Östergötland

Utflyktsmål och sevärdheter i Östergötland. Göta kanal, Vättern med Motala och Vadstena. Linköping och Norrköping och Söderköping. Slott, kloster, fornminnen och storslagen natur.

80 st
Sök nära
Sergels Torg 2, Stockholm Ändra
Uppdatera
Ort eller adress x

Ange startplats för sökningar och vägbeskrivninger

Kustvägen mellan tre köpingar från Ny- till Norrköping.
RUNDTUR: En av de trevligare omvägarna mellan två städer som man kan ta för att slippa motorvägen. Två vägfärjor över havsvikar ger gratis båtfärd och man en slottsruin, en bruksort och überpittoreska Söderköping.
OrtNyköping
Mauritzbergs slott.
Konferens och golf kanske inte är allas tekopp men här kan alla besöka det vackra slottet som är beläget högt över Bråviken. Golfrestaurangen Ebba Grips bistro erbjuder enkel och prisvärd mat om man inte ska finäta på slottet. 
OrtNorrköping
Arkösund-Tyrislöt-Harstena...
OrtNorrköping
Arkösund...
Norrköpingsbornas favorit längst ut på Vikbolandet. Se en skärgårdsutställning, gå en skyltad bryggvandring eller beskåda vacker bebyggelse. Klipp- och strandbad samt flera krogar. Sälsafari och båtturer utgår härifrån.
OrtNorrköping
Stegeborgs slottsruin och hamnkrog.
Stegeborg var förr i tiden en av Sveriges viktigaste befästningar. Med tiden blev andra orter viktigare och borgen förföll. Idag är detta ett populärt turistmål med krog, fik med toppenglass och visningar.
OrtSöderköping
Tyrislöt - Sankt Annas skärgård.
Härifrån kan man ta båt till Harstena och Arkösund eller hyra småbåtar, kajaker mm. Skärgårdsmuseum och vandringsslinga på 2,5 km. Krog, fik och lanthandel.
OrtNorra Finnö
Mem
En sagolikt vackert litet samhälle där Göta Kanal börjar från Östersjön. Mysig krog vid båthamnen. Cykel finns att hyra för tur längs kanalen.
OrtSöderköping
Göta kanal från Östersjön till Vänern...
Bortsett från trappor vid slussarna så är en kanalresa på cykel längs en kanal i stort sett helt horisontell. Vilket innebär plan och cykelvänlig väg där hästar tidigare drog båtar fram.
OrtMotala
Rejmyre glasbruk.
Glas blåser man även utanför Småland. Här kan man uppleva glasblåsning och handla glas billigt. Man är särskilt bra på glasserviser och levererar Operakällarens glasservis samt glas till champagnekännaren Rikard Juhlin.
OrtFinspång
Harstena
Ön nås med kortast resa från Gryt eller från Tyrislöt i Sankt Annas skärgård. Vandra runt på den lilla ön, ät på sjökrogen eller fika på Harstena bageri. Röda näckrosor har planterats hit och ett museum finns också. Kajakuthyrning och fisketurer.
OrtValdemarsvik
Norrköping en promenad i industrilandskapet
Tydligare än här syns inte Sveriges omställning från industri- till informationsamhälle. Vackra industribyggnader idag fyllda av studerande och entreprenörer.
OrtNorrköping
Norrköping - industrilandskapet
Tydligare än här syns inte Sveriges omställning från industri- till informationsamhälle. Vackra industribyggnader idag fyllda av studerande och entreprenörer.
OrtNorrköping
Mellan Norrköping och Örebro till bruksorter längs vackra vägar...
Med start i Norrköping passeras Finspångs bruk och slott, Rejmyre glasbruk, Övre Häfla bruk, Brevens bruk till Örebro med slottet och stadens övriga sevärdheter.
OrtNorrköping
Ostkusten - Norrköping till Kalmar
Den här turen följer ostkusten från Norrköping till Kalmar med fokus på lite större orter. Vid flera av orterna har vi stadsguider eller promenader.
OrtNorrköping
Arbetets museum...
Museet, även kallat Arbis, är ett självklart museum i Norrköping med dess utpräglade historia som arbetarstad. Ett mycket sevärt museum som ligger i Norrköpings industridelar där IT-företag och högskola tagit över.
OrtNorrköping
Övre Hävla bruk.
Detta järnbruk med hammarsmedja är Sveriges bäst bevarade och var i drift till 1924. Idag ett hembygdsmuseum som kan besökas året om men för att se byggnader interiört se hemsida.
OrtFinspång
Ämtö naturreservat
Reservatet är av stor betydelse för det rörliga friluftslivet. 
OrtValdemarsvik
Söderköpings brunn
Söderköpings brunn har anor från 1794 då det var på modet att lämna de smutsiga städerna för att uppsöka en brunnsort för att ”dricka brunn”. Idag ett spahotell med fin restaurang.
OrtSöderköping
Glassrestaurang Smultronstället
Glassrestaurangen blev känd för svenska folket via Café Norrköping med Ragnar Dahlberg som programledare. Välförtjänt drar man folk till pittoreska Söderköping enkom för att glassa lite. Läget vid Göta kanal i pittoreska Söderköping gör sitt till.
OrtSöderköping
Söderköping
Söderköping anses av många som en av Sveriges allra mest pittoreska. Här bjuds man på båtliv vid Göta kanal, en glassrestaurang, ett utsiktsberg för den spänstige och massor med kulturhistoria och småortsgemyt.
OrtSöderköping
Löfstad slott
Löfstad slott ligger intill en motorvägsavfart kan sägas vara en rätt snofsig vägkrog. Museidelen visar exakt hur siste ägaren bodde 1946. Missa inte minnestenen över den lynchmördade Axel von Fersen i den vackra parken. Slottet är sevärt även utan museibesök.
OrtNorrköping
Gryt
Gryt är utposten mot fantastiska Gryt skärgård med Harstena som riktmärke. 
OrtValdemarsvik
Eköns naturreservat
Eköns naturreservat ligger ca 3 kilometer sydost om Gryts samhälle. Här går naturskön cirkelrund vandring på knappt 2 km ut mot klipporna och upp till en fornborg med utsikt över havet och Fyrudden.
OrtValdemarsvik
Finspångs bruk och slott...
Ett av Sveriges äldsta bruk grundat på 1500-talet. Staten pantsatte godset till Louis De Geer för skulder under krigen. Den slottslika bruksherrgården och parken är besökvärd närsom men bruksmuseet har en stor samling konstgjutna föremål.
OrtFinspång
Gryts varv hotell, konferens och gästhamn...
OrtValdemarsvik
Gusums bruk och kyrka...
OrtValdemarsvik
Kulturresa i Valdemarsviks kommun...
En omväxlande och mycket intressant bilresa i Valdemarsviks inland. 
OrtValdemarsvik
Valdemarsvik
En mycket mysig liten stad som med fördel promeneras runt innan man tar en fika eller matbit i charmig hamnmiljö.
OrtValdemarsvik
Norsholms sluss och Kapten Billes...
Där snabbtåget från Stockholm visslar förbli ligger Norsholms sluss som är en del av Göta kanal. En bit från slussen ligger Kapten Billes där man kan hyra cykel, kanot eller bara äta gott eller fika.
OrtNorrköping
Bokö naturreservat...
Bokö naturreservat ligger norr om Valdemarsvikens mynning.
OrtValdemarsvik
Tryserums kyrkby och hembygdsgård...
OrtValdemarsvik
Café Kårtorp...
Café Kårtorp är ett mycket populärt stopp vid E22, Valdemarsvik men är också ett trevligt utflyktsmål. Här serveras vår egen mat med många lokala inslag och endast hembakat kaffebröd.
OrtValdemarsvik
Fågelviks borgruin.
Detta är en ruin efter en medeltida riddarborg som har ägts av Karl Knutsson Bonde som regerade Sverige i hela tre omgångar. På den tiden gick havet ända hit. Dackes folk brände borgen 1542.
OrtValdemarsvik
Tryserum kyrkoruin och Loboklint...
OrtValdemarsvik
Kvädöfjärdens naturreservat
Bildades 2007 som Östergötlands första marina naturreservat. Naturreservatet är lättillgängligt och har flera vandringsleder. Vill man vara lite bekväm så kan man sikta på utsiktstornet eller Ekudden längst ut.
OrtValdemarsvik
Ekenäs slott
Ett av Sveriges bäst bevarade renässansslott och har torn och vallgrav som ett riktigt sagoslott. Slottskafé sommartid.
OrtLinköping
Långrådna Kultur & Gästgiveri...
Kurser, konserter och boende i en stimulerande miljö i det gamla gästgiveriet från mitten av 1800-talet.
OrtValdemarsvik
Vandring genom Åsvikelandet och Torrö naturreservat
Om du vill vandra med havsutsikt är den här turen för dig. Här kan man uppleva den unika skärgårdsnaturen och ett rikt fågelliv. Man vandrar ömsom på stig och grusväg. ...
OrtValdemarsvik
Åsvikelandets naturreservat
Åsvikelandets naturreservat är ett vildmarksområde i den södra delen av östgötaskärgården.
OrtValdemarsvik
Torrö naturreservat
I Valdemarsviks kommuns sydöstra hörn ligger Torrö naturreservat. 
OrtValdemarsvik




Ämnen