Uppsala län

Bruksorter, storstaden Uppsala och mängder av sevärdheter och snirklande småvägar mellan Mälaren i söder och Östersjön i norr. Sevärdheter i Uppsala län. Sevärdheter i Uppland.

56 st
Sök nära
Sergels Torg 2, Stockholm Ändra
Uppdatera
Ort eller adress x

Ange startplats för sökningar och vägbeskrivninger

Gamla Uppsalavägen till Sigtuna och Uppsala.
En mycket vacker bilväg med en hel del att se. Mellan städerna går turen förbi Krusebergs gård för lunch eller middag. Både Sigtuna och Uppsala är städer som spelat en stor roll i Sveriges historia. Sigtuna var Sveriges viktigaste stad tills man beslöt att befästa inloppet...
OrtSigtuna
Östra Mälaren runt norrifrån
Mälaren är Sveriges tredje största sjö och den kan korsas på några få platser. Här åker vi bara halvvägs till Mälarens ände och viker därför av vid Enköping och tar broarna söderut.
OrtSträngnäs
Östra Mälaren runt söderifrån
Mälaren är Sveriges tredje största sjö och den kan korsas på några få platser. Här åker vi bara halvvägs till Mälarens ände och viker därför av vid Strängnäs och tar broarna norrut.
OrtSträngnäs
Skokloster slott och park
Ett av världens främsta barockmuseum och det största privatpalats som någonsin byggts i Sverige. Slottet står i princip orört sedan 350 år tillbaka.
OrtHåbo
Grönsöö slott
Ett av få slott som byggdes under den fattiga tiden mellan Vasaslotten och stormaktstiden. Parken är Sveriges äldsta kommersiella fruktodling med spår av fem tidskiften.
OrtEnköping
Grönsöö turistväg
En av Sveriges 18 officiella turistvägar som är så vacker att man bara måste åka den. Vi har valt ut några sevärdheter och lagt till en snutt vi Bålsta och Ekolsund för en trevligare resa till rutten.
OrtEnköping
Vackra Grönsöö turistväg och parkernas stad Enköping.
En av Sveriges 18 officiella turistvägar som är så vacker att man bara måste åka den. Vi har valt ut några sevärdheter och lagt till en snutt vid Bålsta och Ekolsund för en trevligare resa fram till Enköping där 
OrtEnköping
Ekolsund slott
Gustav den III drog sig undan här med drottning Sophia Magdalena. Slottet är byggt på sent 1600-tal i barockstil. Tips! En behaglig naturstig på 500 m.
OrtEnköping
Wiks slott
Sveriges bäst bevarade medeltidsborg från sent 1400. Runt slottsparken finns en snitslad promenad samt fågelrika Wiks strandäng intill. Fika sommartid.
OrtBalingsta
Dalkarlskärret
Egentligen ingen avstickare från Vretavägen utan parkeringen ligger tätt intill vägen och rastplatser med sagolikt fågelsceneri finns ett stenkast därifrån. Picknick eller fågelskådning från fågeltorn. Kameran redo! 
OrtUppsala
Linnés Hammarby
Gården köptes av Carl von Linné 1758 som en tillflykt från Uppsalas osunda miljö. Det är en av Sveriges stilriktigt bäst bevarade herrgårdar från den tiden. Här växer många av de växer som Linné odlade själv och här får man inblick i både hans privatliv och yrkesroll.
OrtUppsala
Utflykt kring Uppsala, övernattning och stadspromenad.
Vi cirklar runt staden innan själva Uppsala intas. Först besöks Linnés Hammarby där stadens store bodde. Sedan Gamla Uppsala som är ett exempel på att staden spelat en stor roll i Sveriges, tidiga till medeltida, historia. Uppsala är svenska kyrkans maktcentra och har länge...
OrtSigtuna
En rundtur kring Uppsala
Den här utflykten innehåller tre riktigt minnesvärda upplevelser. Fiby, en urskog i sann John Bauer anda, dess motsats i Linnés välansade trädgård samt de mäktiga kungshögarna i Gamla Uppsala.
OrtUppsala
Kung Björns hög - Hågahögen
Dessa kungshögar är inte lika kända som dem i Gamla Uppsala men de har en attraktionskraft och hit drar Uppsalabor för romantiska möten och kanske en picknick. Denna spännande miljö daterar till bronsåldern c:a 1000 f kr.
OrtUppsala
Uppsala slott
Har bebotts av många kungligheter sedan 1540-talet då Gustav Vasa byggde en borg här. Sturemorden då Erik XIV lät mörda delar av ätten Sture skedde på slottet.
OrtUppsala
Kvekgården.
Detta byggnadsminne från sent 1700-tal och 1800-talets första hälft kan besökas närsomhelst. Kvekgården har hållits i samma skick sedan 1864. För att gå in i byggnaderna se öppettider.
OrtÖrsundsbro
Uppsala söderut till Enköping
En biltur som är en tur från högsta adel, till lägsta dräng och piga, förbi en handfull unika sevärdheter i vacker natur.
OrtUppsala
Uppsala
Hem för studenter och kungar från Vasa till Bernadotte. Vi har hittat några måsten. 45 minuter från Stockholm möter du Sveriges fjärde stad.
OrtUppsala
Uppsala domkyrka.
Sveriges största kyrka med de äldsta delarna från 1300-talet. Här har flera kungar krönts och här ligger Gustav Vasa begravd. Årligen besöker c:a en halv miljon kyrkan.
OrtUppsala
Upplandsmuseet.
Fyra våningar fyllda av kunskap om Uppsala och Uppland. Mitt i Fyrisån. Främst Uppsala stads historia och om uppländsk forntid under 5000 år.
OrtArray
Uppsala - En kunglig promenad
Uppsala har varit hem för kungligheter från Vasa till Bernadotte. Här går en promenad från 1500-talets Vasaborg till Kung Carl Gustavs studentmiljö.
OrtUppsala
Uppsala längs Fyrisån.
Man har inte sett Uppsala om man inte sett Fyrisån. Man kan strosa upp och ned längs den men vi passar på att markera ut några sevärdheter längs ån eller strax intill.
OrtUppsala
Härkeberga kyrka och kaplansgård.
I kyrkan finns Albertus Pictors mest kända målningar. Intill ligger kaplansgården med hus från 1600 till 1800-talet och ägs av Nordiska museet. Gör ett besök!
OrtEnköping
Enköping - parkernas stad.
Enköpings parker är verkligen enastående. Bland annat bjuder man in kända trädgårdsarkitekter och man har även en trädgårdsutbildning i staden så elever får skapa nytt i parkerna.
OrtEnköping
Mälaren runt norrifrån.
Här pratar vi heldagsutflykt, minst. Eller så tar du detta som en flerdagstur med några övernattningar.
OrtSträngnäs
Ängsöleden mellan Enköping och Engsö slott.
En varierande tur som kan startas med ett besök i Enköping eller svischa förbi stan och åka till härliga Kungsbyn som är en djurpark med svenska djur vidare till Ängsö slott med fina badmöjligheter.
OrtEnköping
Enköping en parkpromenad - Hälsans stig.
Enköpings parker är bland Sveriges allra vackraste och man har hela tjugo stycken. Denna tur passerar de finaste parkerna men även de viktigaste sevärdheterna.
OrtEnköping
Gamla Uppsala
En av Sveriges viktigaste historiska platser. De stora kungshögarna från 500-talet var centrum för asatro och makt. Här finns ett museum och en vikingakrog.
OrtUppsala
Ulva kvarn.
Ett vackert och omväxlande besöksmål strax norr om Uppsala. Hantverksby, kafé, divershandel, ateljéer, kvarn med fors och naturskön park med picknickmöjligheter.
OrtUppsala
Fiby urskog
En riktig John Bauer-skog där bara trollen saknas! Naturreservatet har varit orört sedan slutet av 1700-talet. En kortare vandringsstig leder dig rätt.
OrtUppsala
Nykvarns hantverksby
Vacker belägen kvarn vid en bro över Sagån låg det tidigare även tull på gränsen mellan Uppland och Västmanland. Fika och botanisera bland hantverk på detta mysiga stopp. En gammal aseagenerator driver hela kvarnen.
OrtEnköping
Gimo
En romantisk weekend på Gimo herrgård eller bara en dag på bruket. Knutmassomuséet och pittoreska Stenhusgatan med sina arbetarbostäder är måsten.
OrtÖsthammar
Bruksbygder och kuststäder i Uppland
Oavsett tid på året är denna utflykt mycket sevärd. Vackra brukssamhällen och pittoreska kuststäder ger många intryck och en hel del att lära för den vetgirige.
OrtÖsthammar
Österbybruk
Många upplevelser erbjuds. Herrgården med park, värdshus och Bruno Liljefors ateljé men framförallt ett mycket välbevarat vallonbruk från 1600-talet.
OrtÖsterbybruk
Hargs bruk...
OrtÖsthammar
Dannemora gruva
En gång Sveriges främsta järnmalmsgruva och är ca 600 meter djup. Stängdes 1992 men togs 2012 åter i drift. Den ursprungliga bruksmiljön är väl bevarad.
OrtÖsthammar
Bruksresa från gruva till smide.
Det är rätt otroligt att en stor stenbumling med malm kan bli det finaste stål. På en resa mellan tre orter i Uppland följer man i princip malmens väg från gruva till färdigt smide.
OrtÖsthammar
Örbyhus slott
Här blev Erik XIV förgiftad av sin halvbror Johan.Slott och park kan ses utomhus jämt men Erik XIV:s fängelse, slottspark och vagnsmuseum guidas sommartid.
OrtTierp
Östhammar
En populär semesterort på 1800-talet men bildades redan 1368 under namnet Hamar. Vacker bebyggelse och småstadsmys och lite intressanta butiker och fik.
OrtÖsthammar
Brukstur Nordväst om Uppsala...
Så många som tre bruk passeras på denna omväxlande rundtur. Natursköna Ön i Hedesunda och Gysinge byggnadsvård är två avvikande besöksmål på turen.
OrtTierp




Ämnen