Mest sevärt är Tom-tits Experiment och Torekällbergets friluftsmuseum. Men den vackra strandpromenaden förbi slussen och ångfartyget Ejdern är en bonus.
Res med SL:
Från Stockholm City pendeltåg 40/41 mot Södertälje centrum till Södertälje centrum. C:a 45 min.
- Till start: 29,4 Km
- Stopp: 8
- Ort: Södertälje
- Avgift: Nej
Södertälje
Södertälje är mer än Tom-tits, Sydpoolen och Torekällberget. Att staden i nära hundra år var en populär badort för Stockholmssocieteten syns i gamla badhotell och stans närhet till vatten.
Strandpromenaden vid Inre maren har flera vackra stenhus och längs kanalen, som haft stor betydelse för Södertälje genom åren, finns nio intressanta informationsskyltar. Rådhuset ett stenkast från kanalen ser ut som ett rådhus ska och är från 1735.
Slussen som är 135 meter lång har ett utomhusmuseum som berättar dess historia och det gamla ångfartyget Ejdern med originalmotor från 1880 och fortfarande i drift är sevärd. Stationsområdet från 1860-betecknar nästa transportskifte efter slussandet.
Trippa har en promenad i Södertälje som täcker centrala delen av stan: Södertälje - stadspromenad.
Stationsområdet i Södertälje
1860 kom järnvägen till Södertälje som en del av Sveriges första järnvägsetapp. Den nya stationen, Södertälje Nedre, fick en tidstypisk stationsbyggnad av tegel. År 1918 byggdes en ny, modernare byggnad med gulslammad tegelfasad. Mellan de två stationsbyggnaderna står konstnären Gunilla Wihlborgs ”ledfyrar” uppförda i tegel från ett av Södertäljes många gamla tegelbruk.
Strandpromenaden och Inre Maren
Södertälje är en stad vid vattnet. Här kan man se några av stadens vackraste stenhus från 1900-talets början och från 1920-talet vända sin bästa sida mot vattenspegeln. Inre Maren var tidigare en hamn för den äldsta kanalen.
Ångfartyget Ejdern
Har man tur så ligger Södertäljes stolthet inne vid sin kajplats. Ejdern är världens äldsta ångfartyg som fortfarande har orginalmotorn kvar. Hon sjösattes 1880 i Göteborg. Denna vackra dam går fortfarande i trafik och har också medverkat i filminspelningar.
Slussen och Slussparken
Södertälje kanal breddades 1922-24. Då flyttades slussen till sin nuvarnade plats från att tidigare ha legat längre norr ut i kanalen. Slussen är 135 m lång, 19,7 m bred samt 7,5 m djup. Senast kanalen breddades var 1976. Vid Slussen startar det utomhusmuseum i form av skyltar där den intresserade kan få reda på mer om kanalens spännande historia.
När Södertälje kanal breddades 20-talet flyttades slussen till sin nuvarade plats, från att tidigare ha legat längre norr ut i kanalen. Slussen är 135 meter lång, 19,7 meter bred samt 7,5 meter djup. Senast kanalen breddades var 1976. Vid Slussen startar det utomhusmuseum i form av skyltar där den intresserade kan få reda på mer om kanalens spännande historia.
Hebbevillan
Wendela Hebbe var Sveriges första kvinnliga journalist. Hon bodde sommartid i Södertälje på 1800-talet. Huset låg tidigare i Snäckviken men plockades ner i samband med att Astra-Zeneca expanderade på 1980-talet. Huset låg länge i väntan på att få återuppstå och 1995 kom arbetet äntligen igång.
Idag inrymmer huset ett museum om Wendela Hebbe samt en restaurang. I samband med att huset uppfördes återuppstod även en gammal gata som försvann när den ursprungliga bebyggelsen på platsen revs, Vettersgatan. Huset intill är ett vackert jugendhus från 1905 uppkallat efter fotograf David Sorbon.
Rådhuset
Torekällbergets friluftsmuseum
Här äntrar du den sörmländska historien precis som den var för mer än 100 år sedan. På museet finner man djuren som brukade finnas på bondgårdarna då, grisar, hästar och kaniner till exempel och på våren kryllar det av nyfödda lammungar. Det finns också en ”stad” där hantverkare huserar, affärer finns där man kan köpa karameller i strut och där man kan titta på antikviteter.
I det som kallas Lillgården (bredvid bondgården Råby) kan barnen släppa loss! Där finns höhoppning, pyssel och lekstuga och intill en smådjurshage där man får klappa djuren.
Det finns självklart en servering där man kan få sig en lunch eller trevlig fika när man är ”färdiglekt”.
Tel: 08-523 014 22