Kustvägen mellan tre köpingar från Ny- till Norrköping.


RUNDTUR: En av de trevligare omvägarna mellan två städer som man kan ta för att slippa motorvägen. Två vägfärjor över havsvikar ger gratis båtfärd och man en slottsruin, en bruksort och überpittoreska Söderköping.

  • Till start: 88,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Nyköping 
  • Avgift: Nej 


Kustvägen mellan tre köpingar från Ny- till Norrköping.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 8

Nyköping

En riktigt gammal stad som tidvis i praktiken tjänat som Sveriges huvudstad. En gästfri stad som dock historiskt sett är mest känd för Nyköpings gästabud 1317 där kungen Birger Magnusson låter sina bröder svälta ihjäl i fängelsetornet. Sevärt är slottet Nyköpingshus, hamnen och lite av varje längs den väl uppskyltade ån.
 
Sevärdheter:
- Nyköpingshus. Ett riktigt gammalt slott men som de flesta slotten har de fått sin beskärda del av ombyggnationer samt. Är även ett museum men beses även utifrån med stor behållning.
- Tovastugan. Ett 1600-tals torp brevid Nyköpingshus som flyttades hit från Tuva på 50-talet.
- Hamnen och de förskönande silobyggnaderna. Nere i hamnen pågår en lite märklig ombyggnation där spannmålssilon görs om till bostäder. Vid vackert väder är det rikt folkliv i hamnen.
- NK-villan ritad av Ferdiand Boberg för en utställning i Norrköping och därefter flyttad hit. För det var just i Nyköping som de flesta av NK:s egna möbler tillverkades.
 
Äta och fika:
- Café Krogen samt Glasskafét Aktersnurran nere vid hamnen.
- Erik på slottet har fik på sommaren.
- NK-villans café (endast öppet vardagar)

Läs mera

Stjärnholms slott

Slottet har en fascinerande historia. Som fattig torparson på 1600-talet sjunger Johan Månsson i gårdarna, för att tjäna pengar. Hos guldsmeden ligger husfrun i barnsäng, när hon hör hans sång. Och genast känns plågorna lättare! Som tack låter hon Johan studera - något som leder till en lysande karriär. 
Det går bra för Johan. Sagolikt bra. Med tiden blir han adlad, och som Johan Silfverstierna grundar han Stjärnholm år 1639.  Knappt hundra år senare flyttar familjen De Geer in på slottet. En av sönerna, Louis, blir Sveriges första statsminister.

Slottet är idag en stiftsgård med omfattande konferensverksamhet och ridhus. Slottet är ett populärt weekendresmål en dryg timme från Stockholm. Här slår man stort på sina söndagsmiddagar och familjehögtider. I slottet finns en skulpturpark och en promenad runt slottets ägor rekommenderas.

Bord bokas senast 3 dagar innan ankomst, så ring 0155-22 27 00.

Oxelösund Stiftsgården Stjärnholm 1 Oxelösund
Tel:0155-22 27 00

Läs mera

Länkar

Gamla Oxelösund

Oxelösund har alltid närheten till havet. Uppgifter om lotsar finns redan från 1500-talet och bra fiskevatten har varit basnäring sedan urminnes tider.

Oxelö krog är en gammal sjömanskrog här som är omnämnd redan 1699 som serverar hemlagad mat och bakverk. Uppe på knallen har man vid utsikt över båtlivet och öarna i skärgården. Är flaggan hissad är krogen öppen.

Runt omkring finns en välbevarad 1920-tals miljö från ortens storhetstid när rika borgare från Nyköping besökte badanläggningar och uppförde sommarvillor. I området finns förutom krogen  ett skärgårdsmuseum samt en blåmarkerad kulturstig som visar stadens ursprungliga delar.

Här kan man även hyra en eka för en liten båttur eller ta skärgårdsbåt härifrån.

Läs mera

Nävekvarn

Nävekvarn är en liten bruksort som gjorde sig känd som tillverkare av massiva gjutjärnsugnar med namnet Näveqvarn tydligt på spisen. Bruket lades ned så sent som 2010 och nu försöker man istället bygga upp en modern varvsverksamhet här. Ån, vars vatten var drivkraft för bruket rinner ned till Bråviken där en stor gästhamn som ger en naturlig koppling till varsverksamhet.

Den intressantaste bebyggelsen ligger runt masugnsdammen där även ett bruksmueum ligger. Fikar eller ätar lunch gör man i Gula kvarnen uppe i byn eller hamnkafét nere vid hamnen.På flera platser finns skyltar som berättar om byggnader mm. Nävekvarn är perfekt för att strosa runt nån halvtimme eller mer om man vill fika osv.

Orten har en rik historia ...

Läs mera

Mauritzbergs slott

Några kilometer från vägfärjan över Bråviken till Vikbolandet ligger detta sagolikt vackert belägna slott. Som de flesta slott i landet har de haft många ägare och precis som mycket i skärgården så blev det bränt av Ryssen 1719. Från slottets östra sida ser man långt ut i Bråviken något som vittnar om dess strategiska läge då hotet inte kom från luften utan från vatten.

Idag är slottet ett konferenshotell som även välkomnar privatpersoner för avkoppling eller golfspel i den angränsande banan. Vill man inte sova över så är slottet en perfekt måltidsutflykt med lunch mellan 11 och 15 i Ebba Grips bistro som är golfrestaurangen öppet maj till september eller dinera i Greve Bondes festmatsal, inta afternoon tea i Silversalongen eller middag i Jägarsalen. När vädret tillåter, lockar slottets sommarterrass bredvid den gamla kvarnen.

Mauritzberg slott
Mauritsbergsvägen 5 Vikbolandet, Norrköping

Tel: 0125 50100

Läs mera

Stegeborgs slottsruin

Slottsruinen ligger belägen på en liten ö i Slätbaken nära inloppet till Göta Kanal. Stegeborg var under medeltiden ett av Sveriges viktigaste fästen och kungligt slott fram till 1600-talet. Här föddes även Gustav Vasas son Johan (III).  Dåtidens mäktigaste släkter möttes i blodiga strider eller härda förhandlingar vid borgen.  Borgen omges av en vacker park med örtagård.

Entréavgift: 
I avgiften ingår en audioguide där Herman Lindqvist återberättar Stegeborgs historia.
Vuxna 50 kr
Barn 0-5 år gratis. 6-15 år 25 kr.

Söderköping

Norrköping

Trots att Norrköpings stadskärna inte har så många industrier som fortfarande är i drift så präglas området av den imponerande industriarkitekturen. Man har på ett varsamt sätt skapat, muséer (flesta gratis), universietscampus, kaféer och krogar i den gamla miljön längs ån. Klart underskattad stad. 

Trippa har en promenad i staden. Norrköping - Industrilandskapet

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Nyköping - stadspromenad.
En promenad uppskyltad av Södermanlands turistbyrå med historiskt tema. Vi har valt att kapa den lite men dragit ut den till hamnen och lagt till några krogar.
OrtNyköping
Nyköpingshus
Slottet med anor från medeltiden var tidvis kungens residens och här utspelades Nyköpings gästabud. Att gå runt här är en mäktig upplevelse. Slottsmuseet är öppet söndagar året men alla dagar sommartid. Sommartid har man en rad evenemang och närheten till hamnen med krogar och...
OrtNyköping
Stjärnholms slott.
Slottet som byggdes av torparsonen som sjöng så vackert att han adlades. De populära söndagsmiddagarna här har inte storstadspriser och omgivningen bjuder på konst i parken och hästar i hagarna.
OrtOxelösund
Åstugan café.
Vid gamla riksettan och Svärtaån ligger det med tillägget ”kafét nån annanstans”. Fika eller enklare lunch i trädgården eller på en egen liten brygga.
OrtNyköping
Uppsa kulle
Södermanlands största kungagrav, troligtvis från järnåldern, är en maktmarkering vid det tidigare så strategiska inloppet. Utsikten från toppen är enastående!
OrtNyköping
Nävekvarn
Bruket då det stavades med Q, var känt för sina gjutjärnsspisar. Gå runt i bruksområdets vackra byggnader samt i hamnområdet med fik, folkpark, aktersnurremuseum och småbåtshamn.
OrtNyköping