Världsarvsstaden Visby har så mycket att erbjuda att man gott kan stanna flera dagar. Vi har valt ut det vi gillar mest. Bra bas för cykel i längs kusten eller med bil runt hela ön.
- Till start: 188,6 Km
- Stopp: 18
- Ort: Gotland
- Avgift: Ja
Sevärdheter under turen
1. Domkyrkoberget 2. Jungfrutornet 3. Sankt Olofs ruin 4. Stora torget Visby 5. Gamla Apoteket 6. Muntheska huset 7. Fiskargränd Visby 8. Fängelsetornet Kajsarn 9. DBWs botaniska 10. Donnerska huset och Donners plats 11. Helge Ands ruin 12. Kruttornet 13. Fornsalen Visby 14. Strandgatan Bulhus 15. Almedalen 16. Kallis Kallbadshuset 17. Kärleksporten 18. St Hans ruin och kaféDomkyrkoberget
Bebyggelsen ovanför domkyrkan brandhärjades och jämnades med marken 1744 då lågorna från kyrkans torn, som hade fattat eld, nådde upp på branten. Sen den tiden blev det kvar en öppen plats som idag är en perfekt utsiktsplats vid klintkanten.
Man ser från söder till norr: S:ta Carin, nya hamnen, Johan Målares hus, S:t Lars, Drotten, S:t Clemens, Helgeand och S:t Nicolai, Göransporten, Långa Lisa och Norderport
Jungfrutornet
Jungfrutornet är mycket gammalt och byggdes innan ringmuren då det tjänade som vakttorn vid inloppet till hamnen. Tornet murar har drabbats av flera stenras på de sidor där grunden vilar på sank mark.
Sankt Olofs ruin
Sankt Olofs ruin har endast sitt västra torn kvar och är de ruin som förfallit mest i Visby. Men den lever upp ändå tack vara att den är helt täckt i murgröna och anses vara en mycket romantisk plats som drar till sig turturduvor. Murgrönan tros vara mycket gammal.
Stora torget Visby
Stora torget i Visby domineras av S:ta Karins ruin där Franciskanordens Gråbröder höll till. När reformationen slog ned på klosterverksamhet blev kyrkan istället hospital.
Runt stora torget finns en rad bra krogar och nattlivet är mycket intensivt sommartid.
Gamla Apoteket
Gamla Apoteket är ett trappgavelhus i sten uppfört under senare delen av 1200-talet.
Det byggdes ursprungligen som ett packhus där köpmän hade varumagasin och kontor. Källarvåningen var kylrum och bottenvåningen kontor och handelsbod. På den tiden låg hamnen med kaj närmare än i dag vid nuvarande Almedalen.
På 1700-talet och hundra år framåt låg ett apotek i nedervåningen vilket gett huset dess nuvarande namn.
Det är en mycket vacker byggnad i sandsten och mintgröna trädetaljer.
Muntheska huset
Muntheska huset kallas även Huset med målningarna och är ett få bevarade medeltida stenhusen på södra delen av Klinten.
Man har daterat huset med hjälp av trädmaterialens årsringar (sk dendrokronologisk undersökning) till 1255. 1280 införlivades huset med ringmuren och är mycket välbevarat sedan dess.
Fiskargränd Visby
Fiskargränd är en av Visbys mest kända och pittoreska gator och under rosblomningen på tidiga hösten en av de mest fotograferade sevärdheterna tillika ett populärt vykortsmotiv.
Det var på denna gata som godisaffären i Pippi Långstrump låg.
Fängelsetornet Kajsarn
Man tror att det kan vara det äldsta tornet i ringmuren och att det antagligen byggdes samtidigt med muren på 1200-talet.
Mellan åren 1681-1859 var stadens fängelse inrymt i tornet vilket gett Fängelsetornet Kajsarn. Idag finns ett fängelsemuseum här.
DBWs botaniska
1855 anlades De Badande Wännernas botaniska trädgård. Namnet kommer sig av att de grundande medlemmarna brukade bada tillsammans varje år. Sällskapet startade redan 1814 och målet var att bidra till samhällsutvecklingen vilket denna park måste anses vara.
Botaniska trädgården har flera växter som man normalt hittar i varmare klimat såsom, magnolior mullbär, tulpanträd, fikon, valnötsträd, näsduksträd mm. I början var det främst som en handelsträdgård med frukt- och parkträd, buskar, sparris och andra nyttoväxter.
Idag står Gotlands kommun för driften men sällskapet DBW:s trädgårdsstyrelse är ansvariga för vilket botaniskt innehåll man ska ha. De senaste åren har lusthuset fått de ursprungliga färgerna och en ny örtagård har anlagts.
Donnerska huset och Donners plats
Denna stenbyggnad, ursprungligen från 1100-talet, som från mitten av 1700-talet kom att bebos av en rik handelsfamilj vid namn Donner. Det var en tysk handelsman Jörgen Hinrich Donner som gifte in sig i en gotländsk släkt. Därav namnet Donnerska huset.
Handelsmannen dör tidigt men hans fru Anna Greta Donner bestämde sig för att ta över. Hon blev något så unikt som en kvinna som på 1700-talet drev Östersjöns största handelsimperium. Men för att hennes tyska handelspartners ska kunna göra affärer, adresseras hon madame herr Donner.
På senare tid var det bland annat posthus men idag är Gotlands turistbyrå inrymt i huset.
Helge Ands ruin
Kyrkans identitet har varit livligt omtvistad. En teori går ut på att den uppfördes av biskop Albert av Riga för pilgrimer och korsfarare på väg till Livland i Baltikum. Vissa menar att det uppfört för danska Knutsgillet med stöd av Kung Valdemar.
Idag finns bara en liten vacker ruin i två våningar kvar.
Kruttornet
Kruttornet är cirka hundra år äldre än ringmuren och byggdes på 1100-talet. Det uppfördes i rent försvarssyfte och var tillsammans med flera hundra pålar som försänkts i vattnet utanför en viktig försvarsanläggning.
Namne kom först på 1700-talet då man började förvara krut där.
Fornsalen Visby
Fornsalen är Visbys näst populäraste besöksmål efter Domkyrkan men då bör tilläggas att det är fri entré i kyrkan.
Här speglas Gotlands historia från stenåldern till nutid. Men det finns även en stor del som är betydlig äldre och det rör sig om utställningen Gotlandium som är från tiden 430 miljoner år tillbaka då det som skulle bli Gotland låg vid ekvatorn i ett grunt tropiskt hav. Innehåller även museets fossilsamling.
Ett av museets absoluta toppar är bildstenssalen med motiv med hög konstnärlig skicklighet som samlats in från ön.
Spillingskatten är en annan raritet som visar den största vikingatida silverskatten som hittades i en åker 1999 och innehöll hela 67 kg silver.
Museet har mysigt café med uteservering på gården samt en välsorterad museibutik.
Strandgatan Bulhus
Bulhus är idag något som är typiskt för Gotland. Här på Strandgatan 50 finns ett perfekt exempel.
Detta rödsvarta hus är indränkt med tjära, vilket måste varit ett bra skydd mot väder och vind.
I Sverige har man även kallat bulhusen för dansk byggning vilket eventuellt stammar från Gotlands långa danska styre.
Almedalen
På medeltiden var Almedalen Visbys hamn. Men idag är Almedalen mer känd som en känd det politiska spektaklet Almedalsveckan som går av stapeln vecka 27 varje år.
Andra tider är det en lugn och vacker plats med en damm där fåglar trivs och bänkar att vila sig på.
Kallis Kallbadshuset
Kallbadhuset är ett bad och after-beach ställe mellan Almedalen och Visby hamn.
Här kan man välja mellan brygga, klapperstrand eller sandstrand. Även kafé och kiosk.
Mest hysteriskt festande av jet-set karaktär är under vecka 29, kallat Stockholmsveckan, då Stureplan flyttat från Båstads tennisvecka för att veckan därefter dra till S:t Tropez. Internationellt uppmärksammat för standfestandet.
Kärleksporten
Kärlekssporten är som en liten sluss mellan två av Visbys vackraste platser Strandpromenaden och DBW:s Botaniska Trädgård.
St Hans ruin och kafé
Inuti de båda ruinerna S:t Hans och S:t Per vid S:t Hans plats inom murarna har S:t Hans Café och Orangeri kafé, restaurang och bar.
På baksidan av kaféet finns ett orangeri. S:t Hans och S:t Per är ruinerna efter två kyrkor byggda på 1200-talet alldeles bredvid varandra.
S:t Per var helgad åt aposteln Petrus och den kan ha stått på den plats där Peterskyrkan låg som var den första kristna kyrkan på ön som enligt Gutasagan fick stå obränd. Här byggdes den allra första kyrkan och detta medan ön fortfarande var hednisk.