Skåne

Det bästa från ett landskap späckat med utflyktsmål. Tonvikt på avstickare från de stora vägarna samt det kustnära. Pittoreska städer, slott, stränder, böljande sädesfält och storslagen natur. Sevärdheter i Skåne.

 

178 st
Sök nära
Sergels Torg 2, Stockholm Ändra
Uppdatera
Ort eller adress x

Ange startplats för sökningar och vägbeskrivninger

Gudahagen
En vikingatida fornlämning som troligtvis kan ha haft så många som 250 stenar. Vackert beläget med utsikt över Ivösjön.
OrtBromölla
Ivön och Ivö klack...
Ivön nås med vägfärja från Barum. Ön hade tidigare en borg av vilken ruinerna finns kvar att beskåda. Kyrkan med sin legendomspunna Ursuas källa och vandra kring natursköna Ivö klack gör utflykten komplett.
OrtKristianstad
Iföverkens industrimuseum.
Ett museum speglar brukets historia från starten 1887 till dagens företag. Ifö, efter ön Ivön, tillverkar badrumsprodukter av hög kvalitet.
OrtBromölla
Tiansgården.
En 1700-talsgård som flyttades vid laga skiftet från Ivetofta till Bromölla. Idag är Ivetoftas hembygdsgårds museum inrymt på gården.
OrtBromölla
Bäckaskog slott
Slottet ligger på näset mellan Ivösjön och Oppmannasjön och drar till sig många besökare för dess hotell- och restaurang. Men man kan även fritt vandra runt i parken som bland annat har en klassisk örtagård.
OrtKristianstad
Wanås slott
Wanås är slottet för den konstintresserade. Här finns en av världens främsta skulpturparker med 50 permanenta verk men även en konsthall. Museibutik och kafé.
OrtÖstra Göinge
Kjugekull naturreservat
Ett naturreservat med vandringsleder som överblickar Ivösjön säger en del. För andra är det platsen för äventyrlig klättring på stora stenbumlingar.  Café Kjugekull finns för den sugne.
OrtKristianstad
Humleslingan...
Här går färden på vackra vägar kring Skånes största sjö Ivösjön. Ivön mitt i sjön nås med en gratis vägfärja. Vacker natur och intressanta sevärdheter.
OrtBromölla
Fjälkinge Backe naturreservat och utsiktstorn.
Fjälkinge backe höjer sig 100 m över den omgivande slätten. På toppen finns även ett utsiktstorn som dock kräver lite planering för att få till ett besök.
OrtKristianstad
Trolle-Ljungby slott
Et praktfullt renässansslott med anor från 1300-talet. Man får tyvärr endast beskåda slottet utifrån men det är värt att stanna till för slottet är nära staketen och inom fotoavstånd.
OrtKristianstad
Slottstur österut från Kristianstad.
Här passeras inte enbart slott men de två slotten är ytterst intressant och har en bra krog respektive kafé för att ge rundturen slottslig förtäring. 
OrtKristianstad
Kristianstad...
Vattenriket har blivit stans dragplåster som nås efter kort vandring från centrum. Tivoliparken, Heliga Trefaldighets kyrka är andra exempel i den vackra stadskärnan.
OrtKristianstad
Lillö borgruin
Lillö borguin är resterna efter en medeltida borg som låg vid Helge å där även vallgravarna finns kvar. Idag är det del av Vattenriket och kan även nås till fots med Linnérundan.
OrtKristianstad
Vattenresan från Vattenriket till Hanöbukten ...
OrtKristianstad
Vattenriket
Kristianstad anlades intill dessa träskliknande marker som del i försvaret. Idag finns ett naturum mitt i vattnet som informerar och där man kan se våtmarkerna från ovan.  Perfekt solbrygga för picknick.
OrtKristianstad
Kristianstad till Hässleholm. Konst, natur och slott.
En späckad rundtur mellan Kristianstad och Hässleholm. Konstlottet Wanås, historiskt rika Hovdala slott, träskliknande Vattenriket och en avkylande grottvandring.
OrtKristianstad
Tykarpsgrottan
Här får man under guidning uppleva en grotta skapad av människan. Här bröts nämligen kalksten av bönder och pigor fram till 1888 då gångar och valv skapades. Känd från Ronja Rövardotter och Kullamannen.
OrtHässleholm
Täppet
En jättepopulär badstrand vid Hanöbukten i Åhus med fik, krogar och tallen med den kända siluetten. Långgrunt och barnvänligt.
OrtÅhus
Åhus
En pärla på Skånska östkusten. Staden i sig har mycket att erbjuda med en medeltida stadskärna, Rådhuset med museum, en Absolut-utställning samt två fantastiska stränder med olika karaktär.
OrtKristianstad
Hovdala slott
Ett slott med stor historisk vikt som erbjuder många upplevelser. Vandra fritt runt i parken eller ta en guidad visning. Restaurang med nytolkningar av gamla skånska 1700-tals recept samt ett mysigt kafé.
OrtHässleholm
Yngsjö havsbad
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 10.0px 0.0px; font: 11.0px 'Trebuchet MS'; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000} ...
OrtÅhus
Båstad strand
Ett serveess avstånd från tennisstadion ligger denna familjevänliga strand med flera restauranger, kaféer och kiosker. Vid hamnen intill finns även bodar med bland annat det lokala glassmärket Bjäreglass. ...
OrtBåstad
Båstad
Tennisveckan drog folk hit för tennisen men nu drar nattlivet av egen kraft. Staden har mycket mer än strand, tennis och folkliv. Pittoresk bebyggelse och en rad sevärdheter i de vackra omgivningarna som är värda att uppleva.
OrtBåstad
Italienska vägen
Enligt många en av Sveriges vackraste vägsträckor med böljande landskap och utsikt mot Kattegatt. Platserna man passerar längs vägen är riktiga pärlor. Båstad, Norrvikens trädgårdar, en scenisk rasplats samt Hovs hallar och Torekov.
OrtBåstad
Norrvikens trädgårdar
Sju stilträdgårdar som visar trädgårdar från övriga Europa och resten av världen. Tre stigar kan följas där man ser en bäckravin, hassel- och fruktodling mm. 2006 utsedd till Europas näst vackraste. Kafé och restaurang och perfekt picknickgräs. Fri entré.
OrtBåstad
Hovs hallar naturreservat, hotell och restaurang.
Längst västerut på Bjärehalvön ligger denna fantastiska plats med en högplatå ovan havet. Njut av en fantastisk utsikt eller ta en tuff vandring i kuperad terräng. Hotellet har spa och prisvärd restaurang med 5-stjärnigt läge. 
OrtBåstad
Vittskövle slott
Vittskövle är en av de bäst bevarade renässansborgarna i Norden med anor från 1100-talet men uppfördes som försvarsborg 1553. Man kan fritt besöka slottets lummiga engelska park.
OrtKristianstad
Maltesholm slott...
Det mest unika med slottet är kanske den sista kilometern väg i sten som tog 50 år att slutföra. Slottet är privat men man kan vandra runt i den fina parken.
OrtKristianstad
Torekov.
Här frotterar sig Stockholmare i frottémorgonrockar på mornarnas bageripromenad. En pittoreskt f d fiskeby med flera bra krogar. Här avgår även färjan till Ven.
OrtBåstad
Forsakar
Bara några hundra meter från parkeringen får man uppleva ett sagolikt backlandskap med insprängda bäckar, raviner höga klippbranter. Vattenfall beskådas från en utsiktsplattform.
OrtKristianstad
Ängelholm
Vi har listat fyra sevärdheter som står ut i Ängelholm som inte bara är intressanta besöksmål utan även poängterar olika faser i stadens historia. En hembygdspark, ett flyg- och ett järnvägsmuseum och havsbadet med krog från sekelskiftets badepok.
OrtÄngelholm
Ängelholm Flygmuseum
Här kan man verkligen komma nära flyget. Tre typer av flygsimulatorer som använts för riktig pilotutbildning kan hyras för att uppleva pilotens utmaningar. Museet är fyllt med äldre och nyare flygplan i den nedlagda flygflottiljen.
OrtÄngelholm
Sankt Petri kyrka Klippan
Denna kyrka har blivit världsberömd och anses vara ett arkitektoniskt mästerverk. Arkitekt är Sigurd Lewerentz som uppförde Uppståndelsekapellet i världsarvet Skogskyrkogården i Stockholm.
OrtKlippan
Lillehem naturreservat - Äskebjär
Ett naturreservat i Tomelilla där de böljande kullarn i Äskebjär är höjdpunkten. Milsvid utsikt.
OrtTomelilla
Hembygdsparken Ängelholm
Området som räddades från att bli sandöken är idag en oas för hela familjen. Hela fem stycken museer och en rad andra byggnader samsas med djur och en äventyrspark för att bilda en av Ängelholms populäraste mötesplatser. Fri entré.
OrtÄngelholm
Ängelholms havsbad och Klitterhus
Ängelholms havsbad är känt för sitt unika sanddynlandskap och den sex km långa barnvänliga badstranden. Om man inte känner för strandpicknick så är Klitterhus, krogen mitt på stranden, ett starkt kort där man även kan ta in i något av de 12 rummen.
OrtÄngelholm
Järnvägsmuseet i Ängelholm
Med ett litet bredare angrepp följer man järnvägens utveckling, människorna och de yrken som växte fram och hur tekniken förändrades från häst och ånga till diesel och el. Museets raritet är världens äldsta gruvjärnvagn från Bergslagen. 
OrtÄngelholm
Tomarps kungsgård
Slottet har anor från 1400-talet och blev kungsgård på 1600-talet. Det uppfördes i en mycket speciell renässansstil troligtvis på mitten av 1500-talet. Idag används slottet som konsthall och kafé
OrtÅslöv
Haväng
En ofantligt vacker plats vid Verkeåns mynning med stranden som leder bort till Kivik. Det mest spektakulära är Havängsdösen en stenkammargrav från yngre stenåldern. 
OrtSimrishamn
Söderåsens nationalpark.
Söderåsens nationalpark är en så storslagen naturupplevelse att den uppskattas av alla. Ett inspirerande Naturum och vandringsleder men Kopparhatten, en utsiktsplattform med gudomlig vy, är höjdpunkten.
OrtKlippan




Ämnen