Ostkusten - Södertälje till Kalmar

Från Södertälje i norr till Kalmarsund i söder. Efter Norrköping norrifrån följs i princip E22 med avstickare max 1 t från huvudvägen. Väl utvalda platser att besöka. Trevlig resa. Tips! Vill du sortera listan från söder ange t ex  Kalmar i "adress" annars Stockholm förinställt. 

96 st
Sök nära
Sergels Torg 2, Stockholm Ändra
Uppdatera
Ort eller adress x

Ange startplats för sökningar och vägbeskrivninger

Engsholms slott
Slott har funnits här sen 1300-talet då Magnus Ladulås söner levde här. Slottsherren blev senare avrättad i Stockholms blodbad Är det därför det spökar?Dagens slottsbyggnad är betydligt yngre från sent 1800-tal.
OrtSödertälje
Utflyktsvägen mellan Ytterjärna och Trosa.
RUNDTUR: Vägen kallas Utflyktsvägen och på denna tur finns massor att se. Med start i Saltå kafé i Ytterjärna slingrar resan fram ned mot Trosa och Trosa havsbad.
OrtTrosa
Hörningsholms slott
Ett ”se-men-inte-besöka-slott” kanske inte låter så spännande resmål men att beskåda Hörningsholm, mäktigt beläget på en höjd är värt resan hit.
OrtMörkö
Taxinge-Näsby
På slottet där hela man spelat in Hela Sverige bakar skall man givetvis besöka Slottscaféet med 50 bakverk eller vandra runt den vackra parken vid Mälaren.
OrtNykvarn
Kak-slottet Taxinge, Mariefred med Gripsholm samt Mälsåker.
RUNDTUR: Start i Taxinge med dess berömda kakbuffé. Vidare till Mariefred där Gripsholms slott med Statens porträttsamling. Mariefred är ju verkligen en pärla och äter gott på Gripsholms värdshus. Slutligen till Stallarholmen samt Mälsåkers slott på Sveriges största insjöö...
OrtNykvarn
Mörkö och Oaxen
RUNDTUR: Mörkö ägs till stor del av släkten Bonde. Ön nås av bro från väster och med bilfärja från norr och är en platt ö som lämpar sig för cykling. Två slott, en lanthandel med fika och en skärgårdskrog.
OrtSödertälje
Gripsholms slott och statens porträttmuseum.
Att bara gå runt slottet och in på borrgården är mycket givande.  Vill man även se slottets insida och svenska kändisar så bör man besöka porträttmuseet.
OrtMariefred
Tullgarns slott och naturreservat samt Trosa
En perfekt dagsutflykt med folkliv, historia och natur. Ta en tur till Tullgarns slott och upplev Trosa, som även kallas världens ände. En promenad längs Trosaån båtmyller i hamnen gör knappast någon besviken.
OrtSödertälje
Tullgarns slott och park
Detta var Gustav V:s favoritslott sommartid. Nuvarande kungen föredrar istället Solliden på Öland vilket medför att delar av slottet är museum juni-augusti.
OrtSödertälje
Södertuna slott.
En romantisk weekend tar många just här, ett slott med anor som idag är hotell. Vandra runt parken och sitt på bänkar som överblickar Frösjön mot Gnesta. Perfekt bas för denna del av Sörmland.
OrtGnesta
Trosa - guide till världens ände.
Trosa är en fantastisk liten stad som blommar upp på sommaren men kan besökas året om. Hamnen och den ringlande ån och dess pittoreska bebyggelse kännetecknar staden. OBS! man åker inte med SL utan det är Trosabussen som kör fina bussar från Liljeholmen strax söder om...
OrtTrosa
Trosa havsbad
Trosa havsbad är även camping och stugby. Är man uppe med tuppen så kan man äta frukostbuffé andra tider enklare lunchmat och fika. Besöker man Trosa en varm sommardag blir detta ett svalkande avbräck och den hurtige kan promenera 3 km hit.
OrtTrosa
Strängnäs
Den pittoreska gamla staden blandar träbebyggelse med ståndsmässiga stenhus och är sevärd året om. Ät på Edsbacka Bistro som drivs av Christer Lingström.
OrtSträngnäs
Öster Malma slott och Wildlife park.
Svenska Jägarförbundet driver en viltpark intill det slottet Öster Malma. Passa på att äta vilt i restaurangen och besök den nordiska fauna på nära håll i deras Wildlife park.
OrtNyköping
Museigården Långmaren
Långmaren tillhörde närliggande Nynäs slott och är i det närmaste orört. Siste bonden var här till 1967. Alltid öppet att vandra runt men söndagar sommartid är det visningar på söndagar av hus samt trädgårdsfika.
OrtNyköping
Nynäs slott Stendörren Nyköping och Gnesta
RUNDTUR: En varierande utflykt till några fantastiska resmål på trevliga vägar. Första dagen via Nynäs slott tilll Stendörrens naturreservat med övenattning på STF Horsvik. Dagen därpå bär det av till Nyköping med en stadspromenad längs ån och mäktiga Nyköpingshus och på...
OrtNyköping
Från Nynäs slott via Stendörren till Nyköping.
RUNDTUR: En rikt varierande utflykt till tre fantastiska resmål längs en mycket trevlig vägsträcka. Stendörren är en av östkustens mäktigaste naturupplevelser och Nyköping och Nynäs slott är platser med rik historia.
OrtNyköping
Nynäs slott
Ombyggt i omgångar sen det uppfördes på 1300-talet. Huvudbyggnaden är idag museum och parken är ett livaktigt kulturcentrum med informationsskyltar.
OrtNyköping
Sparreholms slott
Slottet är uppkallat efter förste ägaren, Göran Bengtsson Sparre 1643 och förutom slottet även bil-, vagns- och jukeboxmuseum och ett suveränt fik. Sommaröppet.
OrtFlen
Stendörren naturreservat.
Enastående upplevelser på gungande hängbroar och spångar ut till små skärgårdsöar för bad. Se havet från utsiktstornet och ta picknick vid eldstäder och rastplatser.
OrtNyköping
Malmköping
I hundrafemtio år låg det stora exercisfältet Malmahed här. Denna inslumrade garnisonsstad bjuder på mycket sevärd bebyggelse, butiker och hantverksbodar. Årets höjdpunkt är marknaden en vecka varje sommar när tivoli och knallar kommer hit.
OrtFlen
Svärdsklova
I Svärdsklova finns småbåtshamn, stugby med uthyrning, vandrarhem samt restaurang och bageri. Värt omvägen hit om man vill se en vacker plats eller äta gott. Boka bord i förväg.
OrtNyköping
Nyköpingshus
Slottet med anor från medeltiden var tidvis kungens residens och här utspelades Nyköpings gästabud. Att gå runt här är en mäktig upplevelse. Slottsmuseet är öppet söndagar året men alla dagar sommartid. Sommartid har man en rad evenemang och närheten till hamnen med krogar och...
OrtNyköping
Slottstur från Nyköping till Julita
RUNDTUR: En sagolikt vacker rundtur med start vid medeltida borgen Nyköpingshus, vidare till Eriksbergs slott och Dufveholms gård där man kan äta gott på båda. Slutligen en sväng längs Hjälmaren och vidare fram till Julita.
OrtNyköping
Kustvägen mellan tre köpingar från Ny- till Norrköping.
RUNDTUR: En av de trevligare omvägarna mellan två städer som man kan ta för att slippa motorvägen. Två vägfärjor över havsvikar ger gratis båtfärd och man en slottsruin, en bruksort och überpittoreska Söderköping.
OrtNyköping
Nyköping - guide.
I Nyköpingshus lät kung Birger sina bröder svälta ihjäl i fängelset vilket kallats Nyköpings gästabud. Även hamnen och ån med uppskyltade informationsskyltar rekommenderas.
OrtNyköping
Oxelösund och Femörefortet
RUNDTUR: Styr kosan mot det pittoreska Gamla Oxelösund med dess lilla krog i bevarad skärgårdsmiljö. Sedan vidare till den gamla försvarsanläggningen Femörefortet som är ett måste med mäktiga kanoner riktade mot öppet hav och fin vandring.
OrtOxelösund
Stjärnholms slott.
Slottet som byggdes av torparsonen som sjöng så vackert att han adlades. De populära söndagsmiddagarna här har inte storstadspriser och omgivningen bjuder på konst i parken och hästar i hagarna.
OrtOxelösund
Nävekvarn
Bruket då det stavades med Q, var känt för sina gjutjärnsspisar. Gå runt i bruksområdets vackra byggnader samt i hamnområdet med fik, folkpark, aktersnurremuseum och småbåtshamn.
OrtNyköping
Mauritzbergs slott.
Konferens och golf kanske inte är allas tekopp men här kan alla besöka det vackra slottet som är beläget högt över Bråviken. Golfrestaurangen Ebba Grips bistro erbjuder enkel och prisvärd mat om man inte ska finäta på slottet. 
OrtNorrköping
Arkösund-Tyrislöt-Harstena...
OrtNorrköping
Arkösund...
Norrköpingsbornas favorit längst ut på Vikbolandet. Se en skärgårdsutställning, gå en skyltad bryggvandring eller beskåda vacker bebyggelse. Klipp- och strandbad samt flera krogar. Sälsafari och båtturer utgår härifrån.
OrtNorrköping
Stegeborgs slottsruin och hamnkrog.
Stegeborg var förr i tiden en av Sveriges viktigaste befästningar. Med tiden blev andra orter viktigare och borgen förföll. Idag är detta ett populärt turistmål med krog, fik med toppenglass och visningar.
OrtSöderköping
Tyrislöt - Sankt Annas skärgård.
Härifrån kan man ta båt till Harstena och Arkösund eller hyra småbåtar, kajaker mm. Skärgårdsmuseum och vandringsslinga på 2,5 km. Krog, fik och lanthandel.
OrtNorra Finnö
Mem
En sagolikt vackert litet samhälle där Göta Kanal börjar från Östersjön. Mysig krog vid båthamnen. Cykel finns att hyra för tur längs kanalen.
OrtSöderköping
Harstena
Ön nås med kortast resa från Gryt eller från Tyrislöt i Sankt Annas skärgård. Vandra runt på den lilla ön, ät på sjökrogen eller fika på Harstena bageri. Röda näckrosor har planterats hit och ett museum finns också. Kajakuthyrning och fisketurer.
OrtValdemarsvik
Norrköping - industrilandskapet
Tydligare än här syns inte Sveriges omställning från industri- till informationsamhälle. Vackra industribyggnader idag fyllda av studerande och entreprenörer.
OrtNorrköping
Ostkusten - Norrköping till Kalmar
Den här turen följer ostkusten från Norrköping till Kalmar med fokus på lite större orter. Vid flera av orterna har vi stadsguider eller promenader.
OrtNorrköping
Arbetets museum...
Museet, även kallat Arbis, är ett självklart museum i Norrköping med dess utpräglade historia som arbetarstad. Ett mycket sevärt museum som ligger i Norrköpings industridelar där IT-företag och högskola tagit över.
OrtNorrköping
Glassrestaurang Smultronstället
Glassrestaurangen blev känd för svenska folket via Café Norrköping med Ragnar Dahlberg som programledare. Välförtjänt drar man folk till pittoreska Söderköping enkom för att glassa lite. Läget vid Göta kanal i pittoreska Söderköping gör sitt till.
OrtSöderköping




Ämnen