En tur på norra Visingsö som passerar Visingsborg, ett kyrktorn man kan bestiga, märkliga Tempelgården och ett härligt strandbad mm.
- Till start: 258,8 Km
- Stopp: 9
- Ort: Jönköping
- Avgift: Nej
Visingsö
Att cykla Visingsö runt ger dig inte bara fantastiska naturupplevelser utan även spännande historia.
Visingsö runt är en cykelled som tar dig cirka 3-4 timmar att cykla. Leden är 25 kilometer lång och tar dig genom hela Visingsö. Här kan du uppleva böljande jordbruksland och lummig grönska i en av Sveriges största ekskogar. Leden startar vid Wisingsö Hotell & Konferens och längs med leden finns det många möjligheter till kaffepauser och mat-stopp. Cykelleden tar dig dessutom igenom Visingsös historia då du passerar många spännande, historiska platser.
Cykel hyr du lättast på Visingsö cykeluthyrning eller på Leklandet, båda ligger i hamnen, lätt att hitta när du kommer med färjan.
Visingsborgs slottsruin
Visingsborgs slott var ett av 1600-talets ståtligaste slott, och medelpunkten i det Braheska grevskapet. Grundstenen till slottet lades på 1560-talet av greve Per Brahe den äldre.
Per Brahe den äldre blev adlad till greve 1561 och förlänades Visingsö. Strax därpå började han bygga Visingsborgs slott och han hann med den västra längan. Sonen Magnus Brahe tar sedan över och uppför den södra längan, som med sina salar och gemak var slottets ståtligaste del. Han uppförde även den östra längan som innehöll köks- och ekonomiutrymmen. Under Per Brahe den yngres tid uppfördes den norra längan som var avsedd för tjänstefolket. Materialet hämtades delvis från det nedlagda Alvastra kloster och delvis från ett nystartat tegelbruk i Gränna. Slottet hade sex torn med förgyllda spiror som höjde sig över tak och trappgavlar. Bland inventarierna fanns ett imponerande bibliotek och en rustkammare med vapen för uppåt 800 man. Vallar och bastioner runt slottet var bestyckat med kanoner.
En liten del av inventarierna från Visingsborgs slott finns idag på Skokloster, men mängder av äkta mattor, konst, vapen och annat slumpades bort på auktioner i Jönköping kring sekelskiftet 1700, silverföremål fördes till myntverket för nedsmältning.
Under Karl XII:s tid - mellan åren 1716 och 1718 - hyste slottet uppåt 2 000 krigsfångar, den större delen av dem var ryssar, många av dem avled under vistelsen av svält och umbäranden och begravdes på den så kallade rysskyrkogården ett par kilometer in på ön. Vid juletid 1718, då budet om kung Karls död nått Visingsö, ödelades slottet av en eldsvåda, vilken var en olycka orsakad av det tyska vaktmanskapet.
Fri entré.
Adress: Hamnen, Visingsö
Text: Visit Småland
Wisingsborgs trädgård och trädgårdscafé
Trädgårdscafé och gårdsbutik. En underbar oas med anor från 1600-talet. Slå dig ner och njut av trädgården. Öppet juni–september
Brahekyrkan
Brahekyrkan är Visingsös församlingskyrka. Kyrkan uppfördes på 1600-talet av grevarna Brahe på en medeltida grund som slottskyrka till Visingsborg.
Kungsladugårdarna
Kungsladorna kallas även ”ryssladorna”, uppfördes på 1730-talet, dock efter att de ryska krigsfångarna lämnat ön. De hörde till den Kungsgård som låg här.
Kumlaby kyrka med utsiktstorn
Kumlaby kyrka är en medeltida kyrka med vackra 1400-tals målningar och torn att klättra upp i och beundra utsikten ifrån.
Tempelgården
Tempelgården är en konstnärsgård med skulpturer och konst av Visingsökonstnären Olle Krantz. Templet uppfördes 1913 och hörde till det teosofiska centrum som tidigare fanns på ön.
Erstad Kärr och fågeltornet
Erstad Kärr är det enda i sitt slag vid södra Vätterns stränder. På hösten är Visingsö en viktig rastplats för flyttande fåglar, och ett eldorado för ornitologen.
Sandudden
Sandudden, härlig sandstrand långt norrut på Visingsö med vidunderlig utsikt. Perfekt picknickplats där cykelturen vänder.