans alléer när Karl XIV Johan använde den till exercisplats. Sedan 1900-talet är parken åter en grönskande park för allmänhet och kommers.

Speciellt är de vackra körsbärsblommorna som endast blommar en vecka om året och här hålls 80 heldagsevenemang per år. Kungsträdgården är en mötesplats för unga som gamla och en bra plats för en glasspaus på sommarkvisten. På 80-talet var Kungsträdgården en fruktad plats då bland andra ”kungen i kungsan” (Paulo Roberto) höll till med sitt slagskämpargäng. Vintertid finns konstis för skridskoåkning.

Läs mera

Operan

Inte bara Stockholms mest kända diskotek, utan kunglig scen för opera och balett sedan 1898. Det var alltså inte här Gustav III mördades, utan i det Gustavianska operahuset som numera är rivet, men stod mitt emot Arvfurstens palats och såg exakt likadant ut som det.

För guidade visningar se Öppettider. Normalt är det visning lördagar kl 13 augusti till maj.

Länkar

Arvfurstens palats

UD:s kontor sedan 1906 byggdes 1794 åt prinsessan Sofia Albertina, syster till Gustav III. Hon testamenterade det som fideikommiss till arvprinsen, den som stod närmast kungatiteln efter kronprinsen. Fasaden är en kopia av det Gustavianska operahuset, som stod på andra sidan torget och revs 1892.

Norrbro

Bara lugn, den håller för dig också. Du går nu på Stockholms äldsta bevarade bro, byggd 1807.

Lejonbacken

På marknaden nedanför lejonstatyerna spatserade under 1800-talets mitt borgerskapets välklädda ungkarlar – därav begreppet ”modelejon”.

Helgeandsholmen

På Helgandsholmen ligger Riksdagshuset. Blomlådorna vid nedfarten till riksdagsgaraget är gamla foderbord i marmor från Kungliga hovstallet, som låg här till och med 1884 då det flyttades till Östermalm.

Riksdagshuset

Här sitter Sveriges högsta beslutande organ, den viktigaste demokratiska församlingen i landet. Nästan allt som går fel kan du skylla på de 349 riksdagsledamöter som här debatterar, formulerar och stiftar alla våra lagar. Om du inte ser dem beror det på att de flesta tar sig hit via en underjordisk gång från lokalerna vid Mynttorget.

Sagerska palatset

Residens för Sveriges statsminister. Här bor sedan 2006 Fredrik Reinfeldt med familj. Namnet kommer från bröderna Robert och Edvard Sager, som 1880 köpte och förvandlade fastigheten till paradvåning.

Rosenbad

Här jobbar statsministern, justitieministern och migrationsministern, här sammanträder regeringen och hit kommer journalisterna för presskonferenser. Statsrådsberedningen och delar av Justitiedepartementet finns också i huset, som när arkitekt Ferdinand Boberg ritade det egentligen var tänkt som ett chict citykvarter med exklusiva privatvåningar, restaurang, kafé, banklokaler, butiker och kontor.

Birger Jarls torn

Försvarstorn i Gustav Vasas befästningsverk från 1530. Används idag av justitiekanslern.

Evert Taubes terrass

Willy Gordons bronsstaty restes 1990, när trubaduren skulle ha fyllt 100. Taube pekar mot sina bostadskvarter på Södermalm och sockeln är huggen av granit från födelseön Vinga. Här bjuds man på en vacker utsikt över Riddarfjärden och Stadshuset samt Söders höjder.

Wrangelska palatset

Byggt 1630 som privatbostad, men blev provisoriskt kryp-in för kungahuset efter att Tre Kronor brunnit upp 1697 och kallades Kungshuset tills Kungliga slottet stod färdigt 1754. Sedan 1756 säte för Svea hovrätt. Här dömdes Gustav III:s mördare Jacob Johan Anckarström till döden 1792, fängelsehålan där han satt inspärrad finns kvar.

Birger Jarls torg

Ställ dig mitt på torget och snurra så ser du bland annat Wrangelska palatset, Sparreska palatset, Hessensteinska palatset, Schering Rosenhanes palats och Stenbockska palatset, en gång adliga lyor på praktiskt avstånd från Riddarhuset på andra sidan bron.

Riddarholmskyrkan

Med drottning Kristina som enda undantag, har alla svenska regenter från Gustav II Adolf till Gustav V begravts i denna medeltida grav- och klosterkyrka. Även Magnus Ladulås vilar här.

Gamla Riksdagshuset

1865-1905 riksdagshus för bönder, borgare och präster. I källarvalvet finns rester av ett franciskanerkloster från 1200-talet och huset har också varit bl a barnhus, Stockholms första fängelse och myntverk. Idag kan du gå guidad tur på taket fäst med rep och hakar!

Mälardrottningen

Båten, som sedan 1982 är ett hotell på Riddarfjärden, var världens största dieseldrivna yacht vid sjösättningen 1923. Blev senare Woolworthmiljonärskan Barbara Huttons 18-årsdagspresent, som hon skänkte till engelska flottan under andra världskriget. Har även varit skolfartyg i Norge.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...



PROMENAD - 
En favorit bland såväl turister som stockholmare men Beckholmen är en doldis. En promenad med många upplevelser oavsett årstid eller tid på dagen. Promenadstråk i Stockholm. Fna platser i Stockholm, Fina ställen i Stockholm.

  • Till start: 686 m 
  • Stopp: 10 
  • Ort: Östermalm 
  • Avgift: Ja 


Strandvägen till Galärvarvet och Beckholmen
Stor karta
Sevärdhet 1 av 10

Dramaten

Börje Ahlstedt, Lena Endre och Morgan Alling har denna pampiga teater från 1788 som arbetsplats. Gustav III heter grundaren och omkring tusen föreställningar spelas varje år.  När du nu är här, passa på att klappa Margareta Krook som står som staty, vintertid uppvärmd, intill byggnaden.

Bünsowska huset

Fantastiskt fina fasader har huset som träpatronen Fredrik Bünsow lät bygga mellan 1886 och 1888. Bakom står arkitekten Isak Gustaf Clason, som bland annat ritat Nordiska museet. De första hyresgästerna kunde både spola i toaletten och använda hiss – något som var ytterst modernt på den tiden. 2003 fick huset något av en huvudroll när Skandiaffären var på tapeten och det blev känt att direktörerna i företaget tillskansat sig lyxvåningar här.

Djurgårdsbron

Badkruka? Njut av vattnet på behörigt avstånd från bron som stod klar 1897 i samband med den stora Stockholmsutställningen.

Vasamuseet

Man behöver inte vara båtfantast för att uppskatta detta världens enda oskadade 1600-talsskepp, som vilar innanför museets väggar. 2011 var det 50 år sedan Vasaskeppet bärgades från havets botten utanför Beckholmen. Förutom skeppet finns en mängd kringutställningar. Var du här senast med skolan så finns det massor att upptäcka med anda ögon. Ett stort antal varierande av utställningar speglar själva skeppet, hur det byggdes, livet ombord, bärgningen mm.

Öppettider
1 juni - 31 augusti
Öppet dagligen kl 8.30-18

1 september - 31 maj
Öppet dagligen kl 10-17
Onsdagar kl 10-20

31 december kl 10-15
Stängt: 1 januari och 23-25 december

Växel: 08-519 548 00
Bokning: 08-519 548 70
Läs mera

Museifartygen St Erik och Finngrundet

Fick du skepp på hjärnan efter Vasamuseet? Besök då Finngrundet, ett av Sveriges sista fyrskepp, och S:t Erik, Sveriges första havsisbrytare. Ta en fika på däck eller följ med på guidad visning.

Fyrskepp var fartyg som fungerade som fyrar för att markera undervattensgrund. Finngrundet låg i södra Bottenhavet under den isfria delen av året och togs ur tjänst 1969.

Isbrytaren Sankt Erik byggdes 1915 på Finnboda Varf blev då Sveriges första havsisbrytare. Stockholm stad behövde den för att göra skärgårdslederna till stan öppna. Den är byggd som en klassisk Östersjöisbrytare med vinklad stäv så att den kunde glida upp på isen och sedan krossa den av skeppets tyngd. Man har även ett krängingssystem , där vatten pumpades mellan båtens sidor, så att man kunde vagga sig genom isen.

Läs mera

Länkar

Galärvarvet

Ett promenadvänligt område för hela familjen med närhet till vatten och museer. Långt tillbaka en plats som användes av flottan. På vintern förvarades fartyg i specialbyggda galärskjul – därav platsens namn. Några av skjulen finns kvar än idag. 

Blå porten

Den blåa porten på Djurgården kom till på slutet av 1600-talet och var en ingång till kungens dåvarande jaktmarker. Nu finns här ett café med en av stans bästa uteserveringar som passar perfekt som avslut på en promenad, eller bara en spontan fika. Såväl maträtter som fikabröd finns att välja mellan och om solen inte lyser går det precis lika bra att sitta inomhus.

Öppettider: se hemsida.

Länkar

Liljevalchs konsthall

Ta på dig kulturkoftan och vila ögonen på svensk och internationell konst. Man säger sig ha Stockholms vackraste utställningsmiljö och den är vacker.  Här visas konst och form i minst fyra stora utställningar om året.

Mest känd är man för Vårsalongen där oupptäckta konstnärer får lämna in alster och se om de kommer med. Liljevalchs invigdes 1916 som den första självständiga och offentliga konsthallen för samtidskonst i Sverige. Arkitekt Carl Bergsten.

Ordinarie öppettider:
måndagar: Stängt
tisdag och torsdag: 11–20
onsdag samt fredag till söndag: 11–17

Djurgårdsvägen 60, Stockholm
Tel: 08-508 31 330

Läs mera

Djurgårdsstaden

Påtaglig småstadsfeeling garanteras när du vandrar i denna 1700- och 1800-tals miljö som förr kallades Båtsmansstaden då den befolkades av sjömän som arbetade på varvet. 

Beckholmen

Fascinerande liten holme med giftigt förflutet. Ett becksjuderi där man destillerade trätjära och utvann beck fanns på 1600-talet lämnade giftiga spår av tjära och tungmetaller efter sig. Saneringsarbetet påbörjades 2011. Runt holmen finns en trädspång med informationsskyltar som berättar om holmens historia och verksamheterna genom åren.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Subscribe to Promenadstråk Stockholm