Med start i mysiga lilla Askersund går resan till Bergööska huset i Hallsberg därefter passeras Kumla med Kvarntorpshögen och Konst på hög och resan slutar i Örebro.
- Till start: 187,5 Km
- Stopp: 4
- Ort: Askersund
- Avgift: Nej
Askersund
Mitt i Sveriges hjärta, vid toppen av Vättern, ligger Askersund. I denna lilla stad precis vid vattnet råder skön atmosfär året om. Askersund är en mysig trästad med kullerstenstorg, caféer, hamnliv och små butiker.
Text Visit Askersund
Bergööska huset
Bergööska huset
Konst av Karin och Carl Larsson
Bergööska huset är en kulturupplevelse! Huset, som är kulturminnesmärkt, ligger centralt på huvudgatan i Hallsberg endast ett stenkast från tågstationen.
Här kan du boka en guidad tur i våningen med målningar av Carl och Karin Larsson, strosa runt i konsthallen eller hyra vår fina festlokal.
Bergööska huset är ett handelshus med en verksamhet full av liv och rörelse. Huset är ritat av Ferdinand Boberg - en av våra mest namnkunniga arkitekter. Till huset är namnen Karin och Carl Larsson knutna. Carl Larsson, svärson till Adolf och Hilda Bergöö, har utfört de stora väggmålningarna i matsalen. Karin Larsson är representerad av flera oljemålningar och textiler i matsalen och framträder som mångsidig konstnär - textil, design, mode och bildkonst - i det så kallade Karinrummet. Karin Larsson har aldrig själv bott i Bergööska huset men som barn bodde hon i Vita Huset på andra sidan gårdsplanen. Byggherren Adolf Bergöö fick aldrig flytta in i sitt nya hus då han avled 1890.
Huset byggdes ursprungligen i den på 1880-talet populära "nordiska stilen", ovanpå den stabila butiksvåningen i tegel. Kring sekelskiftet 1900 fick huset sitt nuvarande utseende. Vid det senaste sekelskiftet inleddes en omsorgsfull restaurering av husets nuvarande ägare Hallsbergs kommun. Då återställdes en rad av Ferdinand Bobergs ursprungliga intentioner.
Bergöövåningen
Många undrar hur det kommer sig att Carl Larsson, en av Sveriges mest kända konstnärer, målade väggarna i ett hus i Hallsberg. Så här gick det till:
Karin Bergöö, dotter till en rik handelsman i Hallsberg, utbildade sig till konstnär i Paris och gifte sig 1882 med den välkände konstnären Carl Larsson. Vid ett besök hos svärföräldrarna i Hallsberg på väg till nya hemmet i Sundborn målade Carl Larsson väggmålningar i husets festsal som går i fornnordisk stil.
Motiven visar livet i kvarteret befolkat av familj, tjänstefolk och en och annan hallsbergsbo. Vill du läsa mer om Karin Bergöö Larsson och hennes familj i Hallsberg? Besök gärna föreningen Karin Bergöös vänners hemsida. (Se länk längst ned på sidan.)
En annan betydelsefull person ur den svenska konsthistorien, knuten til Bergööska huset, är arkitekten Ferdinand Boberg som i slutet av 1800-talet. endast 24 år gammal, fick i uppdrag av Adolf Bergöö att rita ett handelshus med representationsvåning åt familjens företag i Hallsberg. Boberg blev senare berömd för kända byggnader som Rosenbad, Waldemarsudde, och Thielska galleriet.
Våningen är idag renoverad och omgjort till museum och rymmer, förutom feststalen, bland annat ett rum om Karin Bergöö Larsson och hennes konstnärsskap, "fruns rum" med historik om Hallsbergs halmhattsfabrik, "Per Bergöös kontor" och ett vackert blomsterrum i jugendstil.
Besöka våningen
Vill du se våningen med målningarna bokar du en guidad visning. Guidningen kostar 300 kr plus 15 kr/person. Våningen är alltid öppen med fri entré när det är vernissage i Konsthallen.
Kvarntorpshögen
Wadköping
Här finns museer, utställningar, café och restaurang, träsvarvare, handelsbod, bageri och många andra spännande butiker och hantverkstäder. Hus från fyra sekel.
På 1940-talet började man fundera på hur man skulle bevara den gamla bebyggelsen i staden till eftervärlden. När man på 50-talet skulle förnya stadsdelen Söder så beslöt man att bygga upp ett friluftsmuseum som skulle stå färdigt till stadens 700 års jubileum
Platsen man valde var där två ursprungliga husen tillika Wadköpings två äldsta byggnader Kungsstugan och Cajsa Wargs hus redan stod.
Huset byggdes i slutet på 1600-talet och var en gäststuga som hörde till en större gårdsanläggning, ägd av landskamreren Anders Warg. Hans dotter Christina, 'Cajsa' gav vid 52 års ålder ut kokboken; 'Hjelpreda i Hushållningen för unga Fruentimber'. Boken gavs ut i 14 upplagor i Sverige och utomlands och blev en succé. Hon blev därmed känd som "den moderna svenska kokkonstens moder" och därför innehåller huset i idag utställningar kring Cajsa Warg och 1700-talets kokkonst.
Stadsdelen har fått sitt namn efter Hjalmar Bergmans namn på sin barndoms uppväxtmiljö. Namnet förekommer bland annat i romanen "Markurells i Wadköping".
Det finns flera kaféer och restauranger men myigast är Jeremiasbageriet.