Västmanlands- och Örebro län.

Två län som slagits samman för att båda tillhör Bergslagen och för att flera rundturer dras över länsgränser.  Flera städer och bruksorter med rik historia. Sevärdheter i Örebro län. Sevärdheter i Västmanlands län. 

84 st
Sök nära
Sergels Torg 2, Stockholm Ändra
Uppdatera
Ort eller adress x

Ange startplats för sökningar och vägbeskrivninger

Mälaren runt söderifrån.
Här pratar vi heldagsutflykt, minst. Eller så tar du detta som en flerdagstur med några övernattningar.
OrtSträngnäs
Mälaren runt norrifrån.
Här pratar vi heldagsutflykt, minst. Eller så tar du detta som en flerdagstur med några övernattningar.
OrtSträngnäs
Ängsöleden mellan Enköping och Engsö slott.
En varierande tur som kan startas med ett besök i Enköping eller svischa förbi stan och åka till härliga Kungsbyn som är en djurpark med svenska djur vidare till Ängsö slott med fina badmöjligheter.
OrtEnköping
Engsö slott
Ett vackert slott och park med angränsande Ängsö naturreservat och naturrum ger mycket att uppleva här. Slottet öppet sommartid. Spökar gör det visst också.
OrtVästerås
Kungsbyn...
En djurpark med främst svenska djur och ”djur i människans tjänst", vilda djur och tamboskap. Älgmatning samt hjort- och visentfasari är höjdpunkter.
OrtVästerås
Frösåkers brygga–Västerås historiska skeppsmuseum.
Ett trettiotal båtar flyter omkring föreställande båtar från vikingatid till medeltid. Även byggnader och hantverksarbete visas upp. Här går det att övernatta eller bara äta lite spännande mat.
OrtVästerås
Anundshög
Sveriges största gravhög bredvid gamla Eriksgatan. Från högen har man vacker utsikt och ser fem skeppsättningar unikt samlade intill varandra.
OrtVästerås
Västerås - guide.
Sikta in dig på slottet, domkyrkan, botaniska trädgården och det pittoreska området Kyrkbacken. Domkyrkan har fått 3 stjärnor i Guide Michelins turistböcker.
OrtVästerås
Västmanland från Västerås till Sala
Det är få bilturer som har så mycket i samma tur som denna. Med start i Västerås gamla stadskärna går resan vidare till Västmanlands populäraste resmål Skultuna med outletbutiker och fik. Sen vidare till Sätra brunna mysiga träbebyggelse och kröns sen av mäktiga Sala silvergruva.
OrtVästerås
Västmanland runt från Västerås till Skultuna...
Västerås med Kyrkbacken och domkyrkan, Världsarvet Engelsbergs bruk och andra bruksmiljöer i Sura- och Hallstahammar, brunnsmiljö i Sätra brunn, Skultuna med outlet shopping.
OrtVästerås
Tidövägen
Längs Tidövägen mellan Västerås och Hallstahammar finns det en hel del för alla smaker. En av Sveriges 18 officiella turistvägar.
OrtVästerås
Medeltidsresa från Västerås till Örebro...
Detta är en rundtur till några noga utvalda sevärdheter som vi har besökt och rekommenderar. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt fler bilder till bildspel.
OrtVästerås
En dag i vackra Västerås och dagsutflykt längs Tidö turistväg.
Västerås gamla stad, praktfulla domkyrkan med tre stjärnor i Guide Michelin och slottet kan beskådas på en stadspromenad innan övernattning på vandrarhem eller stadshotellet. Dagen därpå färd på Tidövägen, som är en av Sveriges 18 officiella turistvägar, där det finns nåt för...
OrtVästerås
Västerås stadspromenad.
En varierande promenad förbi slottet, botaniska trädgården och det pittoreska området Kyrkbacken. Domkyrkan har fått 3 stjärnor i Guide Michelins turistböcker.
OrtVästerås
Tidö slott
Ett välbevarat slott från stormaktstiden med borggård a la De Tre Musketörerna. Leksaks- och seriemuseet eller gå ut i vassen på en spång i naturreservatet.
OrtVästerås
Vallby friluftsmuseum
Med ett fyrtiotal byggnader ett av Sveriges största friluftsmuseum. Här finns djur och växter som riskerar att utrotas samt utklädda statister och riktiga hantverkare, och bönder mm. Fri entré.  
OrtVästerås
Skultuna
Ett av Sveriges populäraste turistmål. Här kan man shoppa på outlets, fika, besöka museum för mässingstillverkning. eller flanera i den vackra bruksorten.
OrtSkultuna
Strömsholms slott
Slottet är ett sommaröppet museum men parken är öppen året om. Gustav Vasa startade hästuppfödning här och än idag finns ett ridsportcenter. Naturreservat och Strömsholms kanal är annat sevärt intill.
OrtHallstahammar
Sala - stadspromenad
På denna knappt 2 km långa promenad i Salas pittoreska stadskärna får man se det finaste staden har att erbjuda. 
OrtSala
Sala silvergruva
I Sala bedrevs gruvdrift från 1400-talet till 1908. Mycket att se i området och ett gruvmuseum är gratis. 155 m ned i gruvan tas man med guidad tur. Här finns butiker, café och restaurang mm som främst är öppna sommartid och lov.
OrtSala
Sätra brunn - rogivande brunnsort.
Sätra Brunn har ända sedan den öppnades på början av 1700-talet varit brunnsort men på senare år har det utvecklats till ett Spa. Här finns hela 86 vackra byggnader att beskåda.
OrtSala
Kungsör...
Kungsör är ett noga utvalt besöksmål som vi verkligen kan rekommendera. Vi är inte klara med texten till detta men håll till godo med bilder, vägbeskrivning och karta.
OrtKungsör
Surahammar
Här byggdes hjul och axlar till järnvägen och ett museum visar den processen. Sevärt är Bruksherrgården och Gyllene hjulet, Sveriges största mc-museum.
OrtSurahammar
Köping - stadspromenad
En promenad längs de finaste gatorna och miljöerna i Köpings pittoreska äldre stadskärna.
OrtKöping
Köping
Köping är en liten pärla med en äldre stadskärna längs Köpingsån. Startar man vid torget så kan man följa Östra långgatan söderut och längs ån norrut så stöter man på sevärdheterna.
OrtKöping
En rundtur i Västmanland bland bruk, herrgårdar och historiska miljöer.
En rundtur från Köping vidare till Skinnskattebergs kommun med Karmansbo bruk, Röda jordens urgamla järnframställning, Kopparverket, Skinnskattebergs herrgård, vidare till Ebba Brahes lusthus och slutligen Färna herrgård och spa.
OrtSkinnskatteberg
Hjälmare kanal och docka...-slussning.
Här kan man uppleva slussning där slussarna öppnas för hand. Platsen ligger halvvägs mellan kanalens sträckning från Arbogaån till Hjälmaren mellan vilka det går en båtlinje.
OrtArboga
Ströbohög
En gravhög strax utanför Köping av samma typ som Anundshögen i Gamla Uppsala.
OrtKöping
Skoftesta skans - fornborg...
Skoftesta skans är en av de största fornborgarna i Västmanland och en av de få där  arkeologiska fynd hittats. Den har tre ringmurar som tillsammans är 900 m långa.
OrtKöping
Hjälmaren runt...
Hjälmaren är landets fjärde största sjö och runt sjön ligger de medeltida städerna Arboga, Kungsör och Örebro. Mest tidskrävande på rundturen är vägfärjan till Vinön (40 min enkel).
OrtArboga
Arboga
Arboga är en verkligt mysig liten stad med en lång historia. Att flanera längs ån och runt den gamla stadskärnan kan varvas med fika på kondis eller i trädgård.
OrtArboga
Kolsva
OrtKöping
Jädersbruk
Jädersbruk är ett noga utvalt besöksmål som vi verkligen kan rekommendera.   Vi är inte klara med texten till detta men håll till godo med bilder, vägbeskrivning och karta.
OrtArboga
Färna herrgård - spa och krog i herrgårdsmiljö.
Färna herrgård erbjuder en spa-upplevelse av hög klass. Man kan komma hit och äta gott på herrgårdsrestaurangen (ring först) eller bara spankulera runt de fina omgivningarna. 
OrtSkinnskatteberg
Vinön
Vinön som är Hjälmarens största ö är perfekt för en långpromenad, en cykeltur eller med bilen. Hit går en av Sveriges längsta 
OrtÖrebro
Ängelsberg...
Den lilla orten intill E-stavade bruket är känt för Världens äldsta oljeraffinaderi vid Oljeön intill. Upplev en skulpturpark, utsiktsplatsen över Oljeön och sjön Åmänningen samt den fina stationsbyggnaden.
OrtFagersta
Engelsbergs bruk...-världsarv.
Ett av världens viktigaste industriminnen och Engelsberg är lanets mest intakta. Man kan boka guidning eller bara vandra runt parken och byggnaderna men herrgården är privat.
OrtFagersta
Karmansbo bruk...
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 11.0px 'Trebuchet MS'; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000} ...
OrtSkinnskatteberg
Ebba Brahes lusthus...
Ebba Brahe var en föregångare avseende kvinnligt ledarskap. Detta lusthus ligger vid Bockahammar. Inuti slås man av att det ristats och skrivits kommentarer med årtal som blivit tidsdokument. Kafé Bockhammar ligger intill.
OrtSkinnskatteberg
Fellingsbro hembygdsgård...
På platsen har man samlat några byggnader från kringliggande trakter med början på 1920-talet. Byggnaderna är av varierande ålder från sent 1600-tal och framåt. 
OrtLindesberg




Ämnen