Södermanlands län

Södermanland börjar vid södra Gamla stan i Stockholm men nu pratar vi länet. Slott, städer, natur och kultur. Många bra avstickare om du ska till eller från Stockholm. Sevärdheter i Södermanlands län. 

 

58 st
Sök nära
Sergels Torg 2, Stockholm Ändra
Uppdatera
Ort eller adress x

Ange startplats för sökningar och vägbeskrivninger

Vacker rundtur med start och stopp i Södertälje.
Mycket att uppleva på denna rundtur. Höjdpunkten på själva resan är sträckan mellan Nykvarn och Gnesta som är särskilt vacker. Ett bra fik och ett havsbad finns med.
OrtSödertälje
Östra Mälaren runt norrifrån
Mälaren är Sveriges tredje största sjö och den kan korsas på några få platser. Här åker vi bara halvvägs till Mälarens ände och viker därför av vid Enköping och tar broarna söderut.
OrtSträngnäs
Utflyktsvägen mellan Ytterjärna och Trosa.
RUNDTUR: Vägen kallas Utflyktsvägen och på denna tur finns massor att se. Med start i Saltå kafé i Ytterjärna slingrar resan fram ned mot Trosa och Trosa havsbad.
OrtTrosa
Utflyktsvägen till Trosa.
En tvådagars utflykt med folkliv, historia och natur. Ett kafé stopp vid Saltå kvarn följt av kungliga Tullgarns slott. Sen uppleva pittoreska Trosa med en promenad längs Trosaån och båtmyller i hamnen. Övernattning i Trosa på Bomans eller STFs vandrarhem.
OrtSödertälje
Mälsåkers slott
Knappt två mil från Mariefred på Sveriges största insjöö, Selaön ligger detta barockslott. Öppet sommarhalvåret och här finns finfina Bertas kafé som är öppet som slottet.
OrtSträngnäs
Kak-slottet Taxinge, Mariefred med Gripsholm samt Mälsåker.
RUNDTUR: Start i Taxinge med dess berömda kakbuffé. Vidare till Mariefred där Gripsholms slott med Statens porträttsamling. Mariefred är ju verkligen en pärla och äter gott på Gripsholms värdshus. Slutligen till Stallarholmen samt Mälsåkers slott på Sveriges största insjöö...
OrtNykvarn
Mälaren runt söderifrån.
Här pratar vi heldagsutflykt, minst. Eller så tar du detta som en flerdagstur med några övernattningar.
OrtSträngnäs
Östra Mälaren runt söderifrån
Mälaren är Sveriges tredje största sjö och den kan korsas på några få platser. Här åker vi bara halvvägs till Mälarens ände och viker därför av vid Strängnäs och tar broarna norrut.
OrtSträngnäs
Två mälarslott och en bruksort
Strax efter Södertälje, om man kommer norrifrån, börjar denna mysiga biltur. Om man startar på förmiddagen och åker till Taxinge så blir det perfekt för förmiddagsfika på ett av norra Europas största kakbord. Därefter ringlar vägen vidare till Gripsholm, i närheten av...
OrtSträngnäs
Gripsholms värdshus
Ät kungligt på Gripsholms värdshus med hänförande utsikt mot Gripsholms slott. Man fick värdshusprivilegier år 1609 och sedan dess har dörrarna stått öppna.
OrtMariefred
Mariefred till Mälsåkers slott
Mariefred, Stallarholmen och Mälsåkers slott är tre av stoppen på denna tripp. Mariefred är mest känt och har man varit där med det intilligande Gripsholms slott så kan man bunkra picnic här eller äta ståndsmässigt på värdshuset eller fika på torget för att utforska resten.
OrtMariefred
Gripsholms slott och statens porträttmuseum.
Att bara gå runt slottet och in på borrgården är mycket givande.  Vill man även se slottets insida och svenska kändisar så bör man besöka porträttmuseet.
OrtMariefred
Tullgarns slott och naturreservat samt Trosa
En perfekt dagsutflykt med folkliv, historia och natur. Ta en tur till Tullgarns slott och upplev Trosa, som även kallas världens ände. En promenad längs Trosaån båtmyller i hamnen gör knappast någon besviken.
OrtSödertälje
Södertuna slott.
En romantisk weekend tar många just här, ett slott med anor som idag är hotell. Vandra runt parken och sitt på bänkar som överblickar Frösjön mot Gnesta. Perfekt bas för denna del av Sörmland.
OrtGnesta
En rundtur i Flens kommun
Här blandas natur och kultur i en omväxlande rundtur där man kan snålåka eller lyxa i mat och betala inträden. Harpsund, Yxtaholm, Malmköping och Sparreholm. Det låter det och i hjärtat av Sörmland (om man får tro Flensborna).
OrtFlen
Skottvångs gruva
Skottvångs gruva har levt i symbios med närliggande Åkers styckebruk. Gruvområdet kan man bese på egen hand eller guidas under sommaren. På sommaren är värdshuset öppet för mat och dryck ofta med liveunderhållning.
OrtMariefred
Åkers Styckebruk
Åkers styckebruk är en av landets äldsta bruksorter och här finner man en genuin bruksmiljö med bland annat hytta från 1795, herrgård med park och flera olika välbevarade byggnader. ...
OrtSträngnäs
Trosa - guide till världens ände.
Trosa är en fantastisk liten stad som blommar upp på sommaren men kan besökas året om. Hamnen och den ringlande ån och dess pittoreska bebyggelse kännetecknar staden. OBS! man åker inte med SL utan det är Trosabussen som kör fina bussar från Liljeholmen strax söder om...
OrtTrosa
Trosa - en stadspromenad
Pittoreska Trosa är det perfekta utflyktsmålet. Mycket att se på inom gångavstånd bland vackra trähus eller längs ån och många kaféer och restauranger.
OrtTrosa
Trosa stadshotell
I detta ombonade hotell i historisk miljö finns både en exklusiv restaurang och ett härligt spa. En gång i tiden var detta mittpunkten för badorten.
OrtTrosa
Trosa havsbad
Trosa havsbad är även camping och stugby. Är man uppe med tuppen så kan man äta frukostbuffé andra tider enklare lunchmat och fika. Besöker man Trosa en varm sommardag blir detta ett svalkande avbräck och den hurtige kan promenera 3 km hit.
OrtTrosa
Strängnäs till Eskilstuna med två slott.
Om man tar sig raskt till Strängnäs så bör man åka desto långsammare vidare på den här turen. Strängnäs är värt en resa i sig men när man ändå tagit sig hit så kan man lägga till några slott och en fantastisk bilväg fram till Eskilstuna.
OrtSträngnäs
Strängnäs
Den pittoreska gamla staden blandar träbebyggelse med ståndsmässiga stenhus och är sevärd året om. Ät på Edsbacka Bistro som drivs av Christer Lingström.
OrtSträngnäs
Strängnäs stadspromenad.
Gå runt den pittoreska gamla staden som är sevärd året om. Här blandas träbebyggelse med ståndsmässiga stenhus och ät på Christer Lingströms Edsbacka Bistro.
OrtSträngnäs
Arsenalen Sveriges Försvarsfordonsmuseum.
Ett museum med fordon från 1900-talets början till nutid. En särskilt intressant avdelning har tennfigurer uppbyggda i miljöer från stenåldern och framåt.
OrtSträngnäs
Mälaren runt norrifrån.
Här pratar vi heldagsutflykt, minst. Eller så tar du detta som en flerdagstur med några övernattningar.
OrtSträngnäs
Öster Malma slott och Wildlife park.
Svenska Jägarförbundet driver en viltpark intill det slottet Öster Malma. Passa på att äta vilt i restaurangen och besök den nordiska fauna på nära håll i deras Wildlife park.
OrtNyköping
Museigården Långmaren
Långmaren tillhörde närliggande Nynäs slott och är i det närmaste orört. Siste bonden var här till 1967. Alltid öppet att vandra runt men söndagar sommartid är det visningar på söndagar av hus samt trädgårdsfika.
OrtNyköping
Från Nynäs slott via Stendörren till Nyköping.
RUNDTUR: En rikt varierande utflykt till tre fantastiska resmål längs en mycket trevlig vägsträcka. Stendörren är en av östkustens mäktigaste naturupplevelser och Nyköping och Nynäs slott är platser med rik historia.
OrtNyköping
Nynäs slott
Ombyggt i omgångar sen det uppfördes på 1300-talet. Huvudbyggnaden är idag museum och parken är ett livaktigt kulturcentrum med informationsskyltar.
OrtNyköping
Nynäs slott Stendörren Nyköping och Gnesta
RUNDTUR: En varierande utflykt till några fantastiska resmål på trevliga vägar. Första dagen via Nynäs slott tilll Stendörrens naturreservat med övenattning på STF Horsvik. Dagen därpå bär det av till Nyköping med en stadspromenad längs ån och mäktiga Nyköpingshus och på...
OrtNyköping
Uppsa kulle
Södermanlands största kungagrav, troligtvis från järnåldern, är en maktmarkering vid det tidigare så strategiska inloppet. Utsikten från toppen är enastående!
OrtNyköping
Sparreholms slott
Slottet är uppkallat efter förste ägaren, Göran Bengtsson Sparre 1643 och förutom slottet även bil-, vagns- och jukeboxmuseum och ett suveränt fik. Sommaröppet.
OrtFlen
Stendörren naturreservat.
Enastående upplevelser på gungande hängbroar och spångar ut till små skärgårdsöar för bad. Se havet från utsiktstornet och ta picknick vid eldstäder och rastplatser.
OrtNyköping
Rockelstad slott...
Idag ett populärt konferens- och bröllopshotell. På slottet vistades Herman Göring och hans svenska hustru Carin då hennes syster Mary var gift  med dåvarande ägaren Eric von Rosen.
OrtFlen
Malmköping
I hundrafemtio år låg det stora exercisfältet Malmahed här. Denna inslumrade garnisonsstad bjuder på mycket sevärd bebyggelse, butiker och hantverksbodar. Årets höjdpunkt är marknaden en vecka varje sommar när tivoli och knallar kommer hit.
OrtFlen
Sigurdsristningen
En stor ristning främst känd för de unika figurerna som illustrerar sagan om Sigurd som bland annat dräper Fafne. En saga som återkommer runt om i Europa.
OrtEskilstuna
Svärdsklova
I Svärdsklova finns småbåtshamn, stugby med uthyrning, vandrarhem samt restaurang och bageri. Värt omvägen hit om man vill se en vacker plats eller äta gott. Boka bord i förväg.
OrtNyköping
Sundbyholms slott
Enastående vackert och lockar med café och restaurang eller en picknick i parken. Känt från en av Prins Eugens mest berömda tavlor Det gamla slottet.
OrtEskilstuna
Eskilstuna - Guide
Rademachersmedjorna där traditionellt hantverk visas i trähus från 1600-talet är ett måste. Stadens parker, sprudlande Munktellstaden och Parken Zoo därefter.
OrtEskilstuna




Ämnen