Båtluffarleder.


  • Till start: 113,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Norrköping 
  • Avgift: Nej 


Arkösund-Tyrislöt-Harstena...
Stor karta
Sevärdhet 1 av 3

Arkösund

Detta är ett noga utvalt utflyktsmål som besökts och kan rekommenderas. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt att redigera fler bilder till bildspel.

Tyrislöt camping och stugby

Tyrislöt är en bra bas för att utforska Sankt Anna skärgård. Tyrislöt har en liten hamn med lastkaj, varifrån båttrafik till Harstena och andra öar i Sankt Anna skärgård med Skärgårdslinjen eller till Arkösund i norr. Orten är omskriven från 1488 och byn Tyrislöt låg fram till laga skiftet 1853-54 vid den mangårdsbyggnad som idag är servering. Två blev kvar och sex gårdar flyttades ut.

Jordbruk och fiske var basen men sjöfart har också varit en stor näring här och som mest hade ett tiotal skutor hemmahamn här. Ända fram till 1997 bedrev man yrkesfiske här.

Väl här kan naturstigen på 2,5 km rekommenderas som utgår från Sankt Anna skärgårdsmuseum där längs vägen finns intressanta informationstavlor och halvvägs en rastplats.  Förutom museet finns kajakuthyrning, campingplats och en liten affär.

Läs mera

Länkar

Harstena

Harstena är en av de populäraste öarna i Östergötlands skärgård. Ön är känd för sin fina skärgårdsmiljö och för den säljakt som bedrevs här förr i tiden. På ön finns många olika saker att göra, förutom att bada och fiska kan man besöka det lilla muséet som visar hur livet i skärgården var innan dagens moderna tider.

Det finns också ett rökeri där man kan köpa rökt fisk som just fiskats runt udden. Öns bageri ligger i byn och har nybakade frallor och bullar hela sommaren. Varför inte passa på att köpa med en Harstenalimpa hem till fastlandet!

Vid hamnen ligger restaurang Loftet som serverar läcker skärgårdsmat till alla sjöfarare! Öppet både på lunchen och på kvällen hela sommaren.

Till Harstena kan man ta sig på flera olika sätt:

- Skärgårdslinjen från Arkösund eller Tyrislöt (www.skargardslinjen.com)

- Skärgårdstrafiken från Fyrudden (www.harstena.se/kommunikationer/skargardstrafiken.htm)

- Taxibåt från valfri hamn i närheten (www.harstena.nu)

 

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Tyrislöt - Sankt Annas skärgård.
Härifrån kan man ta båt till Harstena och Arkösund eller hyra småbåtar, kajaker mm. Skärgårdsmuseum och vandringsslinga på 2,5 km. Krog, fik och lanthandel.
OrtNorra Finnö
Mauritzbergs slott.
Konferens och golf kanske inte är allas tekopp men här kan alla besöka det vackra slottet som är beläget högt över Bråviken. Golfrestaurangen Ebba Grips bistro erbjuder enkel och prisvärd mat om man inte ska finäta på slottet. 
OrtNorrköping
Stegeborgs slottsruin och hamnkrog.
Stegeborg var förr i tiden en av Sveriges viktigaste befästningar. Med tiden blev andra orter viktigare och borgen förföll. Idag är detta ett populärt turistmål med krog, fik med toppenglass och visningar.
OrtSöderköping
Ämtö naturreservat
Reservatet är av stor betydelse för det rörliga friluftslivet. 
OrtValdemarsvik
Harstena
Ön nås med kortast resa från Gryt eller från Tyrislöt i Sankt Annas skärgård. Vandra runt på den lilla ön, ät på sjökrogen eller fika på Harstena bageri. Röda näckrosor har planterats hit och ett museum finns också. Kajakuthyrning och fisketurer.
OrtValdemarsvik
Kustvägen mellan tre köpingar från Ny- till Norrköping.
RUNDTUR: En av de trevligare omvägarna mellan två städer som man kan ta för att slippa motorvägen. Två vägfärjor över havsvikar ger gratis båtfärd och man en slottsruin, en bruksort och überpittoreska Söderköping.
OrtNyköping

Nord/Sydlinjen är den fantastiska båtlinje som går mellan Arholma i norr till Nynäshamn i söder (eller vice versa). 

  • Till start: 48,1 Km 
  • Längd: 190,4 km 
  • Stopp: 12 
  • Ort: Nynäshamn 
  • Avgift: Nej 


Nord/Sydlinjen hela linjen Nynäshamn - Arholma
Stor karta
Sevärdhet 1 av 12

Nynäshamn

Ortens hjärta hittar du i hamnen. Sitt på havstrappan med en lokal kall öl eller smaska på rökta räkor från rökeriet. Att promenera på vackra Strandvägen är ett måste för den som vill se havet på nära håll. Den som vill tillbringa tid i vattnet har man flera badplatser att välja på. Nickstabadet är mycket omtyckt och har vattenrutschbana.

Vi har skapat två promenader som går längs havet. Båda passerar Trehörningen med utsiktstornet och Nynäs Havsbad och vänder sen tillbaka den längre fortsätter förbi Luddes stuga och den leder ända längs Strandvägen till Lövängens vandrarhem och fik.

Korta promenaden:  Nynäs korta promenad till Trehörningen
Långa promenaden: Nynäshamn Strandvägen till Lövhagen.

Läs mera

Utö

Över 400 000 personer om året besöker ön, trots det kan du fortfarande hitta ditt alldeles egna, undangömda badparadis här antingen du föredrar strand- eller klippbad. Utö är en stor ö som bjuder till långa cykel eller vandringsturer med cykel tar man sig söderut till angränsande Ålö. Samtidigt har man det mesta man behöver i anslutning till Gruvbyn där båten lägger till.

Hyra & göra:
I hamnen finns cykel och kajaker att hyra.
Tennisbana och minigolf.

Äta:
Utö Värdshus som rekommenderas av White guide. Hemsida
Utö bageri & kök med sin egen Utölimpa och massa annat gott ligger nere vid hamnen.
Strömmingsstånd finns nere vid gästhamnen i Gruvbyn.
Cyklar man till Ålö rekommenderas Båtshaket

Handla:
Utö livs, matbutik, atpotek och systemombud.
 
Sevärt:
Utö kvarn som man äntrar för en liten slant och från toppen får man en milsvid utsikt.
Lurgatans gamla bruksbostäder som idag är K-märkta sommarhus.
Järngruvorna i gruvbyn
 
Bo:
Utö värdshus
STF Vandrarhem 
Stugor Utö turistbyrå.
Tältplats

Läs mera

Ornö

Ornö är södra skärgårdens största ö. Här tar man med fördel runt vandrande eller med cykel. Varva ditt besök med klippbad och strandbad, ta en glass i solen eller promenera runt i skogarna, har du tur få syn på en älg!

Ornö ägs till stor del av familjen Stenbock som är en av Sveriges äldsta adelsläkter. I den vackra Ornö kyrka ligger Albert Stenbock begravd som var adjutant till nuvarande kungens far och omkom i samma flygolycka.

Kyrkviken är öns centrala del och brevid kyrkan finns båthamnen med cykeluthyrning, affär och turistinformation, hembygdsmuseum samt öns skärgårdskrog. Vill man ta det lugnt så är man kvar här eller så tar man en av flera vandringsstigar som utgår härifrån eller tar en cykeltur.

Vandra:
Åtta promenadstigar finns på ön där Kärleksstigen är en av dem och kartor delas ut vid turistbyrån i Kyrkviken.

Cykla:
Hyr cykel vid Kyrkviken. Egen cykel så tas med pendeltåget till Västerhaninge och vidare cykling två mil till Dalarö för bilfärjan.

Sevärt:
Ornö museum
Utkiksplatsen vid gamla gruvan

Handla:
Hässelmara gårdsbutik som även har ett gårdscafé.
Liten butik vid Kyrkviken.

Äta och fika:
Ornö Krog & Veranda. Här serveras vällagad mat från råvaror i närområdet och man har underhållning vissa kvällar. Hemsida

Bo:
För diverse stugor och Bed & breadfast. Turistbyråns hemsida. 

Resa hit:
Till flera bryggor runt ön sommartid med Waxholmsbolaget där Kyrkviken är den mest centrala.

Med betalbilfärja till Hässelmara från Dalarö med tät trafik sommmartid. Cykel kan man ta med på pendeltåget och då har man två mils cykling från Västerhaninge. Har man inte cykel eller bil så är det 5 km till Kyrkviken och man kan matcha SL-buss 869 från Hässelmara som bara passar vissa turer.

Läs mera

Dalarö

Det pittoreska skärgårdssamhället uppstod under 1800-talet, när rika Stockholmare flyttade hit över somrarna. Många konstnärer var förtjusta i platsen, inte minst Anders Zorn som har målat av många kvinnor här. Den som kommer till Dalarö första gången blir hänförd.

Samhället är så behändigt att man i prinicip kan gå längs Odinsvägen som skär rakt igenom samhället ned till hamnen. För den som gillar utsikter har man kommit rätt flera utsiktplatser men Lotsberget är i topp.

Trippa har två promenader på Dalarö. En kort som rör sig i själva samhället och en lite längre som går ned till Askfatshamnen och längs Dalarö kanal.
Långa promenaden: Dalarö runt.
Korta promenaden: Dalarö - lilla promenaden.

Läs mera

Rögrund

Nära farleden mellan Dalarö och Stavsnäs där Jungfrufjärden möter Nämdöfjärden ligger Rögrund med vandrarhem och restaurang. Ön är känd för förbipasserande för den gjutna krokodilen på södra delen av ön.

Vandrarhemmet och sjökrogen Grundet ligger uppe på klippan och har perfekt utsikt över solnedgången över fjärden. Ett utsiktstorn nära vandrarhemmet och en utsiksplats rakt över ön ger den mest kräsne utsiktsälskaren sitt lystmäte.

Det är aldrig speciellt många personer samtidigt på denna ö så det blir lite familjär stämning. 

Nämdö

Nämdö ligger i södra skärgården och kan ses från östra Värmdö över sin egen fjärd Nämdöfjärden. Vill man ta sig runt på den 7 km långa ön så gör man det bäst med cykel eller till fots. Här finns en bra sjökrog, handelsbod och Östanviks gård med gårdsförsäljning. Det finns en liten strand och en del klippor att bada ifrån.

Vandra:
Många bra alternativ att gå runt ön finns.

Bo:
Solviks stuguthyrning. Telefon: 08-571 560 17

Bad:
Flera bad finns nedan några populära:
Östanviks gård och vid Kyrknästet finns långgrunda vikar med klippor och sandbotten
Nämdö Böte med klippor och liten sandstrand.
Tjusviks brygga
Långvik på nordsidan har fin sandbotten.

Äta:
Nämdö Kök & Bar
Hemsida
08 571 560 17

Handla och fika:
Guns livs
Östanviks gård gårdsbutik med försäljning och café sommartid 19/6 - 18/8  Tisdag, Fredag, Lördag  Kl 10.30 - 14.30

Ta sig hit:
Waxholmsbolaget från Stavsnäs (buss från Slussen) eller Saltsjöbaden (Saltsjöbanan från Slussen)

Läs mera

Sandhamn

En ”allt för alla”-ö som egentligen heter Sandön. Häng på stranden med familjen, champagnespruta med bratsen på Dykarbaren eller bara kolla in alla lyxiga båtar i hamnen. Dock kanske man inte ska boka in den där romantiska natten med sin partner på hotellet sommartid, då det är belägrat av festande som gjort det till sin hederssak att vända på dygnet.
Å andra sidan är morgnarna desto lugnare – det är då man går till bageriet för en kaffe och nybakt. plockar fram en Viveca Sten-deckare ur ryggan och läser om morden i rätt miljö!
 
Bada:
- Trouville är en av skärgårdens finaste stränder som ligger på södra ön med milsvid havsutsikt. På ömse sidor om en udde finns stränder i två väderstreck så man välja sida efter hur vinden blåser.
- Bada nära hamnen gör man om man går förbi Värdshuset och gamla byn några hundra meter finns klipp och strandbad.
- Kallbadet vid poolområdet eller Relax och SPA i Seglarhotellet kostar 195kr/person om man vill lyxa till det.
 
Sevärt:
- Strandpromenaden med alla butiker och båtar.
- Museet vid Lotsstationen
- Värdshuset som man kan titta in i för att få ursprungligt sjökrogskänsla.
- Gamla byn söder och väster om hamnen är värd en liten rundvandring i sig
- Badstranden Trouville även om man inte törs bada är det en vacker utsikt och vilsamt på stranden.
 
Äta:
På krogarna här bör man ha för vana att boka i förväg. Överlag bra kvalitet och service. Men kostar det så smakar det.
 
- Sandhamns Värdshus. Rekommenderat i Whiteguide. Värdshusets hemsida.
- Dykarbaren. Rekommenderat i Whiteguide.  Dykarbarens hemsida.
- Seglarhotellet med Seglarrestaurangen. Inte riktigt lika bra eller prisvärt som Dykarbaren eller Värdshuset men har så mycket charm och vacker inredning och här får man verkligen uppleva folkliv lite som taget ur ”Solsidan”. 
 
Handla:
- Westerbergs livs med det allra viktigaste där man även kan ta ut pengar.
- Sandhamnsbageriet. Fika i världsklass med ringlande köer på morgnarna.
- Modebutiker längs stranden.
- Kiosk vid ångbåtsbryggan.
 
Bo:
- Seglarhotellet
- Sands hotell
- Stugor
- Bed and breakfast bokat via Värdshuset
 
Resa hit:
- Sandhamn nås året runt med båt från Stavsnäs vinterhamn och tar en knapp timme. Till Stavsnäs går SL-bussar från Slussen och tar c:a 50 minuter.
- Sommartid går båt även från Strömkajen och resan tar mellan 2,5 timme med Cinderella och 3,5 timme med Vaxholmsbolaget.

Läs mera

Möja

Det finns 6 bryggor att anlöpa på Möja som är en av skärgårdens största. Vi har satt den centralaste bryggan Berg som destination. Därifrån är det nära till krogar, affär turistbyrå och uthyrningar. En promenad längs med ön är nära 6 km lång och vill man slippa gå tillbaka samma väg så tar man en annan brygga hem än den man anlände vid. Boende finns lite överallt. Här finns traditionell skärgårdsbebyggelse samlade i byar. På ön finns även ett naturreservat.

Utflykter och vandra:
Ön är med sin storlek precis lagom för att cykla på eller för den spänstige att långpromenera.
Markerade vandringsstigar. (Ringa och fråga)

Hyra:
Cykel i Berg och Ramsmora
Kajaker i Berg.

Äta:
Pärlan på Möja vid ångbåtsbryggan i Berg. Även bra bar kvällstid. hemsida

Wikströms Fisk
Strömming, abborre, sik, torsk, är några exempel på lokal fiskar som erbjuds och man har öppet alla dagar under säsong från kl 12.00. hemsida

Bo:
STF Möja som ligger i byn Berg. Mer om vandrarhemmet
Övrigt boende. Möja turistinfo hemsida

Åka hit:
Båt från Stockholm året runt till 6 bryggor.
Billigare resa går via Sollenkroka på norra Vindö som nås med bil eller buss från Slussen.

Läs mera

Finnhamn

Finnhamn är samlingsnamnet på en ögrupp bestående av Stora Jolpan, Lilla Jolpan samt Idholmen. Namnet kommer av de finska fraktskutorna som lade till innan de gick in mot Stockholm. Här finns mycket att se, bra bad- och vandringsmöjligheter och här blandas alla typer av skärgårdsgäster. Välj mellan att grilla själv eller lyxa på en av skärgårdens bästa krogar.

Vandra:
- Naturstigen som utgår från ångbåtsbryggan
- En större vandring över och runt Idholmen med Idholmens gård, en liten mysig badplats samt mäktiga klipphällar högt på ön.  Turen har och en aning knapphändig  men ön är så liten att man antingen kommer till vatten eller tillbaka till gå.

Hyra:
Roddbåt

Sevärt:
- Utsikten från vandrarhemmet Utsikten med skorstenen från förste ägarens lyxyacht på klippan.
- Grundfladens naturhamn är vacker att beskåda särskilt i solnedgång och en rastplats med grill finns på näset mot Idholmen.

Handla:
- Handelsbod och café vid ångbåtsbryggan.
- På Idholmen drivs idag ekologisk verksamhet i mindre skala, grönsaker och KRAV-märkta ägg finns att köpa i gårdsbutiken.

Äta:
Finnhamns Café & Krog. Hemsida

Bo:
- STF Vandrarhem Utsikten nära ångbryggan. Mer om vandrarhemmet
- Stugbyn lite här och var.
- Tältplats

Åka hit:
Waxholmsbolaget från Strömkajen trafikerar Finnhamn dagligen året runt och det tar c:a fyra timmar.
Cinderellabåtarna från Nybrokajen till Finnhamn maj-oktober.

Vintertid då isen ligger kan man åka svävare från Åsättra på Ljusterö.

Läs mera

Furusund

Denna ålandsvik har sedan mycket gamla tider haft betydelse som hamn och en yttre nordlig utpost till Stockholms inlopp. Idag är den ett populärt resmål med en rad intressanta byggnader och rikt sjöliv att beskåda. Furusund är verkligen värt en resa i sig och vägen hit är bland de vackraste vägarna man kan åka. Vill man inte tappa orienteringen så tar man enklast en promenad längs med strandvägen från vägfärjan via ångbåtsbryggan nedanför Värdshuset samt vidare några hundra meter söderut.

Trippa har en promenad i Furusund: Furusund

Läs mera

Simpnäs

Simpnäs ligger på södra Väddö på delen som kallas Björkö. Förr fanns ett stenbrott här men genom åren är det rederier, lotsverksamhet och spritsmuggling som präglat samhället. Här finns Simpnäs hamncafé och kiosk som har sommaröppet. Här finns även gammal gedigen bebyggelse samt Björkö-Arholma museum. Annars är havsutsikten mäktig och man ser över till Aholma och båken (fyren).

Från Simpnäs brygga tar man sig snabbt över till Arholma. Vill du åka till Arholma har Trippa information om ön och reseinfo. Arholma

Arholma

Bebodd redan under medeltiden då det var en perfekt plats för bönder med sitt bördiga, öppna kulturlandskap. Under 1900-talet blev ön mer och mer populär som semesterö. Folket på öarna drygade under flera år ut kassan genom att hyra ut sina bostäder sommartid tills att sommargäster helt sonika köpte upp de flesta av husen. Ön har riktigt härlig ursprunglig Saltkråkig skärgårdsbebyggelse.

Äta:
-  Arholma dansbana krog & café serverar lokalproducerade läckerheter med fantastisk havsutsikt.  www.arholmadansbana.se
- Bryggcaféet vid norra bryggan sommartid.

Bada:
Sandstranden vid Norra bryggan.

Hyra:
- Kajak och cykel.

Sevärt:
- Batteri Arholma som är ett museum med guidade turer dagligen sommartid av kustartilleriets bergrum .
- Arholma båk. Ett fast sjömärke från 1700-talet som även tjänat som lotsutkik och del i optisk telegraf. Öppet från midsommarafton till den 19 augusti. Alla dagar 13.00-17.00
- Arholma österhamn
- Bull-Augusts gård tillika vandrarhem.

Bo:
STFs vandrarhem som ligger mitt i byn. Hemsida
Arholma nord som ligger längst norrut drygt kilometer från Arholma brygga.  Hemsida

Resa hit:
- Waxholmsbolaget och Blidösundsbolaget sommartid från Stockholm.
- Även passbåt från Simpnäs på ön Björkö. Till Simpnäs brygga finns bilväg och SL:s bussar från Tekniska högskolan via Norrtälje.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Nynäshamn - Strandvägen till Lövhagen.
Strandvägens utsikt är oslagbar längs vägen som löper jämte vattnet. I naturreservatet finns otaliga klippor och flera stränder för bad och picknick. Utsiktsplats med bil runt Stockholm.
OrtNynäshamn
Från Nynäshamn via Mörkö till Ytterjärna
Den här bilturen bjuder på vackra vyer, slingrande vägar och en passage med vägfärja. För den som har lust finns flera sevärdheter och restauranger att stanna till vid men några är utsatta just för att de kan beskådas från bilen.
OrtSödertälje
Nynäshamn
Pendeln stannar ett stenkast från en nära-havet upplevelse. Gå runt bland bodarna i hamnen eller strandpromenaden mot ön Trehörningen och utsiktstornet.
OrtNynäshamn
Nynäshamn - en nära havet upplevelse.
GUIDE - Pendeln stannar ett stenkast från en nära-havet upplevelse. Gå runt bland bodarna i hamnen eller strandpromenaden mot ön Trehörningen och utsiktstornet.
OrtNynäshamn
Nynäshamn till Torö
En av Stockholmstraktens vackraste bilturer och mycket populär bland MC-förare. Från vackra Nynäshamn ringlar man längs Sjövägen och vidare till Torö, ett av länets vackraste platser.
OrtNynäshamn
Nynäs Rökeri & Fiskbutik
Fiskbutiken på Nynäs Rökeri är öppen året runt och erbjuder ett brett urval av havets läckerheter i gammeldags miljö. Färsk och rökt fisk, räkor, lax, inlagd sill och strömming. Det finns även en servering med öl- och vinrättigheter.
OrtNynäshamn

RUNDTUR. En rundtur med vägfärjor och broar som funkar bra både för bil och cykel. Urvalet av öar är gjort för att man ska hinna med på en dag. Vid vissa överfarter kan med fördel ställa bilen.

  • Till start: 415,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Öckerö 
  • Avgift: Nej 


Göteborgs norra skärgård - örundtur i Öckerö.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Hönö Klåva

Hönö är en populär ö och är är främst förknippat med Klåvaområdet med sin fiskehamn, sina restauranger, caféer, affär, gym och ett stort utbud av butiker. 

Ett fiskemuseum är riktigt intressant och har främst fina modeller av båtar. I närheten av hamnen finns de fina badvikarna Hästen och Lappesand med bryggor och toaletter. 

Ett stort utbud av aktiviteter som klättring och kajakpaddling.

Från Hönö Klåva avgår även båtarna mot Vinga fyr.

Läs mera

Fotö

Längst i söder bland Öckerö kommuns öar ligger Fotö med Vinga som granne.

I hamnen besök på kaféet med utsikt över vattnet och båtlivet. Ovanför hamnen kan man sitta på utsiktsplats ut mot havet och därifrån kan man klippvandra ut mot öns nordvästra del Tån. Det finns en rad promenadstigar att välja bland.

Badplats på Fotö heter Vivik och ligger strax efter man kommit till ön och där finns trampolin, hopptorn och brygga. 

Läs mera

Öckerö

I Öckerö hamn kan man vandra runt i varvsmiljön med skutor och fiskebåtar samt en gästhamn. Här finns både hamncafé och restaurang. Vid Kyrkan c:a en km från hamnen ligger den fina hembygdsgården.

Vid Hjälvik på nordvästra ön finns en fin badplats samt ett populärt strövområde som bland annat en promenadstig längs vattnet som leder till Rävholmarna.

Läs mera

Hälsö

På Hälsö kan man ta hamnpromenader längs smala och slingriga gränder i vad som var ett av de viktigaste båtbyggarställena på västkusten. Vill man motionera så kan man gå eller springa motionsslingan på 2,5km längs med vattnet. 

På ön finns även fornlämningar främs från tillfälliga fiskeläger.

Runt hela ön finns klippor för sol och bad. 

Läs mera

Källö-Knippla

Källö-Knippla är, som det låter, två små öar som vuxit ihop till en.

Gästhamnen är mycket populär ocb där liksom resten av ön är den genuina bohuslänska bebyggelsen bevarad. I den lilla hamnen säljs färsk fisk men det finns även livsmedelsbutik. Restaurang Brygghuset, café och vandrarhem är lite av öns charmiga lilla centrum. 

Ett vandringstips är den  vackra naturstigen på norra delen av ön som där man även passerar grill-, bad- och rastplatser samt vyer av det magnfika slaget.

Läs mera

Hyppeln

Från gästhamnen med sina restauranger och affär kan man promenera längs en slinga längs vattnet där man kommer fram till badplatsen Sandtången. Tar man sig vidare upp det höga berget ”Jättehuvudet” så ser man både Göteborgs hamninlopp i söder, Marstrands ön i norr och allra närmast i norr grannön Rörö som skiljs åt av ett smalt sund.

 

Hyppeln är populär bland naturvänner och fågelskådare. 

Läs mera

Rörö

Rörös vackra och unika naturområden har fina vandringsstråk men drar även till sig fågelskådare. På västra sidan finns istida jättegrytor och rullstenar. Mitt på Rörö ligger dess högsta punkt, 41 meter över havet varifrån utsikten är bedårande. 

Sommartid finns kafé och mataffär, och i gästhamnen kan man hyra havskajak. Ön har flera fina sandstränder och naturhamnar.

Ända sedan 1500-talet har fisket präglat Rörö och är för de bofasta än så idag.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Fotö.
En av öarna som nås med bro från Hönö. En mysig liten hamn med fik och krog sommartid men även en rastplats ut mot havet, en fin badplats och flera vandringsmöjligheter. I hamnen bakas bagebröd som är en tjockare variant av Hönökaka.
OrtÖckerö
Hälsö.
På Hälsö för ett kort stopp, då är en fika på Evas på Hälsö en bra start där de kan det mesta om ön. En kort promenad runt hamnen och förbi de vackra trävillorna eller vandra 3 km längs havet.
OrtÖckerö
Göteborgs södra skärgård.
Båtluffartips i Göteborgs södra skärgård. Fantastiska öarna Brännö, Styrsö, Donsö och Vrångö. För 100 kronor får man en dygnsbiljett och för 200 kr en 72-timmars.
OrtGöteborg
Styrsö...
Detta är promenad eller cykeltur i ett noga utvalt utflyktsmål som vi själva har gått runt och kan rekommendera. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt fler bilder till bildspel.
OrtGöteborg
Klippans kulturreservat och Röda Sten.
Här låg tidigare Älvsborgs stad, en föregångare till Göteborg. På 1800-talet var området som en liten bruksort. Besök- och sevärt är Älvsborgsbron, Röda sten konsthall, Klippans konstkafé och finkrogen Sjömagasinet mm.
OrtGöteborg
Slottsskogen...
En populär park i södra Göteborg. Texter under bearbetning.
OrtGöteborg

Båtluffartips i Göteborgs södra skärgård. Fantastiska öarna Brännö, Styrsö, Donsö och Vrångö. För 100 kronor får man en dygnsbiljett och för 200 kr en 72-timmars.

  • Till start: 410,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Göteborg 
  • Avgift: Nej 


Göteborgs södra skärgård.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 4

Brännö

Det var dans på Brännö brygga. Så sjöng den omåttligt folkäre Lasse Dahlquists med darr på stämman och här dansas det ännu på bryggan. Ursprungligen en ö för lotsar och småbönder men i och med semesterlagen på 30-talet kom sommargästerna hit och köpte tomter av bönderna.

Ön är lagom stor att vandra runt men man kan även hyra cykel.Vill man få en utsikt som heter duga tar man sig till Lotsutiken med utsikt över ön och Göteborgs hamninlopp.

Annars lockar Brännö värdshus mitt på ön som ligger längs den gamla bygatan och vidare från den tar man sig till Husviks brygga som är den besjungna bryggan. 

Det finns jordbruk kvar på ön och får betar. Den gamla orörda betesön Galterö nås med nyanlagd gångbro.

Läs mera

Styrsö Bratten

Donsö

Donsö är en av de största öarna i Göteborgs södra skärgård.

 

Fiske och rederinäring är främsta näringarna och ön är Sveriges tredje redarort efter Göteborg och Stockholm. Hamnen är öns ”centrum” och omges av fiskeribebyggelse. Här ligger även Restaurang Isbolaget med sjöutsikt, god mat och fika.

 

Från fiskehamnen kan man spankulera på slingrande vägar genom den täta träbebyggelsen.

 

Donsö har vacker natur på norra och södra ön och flera stigar med picknickplatser och vackra vyer. Bästa utsikten får man på Radarberget och bada gör man bäst på Lökholmen och Korsholms udde.

Läs mera

Vrångö

Vrångö är en ö känd för sin natur och fina badstränder. 

Både södra och norra delen av ön är naturreservat och det finns flera promenadslingor.

Vid Mittvik där skärgårdsbåten lägger till finns restaurang och pub. Går man rakt fram från hamnen och går västerut så följer man öns bebyggelse som ligger som ligger som en midja över ön. 

På andra sidan kommer man sedan till fiskehamnen där sex fiskebåtar utgör fiskeflottan. Här finns även två restauranger, butik, fiskebod och kiosk.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Volvo museum...
Ett späckat museum för dig med bilintresse men även för den design- eller historieintresserade. Beläget i lämpligaste miljö i Arendal vid Volvos fabriker. Bonus är fin utsikt.
OrtGöteborg
Fotö.
En av öarna som nås med bro från Hönö. En mysig liten hamn med fik och krog sommartid men även en rastplats ut mot havet, en fin badplats och flera vandringsmöjligheter. I hamnen bakas bagebröd som är en tjockare variant av Hönökaka.
OrtÖckerö
Klippans kulturreservat och Röda Sten.
Här låg tidigare Älvsborgs stad, en föregångare till Göteborg. På 1800-talet var området som en liten bruksort. Besök- och sevärt är Älvsborgsbron, Röda sten konsthall, Klippans konstkafé och finkrogen Sjömagasinet mm.
OrtGöteborg
Hönö.
En härlig ö i Öckerös skärgård med en hamn med året-runt-öppna krogar. Härifrån går båtar till Vinga sommartid. Klippbad intill hamnen och på södra ön finns en vandringsled. Hönö nås via vägfärja eller med turbåt från Stenpiren i Göteborg.
OrtÖckerö
Slottsskogen...
En populär park i södra Göteborg. Texter under bearbetning.
OrtGöteborg
Sjömanstornet...
Runt Sjömanstornet finns minnesskyltar till minnet av de 98 skepp och dess besättningar som förliste under första världskriget. 690 namn är ristade i sten fördelade per skepp.
OrtGöteborg

Nord/Sydlinjen är den fantastiska båtlinje som går mellan Arholma i norr till Nynäshamn i söder (eller vice versa). 

  • Till start: 82,4 Km 
  • Längd: 190,4 km 
  • Stopp: 12 
  • Ort: Norrtälje 
  • Avgift: Nej 


Nord/Sydlinjen hela linjen Arholma - Nynäshamn
Stor karta
Sevärdhet 1 av 12

Arholma

Bebodd redan under medeltiden då det var en perfekt plats för bönder med sitt bördiga, öppna kulturlandskap. Under 1900-talet blev ön mer och mer populär som semesterö. Folket på öarna drygade under flera år ut kassan genom att hyra ut sina bostäder sommartid tills att sommargäster helt sonika köpte upp de flesta av husen. Ön har riktigt härlig ursprunglig Saltkråkig skärgårdsbebyggelse.

Äta:
-  Arholma dansbana krog & café serverar lokalproducerade läckerheter med fantastisk havsutsikt.  www.arholmadansbana.se
- Bryggcaféet vid norra bryggan sommartid.

Bada:
Sandstranden vid Norra bryggan.

Hyra:
- Kajak och cykel.

Sevärt:
- Batteri Arholma som är ett museum med guidade turer dagligen sommartid av kustartilleriets bergrum .
- Arholma båk. Ett fast sjömärke från 1700-talet som även tjänat som lotsutkik och del i optisk telegraf. Öppet från midsommarafton till den 19 augusti. Alla dagar 13.00-17.00
- Arholma österhamn
- Bull-Augusts gård tillika vandrarhem.

Bo:
STFs vandrarhem som ligger mitt i byn. Hemsida
Arholma nord som ligger längst norrut drygt kilometer från Arholma brygga.  Hemsida

Resa hit:
- Waxholmsbolaget och Blidösundsbolaget sommartid från Stockholm.
- Även passbåt från Simpnäs på ön Björkö. Till Simpnäs brygga finns bilväg och SL:s bussar från Tekniska högskolan via Norrtälje.

Läs mera

Simpnäs

Simpnäs ligger på södra Väddö på delen som kallas Björkö. Förr fanns ett stenbrott här men genom åren är det rederier, lotsverksamhet och spritsmuggling som präglat samhället. Här finns Simpnäs hamncafé och kiosk som har sommaröppet. Här finns även gammal gedigen bebyggelse samt Björkö-Arholma museum. Annars är havsutsikten mäktig och man ser över till Aholma och båken (fyren).

Från Simpnäs brygga tar man sig snabbt över till Arholma. Vill du åka till Arholma har Trippa information om ön och reseinfo. Arholma

Furusund

Denna ålandsvik har sedan mycket gamla tider haft betydelse som hamn och en yttre nordlig utpost till Stockholms inlopp. Idag är den ett populärt resmål med en rad intressanta byggnader och rikt sjöliv att beskåda. Furusund är verkligen värt en resa i sig och vägen hit är bland de vackraste vägarna man kan åka. Vill man inte tappa orienteringen så tar man enklast en promenad längs med strandvägen från vägfärjan via ångbåtsbryggan nedanför Värdshuset samt vidare några hundra meter söderut.

Trippa har en promenad i Furusund: Furusund

Läs mera

Finnhamn

Finnhamn är samlingsnamnet på en ögrupp bestående av Stora Jolpan, Lilla Jolpan samt Idholmen. Namnet kommer av de finska fraktskutorna som lade till innan de gick in mot Stockholm. Här finns mycket att se, bra bad- och vandringsmöjligheter och här blandas alla typer av skärgårdsgäster. Välj mellan att grilla själv eller lyxa på en av skärgårdens bästa krogar.

Vandra:
- Naturstigen som utgår från ångbåtsbryggan
- En större vandring över och runt Idholmen med Idholmens gård, en liten mysig badplats samt mäktiga klipphällar högt på ön.  Turen har och en aning knapphändig  men ön är så liten att man antingen kommer till vatten eller tillbaka till gå.

Hyra:
Roddbåt

Sevärt:
- Utsikten från vandrarhemmet Utsikten med skorstenen från förste ägarens lyxyacht på klippan.
- Grundfladens naturhamn är vacker att beskåda särskilt i solnedgång och en rastplats med grill finns på näset mot Idholmen.

Handla:
- Handelsbod och café vid ångbåtsbryggan.
- På Idholmen drivs idag ekologisk verksamhet i mindre skala, grönsaker och KRAV-märkta ägg finns att köpa i gårdsbutiken.

Äta:
Finnhamns Café & Krog. Hemsida

Bo:
- STF Vandrarhem Utsikten nära ångbryggan. Mer om vandrarhemmet
- Stugbyn lite här och var.
- Tältplats

Åka hit:
Waxholmsbolaget från Strömkajen trafikerar Finnhamn dagligen året runt och det tar c:a fyra timmar.
Cinderellabåtarna från Nybrokajen till Finnhamn maj-oktober.

Vintertid då isen ligger kan man åka svävare från Åsättra på Ljusterö.

Läs mera

Möja

Det finns 6 bryggor att anlöpa på Möja som är en av skärgårdens största. Vi har satt den centralaste bryggan Berg som destination. Därifrån är det nära till krogar, affär turistbyrå och uthyrningar. En promenad längs med ön är nära 6 km lång och vill man slippa gå tillbaka samma väg så tar man en annan brygga hem än den man anlände vid. Boende finns lite överallt. Här finns traditionell skärgårdsbebyggelse samlade i byar. På ön finns även ett naturreservat.

Utflykter och vandra:
Ön är med sin storlek precis lagom för att cykla på eller för den spänstige att långpromenera.
Markerade vandringsstigar. (Ringa och fråga)

Hyra:
Cykel i Berg och Ramsmora
Kajaker i Berg.

Äta:
Pärlan på Möja vid ångbåtsbryggan i Berg. Även bra bar kvällstid. hemsida

Wikströms Fisk
Strömming, abborre, sik, torsk, är några exempel på lokal fiskar som erbjuds och man har öppet alla dagar under säsong från kl 12.00. hemsida

Bo:
STF Möja som ligger i byn Berg. Mer om vandrarhemmet
Övrigt boende. Möja turistinfo hemsida

Åka hit:
Båt från Stockholm året runt till 6 bryggor.
Billigare resa går via Sollenkroka på norra Vindö som nås med bil eller buss från Slussen.

Läs mera

Sandhamn

En ”allt för alla”-ö som egentligen heter Sandön. Häng på stranden med familjen, champagnespruta med bratsen på Dykarbaren eller bara kolla in alla lyxiga båtar i hamnen. Dock kanske man inte ska boka in den där romantiska natten med sin partner på hotellet sommartid, då det är belägrat av festande som gjort det till sin hederssak att vända på dygnet.
Å andra sidan är morgnarna desto lugnare – det är då man går till bageriet för en kaffe och nybakt. plockar fram en Viveca Sten-deckare ur ryggan och läser om morden i rätt miljö!
 
Bada:
- Trouville är en av skärgårdens finaste stränder som ligger på södra ön med milsvid havsutsikt. På ömse sidor om en udde finns stränder i två väderstreck så man välja sida efter hur vinden blåser.
- Bada nära hamnen gör man om man går förbi Värdshuset och gamla byn några hundra meter finns klipp och strandbad.
- Kallbadet vid poolområdet eller Relax och SPA i Seglarhotellet kostar 195kr/person om man vill lyxa till det.
 
Sevärt:
- Strandpromenaden med alla butiker och båtar.
- Museet vid Lotsstationen
- Värdshuset som man kan titta in i för att få ursprungligt sjökrogskänsla.
- Gamla byn söder och väster om hamnen är värd en liten rundvandring i sig
- Badstranden Trouville även om man inte törs bada är det en vacker utsikt och vilsamt på stranden.
 
Äta:
På krogarna här bör man ha för vana att boka i förväg. Överlag bra kvalitet och service. Men kostar det så smakar det.
 
- Sandhamns Värdshus. Rekommenderat i Whiteguide. Värdshusets hemsida.
- Dykarbaren. Rekommenderat i Whiteguide.  Dykarbarens hemsida.
- Seglarhotellet med Seglarrestaurangen. Inte riktigt lika bra eller prisvärt som Dykarbaren eller Värdshuset men har så mycket charm och vacker inredning och här får man verkligen uppleva folkliv lite som taget ur ”Solsidan”. 
 
Handla:
- Westerbergs livs med det allra viktigaste där man även kan ta ut pengar.
- Sandhamnsbageriet. Fika i världsklass med ringlande köer på morgnarna.
- Modebutiker längs stranden.
- Kiosk vid ångbåtsbryggan.
 
Bo:
- Seglarhotellet
- Sands hotell
- Stugor
- Bed and breakfast bokat via Värdshuset
 
Resa hit:
- Sandhamn nås året runt med båt från Stavsnäs vinterhamn och tar en knapp timme. Till Stavsnäs går SL-bussar från Slussen och tar c:a 50 minuter.
- Sommartid går båt även från Strömkajen och resan tar mellan 2,5 timme med Cinderella och 3,5 timme med Vaxholmsbolaget.

Läs mera

Nämdö

Nämdö ligger i södra skärgården och kan ses från östra Värmdö över sin egen fjärd Nämdöfjärden. Vill man ta sig runt på den 7 km långa ön så gör man det bäst med cykel eller till fots. Här finns en bra sjökrog, handelsbod och Östanviks gård med gårdsförsäljning. Det finns en liten strand och en del klippor att bada ifrån.

Vandra:
Många bra alternativ att gå runt ön finns.

Bo:
Solviks stuguthyrning. Telefon: 08-571 560 17

Bad:
Flera bad finns nedan några populära:
Östanviks gård och vid Kyrknästet finns långgrunda vikar med klippor och sandbotten
Nämdö Böte med klippor och liten sandstrand.
Tjusviks brygga
Långvik på nordsidan har fin sandbotten.

Äta:
Nämdö Kök & Bar
Hemsida
08 571 560 17

Handla och fika:
Guns livs
Östanviks gård gårdsbutik med försäljning och café sommartid 19/6 - 18/8  Tisdag, Fredag, Lördag  Kl 10.30 - 14.30

Ta sig hit:
Waxholmsbolaget från Stavsnäs (buss från Slussen) eller Saltsjöbaden (Saltsjöbanan från Slussen)

Läs mera

Rögrund

Nära farleden mellan Dalarö och Stavsnäs där Jungfrufjärden möter Nämdöfjärden ligger Rögrund med vandrarhem och restaurang. Ön är känd för förbipasserande för den gjutna krokodilen på södra delen av ön.

Vandrarhemmet och sjökrogen Grundet ligger uppe på klippan och har perfekt utsikt över solnedgången över fjärden. Ett utsiktstorn nära vandrarhemmet och en utsiksplats rakt över ön ger den mest kräsne utsiktsälskaren sitt lystmäte.

Det är aldrig speciellt många personer samtidigt på denna ö så det blir lite familjär stämning. 

Dalarö

Det pittoreska skärgårdssamhället uppstod under 1800-talet, när rika Stockholmare flyttade hit över somrarna. Många konstnärer var förtjusta i platsen, inte minst Anders Zorn som har målat av många kvinnor här. Den som kommer till Dalarö första gången blir hänförd.

Samhället är så behändigt att man i prinicip kan gå längs Odinsvägen som skär rakt igenom samhället ned till hamnen. För den som gillar utsikter har man kommit rätt flera utsiktplatser men Lotsberget är i topp.

Trippa har två promenader på Dalarö. En kort som rör sig i själva samhället och en lite längre som går ned till Askfatshamnen och längs Dalarö kanal.
Långa promenaden: Dalarö runt.
Korta promenaden: Dalarö - lilla promenaden.

Läs mera

Ornö

Ornö är södra skärgårdens största ö. Här tar man med fördel runt vandrande eller med cykel. Varva ditt besök med klippbad och strandbad, ta en glass i solen eller promenera runt i skogarna, har du tur få syn på en älg!

Ornö ägs till stor del av familjen Stenbock som är en av Sveriges äldsta adelsläkter. I den vackra Ornö kyrka ligger Albert Stenbock begravd som var adjutant till nuvarande kungens far och omkom i samma flygolycka.

Kyrkviken är öns centrala del och brevid kyrkan finns båthamnen med cykeluthyrning, affär och turistinformation, hembygdsmuseum samt öns skärgårdskrog. Vill man ta det lugnt så är man kvar här eller så tar man en av flera vandringsstigar som utgår härifrån eller tar en cykeltur.

Vandra:
Åtta promenadstigar finns på ön där Kärleksstigen är en av dem och kartor delas ut vid turistbyrån i Kyrkviken.

Cykla:
Hyr cykel vid Kyrkviken. Egen cykel så tas med pendeltåget till Västerhaninge och vidare cykling två mil till Dalarö för bilfärjan.

Sevärt:
Ornö museum
Utkiksplatsen vid gamla gruvan

Handla:
Hässelmara gårdsbutik som även har ett gårdscafé.
Liten butik vid Kyrkviken.

Äta och fika:
Ornö Krog & Veranda. Här serveras vällagad mat från råvaror i närområdet och man har underhållning vissa kvällar. Hemsida

Bo:
För diverse stugor och Bed & breadfast. Turistbyråns hemsida. 

Resa hit:
Till flera bryggor runt ön sommartid med Waxholmsbolaget där Kyrkviken är den mest centrala.

Med betalbilfärja till Hässelmara från Dalarö med tät trafik sommmartid. Cykel kan man ta med på pendeltåget och då har man två mils cykling från Västerhaninge. Har man inte cykel eller bil så är det 5 km till Kyrkviken och man kan matcha SL-buss 869 från Hässelmara som bara passar vissa turer.

Läs mera

Utö

Över 400 000 personer om året besöker ön, trots det kan du fortfarande hitta ditt alldeles egna, undangömda badparadis här antingen du föredrar strand- eller klippbad. Utö är en stor ö som bjuder till långa cykel eller vandringsturer med cykel tar man sig söderut till angränsande Ålö. Samtidigt har man det mesta man behöver i anslutning till Gruvbyn där båten lägger till.

Hyra & göra:
I hamnen finns cykel och kajaker att hyra.
Tennisbana och minigolf.

Äta:
Utö Värdshus som rekommenderas av White guide. Hemsida
Utö bageri & kök med sin egen Utölimpa och massa annat gott ligger nere vid hamnen.
Strömmingsstånd finns nere vid gästhamnen i Gruvbyn.
Cyklar man till Ålö rekommenderas Båtshaket

Handla:
Utö livs, matbutik, atpotek och systemombud.
 
Sevärt:
Utö kvarn som man äntrar för en liten slant och från toppen får man en milsvid utsikt.
Lurgatans gamla bruksbostäder som idag är K-märkta sommarhus.
Järngruvorna i gruvbyn
 
Bo:
Utö värdshus
STF Vandrarhem 
Stugor Utö turistbyrå.
Tältplats

Läs mera

Nynäshamn

Ortens hjärta hittar du i hamnen. Sitt på havstrappan med en lokal kall öl eller smaska på rökta räkor från rökeriet. Att promenera på vackra Strandvägen är ett måste för den som vill se havet på nära håll. Den som vill tillbringa tid i vattnet har man flera badplatser att välja på. Nickstabadet är mycket omtyckt och har vattenrutschbana.

Vi har skapat två promenader som går längs havet. Båda passerar Trehörningen med utsiktstornet och Nynäs Havsbad och vänder sen tillbaka den längre fortsätter förbi Luddes stuga och den leder ända längs Strandvägen till Lövängens vandrarhem och fik.

Korta promenaden:  Nynäs korta promenad till Trehörningen
Långa promenaden: Nynäshamn Strandvägen till Lövhagen.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Nord/Sydlinjen hela linjen Arholma - Nynäshamn
Nord/Sydlinjen är den fantastiska båtlinje som går mellan Arholma i norr till Nynäshamn i söder (eller vice versa). 
OrtNorrtälje
Arholma dansbana krog & kafé.
En dryg kvarts båtresa från Simpnäs på södra Väddö så är man på Arholma. En ö som har mycket att erbjuda. Högt uppe på klippan med utsikt mot hamnen och solnedgången ligger denna fd dansbana som idag är en populär sommarkrog.
OrtNorrtälje
STF Lidö
Lidö har använts för miljöombyte sedan lång tid tillbaka. Det började med Resare-Bengts ståtliga barockslott som visserligen brändes av ryssarna. Femtio år senare byggdes den nuvarande vandrarhemsbyggnaden upp på den gamla slottsgrunden.
OrtNorrtälje
Lidö Värdshus
Alldeles vid ångbåtsbryggan ligger denna jättepopulära skärgårdskrog. Många bröllop och födelsedagar bokas här för man kan även sova över. En stor uteservering med bar under tak lockar till allt från sköna frukostar till sent barhäng.
OrtNorrtälje
Fejan
I slutet av 1800-talet svepte en koleraepidemi fram över Europa. Fejan blev då en karantänstation för att det var den ö som ligger närmast Ålands hav och därmed också landsgränsen. Numera är Fejan en sommarö med vandrarhem, mycket populär restaurang och kajak-och...
OrtNorrtälje
STF Kapellskär
Kapellskär är kanske mest känt som porten mot öster med färjetrafik till Åland. Men i detta gränsland mellan hav och land ligger även Riddersholms naturreservat, ett fantastiskt naturområde med slåtterängar och betesmarker. Vandrarhemmet i Kapellskär ligger strax intill...
OrtNorrtälje

Vi testar att lägga upp de vanligaste rutterna med Nord Sydlinhen.

  • Till start: 82,4 Km 
  • Längd: 58,1 km 
  • Stopp:
  • Ort: Norrtälje 
  • Avgift: Nej 


Nord Sydliga linjen Arholma till Finnhamn
Stor karta
Sevärdhet 1 av 4

Arholma

Bebodd redan under medeltiden då det var en perfekt plats för bönder med sitt bördiga, öppna kulturlandskap. Under 1900-talet blev ön mer och mer populär som semesterö. Folket på öarna drygade under flera år ut kassan genom att hyra ut sina bostäder sommartid tills att sommargäster helt sonika köpte upp de flesta av husen. Ön har riktigt härlig ursprunglig Saltkråkig skärgårdsbebyggelse.

Äta:
-  Arholma dansbana krog & café serverar lokalproducerade läckerheter med fantastisk havsutsikt.  www.arholmadansbana.se
- Bryggcaféet vid norra bryggan sommartid.

Bada:
Sandstranden vid Norra bryggan.

Hyra:
- Kajak och cykel.

Sevärt:
- Batteri Arholma som är ett museum med guidade turer dagligen sommartid av kustartilleriets bergrum .
- Arholma båk. Ett fast sjömärke från 1700-talet som även tjänat som lotsutkik och del i optisk telegraf. Öppet från midsommarafton till den 19 augusti. Alla dagar 13.00-17.00
- Arholma österhamn
- Bull-Augusts gård tillika vandrarhem.

Bo:
STFs vandrarhem som ligger mitt i byn. Hemsida
Arholma nord som ligger längst norrut drygt kilometer från Arholma brygga.  Hemsida

Resa hit:
- Waxholmsbolaget och Blidösundsbolaget sommartid från Stockholm.
- Även passbåt från Simpnäs på ön Björkö. Till Simpnäs brygga finns bilväg och SL:s bussar från Tekniska högskolan via Norrtälje.

Läs mera

Simpnäs

Simpnäs ligger på södra Väddö på delen som kallas Björkö. Förr fanns ett stenbrott här men genom åren är det rederier, lotsverksamhet och spritsmuggling som präglat samhället. Här finns Simpnäs hamncafé och kiosk som har sommaröppet. Här finns även gammal gedigen bebyggelse samt Björkö-Arholma museum. Annars är havsutsikten mäktig och man ser över till Aholma och båken (fyren).

Från Simpnäs brygga tar man sig snabbt över till Arholma. Vill du åka till Arholma har Trippa information om ön och reseinfo. Arholma

Furusund

Denna ålandsvik har sedan mycket gamla tider haft betydelse som hamn och en yttre nordlig utpost till Stockholms inlopp. Idag är den ett populärt resmål med en rad intressanta byggnader och rikt sjöliv att beskåda. Furusund är verkligen värt en resa i sig och vägen hit är bland de vackraste vägarna man kan åka. Vill man inte tappa orienteringen så tar man enklast en promenad längs med strandvägen från vägfärjan via ångbåtsbryggan nedanför Värdshuset samt vidare några hundra meter söderut.

Trippa har en promenad i Furusund: Furusund

Läs mera

Finnhamn

Finnhamn är samlingsnamnet på en ögrupp bestående av Stora Jolpan, Lilla Jolpan samt Idholmen. Namnet kommer av de finska fraktskutorna som lade till innan de gick in mot Stockholm. Här finns mycket att se, bra bad- och vandringsmöjligheter och här blandas alla typer av skärgårdsgäster. Välj mellan att grilla själv eller lyxa på en av skärgårdens bästa krogar.

Vandra:
- Naturstigen som utgår från ångbåtsbryggan
- En större vandring över och runt Idholmen med Idholmens gård, en liten mysig badplats samt mäktiga klipphällar högt på ön.  Turen har och en aning knapphändig  men ön är så liten att man antingen kommer till vatten eller tillbaka till gå.

Hyra:
Roddbåt

Sevärt:
- Utsikten från vandrarhemmet Utsikten med skorstenen från förste ägarens lyxyacht på klippan.
- Grundfladens naturhamn är vacker att beskåda särskilt i solnedgång och en rastplats med grill finns på näset mot Idholmen.

Handla:
- Handelsbod och café vid ångbåtsbryggan.
- På Idholmen drivs idag ekologisk verksamhet i mindre skala, grönsaker och KRAV-märkta ägg finns att köpa i gårdsbutiken.

Äta:
Finnhamns Café & Krog. Hemsida

Bo:
- STF Vandrarhem Utsikten nära ångbryggan. Mer om vandrarhemmet
- Stugbyn lite här och var.
- Tältplats

Åka hit:
Waxholmsbolaget från Strömkajen trafikerar Finnhamn dagligen året runt och det tar c:a fyra timmar.
Cinderellabåtarna från Nybrokajen till Finnhamn maj-oktober.

Vintertid då isen ligger kan man åka svävare från Åsättra på Ljusterö.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Nord/Sydlinjen hela linjen Arholma - Nynäshamn
Nord/Sydlinjen är den fantastiska båtlinje som går mellan Arholma i norr till Nynäshamn i söder (eller vice versa). 
OrtNorrtälje
Arholma
Bebodd redan under medeltiden då det var en perfekt plats för bönder med sitt bördiga, öppna kulturlandskap. Under 1900-talet blev ön mer och mer populär som semesterö. Folket på öarna drygade under flera år ut kassan genom att hyra ut sina bostäder sommartid tills att...
OrtNorrtälje
STF Lidö
Lidö har använts för miljöombyte sedan lång tid tillbaka. Det började med Resare-Bengts ståtliga barockslott som visserligen brändes av ryssarna. Femtio år senare byggdes den nuvarande vandrarhemsbyggnaden upp på den gamla slottsgrunden.
OrtNorrtälje
Lidö Värdshus
Alldeles vid ångbåtsbryggan ligger denna jättepopulära skärgårdskrog. Många bröllop och födelsedagar bokas här för man kan även sova över. En stor uteservering med bar under tak lockar till allt från sköna frukostar till sent barhäng.
OrtNorrtälje
Lidö
Ön Lidö ligger vid Norrtäljevikens östra del och är stor men glesbefolkad, beroende på att den är så kuperad. Det finns restaurang som är mycket populär och vandrarhem.  Ön har en av skärgårdens mest opåverkade naturskogar och rikt fågelliv och ön inbjuder till...
OrtNorrtälje
Fejan
I slutet av 1800-talet svepte en koleraepidemi fram över Europa. Fejan blev då en karantänstation för att det var den ö som ligger närmast Ålands hav och därmed också landsgränsen. Numera är Fejan en sommarö med vandrarhem, mycket populär restaurang och kajak-och...
OrtNorrtälje

Mellersta skärgården är den djupaste och därmed lummigast eftersom den har stor del som är längre från öppet hav.

  • Till start: 17,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Värmdö 
  • Avgift: Nej 


Mellersta båtluffarleden
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Vaxholm

Är du sugen på att fly storstaden för en dag så är detta stället för dig. Vare sig du vill shoppa eller slappa kan du göra det här – i skärgårdens huvudstad.

Vaxholm är en tätort är belägen på Vaxön i Stockholms skärgård. Kring förra sekelskiftet började trafiken hit öka med de så kallade ”Vaxholmsbåtarna”, som avgår från Strömkajen i Stockholm. Först 1926 fick ön en fast förbindelse till land med Pålsundsbron och numera är snabbaste sättet att ta sig hit kommunalt med buss från Östra station.

Under vår och sommar fullständigt blomstrar ”skärgårdens huvudstad”, så kallad för att den är en knutpunkt för mellanskärgårdens färjetrafik! Gå på en stadsvandring, besök biografteatern, fynda på loppmarknad eller varför inte avnjuta en härlig lunch på Waxholms hotell. Centralt ligger mycket pittoreska hus som bör beskådas. Är du sugen på en utflykt i utflykten kan du även besöka Kastellet och utforska Vaxholms fästning. Den byggdes redan på 1500-talet för att försvara Stockholm mot utländska krigare, så till och med Gustav Vasa har haft ett finger med i spelet här.

Om du ska åka båt så kolla upp avgångarna i god tid innan. Och om vädret tillåter – ta med badkläder! Det finns hela tio stycken allmänna stränder i närheten.

Trippa har en promenad i Vaxholm. Vaxholm runt.

Läs mera

Grinda

Ett av de populäraste turistmålen i skärgården. Här kan du lyxa till det med en natt på Wärdshuset och avnjuta en härlig middag i restaurangen eller budgetövernatta i tält, engångsgrilla och duka upp på de solvarma, höga klipporna.  Här finns två bryggor, den södra och norra och ön är perfekt för promenader.

Sevärt:
-Gutefår och andra djur på Grinda gård med gårdsbutik.
-Utsiktspunkten ovanför gästhamnen. Lite klättrande för den spänstige är värt besväret med 360 graders utsikt. Men det finns en alldeles nedanför med bra utsikt över hamnen.
-Värdhuset som är en praktfull jugendvilla uppförd 1906 och att kliva in i och kika på interiören rekommenderas.

Vandra:
Grindastigen som är 2,5 km med skyltad start här och var, visar verkligen upp sidorna av Grinda som gör att det är ett naturreservat. Bra instruktiva skyltar längs urskog, myrmarker och typiska skärgårdsklippor. Två fantastiska utsiktsplatser med Klubbudden som är öns högsta punkt i topp.

Hyra:
Kajaker vid gästhamnen.

Bad:
Finns strand- och klippbad på flera ställen men bredvid gästhamnen finns just klippor och en fin sandstrand.

Äta:
- Grinda Värdshus och pub. Kostar en slant men är mycket vällagat, rekommenderas av White guide. Terrassen är bland de vackrare uteserveringarna alla kategorier. Hemsida
- Framfickan som är folkligare och lite mer pubmat. Hemsida

Handla:
Grinda lanthandel ett stenkast från värdshuset har ett enkelt sortiment där de rykande färska kanelbullarna inte går av för hackor och där man även kan fika utanför.

Bo:
Uppe vid norra bryggan finns tältplats.
Vandarhem och stugby finns nära den södra bryggan.
Vill man bo lyxigare så gör man det i anslutning till Värdshuset.

Åka hit:
Waxholmsbolaget eller med Cinderellabåtarna och resan tar 1-2 timmar från Stockholm. Två bryggor anlöps Grinda södra och Grinda norra.

Läs mera

Svartsö

En av de större öarna i Stockholms skärgård som nås med fyra bryggor. Vandra eller hyr en cykel för att ta dig runt den åtta kilometer långa ön. Krogen på ön är populär för båtfolket och ligger bara två hundra meter från Ahlsvik som är huvudbryggan.  Ön är perfekt för cykel och den hyr man direkt vid bryggan i Alsvik. Vandra gör man också bra och då kan man ta en västlig eller östlig rundvandring.

Handla:
En lanthandel som utmärkts till ”bästa skärgårdsbutik” av Skärgårdssmak är ett perfekt ställe att proviantera lokalt och gynna
 
Äta:
Svartsö Krog med egen brygga nära Alsviks ångbåtsbrygga. Hemsida

 
Bo:
- Svartsö sjöbodar direkt vid hamnen i Alsvik. Hemsida.
- Tälta över hela ön.
 
Sevärt:
- Träskö kvarn
- Alsviks bygdegård
 
Resa hit:
- Waxholmbolaget och Cinderellabåtarna går från Stockholm via Vaxholm och tar ca 2 timmar.
- Åker du från Vaxholm tar båtresan ca 1 timme och biljetten blir lite billigare.

Läs mera

Ingmarsö

Ingmarsö ligger på gränsen till ytterskärgården med relativt många (100) åretruntboende. Vid Ingmarsö södra brygga ligger en liten by med restaurang och affär och med cykel, gående, kajak eller roddbåt tar man sig runt ön.

Vandra:
Från södra bryggan går båtluffarleden över Kålgårdsön.
Till Brottö kulturreservat som nås med fin promenadväg västerut från södra bryggan.

Bad:
Finns vid norra bryggan c:a 1500 m från södra bryggan.

Hyra:
Cyklar, roddbåtar, kajaker 59.46510, 18.75922.

Handla:
Ingmarsö livs

Äta:
Ingmarsö stekhus och brygga vid södra bryggan. Prisvärt och vällagat med stor uteservering och brygga för båtgäster. http://www.ingmarsokrog.se/

Bo:
Norrgården är ett gammalt skärgårdshemman som har två boningshus från 1835 och 1920 med Bed & breakfast.
Hemsida

Ta sig hit:
Waxholmsbolaget året runt från Stockholm. Från Boda som nås med buss från Slussen när isen ligger vintertid.

Läs mera

Finnhamn

Finnhamn är samlingsnamnet på en ögrupp bestående av Stora Jolpan, Lilla Jolpan samt Idholmen. Namnet kommer av de finska fraktskutorna som lade till innan de gick in mot Stockholm. Här finns mycket att se, bra bad- och vandringsmöjligheter och här blandas alla typer av skärgårdsgäster. Välj mellan att grilla själv eller lyxa på en av skärgårdens bästa krogar.

Vandra:
- Naturstigen som utgår från ångbåtsbryggan
- En större vandring över och runt Idholmen med Idholmens gård, en liten mysig badplats samt mäktiga klipphällar högt på ön.  Turen har och en aning knapphändig  men ön är så liten att man antingen kommer till vatten eller tillbaka till gå.

Hyra:
Roddbåt

Sevärt:
- Utsikten från vandrarhemmet Utsikten med skorstenen från förste ägarens lyxyacht på klippan.
- Grundfladens naturhamn är vacker att beskåda särskilt i solnedgång och en rastplats med grill finns på näset mot Idholmen.

Handla:
- Handelsbod och café vid ångbåtsbryggan.
- På Idholmen drivs idag ekologisk verksamhet i mindre skala, grönsaker och KRAV-märkta ägg finns att köpa i gårdsbutiken.

Äta:
Finnhamns Café & Krog. Hemsida

Bo:
- STF Vandrarhem Utsikten nära ångbryggan. Mer om vandrarhemmet
- Stugbyn lite här och var.
- Tältplats

Åka hit:
Waxholmsbolaget från Strömkajen trafikerar Finnhamn dagligen året runt och det tar c:a fyra timmar.
Cinderellabåtarna från Nybrokajen till Finnhamn maj-oktober.

Vintertid då isen ligger kan man åka svävare från Åsättra på Ljusterö.

Läs mera

Möja

Det finns 6 bryggor att anlöpa på Möja som är en av skärgårdens största. Vi har satt den centralaste bryggan Berg som destination. Därifrån är det nära till krogar, affär turistbyrå och uthyrningar. En promenad längs med ön är nära 6 km lång och vill man slippa gå tillbaka samma väg så tar man en annan brygga hem än den man anlände vid. Boende finns lite överallt. Här finns traditionell skärgårdsbebyggelse samlade i byar. På ön finns även ett naturreservat.

Utflykter och vandra:
Ön är med sin storlek precis lagom för att cykla på eller för den spänstige att långpromenera.
Markerade vandringsstigar. (Ringa och fråga)

Hyra:
Cykel i Berg och Ramsmora
Kajaker i Berg.

Äta:
Pärlan på Möja vid ångbåtsbryggan i Berg. Även bra bar kvällstid. hemsida

Wikströms Fisk
Strömming, abborre, sik, torsk, är några exempel på lokal fiskar som erbjuds och man har öppet alla dagar under säsong från kl 12.00. hemsida

Bo:
STF Möja som ligger i byn Berg. Mer om vandrarhemmet
Övrigt boende. Möja turistinfo hemsida

Åka hit:
Båt från Stockholm året runt till 6 bryggor.
Billigare resa går via Sollenkroka på norra Vindö som nås med bil eller buss från Slussen.

Läs mera

Gällnö

Det drivs fortfarande jordbruk i liten skala på ön som varit bebodd sedan Gustav Vasas dagar. Det finns ett vandrarhem, men där ska man vara beredd på att leva livet ”the old style”. Du får pumpa ditt eget vatten och klara dig med torrdass.  För cirka 200 kronor kan man åka på utflykt med familjen Sherman och titta på deras betande får.

Vandra från just vandarhemmet där flera vandringar utgår:
Båtluffarleden där du kan ro över till Karklö. (kräver att man är två för att säkerställa att det är en båt på var sida)
Till Gällnönäs i öst som även har ångbåtsbrygga.

Bad:
Många fina badplatser runt ön.

Äta:
Ingen restaurang finns men på sommaren finns kafé i affären.  OBS! Vandrarhemmet har självhushåll.

Handla:
Handelsbod i Gällnö by

Bo:
STF Gällnö som är inrymt i en ombyggd skola.

Åka hit:
Waxholmsbolaget från Strömkajen eller Boda alternativt Sollenkroka på Värmdölandet som går till Söderby på ön året runt. Boda och Sollenkroka nås med buss från Slussen eller med egen bil mot Värmdö. Sommartid går även Cinderellabåtarna från Nybroviken till Gällnö.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Vaxholms folkliv, övernattning på Fredriksborg samt dagtur till Siggesta.
Skärgårdens huvudstad och några sund som sen långt tillbaka varit viktiga att befästa för skärgårdsförsvaret av Stockholm. Övernattning i nyöppande Fredriksborgs hotell och sen dagtur till Siggesta gård. Två bilfärjor som är helt gratis ingår i rutten.
OrtVärmdö
Mellersta båtluffarleden
Mellersta skärgården är den djupaste och därmed lummigast eftersom den har stor del som är längre från öppet hav.
OrtVärmdö
Tre befästningar från Vaxholm till Värmdö.
Dessa sund har sen länge tillbaka varit viktiga att befästa för skärgårdsförsvaret av Stockholm. Två bilfärjor som är helt gratis ingår i rutten.
OrtVaxholm
Waxholms hotell
Waxholms hotell från 1903 i tidsenlig Jugend, har fiskrätter som trumkort. Uteservering på somrarna och fin utsikt en trappa upp. Brunch varje söndag.
OrtVaxholm
Vaxholms hembygdsgårds kafé.
På en egen udde ligger Hembygdsgården med museum och ett jättemysigt café med trädgårdsservering vid bra väder. Kaféet öppet från Valborg till september.
OrtVaxholm
Bogesunds slott.
Slottet har planlösning, stomme och inredningsdetaljer från 1600-talet. De romantiska tornen byggdes till på 1800-talet. Vacker park med fruktträdgård.
OrtVaxholm

Södra skärgårdens mest populära öar på ett pärlband från norr till söder.

  • Till start: 15,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Haninge 
  • Avgift: Nej 


Södra båtluffarleden
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Saltsjöbaden

Här finns massor att se och det första man ser är Grand Hotell. Anrikt och lyxigt med snart 120 år på nacken. Saltsjöbadens grundare K.A. Wallenberg lät bygga hotellet efter inspiration från Monte Carlo. I Gula Salongen undertecknades det kända Saltjöbadsavtalet.
 
I stort sett alla byggnader är vackra men att vandra längs vattnet ger bra urval. Den spänstige tar sig med fördel upp till Observatoriet för en enastående utsikt och på vägen passerar man det borglika sjukhemmet och den vackra Grünewaldvillan.
 
Alternativt tar man en lite kortare promenad ut på och runt Restaurangholmen via bron framför hotellet. Där passerar man sommaröppna sjökrogen Holmen Kök & Bar, det legendariska kallbadhuset och domartornet från seglingarna i OS 1912.
 
Sjuvillorna från slutet av 1800-talet är tidstypiska medterrasser och torn men villorna, som idag faktiskt bara är sex stycken, har alla olika utformning. Ligger några några hundra meter på bilvägen mot stan. Fikar gör man i Stationshuset som idag är ett jättebra café med även enklare mat.

Trippa har två promenader här:
Saltsjöbaden längs vattnet.
Saltsjöbaden - arkitekturpromenad.

Läs mera

Ornö

Ornö är södra skärgårdens största ö. Här tar man med fördel runt vandrande eller med cykel. Varva ditt besök med klippbad och strandbad, ta en glass i solen eller promenera runt i skogarna, har du tur få syn på en älg!

Ornö ägs till stor del av familjen Stenbock som är en av Sveriges äldsta adelsläkter. I den vackra Ornö kyrka ligger Albert Stenbock begravd som var adjutant till nuvarande kungens far och omkom i samma flygolycka.

Kyrkviken är öns centrala del och brevid kyrkan finns båthamnen med cykeluthyrning, affär och turistinformation, hembygdsmuseum samt öns skärgårdskrog. Vill man ta det lugnt så är man kvar här eller så tar man en av flera vandringsstigar som utgår härifrån eller tar en cykeltur.

Vandra:
Åtta promenadstigar finns på ön där Kärleksstigen är en av dem och kartor delas ut vid turistbyrån i Kyrkviken.

Cykla:
Hyr cykel vid Kyrkviken. Egen cykel så tas med pendeltåget till Västerhaninge och vidare cykling två mil till Dalarö för bilfärjan.

Sevärt:
Ornö museum
Utkiksplatsen vid gamla gruvan

Handla:
Hässelmara gårdsbutik som även har ett gårdscafé.
Liten butik vid Kyrkviken.

Äta och fika:
Ornö Krog & Veranda. Här serveras vällagad mat från råvaror i närområdet och man har underhållning vissa kvällar. Hemsida

Bo:
För diverse stugor och Bed & breadfast. Turistbyråns hemsida. 

Resa hit:
Till flera bryggor runt ön sommartid med Waxholmsbolaget där Kyrkviken är den mest centrala.

Med betalbilfärja till Hässelmara från Dalarö med tät trafik sommmartid. Cykel kan man ta med på pendeltåget och då har man två mils cykling från Västerhaninge. Har man inte cykel eller bil så är det 5 km till Kyrkviken och man kan matcha SL-buss 869 från Hässelmara som bara passar vissa turer.

Läs mera

Fjärdlång

Eller Fjällång, som öborna själva kallar den, har varit bebodd sedan tusen år tillbaka. Under rysshärjningarna 1719 (ryska flottans terroraktiviteter mot civilbefolkningen) brändes Fjärdlång till stor del upp. I slutet av 1900-talet köptes ön av staten och ett naturreservat bildades. En gång i tiden tillhörde ön Gustav Vasa. Känt för sina fina badklippor och några av skärgårdens vackraste naturhamnar, en idealisk semesterö för hela familjen. Man kan bada nästan överallt från klippor och vill man stanna över natten går det att boka ett rum i Ernest Thiels stora sommarvilla eller flera mysiga stugor.

Äta och handla:
Café Fjärdlång med uteservering eller i en lada har enkla rätter med strömming som specialitet. Här kan man även fika och ligga i hängmattor när man äter sin glass.

Vandra:
Rakt norrut följer man en röd snitsel till Mörkviken och utsiktsplatsen Tysta klint.
Rakt österut mot Sopbryggan eller längs samma rutt viker man av på en blå snitslad vandring som går längs vattnet tillbaka till

Bada:
Gott om badmöjligheter.

Hyra:
Roddbåtar vid vandrahemmet.

Resa hit:
- SL buss eller bil till Saltsjöbaden eller Dalarö därefter Vaxholmsbolaget.
- Ötaxi från Dalarö går dagligen mellan midsommar och slutet av augusti. På helgerna under vår och höst. 
Tider: tel 08-500 330 20  www.otaxi.se

Bo:
Fjärdlångs vandrarhem med huvudbyggnad samt flera olika stugor. Hemsida
 

Läs mera

Utö

Över 400 000 personer om året besöker ön, trots det kan du fortfarande hitta ditt alldeles egna, undangömda badparadis här antingen du föredrar strand- eller klippbad. Utö är en stor ö som bjuder till långa cykel eller vandringsturer med cykel tar man sig söderut till angränsande Ålö. Samtidigt har man det mesta man behöver i anslutning till Gruvbyn där båten lägger till.

Hyra & göra:
I hamnen finns cykel och kajaker att hyra.
Tennisbana och minigolf.

Äta:
Utö Värdshus som rekommenderas av White guide. Hemsida
Utö bageri & kök med sin egen Utölimpa och massa annat gott ligger nere vid hamnen.
Strömmingsstånd finns nere vid gästhamnen i Gruvbyn.
Cyklar man till Ålö rekommenderas Båtshaket

Handla:
Utö livs, matbutik, atpotek och systemombud.
 
Sevärt:
Utö kvarn som man äntrar för en liten slant och från toppen får man en milsvid utsikt.
Lurgatans gamla bruksbostäder som idag är K-märkta sommarhus.
Järngruvorna i gruvbyn
 
Bo:
Utö värdshus
STF Vandrarhem 
Stugor Utö turistbyrå.
Tältplats

Läs mera

Båtshaket Ålö

Åker du båt till Ålö brygga är du framme. Kommer du från Gruvbyn på Utö har du en 10 km promenad eller cykling. Jättemysigt ställe. En lada vid sjön och en stor veranda. Musikunderhållning titt som tätt och maten är gedigen och det bästa från sjön. Räkor, lax, löjrom, ål och strömming i olika former.

BåtsHaket, Ålö Brygga 1, Utö
Tel: 08 - 501 57 463

Länkar

Nåttarö

Nåttarö är kanske badön framför andra. Speciellt är Stora Sand på östra ön som är skärgårdens största sandstrand. Det finns ett vandrarhem, en större stugby och en krog på ön. Runt ön tar man sig lätt till fots eller med cykel och kajaker och roddbåtar finns att hyra.
 
Bada:
Bad finns i princip på hela ön och brevid ångbåtsbryggan finns en mindre strand.
Stora Sand som är skärgårdens största sandstrand. Långa sandstränder med långgrunt med mjuk sandbotten..
 
Snorkeled:
Här kan du snorkla dig fram längs en led som är snitslad under vattnet.
 
Sevärt:
Drottninggrottan mellan Stora sand och stugbyn. Grottan på ön ska också ha varit en gömma för drottning Maria Eleonora som försökte fly landet efter sin make Gustav II Adolfs död.
Utsikten från Norra böte.
 
Hyra:
Kajak, roddbåt, cykel från vandrarhemmet.
 
Äta:
Nåttarö Krog
Hemsida
 
Handla:
Nåttarö handelsbod 150 m från ångbåtsbryggan.
 
Bo:
Vandrarhemmet STF Nåttarö
08-520 400 13 ,  0768-80 49 34
Mer om vandrarhemmet
 
Stugbokning Din skärgård
Telefon:                08-744 50 01 (bokning 10-12 vardagar)
 
Åka hit:
30 min båtresa från Nynäshamn.

Läs mera

Nynäshamn

Ortens hjärta hittar du i hamnen. Sitt på havstrappan med en lokal kall öl eller smaska på rökta räkor från rökeriet. Att promenera på vackra Strandvägen är ett måste för den som vill se havet på nära håll. Den som vill tillbringa tid i vattnet har man flera badplatser att välja på. Nickstabadet är mycket omtyckt och har vattenrutschbana.

Vi har skapat två promenader som går längs havet. Båda passerar Trehörningen med utsiktstornet och Nynäs Havsbad och vänder sen tillbaka den längre fortsätter förbi Luddes stuga och den leder ända längs Strandvägen till Lövängens vandrarhem och fik.

Korta promenaden:  Nynäs korta promenad till Trehörningen
Långa promenaden: Nynäshamn Strandvägen till Lövhagen.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Saltsjöbaden - guide.
Vi har valt ut de vackraste och mest kända byggnaderna i Saltsjöbaden. Beskåda från håll eller gå ända fram allt efter tid och lust. Natursköna vyer för picknick samt flera fik och krogar.
OrtSaltsjöbaden
Stationshuset i Saltsjöbaden lunchcafé
Vid Saltsjöbanans ändstation ligger detta café. Egna bullar, brownies och smörgåsar och matigt serveras. Svårslagna promenadstråk lockar i omgivningen.
OrtSaltsjöbaden
Holmen kök & bar
Sommaröppen restaurang med toppläge på bryggan på Restaurangholmen med utsikt mot Grand Hotell. Ta gärna en promenad längs stranden efter maten!
OrtSaltsjöbaden
Saltsjöbadens friluftsbad
När man är i Saltsjöbaden måste man givetvis ta sig ut på Restaurangholmen och besökar badhuset. Här badar herrar och damer för sig i de båda badhusen men stranden dem emellan är som vilket bad som helst. Sommarkrogen kan man besöka utan att betala entréavgift. Deb är ågot...
OrtSaltsjöbaden
Saltsjöbaden - promenad längs vattnet.
Från näst sista stationen på Saltsjöbanan går turen längs vattnet förbi några av de mest kända landmärkena. Flera bra krogalternativ och picknickplatser.
OrtSaltsjöbaden
Stockholms Observatorium i Saltsjöbaden.
Här har man tittat på stjärnorna sedan 1931 och här kan du se ner på Saltisborna. Det unika med observatoriet är det stora antalet optiska teleskop. Utsiktsplats med bil runt Stockholm.
OrtSaltsjöbaden

Med start i Furusund får man på den här turen uppleva de populäraste öarna i norra skärgården. Minst en övernattning per ö är att rekommendera men man kan ju stanna till över dan.

  • Till start: 17,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Norrtälje 
  • Avgift: Nej 


Norra båtluffarleden
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Vaxholm

Är du sugen på att fly storstaden för en dag så är detta stället för dig. Vare sig du vill shoppa eller slappa kan du göra det här – i skärgårdens huvudstad.

Vaxholm är en tätort är belägen på Vaxön i Stockholms skärgård. Kring förra sekelskiftet började trafiken hit öka med de så kallade ”Vaxholmsbåtarna”, som avgår från Strömkajen i Stockholm. Först 1926 fick ön en fast förbindelse till land med Pålsundsbron och numera är snabbaste sättet att ta sig hit kommunalt med buss från Östra station.

Under vår och sommar fullständigt blomstrar ”skärgårdens huvudstad”, så kallad för att den är en knutpunkt för mellanskärgårdens färjetrafik! Gå på en stadsvandring, besök biografteatern, fynda på loppmarknad eller varför inte avnjuta en härlig lunch på Waxholms hotell. Centralt ligger mycket pittoreska hus som bör beskådas. Är du sugen på en utflykt i utflykten kan du även besöka Kastellet och utforska Vaxholms fästning. Den byggdes redan på 1500-talet för att försvara Stockholm mot utländska krigare, så till och med Gustav Vasa har haft ett finger med i spelet här.

Om du ska åka båt så kolla upp avgångarna i god tid innan. Och om vädret tillåter – ta med badkläder! Det finns hela tio stycken allmänna stränder i närheten.

Trippa har en promenad i Vaxholm. Vaxholm runt.

Läs mera

Siaröfortet

Fortet skulle naturligtvis ha byggts på Siarön men en sista-minuten-ändring - dock inte av namnet - flyttade det hit till Kyrkogårdsön. 1924 var fortet klart, men när andra världskriget startade insåg försvarsmakten att det redan hade blivit omodernt och att dåtidens flygplan lätt skulle kunna bomba det sönder och samman. Idag är fortet museum och vandrarhem.
 
Äta:
Siaröfortet Sommarcafé

Bo:
STF Siaröfortet som är inrymt i omsorgsfullt renoverade logement från 1916.

Resa hit:
Från Köpmanholm nära Furusund som nås med SL från Tekniska högskolan med Waxhomsbolaget (se vår reseplanerare).
- Från Stockholm, Östanå och Furusund med Blidösundsbolaget. Turlista

Läs mera

Ängsö

Ängsö är en av Sveriges 28 nationalparker och faktiskt den första. Flera lättvandrade stigar över den 1,5 km långa ön bjuder på unika scenerier.  Om våren är det en fantastisk blomsterprakt i synnnerhet en äng med adam och eva och naturskogen är en av de största i skärgården. Här kan man se fiskgjuse och havsörn och övrigt fågelliv är rikt.

Vid ångbåtsbryggan finns en naturcenter som är riktigt genomarbetat med bra illustrationer så att man kan läsa på om lite av varje inför en vandring runt ön bland annat visas gamla kartor från 1600-talet då Ängsön två öar, men som på grund av landhöjningen så småningom vuxit ihop.

När nationalparken bildades tänkte man sig att den skulle vara helt orörd. Men utan betande kor där så blev ön snabbt igenväxt varför man skeppade ut kor för att ön skulle se ut som en traditionell skärgårdsö med säsongbete för sådär 100 år sen.

Äta:
Ingen servering av något slag finns så medtag det du vill äta.
Toaletter och raststuga finns.

Resa hit:
Båt från Strömkajen, Vaxholm eller Östanå med Blidösundsbolaget.
Från Strömkajen eller Vaxholm med Waxholmsbolaget.

Läs mera

Furusund

Denna ålandsvik har sedan mycket gamla tider haft betydelse som hamn och en yttre nordlig utpost till Stockholms inlopp. Idag är den ett populärt resmål med en rad intressanta byggnader och rikt sjöliv att beskåda. Furusund är verkligen värt en resa i sig och vägen hit är bland de vackraste vägarna man kan åka. Vill man inte tappa orienteringen så tar man enklast en promenad längs med strandvägen från vägfärjan via ångbåtsbryggan nedanför Värdshuset samt vidare några hundra meter söderut.

Sevärdheter.
Många fina hus från förra sekelskiftet finns med snickarglädje och fina namn. Ett av de finare, det långa gula huset som ligger nere vid gästhamnen, heter Bellevue. Kvarnen är inte bara vacker att beskåda utan man bör gärna gå upp dit för utsikten. Furusunds värdshus som är det gamla tullhuset har restaurang både ute och inne.

Både August Strindberg och Astrid Lindgren har bott i Furusund och Astrids blygsamma hus ligger på vägen strax efter Värdshuset.
Här finns den enda fungerande optiska telegrafen med vilken man kunde skicka meddelanden på några minuter som annvrs skulle ta dagar med bud. Köpmanholm är ett mysigt samhälle på andra sidan sundet tar man sig även lätt gående eller med bil med vägfärjan c:a var 30:e minut. Här finns bland annat en bronsålderslabyrint.

Äta:
Sommartid är restaurangen öppen på Värdshuset och i gästhamnen finns även enkel restaurang och kafé. Övrig tid är det korvkiosken vid färjeläget eller enklare mat från bensinmacken som erbjuds så medtag picknick.

Trippa har en promenad i Furusund: Furusund

Läs mera

Fejan

I slutet av 1800-talet svepte en koleraepidemi fram över Europa. Fejan blev då en karantänstation för att det var den ö som ligger närmast Ålands hav och därmed också landsgränsen. Numera är Fejan en sommarö med vandrarhem, en populär sjökrog och en lite fiskrestaurang vid ångbåtsbryg och kajak-och roddbåtsuthyrning.

Sevärt:
Öppet hav från öns östra sida.
Gamla byggnader som härrör från den gamla karantänstationen.

Vandra:
En liten promenad rekommenderas som bland annat går förbi Sjöbloms med fiskrökeri, butik och krog där en av skärgårdens tre licensierade torskfiskare håller till.

Hyra:
kajak, roddbåt, vattenskoter,

Äta:
Fejans krog. Hemsida
Sjöbloms fisk vid rökeriet.
Café vid vandrarhemmet.

Bo:
Fejans vandrarhem 20 juni - 16 augusti. Övrig tid endast grupp- och konferensbokning.

Resa hit:
Båt från Räfsnäs brygga nära Kapellskär tar c:a 25 min och dit kommer man med SL.
Sommartid direkt från Strömkajen.
 

Läs mera

Lidö

Ön Lidö ligger vid Norrtäljevikens östra del och är stor men glesbefolkad, beroende på att den är så kuperad. Det finns restaurang som är mycket populär, pensionat, vandrarhem och en stugby.  Ön har en av skärgårdens mest opåverkade naturskogar och rikt fågelliv och ön inbjuder till vandringsturer. På 20-talet fanns Sveriges största minkfarm på ön men lades ned 25 år senare då ön förvärvades av Stockholms Stad.

Sevärt:
Utsikten från Kanonberget på öns nordöstra udde.
Kvarnen vid gästhamnen.
Lidö gård.
Värdshuset från 1700-talet.

Äta:
Lidö Värdshus är inrymt i en fd bostad åt en kapten på Ostindiska Companiet och byggdes redan 1769.
Hemsida

Hyra:
Kajak och roddbåt vid värdshuset.

Bo:
Lidö Krog & Konferens har en pensionatsdel, STFs vandrarhem och en stugby.
Vandrarhem STF Lidö. Mer om vandrarhemmet
Telefon till reception för bokning av samtliga ovan: 0176 40499

Handla:
Gårdsbutik, café och kiosk med färskt bröd.

Åka hit:
Waxholmsbolaget trafikerar Lidö året runt från Räfsnäs brygga som är ett litet Grisslehamn i miniatyr så ev väntetid där är mysig.
På sommaren direkt från Strömkajen i Stockholm med Blidösundsbolaget. Dessutom finns flera taxibåtar.

Läs mera

Arholma

Bebodd redan under medeltiden då det var en perfekt plats för bönder med sitt bördiga, öppna kulturlandskap. Under 1900-talet blev ön mer och mer populär som semesterö. Folket på öarna drygade under flera år ut kassan genom att hyra ut sina bostäder sommartid tills att sommargäster helt sonika köpte upp de flesta av husen. Ön har riktigt härlig ursprunglig Saltkråkig skärgårdsbebyggelse.

Äta:
-  Arholma dansbana krog & café serverar lokalproducerade läckerheter med fantastisk havsutsikt.  www.arholmadansbana.se
- Bryggcaféet vid norra bryggan sommartid.

Bada:
Sandstranden vid Norra bryggan.

Hyra:
- Kajak och cykel.

Sevärt:
- Batteri Arholma som är ett museum med guidade turer dagligen sommartid av kustartilleriets bergrum .
- Arholma båk. Ett fast sjömärke från 1700-talet som även tjänat som lotsutkik och del i optisk telegraf. Öppet från midsommarafton till den 19 augusti. Alla dagar 13.00-17.00
- Arholma österhamn
- Bull-Augusts gård tillika vandrarhem.

Bo:
STFs vandrarhem som ligger mitt i byn. Hemsida
Arholma nord som ligger längst norrut drygt kilometer från Arholma brygga.  Hemsida

Resa hit:
- Waxholmsbolaget och Blidösundsbolaget sommartid från Stockholm.
- Även passbåt från Simpnäs på ön Björkö. Till Simpnäs brygga finns bilväg och SL:s bussar från Tekniska högskolan via Norrtälje.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Vaxholms folkliv, övernattning på Fredriksborg samt dagtur till Siggesta.
Skärgårdens huvudstad och några sund som sen långt tillbaka varit viktiga att befästa för skärgårdsförsvaret av Stockholm. Övernattning i nyöppande Fredriksborgs hotell och sen dagtur till Siggesta gård. Två bilfärjor som är helt gratis ingår i rutten.
OrtVärmdö
Tre befästningar från Vaxholm till Värmdö.
Dessa sund har sen länge tillbaka varit viktiga att befästa för skärgårdsförsvaret av Stockholm. Två bilfärjor som är helt gratis ingår i rutten.
OrtVaxholm
Vaxholm runt
De flesta som besöker ”Skärgårdens huvudstad” hamnar i Söderhamn med dess båt- och folkliv. Men Vaxholm är mer än så och vi har valt ut några pärlor.
OrtVaxholm
Vaxholms hembygdsgårds kafé.
På en egen udde ligger Hembygdsgården med museum och ett jättemysigt café med trädgårdsservering vid bra väder. Kaféet öppet från Valborg till september.
OrtVaxholm
Vaxholms fästning
Nås från hamnen i Vaxholm med skärgårdens kanske kortaste båtresa. Befäst redan av Gustav Vasa men kastellet från 1863 var redan då omodernt som försvarsverk. Charmig att besöka och varför inte sova över på vandrarhemmet. ...
OrtVaxholm
STF Vaxholm/Bogesunds slottsvandrarhem
Vaxholm är skärgårdens huvudstad och porten till Roslagen. Den charmiga idyllen är en knutpunkt för båttrafiken i mellanskärgården och norra skärgården. Här finns små charmiga butiker, nöjesliv, gallerier och friluftsbad mitt i stan.
OrtVaxholm
Subscribe to Båtluffarleder.