Denna museijärnväg drivs av några entusiaster som sommartid kör turister ned till Munkedals hamn.
- Till start: 379,3 Km
- Stopp: 1
- Ort: Munkedal
- Avgift: Nej
Denna museijärnväg drivs av några entusiaster som sommartid kör turister ned till Munkedals hamn.
Här finns sammanlagt tre typer av fornlämningar från järnåldern. Bautastenar, en skeppssättning och ett gravfält. Bautastenarna är inte så storslagna men dess unikitet är hur de placerats.
Vid Stenehed ligger ett järnåldersgravfält med högar, resta stenar, en skeppssättning och en domarring. Men framförallt finns här även en av landets märkligaste fornlämningar. Det rör sig om nio bautastenar som är resta på en lång rad. Det var ursprungligen elva eller tolv stenar och de ökar jämt i storlek och höjd från 1,4 m i norr till 3,3 m i söder.
Stenraden kan ha uppförts som någon form av kalender ungefär som stencirklarna i Stonehenge. Placeringen på rad gör dem så unika.
Man kan inte datera stenraden exakt men vanligtvis är denna typ av grav till mellan år 400-600.
Torreby står omnämnt redan 1307. Det här slottet uppfördes dock först 1887 med pengar man förtjänat på trävaruexport till Spanien. Här golfar man och äter gott.
Första gången Torreby eller Toreby finns omnämnt är från norska medeltida handlingar år 1317 då konung Håkon V Magnusson skänker ett halvt markabol jord till S:t Michaels-kapellet i Tönsberg.
Fram till och med 1661 ha varit i både norskt och dansk ägo blev fältmarsalken och generalguvernör Rutger von Aschenberg ägare till Torreby.
Egendomen gick i släkten till grosshandlaren norrmannen Niels Georg Sörensen övertog Torreby 1886. Han skapade sin rikedom genom export av trävaror till Spanien tillsammans med kompanjonen Hans Rasmus Austrup som löste ut Sörenson ur firman år 1872 för 2225000 kronor. Han investerade han i skog och sågverk runt om i landet.
1887 lät han bygga slottet. Arkitekt var Adolf Emil Melander samme man som även byggt om bostaden i Stockholm det sk Fersenska palatset på Blasieholmen. Han lät sig inspireras av den tidens Country Houses i England och Skottland. Byggnaden, som var indelad i 24 rum kostade färdig ca 100.000 kronor vilket på den tiden var en stor summa pengar.
Text: Torreby hemsida
Detta är ett noga utvalt utflyktsmål som besökts och kan rekommenderas. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt fler bilder till bildspel.
Efter en c:a en km lång vandring når man en av Sveriges märkligaste och intressantaste hällristningar. Det är också en av de största med bland annat 150 inristade skepp.
Den magnifika hällristningen vid Lökeberg är inte bara en av Sveriges största utan även en av landets mest intressanta och märkligaste hällristningar. Här vimlar det av bilder på ristningen och många motiv är ovanliga. Särskilt ett stort träd samt en den stora mängden fotsulor brukar lyftas fram.
På c:a 30x10 meters yta hittar man människofigurer, olika fyrfotadjur, fotsulor, ett granliknade kors samt skålgropar samt 150 skepp och lite diverse figurer.
Denna badplats är majestätiskt skyddad av höga klippor. En kort promenad leder till en utsiktsplats på ett gammalt vårdkaseberg. Bryggor, hopptorn, sandstrand, toa och dusch.
Vackert belägen badplats vid Gullmarsfjorden med höga klippväggar som tornar upp intill.
Gårviks badplats har hopptorn och en brygga med ramp för rullstolsburna.
Sandstrand och gräsytor samt klippor att hoppa ifrån.
Kiosk med enklare mat, fika och glass. Toaletter.
Bruket med anor från 1500-talet lade om från järn till att fokusera på pappersframställning. Vid platsen för det gamla bruket finns några äldre byggnader. Våffelstuga i juli.
Ett mysigt bad med gräsmattor och sandstrand samt ett populärt kafé. Vattnet är Saltkällefjorden som är en förgrening av Gullmarsfjorden. Brygga, hopptorn och minigolf.
Saltkällan ligger strax söder om Munkedals samhälle vid Saltkällefjorden, intill utloppet av Örekilsälven. Saltkällan har ett historiskt förflutet som handels- och hamnplats.
Här finns idag väletablerad bebyggelse, en välkänd marknadsplats och en stor, allmän badplats. Vandringsleden Maltes stig som går utmed Rödberget är ett välbesökt och mycket vackert turistmål.
Text: Munkedals kommun