Detta är ett noga utvalt utflyktsmål som besökts och kan rekommenderas. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt att redigera fler bilder till bildspel.
- Till start: 326,6 Km
- Stopp: 1
- Ort: Emmaboda
- Avgift: Nej
Detta är ett noga utvalt utflyktsmål som besökts och kan rekommenderas. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt att redigera fler bilder till bildspel.
Här har man lyckats fånga glasets alla ”facetter” från glasblåsning, historia till konstutställningar. Uppbyggt för att ge besökaren en komplett upplevelse vilket man verkligen lyckats med.
The Glass Factory är ett upplevelsesbaserat glasmuseum mitt i Glasriket som öppnade den 18 juni 2011.
År 2009 köpte Emmaboda kommun de omfattande glassamlingarna från Boda glasbruk, Kosta glasbruk samt Åfors glasbruk.
The Glass Factory har Sveriges mest omfattande konstglassamling som består av ca 40.000 föremål från ett 50-tal konstnärer som har arbetat i materialet glas. Därmed är The Glass Factory Sveriges enda renodlade glasmuseum med tillfällig utställningsverksamhet, hot spots, basutställningar, utställningsförmedling för barn och ungdomar samt en utvidgad programverksamhet med föreläsningar, happenings, glasshower, teaterföreställningar och workshops.
Ett kunskapscentrum där det historiska ger perspektiv åt samtiden. En kreativ mötesplats för konstnärer, designers och besökare. The Glass Factory verkar för att främja allas möjlighet till glasupplevelser och utveckla sin skapande förmåga.
Text: Emmaboda kommun.
Detta är ett noga utvalt utflyktsmål som besökts och kan rekommenderas. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt att redigera fler bilder till bildspel.
På Nybro glasbruk fokuserar man mycket på det målade glaset. Självklart är alla produkter handmålade. Den senaste kollektionen har en skön retrodesign på skålar, vaser och ljuslyktor i olika färger.
Nybro Glasbruk är det enda glasbruket i Glasriket som ligger i stadsmiljö, vid etableringen prioriterades bla närheten till järnvägen.
Nybro erbjuder bruksglas till både vardag och fest, där form, färg och funktion är framträdande egenskaper. Räktrålaren och Sillskutan är två klassiker från Nybro designade av Paul Isling. Trazzel formgiven av Jon Eliason, känd bla från Roomservice, är en annan serie som rönt stor framgång under senare år.
I butiken handlar du Nybroglas till fabrikspriser och här hittar du även andra presentartiklar.
Servisglasmuseum, glasblåsning och fabriksförsäljning på ett ställe. Och fika kan man också göra. Skruf är specialiserade på tidlöst och stilrent glas. En intressant upplevelse utlovas.
Skrufs glasbruk
Skrufs glasbruk kännetecknas av tidlöst och stilrent glas. Här görs allt glas för hand in i minsta detalj. Man förenar tradition och nytänkande med hög kvalitet och högt konstnärligt innehåll. Härifrån kommer många av de glas som används av den svenska riksdagen och landets ambassader runt om i världen.
Hyttan i Skruf är öppet för besökare året runt. Här kan du se de skickliga glasblåsarna skapa glas av klassisk och modern design. I butiken handlar du Skrufs fantastiska glas till fabrikspriser och här hittar du också en del övriga presentartiklar.
På hembygdsföreningens servisglasmuseum i anslutning till bruket, finns en av landets förnämsta samlingar med över 200 serviser. I samma byggnad som museet driver föreningen dessutom ett café sommartid. I Skruf finns även en lekplats för de minsta barnen med gungor, sandlåda, rutschkana och trampbilar.
Skrufs glasmuseum
Skrufs glasmuseum visar ett urval av brukets tillverkningar från starten 1897. Här finns en unik samling av bruks- och prydnadsglas. Flera av de kända formgivarna som Bengt Edenfalk och Lars Hellsten finns väl representerade i utställningen.
Glasmuseet sköts ideellt av hembygdsföreningen och har byggts upp med hjälp av expertis från Smålands museum i Växjö.
Glasbruken Skruf, Gullaskruf, Åseda och Björkshult bildade 1973 ett gemensamt försäljningsbolag för att öka exporten. 1975 bildade de tillsammans med Målerås glasbruk ”Royal Krona”, som gick i konkurs efter 2 år. 1978 köptes Skruf av Kosta Boda AB, men lades ner av dem 1980. I samband med detta fick Ljuders hembygdsförening överta en stor mängd glas av brukets tillverkning, som lade grunden för det fina glasmuseum som finns idag.
Text: Lessebo kommun.