Längst norrut på själva ön från Hallshuk till Fårsösund via den fina kustvägen kallad Stenkusten. Bläse kalkbruksmuseum, ett gammalt kalkbrott med klarblått vatten, öns största insjö, samt Bungemuseet.
- Till start: 161,4 Km
- Stopp: 7
- Ort: Gotland
- Avgift: Ja
Sevärdheter under turen
1. Hallshuk 2. Bläse kalkbruksmuseum 3. Stenkusten Ajsneriv 4. Graustäde fiskeläge 5. Bästeträsk 6. Blå Lagunen 7. BungemuseetHallshuk
Utsikten uppifrån klinten vid Hallshuk är bland Gotlands bästa. Med start vid kapellet eller vid fiskeläget kan man ta en fantastisk promenad mot fyren på klinten hela 25 meter över havet. Picknick-faktorn är hög på den härliga klinten.
Fiskeläget var länge ett av öns viktigaste och förutom bönderna i trakten så kom fiskare från Visby och söder därom.
Bläse kalkbruksmuseum
Bläse Kalkbruksmuseum är ett museum som visar hur det var att arbeta i ett stenbrott. Platsen är mycket vacker och resan hit är en fröjd för ögat.
Kalken har haft stor betydelse både som stenblock men även till bränd kalk. På 1100-talet började man bygga kyrkor och då gick det åt kalk och kalkstensblock. Från 1600-talet exporterades mycket bränd kalk till svenska, tyska och danska hamnar och ön fick en ny herremansklass som kallades kalkpatronerna.
Efterfrågan på kalksten ökade på slutet av 1800-talet. Järn och stålverken, pappersindustrin och sockerbruken behövde kalk och nu började även Cementtillverkningen komma igång.
Man kan få en guidad tur eller ta en åktur till det gamla brottet med stentåget som är Gotlands längsta järnväg. Här kan man fika på Agnes café där arbetare på stenbrottet och sjömän fikade på 1940-talet.
Restaurang och café finns. Museet är öppet maj-augusti, övriga tider efter förbokning.
Stenkusten Ajsneriv
Här befinner vi oss på en av Sveriges vackraste vägsträckor. En bra rastplats eller bara lite aktivt fotograferande.
Graustäde fiskeläge
Graustäde fiskeläge är en samling med sex fiskebodar på Stenkusten i Lärbro som officiellt heter Grostäde. Stanna till och kontemplera
Bästeträsk
Bästeträsk är ett av Gotlands största naturreservat och inuti reservatet ligger Gotlands största insjö. Sjön är stor men förhållandevis grund och största djupet är endast 4,5 meter och resten av sjön är betydligt grundare.
Vattnet är kristallklart och har höga temperaturer och det är en smått övernaturlig upplevelse att beskåda sjön.
I sjön finns två öar där flera hundra par ejdrar häckar varje år. Ejdern har blivit hotad eftersom blåmusslan viker i landet.
Blå Lagunen
Här på Ar på norra Gotland är naturen präglad av den kalkbrytning som under många år bedrevs i området. När brytningen upphört blir de gamla kalkbrotten vattenfyllda. Här finns ett kalkbrott som fått namnet Blå lagunen.
Vattnet är just påtagligt blått och sommartid är det en mycket populär badplats som lockar till sig en ung publik. På platsen där folk tidigare slet och arbetade har man idag en plats för solbad och njutning.
Bungemuseet
Bungemuseet är ett av landets största friluftsmuseer. Här får man uppleva den gotländska allmogekulturen med gårdar miljöer från tre århundraden.
Så tidigt som 1906 bestämde man sig för att anlägga ett kulturhistoriskt museum och man började samla ihop gårdar och föremål. Det som utlöste satsningen var ett upprop om att bevara en 1600-talsbyggnad som skulle rivas. Då passade man på att samla in flera.
Stommen i samlingen är tre gårdar, 1600-talsgården, 1700-talsgården och 1800-talsgården med olika hus och miljöer från Gotland.