Ljusdal


Sex av sju Hälsingegårdar som ligger på UNESCO:s världsarvslista som är utspridda över hela Hälsingland. Några av dem har öppet för besökare och erbjuder boende och aktiviteter, andra är privata och stängda. De sju världsarvsgårdarna är, Gästgivars i Vallsta, Kristoffers i Järvsö, Pallars i Alfta, Jon-Lars i Långhed, Bommars i Ljusdal, Erik-Anders i Söderala samt Bortom Åa i Fågelsjö vilken ej är med.

  • Till start: 223,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ovanåker 
  • Avgift: Ja 


Världsarvet - Hälsingegårdar
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Erik-Anders hälsingegård

Erik-Anders hälsingegård är en av de sju världsarvsgårdarna med anor från 1800-talets början. UNESCOs officiella utmärkelse heter "Decorated Farmhouses of Hälsingland".

I gården visas exempel på inredningar från flera tidsepoker från 1850-1950 med nytillverkade möbler i Hälsinglands rika allmogekultur. Trädgården är återskapad från hur den såg ut 1920.

Inne i huset ligger rummen i hela två rader och på övervåningen finns en pampig festsal med en imponerande bredd.  I festsalen har man låtit den flitigt anlitade målarfamiljen Knutes måla marmoreringar i väldigt hög klass som harmonierar dörröverstyckena och kakelugnen.

Denna herrgårdslika arkitektur speglar de ambitioner som Erik Andersson, mannen efter vilken gården fått sitt namn, hade vid byggandet.

Här finns även gårdscafé, möbelutställning samt en butik med nytt och gammalt.

Läs mera

Länkar

Hälsingegård Jon-Lars

Jon-Lars hälsingegård är en av de sju utvalda gårdarna för världsarvet hälsingegårdar. Jon-Lars är också den allra största av världsarvsgårdarna.

Den byggdes av två bröder på 1850-talet. De inredde varsin halva av huset som fick olika stilar. Brokvisten med de dubbla pardörrarna är unik. Interiören har väggmålningar av Svärdes Hans Ersson samt de på den tiden så moderna franska tapeterna.

Gården är privat och tar endast emot förbokade besök.  Kommer man vid annan tid får man nöja sig med att se gården på håll från vägen.

Pallars hälsingegård

Pallars hälsingegård är en av de sju utvalda gårdarna för världsarvet hälsingegårdar.

Världsarvsgården Pallars har två flygelbyggnader precis som en riktig herrgård samt flera vackra brokvistar samt en sängstuga som har ett särskilt välbevarat väggmåleri med stadsbilder och motiv från övriga Sverige.

Den pampiga mangårdsbyggnaden slutfördes 1858 då äldste sonen skulle gifta sig med dottern till Alftas rikaste bonde.

Öppet från midsommar till mitten av augusti med dagliga visningar kl 15. Pris 220 kr per person.

Övrig tid privatbostad.

Hälsingegården Gästgivars

Den kände målaren Jonas Wallström kom från byn Vallsta där världsarvsgården Gästgivars ligger. Då var det rätt naturligt att det var han som vid mitten av 1800-talet utförde de vackra schablonmålningarna.  Ett av schablonmönstren är förlaga till den berömda tapeten ”Gästgivars” som började tryckas på 1960-talet och fortfarande säljs.

Namnet på gården kommer sig av att det bedrivits gästgiveri helt enkelt.

Öppet mitten av juni till mitten av augusti och guidade visningar 11 och 14.

Pris: 100 kr / person, under 15 år gratis.

Länkar

Kristofers, Stene

Kristofers är en av UNESCOs sju världsarvsgårdar, belägen i byn Stene i Järvsö socken. Gården är trots sin kulturella status långt ifrån ett museum utan är en gård som i högsta grad brukas med kor och får och gården har brukats av samma släkt sedan 1500-talet.

I det sk kalashuset finns schablonmålningar samt väggmålningar  av den kände Ljusdalsmålaren Anders Ädel.

Öppet för guidning slutet av juni till slutet av juli tisdag, torsdag och lördag. Se hemsida. Bokas via besökscentret på Stenegård, telefon 0651-34 00 21. Pris 220 kr per person.

Vill man prova att bo på Kristofers då finns en drängstuga i portlidret som kan hyras sommartid. En visning av kalashuset ingår då i priset.

Övrig tid kan man studera gårdens exteriörer, exempelvis kalashusets typiska Järvsöbrokvist.

Läs mera

Bommars hälsingegård

Världsarvet Bommars har flera dekorerade rum i olika stilar med inspiration från slott och herrgårdar i original sedan 1848. Gårdens festsal är särskilt utmärkande. Gården är ett utmärkt exempel på hur förmögna bönder i  Ljusdal byggde sina gårdar.

Gården har anor sedan 1542 men då under namnet Oppigården.

Här finns boende för den som vill bo i en annorlunda och gedigen miljö.

Guidad visning från midsommar och en vecka in i augusti. Övriga tider enligt överenskommelse.

Pris 200 kr per person.

Telefon 070-292 98 62 eller 070-347 59 21.

Adress: Letsbo Brovägen 8, Tallåsen 

 

 

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Stenö havsbad och camping
10 km från Söderhamn rakt ut mot skärgården ligger detta semesterparadis. Bad, enklare sjökrog, ett naturreservat med naturstig och många aktiviteter. Varför inte hyra motorbåt en halvdag för 300kr? Avstånd från E4 c:a 18 min 16 km
OrtSöderhamn
Skärså fiskeläge.
Albertinas sjökrog, fiskemuseum, rökeri, havsutsikt och måsskrik. Vandra runt den lilla viken förbi sjöbodarna för att skåda ut mot öppet hav. Avstånd från E4 c:a 15 min 11 km
OrtSöderhamn
Albertinas Skärså
Mycket populär och rikt dekorerad sjökrog beläget i ett fiskeläge värt resan i sig. Viss fisk direkt från vattnen utanför. Stor uteservering vid bryggan. Avstånd från E4 c:a 15 min 11 km
OrtSöderhamnn
Jungfrukusten Söderhamns kommun
RUNDTUR. En dagstur eller uppdelat på två. Kanske med övernattning i Söderhamn. Jungfrukusten börjar i norra Uppland och slutar i norra Hälsingland. Denna sträckning är ungefär på mitten.
OrtSöderhamn
Ol-Nilsgården
Hembygdsgården Ol-Nils i Hårga består av ett flertal byggnader med rik historia. Huvudbyggnaden har en särkskilt vacker brokvist. Vidare finns bryggstuga, magasin och ett härbre. Avstånd från E4 c:a 30 min 33 km
OrtBollnäs
Axmarbrygga havskrog.
Tidigare var detta en utskeppningshamn åt Axmar bruk. En underbart belägen toppkrog med en gästhamn som ger extra marin prägel. Populär havscamping med havsutsikt intill. Avstånd från E4 c:a 13 min 14 km
OrtGävle

En fäbod där några entusiaster driver den som förr och det är verkligen genuint. Ett besök här är minnesvärd upplevelse. Passa på att handla fina stickade presenter och hantverk. Djuren går fritt och man bör röra sig varsamt.

  • Till start: 279,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ljusdal 
  • Avgift: Nej 


Svedbovallen, Järvsö

Svedbovallen är Hälsinglands enda levande fäbod där människor och djur lever som människor gjort sedan urminnes tider. Man har höns, får, getter, fjällkor, kalvar som går på fritt skogsbete på dagarna.

I fädbodcafét säljer man slöjd, smör, ost och messmör som är tillverkat på gården. Ekologiskt och lokalt fikabröd och andra produkter från bygden serveras mellan 12-17.

Här får man verkligen uppleva en tidsresa och man får avslappnande upplevelse i denna rofyllda miljö. Om man rör sig bland djuren görs detta på eget ansvar.

Fri entré men gynna gärna verksamheten med att passa på att köpa en present eller fika. Guidade visningar erbjuds för förbokade grupper och man har även speciella aktiviteter för att komma fäbodlivet närmare.

Öppet från början av juni till början av augusti. Se hemsida

Adress: Svedbovallen, Harsa, 820 40 Järvsö                             

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Karlsgården
Hälsinglands äldsta visningsgård som varit med i filmer som Driver dagg faller regn. Den har dessutom en ursprunglig stil innan påbyggnader och rödmålning normalt tillkom.
OrtJärsvö
Kristofers, Stene...
En världsarvsgård som brukats av samma släkt sedan 1500-talet. Gården har fått sitt namn efter Kristoffer Persson, en skattebonde under Karl XI:s tid. Här kan man prova på att bo i en drängstuga.  
OrtJärvsö
Gästgivars hälsingegård
En av sju världsarvsgårdar. Som namnet skvallrar har det tidigare varit gästgiveri här. Gården är känd för att en schablonmålning på gården som varit förlaga till en populär tapet med samma namn.
OrtArbrå
Ljusdalsbygdens Museum...
Ett museum som skall förvalta och levandegöra nordvästra Hälsinglands kulturarv. Museet öppnades 1963 och är ett bra komplement till besök i hälsingegårdar.
OrtLjusdal
Löka hälsingegård
En hitflyttad gård med en stor samling folkdräktsdelar och andra textilföremål. Även orttypiska föremål och sammanlagt elva byggnader. Kaffeservering, hantverksförsäljning och visningar.
OrtOvanåker
Ol-Anders - besökscenter och hälsingegård
Här finns ett emigrantmuseum, gårdsfik samt guidade turer. Besökscentret ger intressant information och härifrån startar även Stora hälsingegårdars väg.
OrtOvanåker

På en höjd i Järvsö ligger denna vackra gård som är en utmärkt start för hälsingegårdssafari. Hantverksbutiker, tunnbrödsbageri och matställen. En örtagård med 250 olika medicinalväxter.

  • Till start: 283,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ljusdal 
  • Avgift: Nej 


Stenegård - Besökscenter - Världsarvet Hälsingegårdar

Stenegård är en bra bas för den som vill uppleva Världsarvet Hälsingegårdar då ett besökscenter ligger här men gården är mycket sevärd i sig. I slutet av 1800-talet uppfördes de byggnader som idag är Stenegård och det tog hela 30 år. Gården grundades av Julius Brun och var ett mönsterlantbruk som även hade apotek, bank och läkarmottagning.

Gården har även en trädgård och örtagård med hela 250 örter som är sorterade efter hur de användes för medicinskt bruk historiskt. Njut av färger, dofter och intryck.

Här finns hantverksbutiker, tunnbrödsbageri, flera matställen samt ett konst galleri.

Barnens Stenegård har Hälsingegårdar i miniatyr samt olika kreativa verkstäder, tur med häst och vagn samt andra aktiviteter att prova på.

Guidning efter förbokning, 80 kr per person.

Audioguidning om Stenegård, 40 kr per person.

Adress: Stenegård 11 Järvsö

 

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Ljusdalsbygdens Museum...
Ett museum som skall förvalta och levandegöra nordvästra Hälsinglands kulturarv. Museet öppnades 1963 och är ett bra komplement till besök i hälsingegårdar.
OrtLjusdal
Svedbovallen, Järvsö
En fäbod där några entusiaster driver den som förr och det är verkligen genuint. Ett besök här är minnesvärd upplevelse. Passa på att handla fina stickade presenter och hantverk. Djuren går fritt och man bör röra sig varsamt.
OrtJärvsö
Delsbo och Dellensjöarna.
RUNDTUR: Hälsingegårdar och friluftsmuseum och ett utsiktsberg med en av landets mäktigaste utsikter. Trevlig resa! Första stopp på rundtur c:a 30 min 27 km från E4
OrtHudiksvall
Delsbo Forngård...
Här har man sedan 1952 haft ”spelmansdagar” som är en tredagars folkfest. Ett tjugotal byggnader från olika tidsåldrar och flera väggar och tak vackert bemålade av Gustaf Reuter och snickarmålaren Erik Ersson.
OrtDelsbo
Bommars hälsingegård...
En av sju världsarvsgårdar. Gården har flera dekorerade rum i olika stilar med inspiration från slott och herrgårdar i original sedan 1848. Guidad visning från midsommar och en vecka in i augusti.
OrtLjusdal
Avholmsberget - Utsikt, café & restaurang
En av Sveriges kanske vackraste platser. Här har man milsvid utsikt över Norra Dellensjön som bildades av ett meteoritnedslag. Kafé och restaurang men även rastplatser. Vandringsstigar utgår här. Avstånd från E4 c:a 43 min 42 km
OrtDelsbo

Ett museum som skall förvalta och levandegöra nordvästra Hälsinglands kulturarv. Museet öppnades 1963 och är ett bra komplement till besök i hälsingegårdar.

  • Till start: 298,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ljusdal 
  • Avgift: Nej 


Ljusdalsbygdens Museum

Länkar

Ljusdalsbygdens Museum...
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Kristofers, Stene...
En världsarvsgård som brukats av samma släkt sedan 1500-talet. Gården har fått sitt namn efter Kristoffer Persson, en skattebonde under Karl XI:s tid. Här kan man prova på att bo i en drängstuga.  
OrtJärvsö
Svedbovallen, Järvsö
En fäbod där några entusiaster driver den som förr och det är verkligen genuint. Ett besök här är minnesvärd upplevelse. Passa på att handla fina stickade presenter och hantverk. Djuren går fritt och man bör röra sig varsamt.
OrtJärvsö
Hälsingegården Ol-Ers
Hälsingegården är del av en av Hälsinglands viktigaste bymiljöer, Västeräng som hade en utvecklad by redan 1542. Ol-Ersgården är den pampigaste i byn och har varit i samma släkts ägo sen 1766. Man kan bo i gården eller intill.
OrtDelsbo
Delsbo och Dellensjöarna.
RUNDTUR: Hälsingegårdar och friluftsmuseum och ett utsiktsberg med en av landets mäktigaste utsikter. Trevlig resa! Första stopp på rundtur c:a 30 min 27 km från E4
OrtHudiksvall
Delsbo Forngård...
Här har man sedan 1952 haft ”spelmansdagar” som är en tredagars folkfest. Ett tjugotal byggnader från olika tidsåldrar och flera väggar och tak vackert bemålade av Gustaf Reuter och snickarmålaren Erik Ersson.
OrtDelsbo
Gästgivars hälsingegård
En av sju världsarvsgårdar. Som namnet skvallrar har det tidigare varit gästgiveri här. Gården är känd för att en schablonmålning på gården som varit förlaga till en populär tapet med samma namn.
OrtArbrå

En världsarvsgård som brukats av samma släkt sedan 1500-talet. Gården har fått sitt namn efter Kristoffer Persson, en skattebonde under Karl XI:s tid. Här kan man prova på att bo i en drängstuga.

 

  • Till start: 283,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Järvsö 
  • Avgift: Ja 


Kristofers, Stene

Kristofers är en av UNESCOs sju världsarvsgårdar, belägen i byn Stene i Järvsö socken. Gården är trots sin kulturella status långt ifrån ett museum utan är en gård som i högsta grad brukas med kor och får och gården har brukats av samma släkt sedan 1500-talet.

I det sk kalashuset finns schablonmålningar samt väggmålningar  av den kände Ljusdalsmålaren Anders Ädel.

Öppet för guidning slutet av juni till slutet av juli tisdag, torsdag och lördag. Se hemsida. Bokas via besökscentret på Stenegård, telefon 0651-34 00 21. Pris 220 kr per person.

Vill man prova att bo på Kristofers då finns en drängstuga i portlidret som kan hyras sommartid. En visning av kalashuset ingår då i priset.

Övrig tid kan man studera gårdens exteriörer, exempelvis kalashusets typiska Järvsöbrokvist.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Stenegård - Besökscenter - Världsarvet Hälsingegårdar
På en höjd i Järvsö ligger denna vackra gård som är en utmärkt start för hälsingegårdssafari. Hantverksbutiker, tunnbrödsbageri och matställen. En örtagård med 250 olika medicinalväxter.
OrtJärvsö
Hälsingegården Ol-Ers
Hälsingegården är del av en av Hälsinglands viktigaste bymiljöer, Västeräng som hade en utvecklad by redan 1542. Ol-Ersgården är den pampigaste i byn och har varit i samma släkts ägo sen 1766. Man kan bo i gården eller intill.
OrtDelsbo
Delsbo och Dellensjöarna.
RUNDTUR: Hälsingegårdar och friluftsmuseum och ett utsiktsberg med en av landets mäktigaste utsikter. Trevlig resa! Första stopp på rundtur c:a 30 min 27 km från E4
OrtHudiksvall
Delsbo Forngård...
Här har man sedan 1952 haft ”spelmansdagar” som är en tredagars folkfest. Ett tjugotal byggnader från olika tidsåldrar och flera väggar och tak vackert bemålade av Gustaf Reuter och snickarmålaren Erik Ersson.
OrtDelsbo
Bommars hälsingegård...
En av sju världsarvsgårdar. Gården har flera dekorerade rum i olika stilar med inspiration från slott och herrgårdar i original sedan 1848. Guidad visning från midsommar och en vecka in i augusti.
OrtLjusdal
Träslottet
Smeknamnet fick gården under 60-talet för dess höga kvalitet och förebild för modernt byggande. Välbevarat interiörmåleri, stor trädgård med kafé, utställning på besökscentrum för Hälsingegårdar och lekpark.
OrtBollnäs

Hälsinglands äldsta visningsgård som varit med i filmer som Driver dagg faller regn. Den har dessutom en ursprunglig stil innan påbyggnader och rödmålning normalt tillkom.

  • Till start: 281,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ljusdal 
  • Avgift: Nej 


Karlsgården

Karls eller Karlsgården, har en lång historia som börjar för mer än tusen år sedan och ligger på ursprunglig plats fyra km från Järvsö i byn Bondarv. Det är Hälsinglands äldst visningsgård och har varit öppen sedan 1930. Här har flera filmer spelats in, bland andra Driver dagg faller regn.

Karlsgården är ett exempel på hur gårdar var utformade under första hälften av 1800-talet innan de fick påbyggnader och rödmålades vilket blev vanligt bland övriga gårdar.

Herrstugan är uppförd 1750, vardagsbyggningen 1800, stallsbyggningen och fäxet (ladugården) är placerade runt gårdstunet (gårdsplanen).

Det sista bröllopet hölls här 1833 och parets son Jonas som dog i mitten av 1920-talet blev den siste brukaren av gården.

Under fyra tillfällen i augusti genomförs Karlsgårdsspelet som är ett ljud och ljusspel om gårdens historia.

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Svedbovallen, Järvsö
En fäbod där några entusiaster driver den som förr och det är verkligen genuint. Ett besök här är minnesvärd upplevelse. Passa på att handla fina stickade presenter och hantverk. Djuren går fritt och man bör röra sig varsamt.
OrtJärvsö
Ljusdalsbygdens Museum...
Ett museum som skall förvalta och levandegöra nordvästra Hälsinglands kulturarv. Museet öppnades 1963 och är ett bra komplement till besök i hälsingegårdar.
OrtLjusdal
Gästgivars hälsingegård
En av sju världsarvsgårdar. Som namnet skvallrar har det tidigare varit gästgiveri här. Gården är känd för att en schablonmålning på gården som varit förlaga till en populär tapet med samma namn.
OrtArbrå
Träslottet
Smeknamnet fick gården under 60-talet för dess höga kvalitet och förebild för modernt byggande. Välbevarat interiörmåleri, stor trädgård med kafé, utställning på besökscentrum för Hälsingegårdar och lekpark.
OrtBollnäs
Bommars hälsingegård...
En av sju världsarvsgårdar. Gården har flera dekorerade rum i olika stilar med inspiration från slott och herrgårdar i original sedan 1848. Guidad visning från midsommar och en vecka in i augusti.
OrtLjusdal
Pallars hälsingegård
En av sju världsarvsgårdar. Gården har sällsynt vackra och välbevarade väggmålningar med motiv av stadsbilder och övriga platser i landet.
OrtOvanåker

En av sju världsarvsgårdar. Gården har flera dekorerade rum i olika stilar med inspiration från slott och herrgårdar i original sedan 1848. Guidad visning från midsommar och en vecka in i augusti.

  • Till start: 312,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ljusdal 
  • Avgift: Nej 


Bommars hälsingegård

Världsarvet Bommars har flera dekorerade rum i olika stilar med inspiration från slott och herrgårdar i original sedan 1848. Gårdens festsal är särskilt utmärkande. Gården är ett utmärkt exempel på hur förmögna bönder i  Ljusdal byggde sina gårdar.

Gården har anor sedan 1542 men då under namnet Oppigården.

Här finns boende för den som vill bo i en annorlunda och gedigen miljö.

Guidad visning från midsommar och en vecka in i augusti. Övriga tider enligt överenskommelse.

Pris 200 kr per person.

Telefon 070-292 98 62 eller 070-347 59 21.

Adress: Letsbo Brovägen 8, Tallåsen 

 

 

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Stenegård - Besökscenter - Världsarvet Hälsingegårdar
På en höjd i Järvsö ligger denna vackra gård som är en utmärkt start för hälsingegårdssafari. Hantverksbutiker, tunnbrödsbageri och matställen. En örtagård med 250 olika medicinalväxter.
OrtJärvsö
Kristofers, Stene...
En världsarvsgård som brukats av samma släkt sedan 1500-talet. Gården har fått sitt namn efter Kristoffer Persson, en skattebonde under Karl XI:s tid. Här kan man prova på att bo i en drängstuga.  
OrtJärvsö
Avholmsberget - Utsikt, café & restaurang
En av Sveriges kanske vackraste platser. Här har man milsvid utsikt över Norra Dellensjön som bildades av ett meteoritnedslag. Kafé och restaurang men även rastplatser. Vandringsstigar utgår här. Avstånd från E4 c:a 43 min 42 km
OrtDelsbo
Bjuråkers forngård...
Vackert beläget friluftsmuseum på ”Lithens backar mellan sjöarna Tjärnatjärn och Norra Dellen. Ett stort antal byggnader med olika syften och stilar. Servering midsommar till augusti. Avstånd från E4 c:a 40 min 47 km
OrtHudiksvall
Delsbo och Dellensjöarna.
RUNDTUR: Hälsingegårdar och friluftsmuseum och ett utsiktsberg med en av landets mäktigaste utsikter. Trevlig resa! Första stopp på rundtur c:a 30 min 27 km från E4
OrtHudiksvall
Delsbo Forngård...
Här har man sedan 1952 haft ”spelmansdagar” som är en tredagars folkfest. Ett tjugotal byggnader från olika tidsåldrar och flera väggar och tak vackert bemålade av Gustaf Reuter och snickarmålaren Erik Ersson.
OrtDelsbo
Subscribe to Ljusdal