fäbod

Karl-Tövåsens fäbod.

Plats

60° 58' 35.004" N, 15° 3' 5.544" E
SE

Ta chansen och upplev en utav de sista riktigt, levande fäbodarna. Med anor från 1600-talet. En bit kulturhistoria med kor som betar fritt i skogen och vars mjölk man med uråldriga mathantverkstraditioner tillverkar mejeriprodukter med, som finns till försäljning efter tillgång. 

Taggar: 

Rekommenderade besökstider: 

1

Bilder: 


Fäboden är en av få bevarade i Tornedalen och här samlades man för sommarbete. Tornedalsk arkitektur blandas med finsk. Ängs- och betesmarken har påfallande stor artikedom och under sommaren drivs Levande Fäbod med fäbodvärdar, får, fjällkor och höns.

  • Till start: 838,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Övertorneå 
  • Avgift: Nej 


Hanhivittikko fäbod

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Luppioberget...
Vem gillar inte utsiktsberg? Här åker man bil nästan ända upp och får en härligt utsikt över Tornedalen. Här finns servering och kafé men även rastplatser med ved om man vill elda eller grilla. Avstånd från Haparanda c:a 48 min, 62 km
OrtÖvertorneå
Haparanda...
Haparanda präglas av att vara gränsstad till finska Tornio och här handlas det gränslöst. Lenin stannade till på väg mot Ryssland och revolution men så drastisk behöver man inte vara utan man kan resa vidare mot Haparanda Skärgård Nationalpark och längs Torneälv.
OrtHaparanda
Bensinmuseet...
Ett lite annorlunda teknikmuseum som fokuserar på bensinmackar från 1920-tal till 1960-tal och allt möjligt kring den så motarbetade bensinen. Sommaröppet, men grupper året om. Trevlig nostalgi!
OrtÄlvsbyn
Fällforsen...
Ungefär 20 kilometer nordväst om Älvsbyn bildar Piteälven ett mycket vackert fall, Fällforsen. Fallhöjden i forsen är 11 meter. Flera grillplatser finns. Avstånd från E4 Piteå, c:a 57 min, 68 km
OrtÄlvsbyn
Sikfors...
OrtPiteå

Bastbergets fäbod var på 1800-talet Skandinaviens största fäbod med 100 hushåll och nära 600 djur. Fäboddrift har bedrivits här i minst 450 år och här är än idag drift men med lite modernare inslag.

  • Till start: 209,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Gagnef 
  • Avgift: Nej 


Bastbergets fäbod

I Bastbergets fäbod har man bedrivit kontinuerlig fäbbodrift i minst 450 år. Namnet Bastberget nämns i skrift år 1550.

 

Sedan 20 år drivs fäboden det sk ”kolaget” där åtta släkter eller familjer delar upp sommaren mellan sig för att hålla traditionerna vid liv och sköta om korna.

 

Dagens fäboddrift har knapp ändrats på hundra år och traditionerna finns kvar men vissa moderniteter som mjölmaskiner och traktorer förenklar driften.

 

Att man haft betesdrift under så många år har gett platsen en artrik flora.

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Älvmötet Gagnef.
Här bjuds man på älvdans när Väster- och Österdalälven flyter samman. Utsikten vid denna natursköna plats har försetts med rastplatsbord så här kan man stanna till ett tag och njuta av medhavd mat.
OrtGagnef
Finngammelgården och Luossastugan...
Två intressanta sevärdheter på ett stopp där Luossastugan, som förknippas med Dan Anderssson, kräver vandring över en kohage medan Finngammelgården är vid parkeringen.
OrtLudvika
Jussi Björlings museum. STÄNGT
I en omfattande utställning presenteras den världsberömde tenoren från Borlänge. 
OrtBorlänge
Ludvika gammelgård och gruvmuseum.
Två museer i ett. Gruvmuseet vilket är världens äldsta industrihistoriska friluftsmuseum visar hur det förr arbetades i gruvorna. Bergsmansgården och ytterligare totalt 38 byggnader.
OrtLudvika
Disponentparken och Trädgårdscaféet.
Disponentvillan beboddes av gruvans motsvarighet till VD, disponenten. Disponentparken är en kulturpark som inrymmer med det populära Trädgårdscaféet, en rhododendrondal, örtagård och trädgård.
OrtLudvika
Cassels Konsert och Konferenshus.
Att hitta denna pampiga byggnad som hade Bank of England som förebild mitt i Bergslagen har sin förklaring. Brukets ”VD” var en tysk-brittisk affärsman bosatt i London som donerade pengar till detta kulturhus.
OrtLudvika

En fäbod där några entusiaster driver den som förr och det är verkligen genuint. Ett besök här är minnesvärd upplevelse. Passa på att handla fina stickade presenter och hantverk. Djuren går fritt och man bör röra sig varsamt.

  • Till start: 279,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ljusdal 
  • Avgift: Nej 


Svedbovallen, Järvsö

Svedbovallen är Hälsinglands enda levande fäbod där människor och djur lever som människor gjort sedan urminnes tider. Man har höns, får, getter, fjällkor, kalvar som går på fritt skogsbete på dagarna.

I fädbodcafét säljer man slöjd, smör, ost och messmör som är tillverkat på gården. Ekologiskt och lokalt fikabröd och andra produkter från bygden serveras mellan 12-17.

Här får man verkligen uppleva en tidsresa och man får avslappnande upplevelse i denna rofyllda miljö. Om man rör sig bland djuren görs detta på eget ansvar.

Fri entré men gynna gärna verksamheten med att passa på att köpa en present eller fika. Guidade visningar erbjuds för förbokade grupper och man har även speciella aktiviteter för att komma fäbodlivet närmare.

Öppet från början av juni till början av augusti. Se hemsida

Adress: Svedbovallen, Harsa, 820 40 Järvsö                             

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Stenegård - Besökscenter - Världsarvet Hälsingegårdar
På en höjd i Järvsö ligger denna vackra gård som är en utmärkt start för hälsingegårdssafari. Hantverksbutiker, tunnbrödsbageri och matställen. En örtagård med 250 olika medicinalväxter.
OrtJärvsö
Gästgivars hälsingegård
En av sju världsarvsgårdar. Som namnet skvallrar har det tidigare varit gästgiveri här. Gården är känd för att en schablonmålning på gården som varit förlaga till en populär tapet med samma namn.
OrtArbrå
Ljusdalsbygdens Museum...
Ett museum som skall förvalta och levandegöra nordvästra Hälsinglands kulturarv. Museet öppnades 1963 och är ett bra komplement till besök i hälsingegårdar.
OrtLjusdal
Pallars hälsingegård
En av sju världsarvsgårdar. Gården har sällsynt vackra och välbevarade väggmålningar med motiv av stadsbilder och övriga platser i landet.
OrtOvanåker
Hälsingegård Jon-Lars
En av sju världsarvsgårdar och den allra största av dem. Det är en dubbelgård där två bröder byggde varsin del med olika inredningar. Brokvisten med pardörrarna är unik. Franska tapeter och väggmålningar.
OrtAlfta
Träslottet
Smeknamnet fick gården under 60-talet för dess höga kvalitet och förebild för modernt byggande. Välbevarat interiörmåleri, stor trädgård med kafé, utställning på besökscentrum för Hälsingegårdar och lekpark.
OrtBollnäs

Ett typisk fäbodställe med en samling funktionsbyggnader i olika stilar och tekniker från 1500- till 1800-tal.

  • Till start: 239,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Rättvik 
  • Avgift: Nej 


Rättviks Gammelgårds Fäbodställe

Detta är ett typiskt fäbodställe med en rad funktionsbyggnader i olika stilar och byggtekniker från så tidigt som 1500-talet till 1800-talet. Äldsta byggnaden är daterad till 1586/87. Man kan följa en promenadväg längs Siljan till Gammelgården där det även finns kafé. Öppettider: Sommartid Fri entré att vandra runt bland husen och i miljön. Adress: Sjurbergsvägen 3, Rättvik

Länkar

Rättviks Gammelgårds Fäbodställe
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Långbryggan Rättvik
Långbryggan är 628 m lång och byggdes år 1895 som angöringsplats för ångaren "S/S Rättvik", som gick i trafik på Siljan 1895 till 1950-talet. Dagens version är nyrenoverad sedan 1992.
OrtArray
Rättvik - guide
OrtRättvik
Tällberg
Sveriges hotelltätaste by med 8 hotell. Otroligt vackert läge vid Siljan med mycket att uppleva.
OrtTällberg
Utsikter och vattenfall från Tällberg till Gesunda...
En höjdare i dubbel bemärkelse. Här tar man sig runt bland utsiktsplatser, vattenfall och naturupplevelser kring Siljan i Dalarna.
OrtLeksand
Holens gammelgård
Hembygdsgården Holen skapades av konstnären och hembygdsvårdaren Gustaf Ankarcrona åren 1910 - 1911. Den besökande får se Ankarcronas arbetsrum och ateljé med ett urval av hans rikhaltiga samling av folkkonstföremål. 
OrtTällberg
Karlfeldtsgården Sångs
Sångs skapades av nobelpristagaren och skalden Erik Axel Karlfeldt på 1920-talet. Guidad visning av den artrika trädgården med lusthus och lustgård samt skaldens arbetsrum.
OrtLeksand

Rättviks Gammelgårds Fäbodställe

Plats

60° 53' 42.216" N, 15° 5' 35.016" E
SE

Detta är ett typiskt fäbodställe med en rad funktionsbyggnader i olika stilar och byggtekniker från så tidigt som 1500-talet till 1800-talet. Äldsta byggnaden är daterad till 1586/87. Man kan följa en promenadväg längs Siljan till Gammelgården där det även finns kafé. Öppettider: Sommartid Fri entré att vandra runt bland husen och i miljön. Adress: Sjurbergsvägen 3, Rättvik

Taggar: 

Rekommenderade besökstider: 

1

Hemsida: 

http://www.hembygd.se/rattvik

Bilder: 

Subscribe to fäbod