Detta är ett noga utvalt utflyktsmål som besökts och kan rekommenderas. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information.
- Till start: 110,6 Km
- Stopp: 1
- Ort: Tierp
- Avgift: Nej
Detta är ett noga utvalt utflyktsmål som besökts och kan rekommenderas. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information.
Fyra våningar fyllda av kunskap om Uppsala och Uppland. Mitt i Fyrisån. Främst Uppsala stads historia och om uppländsk forntid under 5000 år.
Man inriktar sig på den Uppländska kulurhistorien och kulturarvet och att föra kunskap om det vidare. Många föremål speglar den uppländska allmogekulturen och folkkonsten men även viktiga delar av länets industrihistoria samt äldre byggnadshistoria. Genom fortlöpande arkeologiska utgrävningar utökas samlingarna med föremål från förhistoria och medeltid. Här finns även en museibutik med café.
Museet flyttade hit 1959 efter en tids magasinering efter att ha varit inhyst i Gustavianum. Byggnaden heter Akademikvarnen och den nuvarande kvarnen uppfördes åren 1766-68 men här har man haft kvar sedan 1200-talet och tidvis ägd av kyrkan.
Fri entré.
S:t Eriks Torg 10, Uppsala
018-16 91 00
Så många som tre bruk passeras på denna omväxlande rundtur. Natursköna Ön i Hedesunda och Gysinge byggnadsvård är två avvikande besöksmål på turen.
I Järnriket Gästrikland längs Tidernas väg och vackert omgivet av Dalälvens strida forsar och vida fjärdar ligger Gysinge Bruk, ett välbevarat vallonbruk med anor från 1600-talet och idag en plats för utställningar, byggnadsvård, konferenser och äventyr i naturen.
På den gamla fäbodmarken vid forsen Gysingen (den dånande) grundades Gysinge bruk 1668. Till att börja med producerades krigsmateriel till den svenska armén. Malmen hämtades från Dannemora gruvor. Genom att anställa valloner kunde bruket producera stångjärn av hög kvalité. Flera smedjor uppfördes och en av dem står kvar än i dag.
Text Visit Gävle och hemsidan.
Den lilla bruksorten Gysinge är en fantastiskt vacker miljö – hela året om. Det gamla järnbruket ligger i det ”Vita bruket” och i det ”Röda bruket” finns sedan 1990 Sveriges första och ledande byggnadsvårdscentrum.
De röda byggnaderna från 1700- och 1800-talet fylls av byggnadsvårdsutställningar. Flera visningshus med pedagogiska steg för steg-beskrivningar av måleri- och byggtekniker. Här lär du dig, rum för rum, hur man verkligen bevarar husets själ utan att pruta på bekvämligheten.
Fullskalig byggnadsvårdsbutik. Även golv, paneler, kakelugnar och annat stort, som inte får plats i butiken i Stockholm. Verkligen värt en heldagsutflykt! Här ligger också Gysinges centrallager, för runt om Gysinge bor de flesta av Gysinges alla hantverkare och härifrån utgår därför också all weborder.
Text Visit Gävle
Det här järnbruket är ett av få som är i drift i modern tid. Ursprungligen var det tänkt att man skulle göra ankare åt flottan och en av ankarssmedjorna finns kvar idag. Att Claes Depken som anlade Söderfors ankarbruk, sedermera blev adlad till just Anckarström, får då sin förklaring. Den senare ägarfamiljen Grill tog över på 1750-talet. Adolph Ulric Grill samlade på uppstoppade djur, bergarter och snäckor. Hans samling donerades och blev grunden till Naturhistoriska riksmuseet.
Den mest spektakulära sevärdheten är det grekiska templet i den vackra engelska parken. I själva bruksområdet finns bland annat en vackert bevarad bruksgata och ankarsmedja. I den karolinska barockherrgården kan man bo och äta ståndsmässigt och där kan man även hyra kanot. Här finns även ett café och en handelsträdgård och man kan handla av lokala konstnärer i gamla Värdshusverkstan. Söderfors bruk är Sveriges till ytan största byggnadsminne.
Örskär är en ö som präglas av den kända fyren och sin orörda natur. Hit tar man sig genom att ta vägfärjan från Öregrund till Gräsö och vidare med båt till södra ön. Vandrarhem med restaurang.
Örskär är skärgårdens nordligaste utpost. Resan från Gräsö till Örskär är på en knapp km. Först måste man ta vägfärjan till Gräsö från Öregrund. Tar man förmiddagsbåten ut så hinner man se en stor del av ön och kan äta i serveringen vid fyren och ta båten hem vid fem.
På öns norra del ligger fyren som man kan gå upp i. Fyren är i drift och här har även SMHI en väderstation som omnämns i sjörapporten.
Vid fyren ligger vandrarhemmet med servering. Tar man sig österut på ön så är det öppet hav. Större delen av ön är naturreservat.
Längre norrut än så här kommer man inte på Gräsö. Örskärssund är som det låter sundet mot Örskär. Om tid ges är det värt besväret att ta färjan över till Örskär som avgår härifrån men rätt sällan så kolla tidtabellen. Annars är detta en trevlig rastplats.
Den pampiga fyren är ritad av slottsarkitekten Carl Hårleman och den kan man gå upp i och då bör man titta på alla fina detaljer i inredningen. Väl uppe är utsikten fantastisk. Besöka fyren görs för en mindre avgift.
Intill fyren ligger ett vandrarhem med lägenheter i Fyrvaktarbostaden samt stugor.
Restaurangen erbjuder luncher och trerättersmiddag och har fullständiga rättigheter. Man stoltserar över att man i över 10 år serverat tusentals portioner varmrökt lax och ättikströmming med färskpotatis.
Sveriges största kyrka med de äldsta delarna från 1300-talet. Här har flera kungar krönts och här ligger Gustav Vasa begravd. Årligen besöker c:a en halv miljon kyrkan.
Uppsala domkyrka är Nordens äldsta gotiska katedral som började byggas i slutet av 1200-talet. Här ligger kung Gustav Vasa begravd tillsammans med sina tre drottningar, Katarina av Sachsen-Lauenburg, Margareta Leijonhufvud och Katarina Stenbock, som överlevde Gustav Vasa med 61 år! Även Johan III och hans två drottningar, Katarina Jagellonica och Gunilla Bielke är begravda i domkyrkan.
Ett vackert och omväxlande besöksmål strax norr om Uppsala. Hantverksby, kafé, divershandel, ateljéer, kvarn med fors och naturskön park med picknickmöjligheter.
Ullva kvarn är öppet året runt och här kan man titta på hantverk, handla vackra föremål fika eller ta en picknick. Kvarnen ligger vid Fyrisåns högsta fall som är på 4 m och den vattenkraften tämjdes till att driva kvarnen. Här kan man även solbad och fiska.
Är man lite hungrig finns Ulva krog och fikar gör man på Café Ulva kvarn.
Detta byggnadsminne från sent 1700-tal och 1800-talets första hälft kan besökas närsomhelst. Kvekgården har hållits i samma skick sedan 1864. För att gå in i byggnaderna se öppettider.
Kvekgården är en mycket väl bevarad äldre gård som fortfarande ligger kvar i sitt ursprungliga läge. Idag är det klassat som byggnadsminne och är ett välbesökt friluftsmuseum. Stugorna är öppna på sommarhalvåret men det är värt besöket hit andra tider.
Gården består av tio byggnader från sent 1700-tal och 1800-talets första hälft. Gården har kallats Kvekgården, OL-Jans gård eller Lottas gård i Kvek och är en gammal Upplandsgård från senare hälften av 1700-talet. OL-Jan, eller Olof Jansson föddes föddes på gården 1782. OL-Jan och hans fru Anna-Lisa fick 10 barn varav 6 uppnådde vuxen ålder. Charlotta, Lotta, föddes 1829 och när han dog tog hon då Lotta Lundevall över 1864 och bodde kvar på gården till sin död 1926 då gården var i samma skick.
Därefter renoverades den på 1930-talet. Tidigare hade taken halmtak men eftersom det var brist på råghalm har de vasstak idag. Husen är knuttimrade och saknar både färg och panel vilket illustrerar en sk gråbondes gård.
Byggnaderna:
Mangårdsbyggnaden
En sammanbyggd länga i vinkel mot mangårdsbyggnaden består av matbod, drängstuga, sädesbod och slöjdbod, svinhus, lagård och hölada.
Övriga byggnader: fägård, stall, loge, spannmålsbod, fähus, vaktarstuga och vebod.
Entré: 30 kr
En mäktig utsikt över nästan hela Färnebofjärdens nationalpark.
Från det 20 meter höga tornet utsiktstornet i Skekarsbo kan man se fiskgjuse och havsörn. Man ser nästan hela Färnebofjärdens nationalpark. Blåser det friskt så svajar tornet till.
Strax innan man kommer till Öregrund ligger denna populära park som lockar Öregrundsbor och tillresta. Så bekvämt med detta fina bad och den lilla stadens alla bekvämligheter intill. Badet är både klipp- och strandbad och bjuder på vacker skärgårdsnatur och fin havsutsikt.
Tallparken är ett stort friluftsområde vid infarten till Öregrund. Området sträcker sig över ett vidsträckt område så trots att badet är jättepopulärt , listades av Expressen som ett av landets 21 bästa badstränder, så får man alltid plats. Man kan välja mellan att bada från sandstränder eller från klippor.
Badet ligger så nära Öregrund så man kan säga att det har alla bekvämligheter man kan tänka sig behöva. Utsikten mot Gräsö och Öregrundsgrepen är hänförande.
Egentligen ingen avstickare från Vretavägen utan parkeringen ligger tätt intill vägen och rastplatser med sagolikt fågelsceneri finns ett stenkast därifrån. Picknick eller fågelskådning från fågeltorn. Kameran redo!
Platsen är en riktig pärla för dig som tycker om att titta på vadar- och sjöfågel, eller håva småkryp vid strandkanten. Vid Dalkarlskärret finns en grillplats och runt om står picknickborden redo att ta emot matsäckshungriga besökare.
Kanske lockar en promenad längs den 1,2 km långa stigen runt kärret? På strandängarna längs stigen betar hästar och kor. Och fågeltornet måste man upp i för bästa utsikt.
Platsen är både barnvänlig och har både handikappad toalett och rastplats.