medeltid


Detta är en ruin efter en medeltida riddarborg som har ägts av Karl Knutsson Bonde som regerade Sverige i hela tre omgångar. På den tiden gick havet ända hit. Dackes folk brände borgen 1542.

  • Till start: 157,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Valdemarsvik 
  • Avgift: Nej 


Fågelviks borgruin.

Två kilometer söder om nuvarande Fogelvik och nära vägen mot Kvädö ligger ruinerna efter den medeltida riddarborgen Fogelvik, som omtalas som "Fogelviks torn" 1419. Lämningar finns efter borgens fasta hus, ett stentorn som varit uppfört till tre eller fyra våningars höjd, samt grunder efter enklare träbyggnader, källare och en i sluttningen ingrävd, skyddad hamn. Hela anläggningen var på den tiden omfluten av saltsjön och en grävd vallgrav. På andra sidan vallgraven låg troligen en trädgård och diverse ekonomibyggnader. På 1400-talet residerade här bl a Karl Knutsson Bonde, konung tre gånger under den tid Sverige fortfarande var ett valrike. På äldre dagar drömmer han sig tillbaka på sin unika levnadsbana, enligt den bekanta krönikestrofen på följande sätt:

Medan jag var herre till Fogelvik

var jag både mäktig och rik

men sedan jag blev konung i Svea och Göta land

var jag en arm och olyckelig man.

År 1542 brändes borgen ner till grunden av Dackes folk. Eventuellt byggdes den upp igen på samma ställe, eller flyttades redan då till sin nuvarande plats. Strax söder om borgruinen och bäcken utmed Kvädövägen finns en vacker och ovanlig eneskog intill den betade strandängen med rikt fågelliv.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Långrådna Kultur & Gästgiveri...
Kurser, konserter och boende i en stimulerande miljö i det gamla gästgiveriet från mitten av 1800-talet.
OrtValdemarsvik
Kvädöfjärdens naturreservat
Bildades 2007 som Östergötlands första marina naturreservat. Naturreservatet är lättillgängligt och har flera vandringsleder. Vill man vara lite bekväm så kan man sikta på utsiktstornet eller Ekudden längst ut.
OrtValdemarsvik
Eköns naturreservat
Eköns naturreservat ligger ca 3 kilometer sydost om Gryts samhälle. Här går naturskön cirkelrund vandring på knappt 2 km ut mot klipporna och upp till en fornborg med utsikt över havet och Fyrudden.
OrtValdemarsvik
Torrö naturreservat
I Valdemarsviks kommuns sydöstra hörn ligger Torrö naturreservat. 
OrtValdemarsvik

Aosehus borgruin

Plats

55° 55' 34.752" N, 14° 18' 17.892" E
SE

Aosehus är resterna efter den medeltida borg som låg i Åhus hamn. Fästningen finns omnämnd så tidigt som 1137. Det beskrivs som ett slott med gravar, vallar och torn som ett försvara av åmynningen orten Aos längre in i Helge å. 

Taggar: 

Rekommenderade besökstider: 

1

Bilder: 


Wallander har gjort staden internationellt känd. I det medeltida gatunätet kan man strosa runt timmavis. 

  • Till start: 503,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ystad 
  • Avgift: Nej 


Ystad.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Ystad

Få städer i Europa och ingen i Norden har en så komplett samling historiska byggnader som Ystad med sina drygt 300 korsvirkeshus. En exposé av intressanta byggnader från 1200-1500-talet möter besökaren. Från att ha varit boplats för ett antal fiskarfamiljer på 1100-talet växte Ystad fram. Länge var postbåten härifrån till Stralsund Sveriges enda utlandförbindelse och idag kan man ta färja till Bornholm och Polen härifrån.

Staden har på senare år blivit känd som Kurt Wallanders hemstad som spelats in i svensk och brittisk version. Det finns många fina byggnader och att bara strosa runt är en härlig känsla men några platser måste nämnas: Gråbrödraklostret S:t Petri kyrka och klosterområdet. Närmare hamnen finns Hotell Continental, Sveriges äldsta hotellbyggnad. Ända framme vid hamnen finns Ystads marina med rikt folkliv sommartid på bryggor eller stranden som är del av en fyra mil lång strandremsa.

Läs mera

Marinan i Ystad

I Ystads småbåtshamn kan man njuta av båtliv och uteserveringar vid vattnet. Från den långa bryggan ser man Ystads silhuett 

Här finns förutom rökeri, restauranger, kaféer och kiosk. Bada går alldeles utmärkt också.

En bit härifrån går färjan till Bornholm.

Hotel Continental

Klassiska Hotell Continental är beläget mitt i Ystads gamla stadskärna.

Hotellet är ett av Sveriges äldsta och invigdes 1829 och renoveras kontinuerligt. Ystad var i början av 1800-talet rikets viktigaste hamnstad för båttrafik till kontinenten. 

Ett äldre hotell är Hotell Mollberg i Helsingborg men där är själva byggnaden sen slutet av 1800-talet. 

Även om man inte bor här kan man beskåda det vackra från utsidan och varför inte äta gott på deras fina restaurang.

Läs mera

Klosterkyrkan

På 1200-talet låg ett gråbrödrakloster här. Klosterkyrkan är tillsammans med östra klosterlängan vad som återstår av det och det är både gudstjänstrum och museilokal.

Franciskanerklostret grundades 1267 av riddar Holmger och hans hustru Katarina vilket man kan läsa i klosterkyrkan. Gråbröderna som franciskanerna kallades predikade att munkar skulle leva i fattigdom, bodde troligtvis i enklare bostäder.

Här finns en museibutik med ett rikt sortiment med företrädesvis lokalt konsthantverk. I caféet kan man dricka kaffe och äta hembakade kakor.

Runt klosteranläggningen ligger örtagården, rosariet, kålgården, samt pionträdgården invid klosterdammen.

Läs mera

Gamla rådhuset

Gamla Rådhuset fick sitt nuvarande utseende 1840 men dess äldsta del, rådhuskällaren, är från 1400- talet och rymmer nu som då en restaurang. 

Bryggeriet

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Ystad till Sandhammaren.
En tur längs kusten från Ystad med stopp i Ales stenar och intilliggande Kåseberga där man bör passa på att äta. Vidare till stranden som av många klassas som landets bästa.
OrtYstad
Marsvinsholm slott.
Marsvinsholm ser ut som slott ska göra med vattengrav och vacker park. Vandra fritt runt slottet och den vackra parken med ädellövträd. Marsvin är det gamla ordet för tumlare.
OrtYstad
Olof Viktors bageri och café.
Ett verkligen urmysigt bageri med kafé. Man kan fika ute på gården som är en klassisk fyrkantig gård som skånska bondgårdar brukar vara. Har fått graderingen Mästarklass av White Guide.
OrtYstad
Mossbystrand...
En av sydkustens vackraste och mest badvänliga stränder. Långgrunt med vit och fin sand och sanddyner. Dusch, toaletter, grillplatser, kiosk och servering.
OrtSkurup
Abbekås.
En fiskeby med anor från medeltiden. I hamnen samsas fiskebåtar med gästbåtar. Hamnkrogen av högsta klass och drar till sig långväga gäster. Fin strand för bad och vandring.
OrtSkurup
Hasse o Tage museet Tomelilla
Ett minst sagt kompakt museum på 15 kvm helt i Hasse & Tage anda. I trakterna spelades flera av deras filmer in och premiärerna gick här i Tomelilla. Missa inte den tegelkamouflerade soldaten.
OrtTomelilla

Gamla Apoteket

Plats

57° 38' 28.212" N, 18° 17' 34.692" E
SE

Gamla Apoteket är ett trappgavelhus i sten uppfört under senare delen av 1200-talet.

Det byggdes ursprungligen som ett packhus där köpmän hade varumagasin och kontor. Källarvåningen var kylrum och bottenvåningen kontor och handelsbod. På den tiden låg hamnen med kaj närmare än i dag vid nuvarande Almedalen.

På 1700-talet och hundra år framåt låg ett apotek i nedervåningen vilket gett huset dess nuvarande namn.

Det är en mycket vacker byggnad i sandsten och mintgröna trädetaljer.

Taggar: 

Rekommenderade besökstider: 

1

Bilder: 

Jungfrutornet

Plats

57° 38' 46.536" N, 18° 17' 43.8" E
SE

Jungfrutornet är mycket gammalt och byggdes innan ringmuren då det tjänade som vakttorn vid inloppet till hamnen. Tornet murar har drabbats av flera stenras på de sidor där grunden vilar på sank mark. 

Taggar: 

Rekommenderade besökstider: 

1

Bilder: 

Torpa stenhus

Plats

57° 39' 0.072" N, 13° 16' 45.948" E
SE

På Torpa Stenhus förflyttas man flera hundra år tillbaka i tiden. Vackert beläget vid sjön Åsunden ligger godset som ägts av samma familj sedan 1400-talet.

Under medeltidsdagarna vandrar gycklare, hantverkare, riddare och bågskyttar omkring som på vilken vanlig dag som helst under medeltiden.

De guidade visningarna kan rekommenderas och där berättats bland annat om Gustav Vasas fru Katarina som växte upp i slottet.

Taggar: 

Öppettider: 

http://torpastenhus.se/%C3%B6ppettider-guidade-visningar

Rekommenderade besökstider: 

1

Hemsida: 

http://www.torpastenhus.se

Bilder: 


Ett mycket väl bevarat kopparverk från 1800-talet med anor från medeltiden.  Pga den låga kopparhalten men miljön häromkring är så väldigt vacker. Runt området finns en skyltad vandringsled.

  • Till start: 150,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Skinnskatteberg 
  • Avgift: Nej 


Kopparverket Riddarhyttan

Kvar idag finns resterna efter det sista kopparverket som lades ned 1873. Det är beläget strax öster om nuvarande tätorten Riddarhyttan. Här finns kopparboden i sten uppförd 1819 bevarad. Från samma tid stammar även en förvaltarbostad i timmer med panel. Flera husgrunder samt lämningarna efter rostugnarna finns också. En skyltad vandringsled finns runt området.

Text Skinnskattebergs kommun

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Röda Jorden... – forntida järnframställning.
Här har det brutits järn från 700 f kr till tiden för Kristi födelse vilket är samtidigt med den sk förromerska järnåldern. På platsen finns informationsskyltar och rekonstruerade miljöer.
OrtSkinnskatteberg
Karmansbo bruk...
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 11.0px 'Trebuchet MS'; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000} ...
OrtSkinnskatteberg
Färna herrgård - spa och krog i herrgårdsmiljö.
Färna herrgård erbjuder en spa-upplevelse av hög klass. Man kan komma hit och äta gott på herrgårdsrestaurangen (ring först) eller bara spankulera runt de fina omgivningarna. 
OrtSkinnskatteberg
Kolsva
OrtKöping
Lindesberg...
Detta är ett noga utvalt utflyktsmål som besökts och kan rekommenderas. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt fler bilder till bildspel.
OrtLindesberg
Kopparberg...
Orten gick under namnet Nya Kopparberget med anspelning på Stora Kopparberget i Falun. På 1600-talet startades brytningen. En vandring runt samhället finns där man ser spåren av gruvor och kopparframställning.
OrtLjusnarsberg

Pages

Subscribe to medeltid