Blekinge

Sveriges sydligaste skärgård med fina stränder och fiskelägen. Världsarvet Karlskrona är en av fyra charmiga städer som ett pärlband längs kusten. Laxfiske i världsklass i Mörrumsån. Sevärdheter i Blekinge.

37 st
Sök nära
Sergels Torg 2, Stockholm Ändra
Uppdatera
Ort eller adress x

Ange startplats för sökningar och vägbeskrivninger

Kristianopel.
Staden är uppkallad efter danske kung Christian IV var en viktig befästningsstad mot Sverige. Delar av muren finns kvar. Idag är orten en populär semesterort med camping, vandrarhem, kafé, gästgiveri och konsthantverk.
OrtKarlskrona
Kristianopel till Kalmar...
Från den gamla gränsstaden Kristianopel bär det norrut till Brömsebro, Bergkvara redarsamhälle, unika Hagby rundkyrka för att slutligen nå Kalmar. 
OrtKristianopel
Torhamn – Bergkvara...
Ett litet stopp i Lyckå i Karlskronas utkanter annars en kustresa i Blekinge från fiskeläget Torhamn via Konungshamn, Kristianopel, Brömsebro för att avsluta i Bergkvara i Småland.
OrtKarlskrona
Skärva herrgård
Herrgården är en av svenska 1700-talets mest särpräglade arkitektur. Ritades av och uppfördes för varvsamiralen Fredric Henric af Chapman. Vacker park och drivs även som B&b. Del av Världsarvet.
OrtKarlskrona
Karlskrona till Sturkö och Tjurkö
En härlig hästskoformad slinga i Karlskrona skärgård där man korsar tre broar. Ett bad varifrån man även ser Drottningskär på Aspö på håll.
OrtKarlskrona
Brändaholm
Otroligt pittoreskt kolonistugområde med unik bebyggelsemiljö från 1920-talet och med ett otroligt vackert läge på Dragsö som är en av Karlskronas öar.
OrtKarlskrona
Marinmuseum
Årets museum 2015 med fri entré. Se  svenska marinens historia. Upplev krigsfartyg, galjonsfigurer från 1700-talet, världsunika modeller och en undervattenstunnel med ett riktigt vrak. HMS Neptun och Ubåtshallen. 
OrtKarlskrona
Stumholmen
Stumholmen är en av de holmar som centrala Karlskrona består av. Om Lindholmen och Trossös sydsida var varvsbygge så var denna segelflottans proviantbod. Ett varv runt ön bjuder på vacker kulturhistorisk miljö. Marinmuseum ligger här.
OrtKarlskrona
Karlskrona
En av Sveriges intressantaste städer att besöka. Den magnifika stadskärnan vittnar om dess forna betydelse. Här ett urval av det man inte bör missa i staden som är en del av Världsarvet Örlogsstaden Karlskrona.
OrtKarlskrona
Karlskrona till Hasslö...
En mycket vacker biltur som inleder med några stopp i Karlskrona och tar oss på broar via naturreservat, fornminne en bra bit ut i Karlskronas skärgård och Hasslö med bad och fika.
OrtKarlskrona
Blekinge museum
Ett mycket intressant museum och välutformat museum som delvis är inrymt i en barockherrgård.  Museet må vara regionalt men detta är verkligen svensk i historia.
OrtKarlskrona
Björkholmen och Pillemasarnas hus
Pillemasare kallades de arbetare som jobbade på varvet. Björkholmen står i bjär kontrast till Trossös paradbyggnader och här kan man höra den genuina karlskrona-dialekten, kallad Björkholmska.
OrtKarlskrona
Amiralitetskyrkan och Rosenbom
Kyrkan som har en speciell kvadratisk form är en kyrka kopplad till marinen. Mest känd är den dock för den lilla trägubben Rosenbom som är med i Selma Lagerlöfs Nils Holgersson.
OrtKarlskrona
Hjortahammars gravfält
Hjortahammar ligger på vägen mot Hasslö i Karlskronas skärgård på ett smalt näs som förbinder Almö med fastlandet. Här reser sig mer än 120 gravmonument från främst yngre järnåldern. 
OrtKarlskrona
Sturkö Kvarn
Här kan man stanna till och fika och klättra upp i den välbevarade kvarnen för att utsikten. Även konstutställningar. 
OrtKarlskroma
Tjurkö stenhuggeri och Skärgårdskraft
Här kan man uppleva stenhuggeriet som tidigare var så viktig på Tjurkö. Vid sekelskiftet var det en av landets största arbetsplatser med 2.000 anställda. I det gamla Restaurationshuset finns konst- och hantverksföreningen Skärgårdskraft med försäljning och kafé.
OrtKarlskrona
Sturkö skans
Spännande besöksmål för alla kultur- och militärhistoriskt intresserade. Anlagd som försvarsanläggning redan 1904 och hann vara med under både första och andra världskriget. 
OrtKarlskrona
Naturum Blekinge i Ronneby
Inrymt i i Gymnastiken, en av Brunnsvillorna i Ronneby Brunnspark, finner ni Naturum.  Utställningar och information om Blekinges kulturlandskap och natur- och frilufsliv med mera.  
OrtRonneby
Ronneby brunn
En riktig picknickpark där de gamla brunnsmiljöerna och planteringarna är idealisk promenadmiljö. Uppe på höjderna intill finns även strövstigar och fin utsikt. Naturum samt kafé och restaurang. 
OrtRonneby
Aspö
Aspö är en perfekt utflykt från Karlskrona som med fördel görs med cykel. På Aspö finns bland annat Drottningskärs kastell samt KA2 museet. Gratis vägfärja tar dig dit.
OrtKarlskrona
Almö naturreservat
Sydväst om Karlskrona ligger detta populära utflyktsmål som nås via den vackra vägen ut till Hässlö.
OrtKarlskrona
Kungsholms fort
Två fort har bevakat Karlskronas inlopp i mer än 300 år. Kungsholms fort som fortfarande brukas av försvaret är det ena, och Drottningskär på Aspö det andra. Man tar sig hit med båt för guidade turer sommartid. 
OrtKarlskrona
Drottningskär
Drottningskärs kastell uppfördes under slutet av 1600-talet. Det anses vara en av landets främsta befästningar och är ett populärt besöksmål. Beläget på Aspö och nås med gratis vägfärja.
OrtKarlskrona
Museum för Rörligt Kustartilleri - KA 2
Om man tar gratis vägfärja till natursköna Aspö kan man uppleva det modernare svenska kustförsvaret här.  Många av föremålen är grupperade och maskerade som i skarpt läge.
OrtKarlskrona
Eriksbergs vilt och naturpark
En verkligt unik upplevelse i ett av norra Europas största vilthägn. Man färdas runt på safaritur med egen bil och man får låna en guide cd på turen som är cirka en mil. Krog med högklassig mat samt enklare kafé.
OrtKarlshamn
Skottsbergska gården
I Kulturkvarteren i Karlshamn ligger denna makalöst fina ”stadsgård” som ägdes av en köpmansfamilj. Idag museum där man kan titta in och nästan kan känna krinolinerna och knäppkängornas närvaro.
OrtKarlshamn
Karlshamns museum
Känn historiens vingslag i detta charmiga kvarter där Karlshamns Museum har sina samlingar i flera av de gamla husen i kulturkvarteren. 
OrtKarlshamn
Punschmuseum
Sveriges enda punschmuseum finns i Karlshamns Kulturkvarter, belägen i stadens norra del intill Konsthallen. Under sommarmånaderna kan det besökas tis-sön, guidad visning under övriga året.
OrtKarlshamn
Karlshamns Konsthall
Karlshamns Konsthall är belägen i Kulturvarteret alldeles intill stadens Punschmuseum.
OrtKarlshamn
Blekinge Sjöfartsmuseum
Om Karlskrona har sitt stora Marinmuseum är det här mer se det lokal sjöfartshistoria med tonvikt på 1800-talet. Ett besök här ger en fördjupad kunskap om stadens historia som viktig hamnstad.
OrtKarlshamn
Kastellet Frisholmen
Kastellet är en befästningsö från 1600-talets mitt i inloppet till Karlshamns hamn. På den tiden var danskfejderna vanliga. Idag ett populärt utflyktsmål som nås med båt från Skärgårdsterminalen.
OrtKarlshamn
Mörrums kronolaxfiske
Säger man Mörrum så finns det inte en fiskare som inte kopplar det till laxfiske. På laxens hus i Mörrum finns utställningar och laxakvarier. En bra start för en biltur upp längs åns vackra miljöer.
OrtKarlshamn
Hörvik och Krokås
Hörvik och Krokås på Listerlandet är två i det närmaste sammanvuxna fiskelägen som blivit otroligt populära semesterorter. Bra matställen och många picknickplatser samt fina klippbad. 
OrtSölvesborg
Sölvesborgsbron
Vem vill inte vandra eller cykla över Europas längsta gång- och cykelbro? Den spektakulärt utformade 760 meter långa bron är populär för flanörer och är även en bra start vidare ut på Listerlandet.
OrtSölvesborg
Listerlandet
Listerlandets stolthet kallade man fotbollslaget Mjällby som stammar härifrån. Halvön är lagom stor för en halv- eller heldagstur mellan fina bad, fiskelägen och härliga fiskekrogar. 
OrtSölvesborg
Listers härads tingshus.
En av Sölvesborgs främsta sevärdheter är Listers Härads Tingshus som ritades av mästerarkitekten Gunnar Asplund, uppfört mellan 1918 och 1921. Ett av Nordiska klassicismens främsta verk.
OrtSölvesborg
Hällevik
Ett av flera fiskelägen på Listerlandet. Som namnet skvallrar om ligger den i en djup vik. Här finns gästhamn, mat och diversehandel, rökerier, fiskaffär och hamnkrog och ett litet fiskemuseum. Från närliggande Nogersund går båten till Hanö.
OrtSölvesborg




Ämnen