Jungfrukusten Söderhamns kommun


RUNDTUR. En dagstur eller uppdelat på två. Kanske med övernattning i Söderhamn. Jungfrukusten börjar i norra Uppland och slutar i norra Hälsingland. Denna sträckning är ungefär på mitten.

  • Till start: 201,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Söderhamn 
  • Avgift: Nej 


Jungfrukusten Söderhamns kommun
Stor karta
Sevärdhet 1 av 8

Trollharens fiskeläge

Trollharen är ett gammalt fiskeläge på Granön i södra Hälsingland mellan Axmarbruk och Sunnäs. Sjöbodar och gästbrygga ger marin känsla så det förslår och givetvis ska det till en fiskrestaurang.

Här ligger mycket riktigt Trollharens fisk som är både gårdsbutik och restaurang med 90 platser inomhus och 120 på uteserveringen.

Adress: Trollharens fiskeläge Granön

Länkar

Bruksmuseum i Vallvik. STÄNGT

Här visas en vardagsrumsmiljö i ett arbetarhem under 1920-talet.

Arkitekt är ingen mindre än Torben Grut som även ritade Stockholms stadion. Han fick i uppdrag av bruksstyrelsen att rita permanenta bostäder i Vallvik.

Utformningen av de Grutska husen utmärker sig för de höga och branta sadeltaken. Här finns en fotoutställning "Wallvik 100 år" samt Konstgalleri

Öppet sommarhalvåret lördagar och söndagar kl 11.00 - 14.00. Byggnaden är sevärd även utan att besöka museet.

Ljusne bruk

Under mitten av 1800-talet utvecklades en omfattande industri vid Ljusnans utlopp.

Familjen Kempe som var ägare, lade här grunden till den förmögenhet med vars hjälp dottern Wilhelmina (gifte von Halwyll) och inredde och bekostade Halwyllska palatset.

Bruksmuséet skildrar arbetarnas liv i sekelskiftets Ljusne, ett liv helt i skuggan av sågverk och järnbruk.

Museet har samlingar av dåtida föremål samt autentiska miljöer som skola, lanthandel och arbetskök.

Adress: Alavägen 5, Ljusne

Länkar

Stenö havsbad och camping

Länkar

Oscarsborg

Sedan 1895 har utsiktstornet Oscarsborg stått på Östra Berget i centrala Söderhamn och har kommit att bli lite av symbolen för Söderhamn. Tornet är ett populärt besöksmål både för utsikten men även för aktiviteterna runt om som golfbanor samt ett café med fullständiga rättigheter.

Innan Spotify så var sångföreningar populära och tornet tillkom på initiativ av Söderhamns Sångförenings ledare, stadsingenjör Gustaf Hultqvist, som även ritade tornet. För att finansiera tornet arrangerade man folkfester åren innan. Dessa blev så populära att man fick råd att bygga tornet i tegel och puts istället för i trä som var planerat.

Man får gå upp i det 23 meter höga tornet mellan kl 11-17 under sommarmånaderna.

I juli månad anordnas de populära trivselkvällarna med allsång och folkkära artister.

 

Läs mera

Skärså fiskeläge

Skärså är ett gammalt fiskeläge i en skyddad hamn norr om Söderhamn där sjöbodarna finns kvar trots att de inte brukas av så många yrkesfiskare. Runt Skärså kan promenera i en halvcirkel från parkeringen runt till rökeriet som vetter ut mot havet. Där man kan för övrigt handla fisk på Westlunds fisk men vill man äta fisk, då gör man det på omåttligt populära krogen Albertinas.

Här finns även ett fiskemuseum, en glashytta samt lite längre norrut, en badplats med camping.

Borka Brygga - restaurang och museum.

Vid Borka brygga ligger ett kafé och restaurang på bryggan. Den är inrymd i en gammal väntsal till ångbåtarna som trafikerade här förr.  Det är ett populärt bussresmål men man har även pub och musikkvällar.

Intill i en sjöbod ligger Fiske- och sälfångstmuseum som är en tidstrogen sjöbod- och fiskestugmiljö med redskap och verktyg från slutet av 1700-talet och framåt. Även foton och dokumentation av olika fångstmetoder.

Är man spänstig så tar man en liten promenad upp till utsiktsberget ovanför.

Här finns även gästhamn, camping och bensinmack.

Öppet maj till September eller vid förfrågan

Länkar

Iggesunds järnverk och Bruksmuseum

Här kan man antingen välja att besöka bruksmuseet men då det bara är sommaröppet kan man istället ta sig upp på slagghögen intill för en fantastisk utsikt över Iggesundsfjärden som är en vik till Bottenviken.

Detta är ett industriminne och järnverk med rostugn, masugn, bessemerverk och lancashiresmedja.

En utställning om järnhantering med en dokumentärfilm som visar järnverket i drift samt en utställning visar skogsbrukets och sågverkets historia.

Men även något för den som jobbar på kontor idag visas tre olika kontorsmiljöer som visar brukskontorets utveckling.

Kaffeservering och glass

Iggesunds Bruksmuseum,  Iggesund

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Sveriges Järnvägsmuseum - Stängt för ombyggnad.
Ett mycket intressant museum som följer järnvägens men även samhällets utevckling under motsvarande tid. Adress Rälsgatan 1 såklart.
OrtGävle
Bruk och parkresa från Gävle till Högbo.
Med start i Mackmyra bruk går färden vidare till ytterligare två bruk, Wijs trädgårdar och stationssamhället Jädraås och en hembygdsgård.
OrtGävle
Rullsand
Ett helt fantastiskt havsbad i Älvkarleby kommun i norra Uppland. Stora sandstränder och öppet hav.
OrtÄlvkarleby
Sandviken Gamla bruket
I Sandvikens charmiga stadsdel Gamla Bruket finns Bruks-museet Smedsgården och här visas bostäder från olika tider i brukets historia. Stadsdelen är intressant att besöka även när museet är stängt.
OrtSandviken
Älvkarleby.
Detta populära turistmål präglas helt av vatten. Här övade militären sig att bygga broar över vattendrag, man fiskar lax och man utvinner elektricitet.
OrtÄlvkarleby
Älvkarleby turisthotell - nedlagt
Hotellet med restaurang sägs ligga på "norra Upplands vackraste plats". Byggnaden från 1890-talet har många fina trädetaljer. Menyn är klassiskt svensk.
OrtÄlvkarleby