Nacka och Värmdö


PROMENAD - Se vackra byggnader med rik historia i det gamla hospitalsområdet. Turen går både längs Svindersviken och Saltsjön och utsikten är fantastisk. Promenadstråk i Stockholm. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.

  • Till start: 3,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Nacka 
  • Avgift: Ja 


Danviks strandväg.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Danvikens hospital

Innan sjukhuset byggdes 1719-25 fanns det sjukhus här ända sedan 1550-talet då Gustav Vasa flyttade ett hem för fattiga och sjuka hit från Riddarholmen.

Nuvarande byggnaden är präglad både av barock och rokoko. Sjuksalarna hade namn efter  färger för att underlätta för personal och patienter tex Blå salen och färgerna återkom i sängar och i sängkappor.

När kanalen byggdes 1925 revs övriga sjukhusbyggnader. Verksamheten här bidrog aktivt till utvecklingen av industrierna genom att tomtmark uppläts. Nästa fas i sjukhusets historia blir ett planerat sk Long Stay hotell för längre visiter.

Elite Hotel Marina Tower

1888 köpte Holmberg och Möller Qvarn AB ett stycke mark av Danviks Hospital. Två år senare stod den borglika röda kvarnen redo att tas i bruk. Företaget expanderade och nya kvarnar och silos kom till. Det som kanske mest fångar betraktarens intresse är den gulputsade mannagrynskvarnen i klassicistisk stil, uppförd 1930. Den röda kvarnbyggnaden har nu blivit ett modernt affärs- och konferenshotell med fokus på hälsa och välbefinnande.

Danvikshem

Arkitekt Aron Johansson ritade den monumentala byggnaden, som uppfördes 1902-1915. Byggnaden har ett vackert läge med utsikt över Stockholms hamninlopp. Tillsammans speglar Hospitalet, saltbruket och Danvikshem den offentliga vårdens utveckling i hela landet. I dag fungerar Danvikshem som ålderdomshem.

Finnboda

Finnboda Varf startade sin verksamhet 1874. 1882 levererades varvets första tankfartyg Talmud till Ludvig Nobel i S:t Petersburg. Under 100-årsperioden 1874-1974 levererade varvet totalt 110 nyproduktioner, bl a örlogsfartyg, trålare och passagerarfartyg. Verksamheten upphörde i början på 90-talet. I dag finns det kontor och småföretag i området. Området ägs av HSB och är under utveckling.

Svindersvik

På mitten av 1700-talet byggdes detta sommarhus vid Svindervikens södra strand i Nacka. Byggnaderna på tomten räknas till Sveriges bäst bevarade rokokoanläggningar. De ritades av arkitekten Carl Hårleman för köpmannen Claes Grill. Senare övertogs sommarnöjet av sidenkungen K. A. Almgren.
 
Sedan 1940-talet har sommarnöjet tillhört Nordiska museet. Interiören är väl bevarad och på sommaren kan man via museet få komma på visning.
Alldeles intill ligger det populära Café brygghuset som kan rekommenderas men de tar bara kontanter.

 

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Nackas industrier i ny skepnad.
Gamla industriområden brukade förut förknippas med buller, rök och farliga miljöer. Men idag är dess områden populära som bostäder och kontor samt att ha som gedigen kärna när nya bostäder uppförs. Ofta låg de nära vatten så det blir ofta vackra sjölägen och strandpromenader....
OrtNacka
Prins Eugens Waldemarsudde
Hela 70 000 natursköna kvadratmetrar med en stor statysamling att se även utanför museet. Inne är Waldemarsudde ett av Sveriges populäraste konstmuseer.
OrtDjurgården
Djurgården - tre vackra uddar.
PROMENAD - Kanske den vackraste promenaden på Djurgården med de tre uddarna Waldemarsudde, Täcka Udden och Blockhusudden. På sommaren ett populärt picknickstråk. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtDjurgården
Tvärbanan från Sickla till Alvik (BETA)
Alldeles utanför tullarna ringlar Tvärbanan från Sickla till Alvik. Vi passerar Hammarby sjöstad, Årsta, Liljeholmens sjönära nybyggnationer och genomysiga Gröndal reser över flera broar och passerar gamla hamn och industriområden. Flera promenadavstickare finns.
OrtStockholm
Djurgårdsstaden och Beckholmen.
PROMENAD - Vad finns bakom Grönan? Jo en exklusiv stadsdel som anknyter till Bellman och att detta varit flottans mark. Ett bra fik och krog i toppklass passeras. Promenadstråk i Stockholm. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtDjurgården
Fjällgatans utsiktsplats
Stockholms finaste vy? Högt över Stadsgårdsleden ses Gamla Stan, Skeppsholmen, Kastellholmen och Djurgården. Ett besök här är värt en utflykt i sig.
OrtSödermalm

Från sjölivet i Nacka strand med utsikt mot Djurgården och inloppet till Stockholm. Gå träspång utmed berget till en Marinstad med brustna visioner.

  • Till start: 5,7 Km 
  • Längd: 1,9 km 
  • Stopp:
  • Ort: Nacka 
  • Avgift: Nej 


Nacka Strand till Marinstaden
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Tornvillan

Tornvillan eller Ellensvik byggdes vid sekelskiftet var ett sommarnöje på en av flera avstyckade tomter från Stora Sickla gård.

Restaurant J

Denna stilbildande restaurang, som var en av de första i amerikansk Newportstil, har nästan blivit ett begrepp för att åka och äta nära stan. Livlig båttrafik och vacker utsikt ger en enastående marin upplevelse. Ett stort däck med många sittplatser är välbesökt såväl dag som kväll under sommartid. Hit går Vaxholmsbåtar för den som vill kombinera buss med båt.

Tel: 08- 601 30 25

Länkar

Fabrikörsvillan

J V Svensson lät uppföra fabrikerna i Augustendal som Nacka strand hette då. Han hade nära till jobbet när han 1910 lät uppföra denna villa som idag är konferensanläggning.

Gångbro i trä

Längs med de höga klipporna leder denna gångbro i trä mellan Nacka Strand och Marinstaden.

Marinstaden

Marinstaden är ett bostadsområde som var tänkt att fylla det som tidigare kallades ”de döda skeppens vik”. Istället för gamla vrak byggdes bostäder på osänkbara betongplattformar med båtplats och sjöläge nära stan som ansluts till kommunalt el och vvs. Av planerade drygt femtio bostäder har endast ett fåtal blivit byggda.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Thielska galleriet
Kliv in i Ernest Thiels praktvilla. Konsthallarna är uppkallade efter bl a Munch och här finns konst av samtidens stora nordiska och franska konstnärer.
OrtDjurgården
Finntorp till Nacka Strand.
Gå träspång utmed berget, se utsikt mot Djurgården och inloppet till Stockholm. Nå sjölivet i Nacka strand där gratis färja (SL-kort) går till stan.
OrtNacka
Järla sjö och Järla gård
Järla sjö är ett av de senare av gamla industriområden som fått nya bostäder samt sett industrilokaler tas över av annan mer modern verksamhet. Ett mysigt litet område man kan spankulera runt den vackra gården och husen vid vattnet. Ett skönt område där man kan botanisera...
OrtNacka
Kvarnholmen till Saltsjökvarns kaj i Nacka
Fantastisk promenad. Start vid Kvarnholmen, vidare till Finnbergets utsiktsplats och sen förbi Finnboda och slutligen pampiga Danvikshem och Saltsjökvarn.
OrtNacka
Fjäderholmarnas krog
Välrenommerad fiskekrog 25 minuter från Slussen eller Nybroplan som lockar såväl Stockholmare som turister. Fiskrätterna är fenomenala och kostar en slant men är väl värt pengarna. Krogen har en gigantisk uteservering och två inre delar i olika mycket smakfulla inredningsstilar.
OrtLidingö
Fjäderholmarna
Stockholms närmaste skärgård heter det i reklamen och det ligger mycket i det. På knappt 30 minuter har man lämnat stadens jäkt och kan plantera sig på klipporna för solbad eller uppleva lite av varje med skärgårdskänsla. Krogar i alla prisklasser, glasskafé, diverse bodar och...
OrtFjäderholmarna

En av Nacka kommuns kulturpromenader som även går förbi berget Nacken som gett kommunen dess namn. En varierande mix av kultur, historia, natur och vackra vyer.

  • Till start: 5,9 Km 
  • Längd: 3,2 km 
  • Stopp: 11 
  • Ort: Nacka 
  • Avgift: Nej 


Nacka ström till Hästhagen
Stor karta
Sevärdhet 1 av 11

Nedre kvarn

Den stora vitputsade kvarnbyggnaden byggdes 1873 som en sista satsning på kvarnverksamheten. I den installerades en modern vattenturbin som ersatte de gamla trävattenhjulen. Den nya kvarnen hade också en ångmaskin som kunde användas vid vattenbrist.

Anläggningen blev dock snabbt omodern, redan på 1890-talet konkurrerades den ut av de stora ångkvarnarna vid Stockholms inlopp. De gamla kvarnvattenhjulen av trä lever kvar i Nackas kommunvapen.

Mellankvarn och Gustav Vasas hammarsmedja

Byggnadsmiljön vid Nacka ströms utlopp i Järlasjön präglas främst av 1700- och 1800-talets kvarnverksamhet. Det faluröda hus med halvrunda fönster på gaveln är Mellankvarn som byggdes 1842. Längs byggnadens östra långsida går en murad vattenränna som användes för att leda vatten från kvarndammen. Även rännan är från 1840-talet. På 1870-talet togs hjulhuset bort och Mellankvarn byggdes om till ett stall för sex hästar. Söder om huset ligger en dammlucka.

Här låg den hammarsmedja som Gustav Vasa grundade på 1550-talet. I smedjan tillverkades bland annat byggnadssmide, lås, hackor, hästskor, kättingar, fångkedjor och rustningar av tyska och svenska smeder. Redan på 1560-talet utökades anläggningen med en krutkvarn och 1589 fanns tre krutkvarnar i dalgången. Samtidigt byggdes ett kopparslageri och två mjölkvarnar. Vid 1500-talets slut arbetade omkring 50 personer vid Nackaåns industrier.

Läs mera

Nacka gårds ladugård och mässingsbruket

Den timrade byggnaden med vällingklocka på gaveln byggdes som ladugård för Nacka gård 1881. 1625–1723 låg ett mässingsbruk här, grundlagt av holländarna Abraham Werden och Abraham Melis. Bruket hade svårigheter redan från början. År 1636 ingrep industri och finansmannen Louis de Geer och verksamheten kunde fortsätta.

Huvudprodukten var mässingstråd. År 1695 köptes verksamheten av Abel Reenstierna. När det Stora Nordiska kriget bröt ut 1700 började bruket tillverka knappar och spännen till den karolinska armén. Men problemen fortsatte och 1704 tog riksbanken över anläggningen.

Nacka gård

Nacka gård omnämns i skriftliga källor från år 1505. Gården hade ett skyddat läge i dalgången vid Nackaån. På grund av tillgången på vattenkraft och goda transportmöjligheter omvandlade Gustav Vasa platsen till ett järnbruk på 1550-talet. Till bruket hörde även en sjökrog, ett kapell samt odlingsmarker och skogar. Bruket var det första större området med namnet Nacka och början på det som på 1880-talet blev Nacka kommun.

Nacka gårds nuvarande huvudbyggnad byggdes 1874 samtidigt som en ny kvarnbyggnad uppfördes vid det nedre fallet (det vitputsade huset med skorsten).Det timrade och panelklädda huset lär vara byggt på källaren till en äldre gårdsbyggnad och präglas av 1800-talets snickarglädje.

Läs mera

Rättarens stuga

Det faluröda huset var tidigare rättarbostad under Nacka gård. Huset är en parstuga, en större stugtyp som passade en rättare som var arbetsledare på jordbruket. Byggnaden har en ålderdomlig stil med små fönster och timrade väggar.

Nacka gamla kyrkogård

På medeltiden tillhörde området kring Nacka ström Brännkyrka socken, vilket innebar att människorna som bodde här hade lång väg till kyrkan. Så småningom byggdes ett kapell vid Danvikens hospital. Med etableringen av mässingsbruket på 1620-talet ökade befolkningen till över 100 personer och Nacka ström behövde ett eget kapell.

Det finns uppgifter om ett kapell i Nacka på 1640-talet. Vid ”Proste-ting” 1689 förklarade bruksförvaltaren Abraham Ernst att han var villig att bygga en ny kyrka och 1695–97 uppfördes en enkel timrad korskyrka. Byggnaden revs 1902, kort efter byggandet av Nackas nuvarande kyrka vid Finntorp.

Gravplatserna fördelades på gårdar och torp i församlingen, till dessa hörde även gårdarna i södra Nacka, till exempel Fisksätra och Skogsö. På kyrkogården begravdes också flyktingar från Åland, främst barn, som kom till Sverige av rädsla för ryssarna som ockuperade Åland och Finland 1713–21.

Läs mera

Stengärdet

På västra sidan av Källtorpssjön ligger gammal odlingsmark som tillhört Nacka bruk. Den stenrika terrängen kan ha gett platsen namnet Stengärdet. Gärdet omges av en 600 meter lång stenmur som skulle hålla boskapen som betade i skogen borta från odlingsmarken.

Muren är hög och enligt sägnen uppförd av ryska krigsfångar på 1700-talet. Det man vet är att det på den tiden infördes bestämmelser om att gärdsgårdar av trä skulle ersättas av stenmurar för att spara skogen. Skogen behövdes till bruksnäringen som hade stort behov av ved.

Hästhagen, Källtorpssjön

Stora gräsytor gör det perfekt för den sandkänsliga eller den som gillar att känna grässtråna kittlas mellan tårna. Källtorpssjön är varm och barnvänlig. Det finns badbrygga, toalett och café.

Utsiktsvägen

Här blickar man ut över Hästhagen, Erstagården och Järla sjö. Att vägen fått namnet Utsiktsvägen är ju passande.

Hästhagen och Erstagården

Namnet antyder att villaområdet Hästhagen tidigare var jordbruksmark. Torpet Lerboda som hörde till Nacka bruk låg här 1673. Från mitten av 1700-talet kallades torpet Hästhagen. Hästhagens omvandling till villaområde påbörjades 1925. Bryggaren Otto Emil Neumüller som ägde Hästhagen sedan 1902, blev på grund av lågkonjunkturen efter första världskriget tvungen att sälja marken.

Hästhagen styckades upp för egnahemsbebyggelse. Många köpare byggde husen själva efter typritningar och med enkla material. Man kan se typhus från 1920-talet med brutna tak och 1930-talshus i stramare funkisstil. Neumüllers egen villa från 1906, som hade ersatt torpet, såldes 1935 till Ersta Diakonisällskap som omvandlade stället till vårdhemmet Erstagården. Den välbevarade herrgårdsliknande villan i jugendbarockstil är ritad av arkitekten Edward Bernhard. Han har också ritat bland annat flera varuhus i Stockholm, till exempel Åhléns varuhus vid Skanstull.

Läs mera

Kvarngården

Områdets äldsta hus är kvarngården från 1787. Det timrade huset står delvis på en ”hwälfd källare” (valvformig), enligt en beskrivning från år 1800. Huset var en flygel till en större huvudbyggnad som brann ner 1940. På kvarngården bodde kvarnens mjölnare och arbetare. De två nedre vattenfallen i ån användes för att driva mjölkvarnar redan på 1500-talet. Mjölet transporterades över sjöarna till bagarna i Stockholm.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Hästhagenbadet Källtorpssjön
Stora gräsytor gör det perfekt för den sandkänsliga eller den som gillar att känna grässtråna kittlas mellan tårna. Källtorpssjön är varm och barnvänlig. Det finns badbrygga, toalett och café.
OrtKälltorp
Svindersviks gård.
Ett sommarhus från mitten av 1700-talet vid Svindervikens södra strand. Räknas till Sveriges bäst bevarade rokokoanläggningar. Fika göra man på Café brygghuset.
OrtNacka
Café brygghuset Svindersvik.
Svindersviks gård brygghus (där man tvättade) är idag ett mysigt kafé öppet året om utom vintern. Tidstypisk personalklädsel och betalning (kontant).
OrtNacka
Kulturpromenad Sicklasjön runt.
Gamla gårdar, värdshus och sommarvillor kantar vägen runt Sicklasjön som tar dig på en resa från 900-tal till 1940-tal. Turen är även en Hälsans stig.
OrtSickla
Nacka Strand
Ett mycket trevlig område där man kan ta en promenad med fin utsikt över inloppet till Stockholm och Djurgården. Resturanger och fik från enkelt till lyx. Intressanta gamla industrifastigheter uppe på klippan har fått nytt liv med annan inriktning.
OrtNacka
Nacka Strand till Marinstaden
Från sjölivet i Nacka strand med utsikt mot Djurgården och inloppet till Stockholm. Gå träspång utmed berget till en Marinstad med brustna visioner.
OrtNacka

Med oändliga naturnära vandringsmöjligheter är det inte undra på att Hellasgården är så populärt. Sommartid varmt i vattnet och stughyrning. Bada, springa, grilla, fika eller luncha. Picknick funkar på de många rastplatserna.

  • Till start: 7,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Nacka 
  • Avgift: Nej 


Hellasgården

Med oändliga naturnära möjligheter är det inte undra på att Hellasgården är så populärt. 
Övrig tid kan du varva ett bad från klipporna med ett annat från bryggan kanske efter en runda i de många motionsspåren.

Stora sköna gräsytor gör att man är fri från sand. Kiosk med glass finns och likaså toaletter. Här är det varmt i vattnet också, vilket plus!

Hyra stuga kan man också göra. Men vad du än känner för så åk hit för det tar bara 20 min från Slussen.

Vintertid, skridskor och skidor. Men bara att vandra runt på isen är perfekt motion. Pulkabacke finns på andra sidan sjön.

Länkar

Hellasgården.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Hästhagenbadet Källtorpssjön
Stora gräsytor gör det perfekt för den sandkänsliga eller den som gillar att känna grässtråna kittlas mellan tårna. Källtorpssjön är varm och barnvänlig. Det finns badbrygga, toalett och café.
OrtKälltorp
Järla sjö och Järla gård
Järla sjö är ett av de senare av gamla industriområden som fått nya bostäder samt sett industrilokaler tas över av annan mer modern verksamhet. Ett mysigt litet område man kan spankulera runt den vackra gården och husen vid vattnet. Ett skönt område där man kan botanisera...
OrtNacka
Saltsjö Duvnäs
Ett av de vackrare villaområdena men inte lika känt som Djursholm m fl. Här finns byggnader från 1700-talet men de flesta från sekelskiftets villastad.
OrtSaltsjö-Duvnäs
Finntorp till Nacka Strand.
Gå träspång utmed berget, se utsikt mot Djurgården och inloppet till Stockholm. Nå sjölivet i Nacka strand där gratis färja (SL-kort) går till stan.
OrtNacka
Dieselverkstaden
I Nackas vackra kulturhus är möjligheterna många. Besök Stockholms länsmuseum (gratis), Nacka konsthall, gå på bio, teater eller fika på Voltaire mm.
OrtNacka
Café brygghuset Svindersvik.
Svindersviks gård brygghus (där man tvättade) är idag ett mysigt kafé öppet året om utom vintern. Tidstypisk personalklädsel och betalning (kontant).
OrtNacka

Fantastisk promenad. Start vid Kvarnholmen, vidare till Finnbergets utsiktsplats och sen förbi Finnboda och slutligen pampiga Danvikshem och Saltsjökvarn.

  • Till start: 4,4 Km 
  • Längd: 3,1 km 
  • Stopp:
  • Ort: Nacka 
  • Avgift: Nej 


Kvarnholmen till Saltsjökvarns kaj i Nacka
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Kvarnholmen

Qvarnaktiebolaget Tre Kronor grundades 1898 av grosshandlare August Engstöm. Till en början drevs kvarnen, precis som Saltsjökvarn, med ånga. 1911 byggdes den om för eldrift. 1922 köpte Kooperativa Förbundet hela området. Kvarnarna är nu nedlagda. Här bedrivs i dag olika verksamheter t ex IT-utbildning. Här har även Stockholmsoperan och Dramaten verkstad och repetitionslokaler.  Området ägs av KF fastigheter och är under utveckling.

Finnbergets utsiktsplats

Den här utsiktsplatsen är en liten avstickare uppför Finnbergsvägen från promenadrutten på Kvarnholmsvägen. Utsikten här är enastående åt alla väderstreck. City och Gamla stan, Söder och Djurgården. Här finns det bänkar med bord och grillplats.

Finnboda

Finnboda Varf startade sin verksamhet 1874. 1882 levererades varvets första tankfartyg Talmud till Ludvig Nobel i S:t Petersburg. Under 100-årsperioden 1874-1974 levererade varvet totalt 110 nyproduktioner, bl a örlogsfartyg, trålare och passagerarfartyg. Verksamheten upphörde i början på 90-talet. I dag finns det kontor och småföretag i området. Området ägs av HSB och är under utveckling.

Danvikshem

Arkitekt Aron Johansson ritade den monumentala byggnaden, som uppfördes 1902-1915. Byggnaden har ett vackert läge med utsikt över Stockholms hamninlopp. Tillsammans speglar Hospitalet, saltbruket och Danvikshem den offentliga vårdens utveckling i hela landet. I dag fungerar Danvikshem som ålderdomshem.

Elite Hotel Marina Tower

1888 köpte Holmberg och Möller Qvarn AB ett stycke mark av Danviks Hospital. Två år senare stod den borglika röda kvarnen redo att tas i bruk. Företaget expanderade och nya kvarnar och silos kom till. Det som kanske mest fångar betraktarens intresse är den gulputsade mannagrynskvarnen i klassicistisk stil, uppförd 1930. Den röda kvarnbyggnaden har nu blivit ett modernt affärs- och konferenshotell med fokus på hälsa och välbefinnande.

Danvikens hospital

Innan sjukhuset byggdes 1719-25 fanns det sjukhus här ända sedan 1550-talet då Gustav Vasa flyttade ett hem för fattiga och sjuka hit från Riddarholmen.

Nuvarande byggnaden är präglad både av barock och rokoko. Sjuksalarna hade namn efter  färger för att underlätta för personal och patienter tex Blå salen och färgerna återkom i sängar och i sängkappor.

När kanalen byggdes 1925 revs övriga sjukhusbyggnader. Verksamheten här bidrog aktivt till utvecklingen av industrierna genom att tomtmark uppläts. Nästa fas i sjukhusets historia blir ett planerat sk Long Stay hotell för längre visiter.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Finntorp till Nacka Strand.
Gå träspång utmed berget, se utsikt mot Djurgården och inloppet till Stockholm. Nå sjölivet i Nacka strand där gratis färja (SL-kort) går till stan.
OrtNacka
Finnbergets utsiktsplats
Utsikten från Finnberget är enastående åt alla väderstreck. City och Gamla stan, Söder och Djurgården. Här finns det bänkar med bord och grillplats.
OrtKvarnholmen
Biskopsuddens utsiktspaviljong
Romantisk plats som drar till sig romantiska par. Solbada, picknicka eller bara vara. Spana in båtar eller passerande flanörer.
OrtDjurgården
Blockhusudden och Djurgårdsbrunn.
PROMENAD. En mycket populär men något längre promenad runt östra Djurgården. Runt Blockhusudden vid Saltsjön och vidare längs kanalen till Djurgårdsbrunn. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtDjurgården
Prins Eugens Waldemarsudde
Hela 70 000 natursköna kvadratmetrar med en stor statysamling att se även utanför museet. Inne är Waldemarsudde ett av Sveriges populäraste konstmuseer.
OrtDjurgården
Djurgården - tre vackra uddar.
PROMENAD - Kanske den vackraste promenaden på Djurgården med de tre uddarna Waldemarsudde, Täcka Udden och Blockhusudden. På sommaren ett populärt picknickstråk. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtDjurgården

Stavsnäs är mer än en hamn. En tur förbi vikar och uddar med vacker utsikt, mysiga små hus och vacker natur. Ett hembageri att fika på är inte i vägen.

  • Till start: 35,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Värmdö 
  • Avgift: Nej 


Stavsnäs by - pittoresk promenad
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Stavsnäs hembageri

Ett jättemysigt bageri och kafé som även är en restaurang med fullständiga rättigheter. Stavnäslimpan är en limpa av klass som blir ett minne till frukosten dan därpå.

Sommartid är det trädgården som gäller och stora parassoll skyddar mot eventuella skurar. Fast nu är det ju solsäkrare ju längre ut i skärgården man kommer. Bara det.

Allévägen 36,  Stavsnäs
08-571 504 60

Länkar

Näset

Härifrån ser man Djuröbron och Djurö kyrka. En rogivande plats som är populär bland fritidsfiskare.

Östersjövikens badplats

Ett trevligt bad med sandstrand i skyddat läge. En brygga finns för den som vill hoppa. Alldeles inåt land finns lite äldre vacker skärgådsbebyggelse.

Stavsnäs vinterhamn

Från Stavnäs vinterhamn går snabba förbindelser till tex Nämdö och Stavsnäs. Att resa härifrån är både snabbare och billigare än att börja från stan. Här finns pizzeria, kafé och korvkiosk.

Gammelbofladen

Här kan vi prata om skyddat läge i denna trygga småbåtshamn med fina små hus runtom. Passerar man här gående längs stranden känns det som att man går på någons tomt. Det kanske man gör också men det är ju ofta servitut lite här och var i skärgården där man har rätt att passera över andras ägor.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Stavsnäs-Nynäshamn
Text kommer om Stavsnäs- Nynäshamn
OrtVärmdö
Stavsnäs
Ett utmärkt resmål för att lämna inlandet och nå den solsäkra skärgården. Väntar du på färjan rekommenderas Stavsnäs hembageri eller den skyltade promenaden.
OrtStavsnäs
Djurönäset
Beläget vid Djuröbron högt på berget med enastående utsikt. Ät en färdig meny eller ta in på hotellet. Härifrån utgår en snitslad naturstigsslinga som matsmältare.
OrtDjurö
Djurönäset och Djurhamn
Här är det flera stopp som nås med en eller två parkeringar. Sen kan man promenera om man är försiktig och missa inte utsikten på Djuröbron. Motorverkstan och Sjöboden är sommaröppna men Djurönäset är ofta öppet.
OrtVärmdö
Motorverkstan
I vackra Djurhamn ligger denna sommaröppna krog. Ett genomsyrande tema är skärgårdskänslan i rätterna, inredningen, omgivningen och vågskvalpet runt knuten.
OrtDjurö
Bullandö krog
Belägen längst ut på Värmdö på gränsen till ytterskärgården med stor uteservering vid båthamnen. Klassiker som nystekt strömming och lenrimmad lax toppar.
OrtBullandö

Upplev natursköna och varierande Gustavsberg med dess kulturhistoriska byggnader. 6 km lång är den men det finns möjlighet att korta av vid några genvägar.

  • Till start: 18,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Gustavsberg 
  • Avgift: Nej 


Gustavsberg - Hälsans stig
Stor karta
Sevärdhet 1 av 9

Gustavsbergs kyrka

Kyrkan är ritad av Gustav Améen och uppfördes 1906-07. Det grågula eldfasta teglet och de svartbruna takpannorna är tillverkade på fabriken.

Ekedalsskolan

Brukets folkskola med skolbyggnader från 1880-talet fram till 1960-talet. På skolgården stod fram till 1953 samhällets första kyrkobyggnad, byggd 1883 och ritad av Magnus Isaeus.

Höjdhagen

Funktionalistiska enfamiljshus byggda 1938-42. Arkitekt var Olof Thunström på KF:s arkitektkontor, ansvarig arkitekt för Gustavsbergs utbyggnad 1937-62. Husen är placerade omsorgsfullt i terrängen.

Grindstugärde

Gustavsbergs första radhusområde, uppfört 1943-45. Arkitekt var Olof Thunström. Husen byggdes under kriget när det var brist på byggnadsmaterial, varför delar av fasaderna uppfördes i tegel från rivna fabrikshus.

Torpet Lugnet och Thun-Ollevägen

Torpet Lugnet byggdes 1852. Det har gett namn åt det omgivande bostadsområdet. En uthusbyggnad finns på andra sidan Thun-Ollevägen. Vägen är uppkallad efter arkitekten Olof Thunström som har ritat de omgivande enfamiljs- och flerfamiljshusen från 1950-talet.

Runda Huset

Runda huset i Gustavsberg är känt i hela landet. Det byggdes på 1950-talet som kommunhus åt Gustavsberg. Sen slog man ihop Värmdö och Gustavsberg och namnet på kommunen blev som bekant Värmdö men centralorten förlades hit men man har växt ur lokalerna och nu är det kulturhus.

Kyrkstallet med café

Enligt en karta från 1880-talet var stallet då ett oxhus. Utmed den ena gaveln finns järnringar som kan ha använts för att binda fast hästar. Huset inrymmer sommartid café.

Grindstugatan och Värmdögatan

Samhällets första bruksgata, anlagd 1870-75. Värmdögatan är från 1870-talets slut och med något högre hus. Arkitekt var Magnus Isaeus, känd stockholmsarkitekt vid 1800-talets slut. Vid Grindstugatan bodde porslinsfabrikens mest yrkesskickliga arbetare.

Konsumettan

Tegelhuset vid kyrkan byggdes 1889 som bolagsbod. Arkitekt var W Steinholz från Uppsala. När KF hade köpt porslinsfabriken 1937 blev huset samhällets första konsumbutik, Konsumettan.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Gustavsberg
Megakulturell eller shopaholic? I Gustavsbergs hamn fyndar du i outlets och antikaffärer. Bra fik och restauranger i ett stycke svensk industrihistoria.
OrtGustavsberg
Café Tornhuset Gustavsberg
Här var förr i tiden tull och väntsal för båtresenärer. I de vackra lokalerna eller sköna uteserveringen serveras toppenbra fikabröd och enklare luncher.
OrtGustavsberg
Artipelag - konstmuseum och restaurang i skärgårdsmiljö.
Ett konstmuseum med fantastiskt läge vid Baggensfjärden. Två vackra restauranger och en 300 m lång träspång ned till vattnet är värt besöket i sig.
OrtVärmdö
Grisslinge havsbad och Siggesta gård.
Grisslinge havsbad är ett av Skärgårdens populäraste bad. Här ligger det populära Delselius café. Vidare till Siggesta gård med det mesta för stora och små där galne kocken huserar i restaurangen.
OrtVärmdö
Velamsund
Velamsund är ett friluftsområde i Nacka i änden av en skyddad havsvik samt en angränsande sjö. Det finns badplats i sjö, djur, restaurang och kafé. Finns alltid nåt för alla.
OrtNacka
Ingarö
Ingarö är Värmdös stora ö i söder. Färden går förbi vackert belägna Ingarö kyrka, ett musteri och förbi ett bad i varmare havsvik och sen för picknick eller bistro på stränder vid öppet hav.
OrtVärmdö

Runt tv-kända herrgården finns flera vackra naturstigar och fina klippbad. På gården finns djur, en mycket välvårdad trädgård och ett café. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.

  • Till start: 7,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Nacka 
  • Avgift: Nej 


Nyckelviken naturreservat och herrgård
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Nyckelviken

Vid Saltsjöns strand, nära Nacka centrum, ligger naturreservatet Nyckelviken. I naturreservatets mitt ligger herrgården Stora Nyckelviken som är från 1740. Här kan man fika eller ta en picknick efter en skön promenad. För vill man motionera så är det flera spår som utgår härifrån.

Trädgården är en sk visningsträdgård att inspireras av under sommaren. Det finns kryddträdgård, blomstergatan med sommarblommor, frukträd samt lusthuset med Japanska trädgården. Här driver Nacka kommun upp växter för rondeller, rabatter och krukor.

Bondgården är som ett litet lill-skansen med vädurskaniner, fjällkor och grisar. Man kan även rida shetlandsponnies, grilla och köpa nyvärpta ägg.

Hembygdsmuseet är inte bara intressant att besöka, det är en av flera vackra byggnader inom ägorna.

Läs mera

Bondgården

Att Nyckelviken är många barnfamiljers främsta utflyktspärla beror till stor del på den välskötta ladugården där vädurskaniner samsas med fjällkossor, hästar och grisar. Har du tur, hittar du dagsfärska ägg i hönshusets kylskåp som du kan köpa med dig hem. På helgerna arrangeras ponnyridning.

Stora Nyckelviken

Stora Nyckelviken uppfördes på 1740-talet som sommarnöje åt en direktör på Ostindiska kompaniet. Den låg på ett lagom seglingsavstånd från vinerbostad i stan. De senaste åren har flera TV-satsningar förlagts hit bland annat Skilda värdar, Sommarpratarna och Det stora matslaget.

Inrymt i herrgården är även det helgöppna Café Nyckelviken som sommartid har en härlig uteservering mot sjösidan.

Den timrade huvudbyggnaden är klädd med slät panel och har en färgsättning för att efterlikna ett dyrbarare stenhus. Från 1760-talet härrör norra gavelns tillbyggda ”Franska salong” och biljardflygeln med tillhörande spegeldamm. De faluröda flyglarna är av enklare 1700-talssnitt och den södra är hembygdsmuseum.

Läs mera

Café Nyckelviken

Att besöka Nyckelvikens herrgård är som att ta ett steg rakt in i 1700-talet. Gårdens fik serverar både mat och hembakade kakor, allt i anslutning till den vackra Saltjön med underbar utsikt. Barnmeny och lekhörna finns också. Förutom café finns det promenadspår, badmöjligheter och ett hembygdsmuseum. Ett perfekt utflyktsmål för hela familjen, eller för den som vill komma bort från storstadsstressen ett tag.

Länkar

Klipp- och strandbad.

De många klipporna nere vid viken, en kort promenad från gården, är populära utflyktsmål under sommaren och på många ställen går det att bada. Runtom hittar man även mindre sandstränder.

Nacka hembygdsmuseum

I en av Stora Nyckelvikens röda flyglar ligger Nacka hembygdsmuseum där man får se hur vi levde förr i tiden och hur livet var på gården och speglar främst livet i bonde- och torparhem under 1800-talet.

Här finns utställningar om Nackas tidigaste historia, brukstiden, om äldre hantverk samt om de föremål och redskap som brukades inom hemmets sfär.

Man har även ett klassrum med kateder, bänkar och undervisningsmaterial och en interiör med möbler och husgeråd från det välkända Nackanäs värdshus, som brann ned 1960.

Fri entré.

Länkar

Nyckelvikens trädgård

I Nyckelvikens trädgård kan du njuta av blomstergatan med sommarblommor, kryddträdgården, frukträden och lusthuset samt den Japanska trädgården. I Nyckelviken finns även ett växthus där Nacka kommun odlar upp blommor som planteras ut i kommunens alla rabatter, rondeller och urnor.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Nyckelviken naturreservat och herrgård
Runt tv-kända herrgården finns flera vackra naturstigar och fina klippbad. På gården finns djur, en mycket välvårdad trädgård och ett café. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtNacka
Fjäderholmarnas krog
Välrenommerad fiskekrog 25 minuter från Slussen eller Nybroplan som lockar såväl Stockholmare som turister. Fiskrätterna är fenomenala och kostar en slant men är väl värt pengarna. Krogen har en gigantisk uteservering och två inre delar i olika mycket smakfulla inredningsstilar.
OrtLidingö
Nacka Strand
Ett mycket trevlig område där man kan ta en promenad med fin utsikt över inloppet till Stockholm och Djurgården. Resturanger och fik från enkelt till lyx. Intressanta gamla industrifastigheter uppe på klippan har fått nytt liv med annan inriktning.
OrtNacka
Högberga gård
En villa som tillhört konstmecenaten Claes Fåhreus. Firade 100 år för några år sen och har en enastående utsikt över Stockholms inlopp. Här kan man äta tre-rättersmeny alla dagar eller äta brunch eller afternoon tea på helgerna. Utsiktsplats med bil runt Stockholm.
OrtLidingö
Kafé Kruthuset
På Hundudden efter en promenad längs Djurgårdsbrunnsviken ligger caféet som är ett gammalt kruthus från 1600-talet. Vacker utsikt mot Fjäderholmarna.
OrtDjurgården
Thielska galleriet
Kliv in i Ernest Thiels praktvilla. Konsthallarna är uppkallade efter bl a Munch och här finns konst av samtidens stora nordiska och franska konstnärer.
OrtDjurgården

Gamla gårdar, värdshus och sommarvillor kantar vägen runt Sicklasjön som tar dig på en resa från 900-tal till 1940-tal. Turen är även en Hälsans stig.

  • Till start: 4,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Sickla 
  • Avgift: Nej 


Kulturpromenad Sicklasjön runt.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 8

Stora Sickla gård och Sickla allé

Sicklasjön har fått sitt namn efter en av Nackas mest tongivande gårdar, nämligen Stora Sickla gård. Men det finns tyvärr inte många spår kvar av gården. Huvudbyggnaden uppfördes på 1790-talet och låg precis vid sjön där man idag finner Fredells byggvaruhus, den förstördes av en brand 1989. Kvar finns dock Sickla allé, som en gång i tiden var uppfarten till gårdens tomt. De äldsta skriftliga beläggen för gårdens existens är från medeltiden, men man tror att det kan ha funnits historia ännu längre tillbaks i tiden. När gravfält i närheten grävdes ut 1966 hittade man gravgåvor från 900-talet.

Fd huvudkontor Svenska Fläktfabriken

Den höga tegelbyggnaden i Sickla allé färdigställdes 1959 som huvudkontoret för Svenska Fläktfabriken. 2004 byggdes det om till flerbostadshus. Efter att Saltsjöbanan kom till på 1890-talet blev Sicklaområdet attraktivt för industribelastningar. På Sickla industriväg låg bland annat Atlas Copcos verkstadsindustri och Cascos limfabrik. Idag rymmer de byggnaderna annan verksamhet, bland annat Nacka kulturcentrum i Dieselverkstaden.

Lilla Sickla gård

Denna gård är välbevarad och har anor från åtminstone 1600-talet. Förutsättningarna för jordbruk var dåliga på platsen men bäckfåran som ligger precis intill gården gav möjlighet till kvarnverksamhet. Det finns noteringar om en kvarn på 1500-talet. På 1700-talet anlades ett bomullstryckeri på huvudgården Stora Sickla och ett mindre verk anlades vid Lilla Sicklas bäckfåra. Här fanns både vattenkraft och goda utskeppningsmöjligheter.

Lusthus och Filosofens grav

I den engelska parken vid Lilla Sickla gård (Lill-Sickla), på en udde vid sjön, står ett åttkantigt lusthus. Troligen är det från sent 1700-tal eller tidigt 1800-tal då trenden med denna typ av trädgårdar kom till Sverige. I parken finns även ett gravmonument som kallas Filosofens grav och omges av en halvcirkel av dubbla lindar.

Troligtvis kommer gravnamnet från 1700-talsfilosofen Jean Jacques Rousseau som begravdes i en engelsk park norr om Paris. Men denna grav innehåller tre personer: prostinnan Catharina Charlotta Pontin (1780-1868), dottern Carolina Henrika Matilda Pontin (1810-1877) samt en yngre person som inte har identifierats. Sickla gård ägdes under slutet av 1800-talet av protokollsekreteraren L.C. Pontin. Det romantiska gravmonumentet rymmer hans mor Catharina och syster Carolina.

Läs mera

Nynäs – gamla Nacka värdshus

I de två gula husen söder om Nackanäs, precis vid Nackanäsbrons södra fäste fanns det tidigare en värdshusrörelse. Krogverksamhet startade vid platsen som kallas Nynäs under 1600-talet, och flyttades sedan till Nackanäs runt 1860. Byggnaden brann sedan ner på 1960-talet.

Vid näset mellan Sicklasjön och Järlasjön sträckte sig den urgamla farleden och vinterleden (över is) från skärgården till Stockholms vintertull. De två byggnader som finns kvar har en tydlig 1800-talskaraktär, men huvudbyggnaden som kallas Stora Nynäs kan ha delar av en äldre byggnad.

Väster om huvudbyggnaden ligger en långsträckt lusthussalong (Lilla Nynäs) som uppges ha tillkommit på 1820-talet då ägaren ville göra stället mer attraktivt för "bättre folk".

Läs mera

Nysätra

På en parkliknande udde mot Sicklasjön ligger denna före detta sommarvilla som uppfördes 1874 av häradshövding Karl Barthelson. På denna tid trafikerades sjön av ångbåtar från Stockholm vilket gjorde stränderna attraktiva för sommarvillebebyggelse.

Nysätra är ett välbevarat exempel på en villa i så kallas schweizerstil, och omges med murade terrasser och äldre lövträd. Området runt omkring var tidigare odlingsmark och torpbebyggelse som tillhörde Stora Sickla gård. På 1920- och 1930-talen började det dock byggas fler bostadshus på platsen.

Funkisradhus, Trollebo

Två av folkhemsepokens mer kända arkitekter Sven Backström och Leif Reinius ritade detta radhusområde 1943, beläget sydost om det gamla industriområdet nära Sicklasjön. Radhusområdet vid Gillevägen består av tre radhuslängor grupperade kring en gård som öppnar sig ner mot Sicklasjön. Byggnaderna är välbevarade och har ett avskalat formspråk typiskt för funktionalismen.

Sickla Strand

1947-1948 tillkom detta bostadsområde som var tänkt som hyreshus för Atlas Copcos anställda. Bebyggelsen består av ett antal smalhus placerade i en sluttning ner mot Sicklasjön och området präglas av en uppdelning mellan bostadsmiljö, trafikmiljö och natur/rekreation. Husen är ritade av arkitektbröderna Tore och Erik Ahlsén som även är kända för Årsta centrum. Speciellt för båda ställena är de dekorativa fasadutsmyckningarna i geometriska mönster.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Hammarbytoppens utsiktsplats
Det är lite kämpigt att ta sig upp för skidbacken men värt besväret, för utsikten är enorm. Hammarby sjöstad, Sickla, Nacka strand, Södermalm och Globenområdet.
OrtBjörkhagen
Hammarby sjöstad
Åk hit med tvärbanan eller färjan över Hammarby sjö. Spankulera runt längs kanalen eller slappa på någon av alla bryggor som finns här i alla möjliga former. 
OrtSödermalm
Café brygghuset Svindersvik.
Svindersviks gård brygghus (där man tvättade) är idag ett mysigt kafé öppet året om utom vintern. Tidstypisk personalklädsel och betalning (kontant).
OrtNacka
Svindersviks gård.
Ett sommarhus från mitten av 1700-talet vid Svindervikens södra strand. Räknas till Sveriges bäst bevarade rokokoanläggningar. Fika göra man på Café brygghuset.
OrtNacka
Nackas industrier i ny skepnad.
Gamla industriområden brukade förut förknippas med buller, rök och farliga miljöer. Men idag är dess områden populära som bostäder och kontor samt att ha som gedigen kärna när nya bostäder uppförs. Ofta låg de nära vatten så det blir ofta vackra sjölägen och strandpromenader....
OrtNacka
Finnbergets utsiktsplats
Utsikten från Finnberget är enastående åt alla väderstreck. City och Gamla stan, Söder och Djurgården. Här finns det bänkar med bord och grillplats.
OrtKvarnholmen

Strandpromenaden kring Boo gård och Baggensstäket bjuder på intressanta byggnader, spår av rysshärjningarna samt flera picknick- och utsiktsplatser.

  • Till start: 13,0 Km 
  • Längd: 4,3 km 
  • Stopp:
  • Ort: Saltsjö-Boo 
  • Avgift: Nej 


Saltsjö-Boo Baggenstäket
Stor karta
Sevärdhet 1 av 8

Boo Kvarnberg och Boo torn

Utsiktstornet som finns på denna plats kom till 1996 och efterliknar den gamla väderkvarnen som stod på samma ställe mellan 1850-1950. Kvarnen var i drift ända till 1910 och var av holländsk typ. Från tornet finns en enorm utsikt över Boo gård, Stäkets inlopp och Baggensfjärden ändå bort till Gustavsbergs inlopp med Farstasundsbron och Gustavsbergs vattentorn.

Boo herrgård

Den gamla gården brändes ner av ryssarna år 1719 under de så kallade rysshärjningarna. Efter detta uppfördes huvudbyggnaden på denna gård av Nicodemus Tessin d.y. på 1720-talet  av timmer. Gården blev byggnadsminne 1977. Runt omkring finns tre välbevarade personalbostäder uppförda på 1700- och 1800-talet. Eftersom att Boo låg långt från sockenkyrkan på Värmdölandet fick de ett eget kapell på 1600-talet och platsen blev ett sockencentrum. Dock brändes kapellet ned i samband med rysshärjningarna år 1719. Det nuvarande kapellet byggdes 1724. 

Vid början av tillfartsvägen till kapellet ligger en stor gråstenskällare som kan vara en rest av en äldre huvudbyggnad. På gården fann man även Nackas enda runstensfragment som tyder på tidiga maktanspråk. Boo gård ägs och bebos idag av familjen Ribbing och består av ett större park- och trädgårdsområde.

Läs mera

Boo fiskeläge

Baggensfjärden var förr känt för gott strömmingsfiske och vid Boo gårds hamnbassäng (som idag är ett allmänt bad) ligger en gammal sjöbod som minner om det fiskartorp som funnits på platsen sedan åtminstone det första delen av 1700-talet. Själva torpstugan ligger i backen bakom boden.

Tullstugorna

Vid ångbåtsbryggan ligger två så kallade tullstugor, som dock aldrig har använts för just tullbevakning. Den östra användes som likbod då man skulle ta sig till Boo gamla kyrkogård på Skogsö. Den är uppförd på 1700-talet eller tidigt 1800-tal. Under 1600- och 1700-talet låg det en välbesökt sjökrog på udden vid Boobadet.

Knapens hål

Då Vaxholm fick en tullstation 1563 blev Stäket en smuggelled. Detta åtgärdades genom att sätta en tullbom där Baggensstäket smalnar av, strax väster om Boo gård. Detta skedde på 1600-talets slut och sundet kallades då för Lillströmmen. Namnet Knapens hål kom till efter tulltjänstemannen Olof Knaap som tjänstgjorde på platsen från 1680-talet till sin död 1710. Han blev smittad av pesten från en estländsk skeppare vilket dödade hela Knaaps familj och således blev startskottet för hela Stockholms pestepidemi.

Lilla Lännersta

Gustavsbergsbolagets ångbåtstrafik gjorde Baggensstäket till ett attraktivt sommarställe. 1885 byggdes Lilla Lännesta, ursprungligen som en sommarvilla och en av områdets mest praktfulla. Detta område tillhörde tidigare Lännersta gård, därav villans namn.

Stäkessund

Här låg tidigare en bomspärr som Nicodemus Tessin d.y. (ägaren av Boo gård) hade inrättat för att ta in en kanalavgift. Detta efter att ha muddrat upp farleden år 1704. På mitten av 1800-talet fick Gustavsbergsbolaget ansvar för underhållet och de byggde senare en tullvaktsstuga. 1878 flyttade man både spärren och stugan till Knapens hål.

Gammeludden

1910 byggdes Schnellska villan, ett sommarhus som senare blev utbyggt och verksamt som Gammeluddens vårdhem. På 1600-talet låg en krogstuga på Gammeludden, kallad Backsta eller Baggsta krog, och i början av 1700-talet flyttades verksamheten till östra delen av Stäkessund, på udden invid skansen. Den äldre krogplatsen fick då namnet ”Gamla udden”. När krogverksamheten upphörde på 1870-talet byggdes familjen Sandahls sommarvilla. På Skogsösidan finns Erstavikskrogen kvar, en låg röd stuga från 1700-talet, beläget bredvid ett grönt hus från sent 1800-tal som var skepparfamiljen Nyströms bostadshus.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Boo Kvarnberg och Boo torn
Ett utsiktstorn som skulle efterlikna den gamla väderkvarnen som låg här mellan 1850 och 1950. Enorm utsikt över Boo gård, Stäkets- och Gustavsbergs inlopp mm. Utsiktsplats med bil runt Stockholm.
OrtSaltsjö-Boo
Plyms kök & bar.
Den här krogen ligger i en lite mindre känd del av Saltsjöbaden och har ett charmigt läge vid Neglingevarvet. Tar man mysiga Saltsjöbanan hit heter heter stationen just Neglinge. Har man en krog i solsäkra Saltis så har man givetvis en stor uteservering som blommar upp under...
OrtSaltsjöbaden
Plyms kök & bar.
Den här krogen ligger i en lite mindre känd del av Saltsjöbaden och har ett charmigt läge vid Neglingevarvet. Tar man mysiga Saltsjöbanan hit heter heter stationen just Neglinge. Har man en krog i solsäkra Saltis så har man givetvis en stor uteservering som blommar upp under...
OrtSaltsjöbaden
Saltsjöbaden - promenad längs vattnet.
Från näst sista stationen på Saltsjöbanan går turen längs vattnet förbi några av de mest kända landmärkena. Flera bra krogalternativ och picknickplatser.
OrtSaltsjöbaden
Artipelag - konstmuseum och restaurang i skärgårdsmiljö.
Ett konstmuseum med fantastiskt läge vid Baggensfjärden. Två vackra restauranger och en 300 m lång träspång ned till vattnet är värt besöket i sig.
OrtVärmdö
Saltsjöbaden - guide.
Vi har valt ut de vackraste och mest kända byggnaderna i Saltsjöbaden. Beskåda från håll eller gå ända fram allt efter tid och lust. Natursköna vyer för picknick samt flera fik och krogar.
OrtSaltsjöbaden

Pages

Subscribe to Nacka och Värmdö