Två intressanta sevärdheter på ett stopp där Luossastugan, som förknippas med Dan Anderssson, kräver vandring över en kohage medan Finngammelgården är vid parkeringen.
- Till start: 208,3 Km
- Stopp: 2
- Ort: Ludvika
- Avgift: Nej
Två intressanta sevärdheter på ett stopp där Luossastugan, som förknippas med Dan Anderssson, kräver vandring över en kohage medan Finngammelgården är vid parkeringen.
Disponentvillan beboddes av gruvans motsvarighet till VD, disponenten. Disponentparken är en kulturpark som inrymmer med det populära Trädgårdscaféet, en rhododendrondal, örtagård och trädgård.
Disponentparken är en kulturpark med damm, örtagård och en mäktig rhododendrondal.
Växthusen säljer sommarblommor och perenner under säsong.
Kaféet är inrymt i den gamla Bak- och Bykstrugan och här kan man fika med hembakat fikabröd eller smörgåsar.
Disponentparken i Grängesberg uppfördes 1896 och är idag populärt utflyktsmål för liten som stor. De minsta har sin lekhörna med lekstuga.
Att hitta denna pampiga byggnad som hade Bank of England som förebild mitt i Bergslagen har sin förklaring. Brukets ”VD” var en tysk-brittisk affärsman bosatt i London som donerade pengar till detta kulturhus.
Grängesbergsbolaget var vid slutet av 1800-talet Sveriges mest lönsamma företag. Grundaren och ägaren av bolaget var den tysk-brittiske affärsmannen Sir Ernest Cassels. Vid bildandet slog han samman flera bolag längs en järnvägslinje. Cassel såg även till att addera en ny process vid malmberedningen som gjorde att driften blev mycket lönsam.
Han skänkte denna byggnad som en donation till arbetarna på Grängesberg. Byggnaden invigdes år 1900. Fasaden med sina stå är inspirerad av Bank of England i London.
Cassels donation är idag konserthall, folkets hus mm och de ha mycket god akustik och här erbjuds ett rikt utbud av konserter och andra musikevenemang året runt.
Två museer i ett. Gruvmuseet vilket är världens äldsta industrihistoriska friluftsmuseum visar hur det förr arbetades i gruvorna. Bergsmansgården och ytterligare totalt 38 byggnader.
Ludvika Gammelgård är en av Sveriges största hembygdsgårdar med totalt 38 byggnader. Ludvika Gammelgård ligger vackert vid Marnästjärn och består av två muséer;
Bergsmansgården och Gruvmuseet. Under sommaren är flera byggnader öppna för besök på egen hand. Skyltar finns som beskriver hur byggnaderna användes. I serveringen kan gratis informationsfolder hämtas.
Bergsmansgården
Öbergska bergsmansgården med anor från 1500-talet ligger på sin ursprungliga plats. Gården inrymmer idag en hembygdsgård, museum med intressanta interiörer samt välbevarade ekonomibyggnader.
Gruvmuseet
Gruvmuseet på Ludvika Gammelgård är världens första industrihistoriska friluftsmuseum.
Mineralmuseum
I byggnaden "Ladugården" finns en permanent utställning med tusen vackra och ovanliga mineral. Även försäljning.
Sommartid finns här även servering, en örtagård, smådjur samt lokalt hantverk till försäljning.
Klenshyttan är en bergsmansby med restaurerad hytta och välbevarad industrimasugn. På tavlor kan man läsa om järnframställning och man kan gå runt området på stigar på egen hand.
En bergsmansby med restaurerad hytta och välbevarad industrimasugn.
Klenshyttan anses vara grundlagd i början av 1600-talet av ättlingar till bergsmannen Lars Rafvaldsson som levde mellan 1539-1572 och var bergsfogde i Västerbergslagen. Driften fortsatte ända till 1920.
Sommartid är området grönt och lummigt och man kan följa stigar runt platsen för besök på egen hand. Informationstavlor om järnframställningsprocessen finns i området.
Guidad tur av Klenshyttan erbjuds om platsen där det framställdes tackjärn i över 300 år.