En mindre badplats med liten sandstrand och stor gräsyta.
- Till start: 4,6 Km
- Stopp: 1
- Ort: Bromma
- Avgift: Nej
Johannelunds badplats
Ett mysigt bad i ett lummigt naturområde i en skyddad vik av Mälaren. På andra sidan syns Solna och Huvudsta gård.
En mindre badplats med liten sandstrand och stor gräsyta.
Ett mysigt bad i ett lummigt naturområde i en skyddad vik av Mälaren. På andra sidan syns Solna och Huvudsta gård.
Vid Alléparkens hållplats på Nockebybanan ligger detta genommysiga konditori. Man bakar sitt eget bröd och allt känns äkta rakt igenom.
Park konditori erbjuder bröd och bakverk i en anrik och klassisk konditorimiljö. Det är öppet för frukost, lunch, fika. Man bakar med surdeg och ekologiskt mjöl från den hundraåriga kvarnen i Skärblacka, Östergötland.
Park Bageri etablerades 1924 av Bagaren Bengtsson i det nybyggda huset på Västerled 4. 1929 ändrades namnet till Park Konditori. Fram till 1960 bestod konditoriet enbart av försäljningsdelen samt bageriet i källaren. Därefter tog Park över den dåvarande skoaffärens lokal intill och fick så sitt kafferum.
På 80-talet lades den egna produktionen av bröd och konditorivaror ner och Park blev därmed ett café. Idag har de nya ägarna återställt Park till att både vara klassiskt bageri och konditori.
En park som sträcker sig mellan Ålstensgatan med Sveriges kanske vackraste radhus ned till vattnet vid strandpromenaden.
Holger Blom, stadsträdgårdsmästare i Stockholm från 30- till 70-talet ligger bakom den vackra grönskan. Genomkorsas av en härlig, lättpromenerad gångväg med fantastiska vyer över Mälaren.
Ett fantastiskt område mellan Södra Ängby och Hässelby med vida hällmarker med tall-, ädel- och fuktlövskogar och vacker strandpromenad längs Mälaren.
Ett fantastiskt område på 270 hektar som sträcker sig mellan Södra Ängby och Hässelby med vida hällmarker med tall-, ädel- och fuktlövskogar. I reservatet finns bland annat Hässelbyslott, Kaananbadet, bevattningsdammar, Offerstenen och Ljunglöfs slott.
Promenerar man längs vattnet går man mellan populära Maltesholmsbadet och Kaananbadet men sätten att ta sig runt i de vackra lövskogarna är många.
Ta med picknickmat så kan du välja din alldeles egen matplats.
En liten mysig sjökrog på bryggan vid Ålstensmacken öppen april till september. Här kan man se solnedgången och äta en bit mat eller bara ta ett glas.
En liten mysig sjökrog på bryggan vid Ålstensmacken som alltså inte är en bensinmack för bilar utan för båtar. Här kan man se solnedgången och äta en bit mat eller bara ta ett glas.
Ett riktigt hurtbad med motionsslingor runt om, fast känn dig inte dum om du ligger på rygg och njuter av solen hel dag, det är ju det en strand är till för. Det finns en kiosk med allt man önskar sig, det finns sandstrand, det är perfekt för dykare och det finns till och med ett solarium om solen skulle gå i moln. MEN! Här finns också Stockholms enda nakenbad för kvinnor. Så modiga tjejor, klä av er allt och plumsa i. Stranden är helt fri från insyn och har egna omklädningsrum (eller kan man säga avklädningsrum) och toaletter.
Vackert bad i Grimsta naturreservat. Här finns allt! Café, grillplats, bollplan, hopptorn och badbrygga, minigolf, bord och bänkar, toaletter, you name it! Förutom det är det rent vatten och för den fiskesugna en superplats för fiske.
En biltur som går igenom Bromma förbi några av Stockholms finaste privatbostäder från skilda år tydliga exempel på stadens årsringar från sent 1800-tal till folkhemsk funkis. Några speciella byggnader eller områden valts ut som exemplifierar. Även några betydligt äldre byggnader samt utsiktsplatser tas med.
Längst upp i den långa backen ligger kungabarnens skola – Ålstenskolan. Inte mycket finns kvar av det ursprungliga affärslivet, men fiskaffären ligger där den alltid har legat. Funkishusen, 94 radhus i 12 längor byggdes 1932-33. I ett av de här ”Folkhemmen” bodde statsminister Per-Albin Hansson och det var först sen han flyttat hit som de blev populära. Numera räknas de bland landets dyraste radhus. Gatan är kantad av en päronträdsallé och längst ned ligger Ålstensängen med en vidunderlig utsikt över Mälarhöjden.
Det här är en av Stockholms mest exklusiva gator. Crème de la crème för dem med en välfylld plånbok. Djursholm och Saltsjöbaden kommer att protestera men sträckningen efter sjön kan göra vem som helst ”grön” av avund. Ursprungligen ett område som bebyggdes på 1880-talet då marean tog sig hit med ångbåt till Grönviks brygga. En byggnad finns kvar från den tiden (Grönviksvägen 7) men annars är det mest funkis från 1930-talet.
Tillsammans med Sätra camping (på andra sidan vattnet) Stockholms mest centrala campingplats, med gångavstånd till tunnelbanan. Här finns vattenrutschbana, kiosk, servering och förstås ett fantastiskt bad. Länge drevs campingen av kommunen, men numera arrenderas verksamheten ut.
Ljunglöfska slottet kallades det också eftersom det var ”Snuskungens” sommarresidens. Här umgicks tobaksmagnaten med bland andra Oscar II och de drack punsch i det makalösa groggtornet.
Slottet, ett Drottningholm i miniatyr, invigdes på fabrikörens 60-årsdag 1893. Idag används det för fest och konferens.
Den ståtliga byggnaden fick sitt namn efter Åke Axelsson Natt och Dag och började byggas på 1640-talet. Orangeriet och flyglarna kom till hundra år senare. Från 1939-1988 bodde Kungens två hundra får i ladugården. De fick ett kort försommarbete i Judarskogen innan de vallades genom staden nattetid till betet på Stor Skuggan, Djurgården. Idag fungerar herrgården som konferensanläggning och ägs av Stockholm Stad. Tyvärr kan man idag inte besöka slottet.
Vandra vackra sjön Judarn runt. Följ naturstigen och läs på skyltar om områdets natur och utveckling genom årtusenden. Åkeshovs slott med arboretum är bonus.
En timmes promenad genom Stockholms första naturreservat. Åtta informationstavlor förklarar de tiotusenåriga istidsspåren i den undersköna naturen. Det här är verkligen en oas nära storstan. Lärorikt och extremt lugnande för den stressade.
Den ståtliga byggnaden fick sitt namn efter Åke Axelsson Natt och Dag och började byggas på 1640-talet. Orangeriet och flyglarna kom till hundra år senare. Från 1939-1988 bodde Kungens två hundra får i ladugården. De fick ett kort försommarbete i Judarskogen innan de vallades genom staden nattetid till betet på Stor Skuggan, Djurgården. Idag fungerar herrgården som konferensanläggning och ägs av Stockholm Stad.
Den ståtliga byggnaden fick sitt namn efter Åke Axelsson Natt och Dag och började byggas på 1640-talet. Orangeriet och flyglarna kom till hundra år senare. Från 1939-1988 bodde Kungens två hundra får i ladugården. De fick ett kort försommarbete i Judarskogen innan de vallades genom staden nattetid till betet på Stor Skuggan, Djurgården. Idag fungerar herrgården som konferensanläggning och ägs av Stockholm Stad. Tyvärr kan man idag inte besöka slottet.