Weekend roadtrip med övernattning.


Med start i Wallanders Ystad tar vi en tur som bockar av några absoluta måsten i denna del av Skåne. Ales stenar, Glimmingehus och Sandhammaren och slutligen pittoreska Simrishamn.

  • Till start: 503,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ystad 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Ystad

Få städer i Europa och ingen i Norden har en så komplett samling historiska byggnader som Ystad med sina drygt 300 korsvirkeshus. En exposé av intressanta byggnader från 1200-1500-talet möter besökaren. Från att ha varit boplats för ett antal fiskarfamiljer på 1100-talet växte Ystad fram. Länge var postbåten härifrån till Stralsund Sveriges enda utlandförbindelse och idag kan man ta färja till Bornholm och Polen härifrån.

Staden har på senare år blivit känd som Kurt Wallanders hemstad som spelats in i svensk och brittisk version. Det finns många fina byggnader och att bara strosa runt är en härlig känsla men några platser måste nämnas: Gråbrödraklostret S:t Petri kyrka och klosterområdet. Närmare hamnen finns Hotell Continental, Sveriges äldsta hotellbyggnad. Ända framme vid hamnen finns Ystads marina med rikt folkliv sommartid på bryggor eller stranden som är del av en fyra mil lång strandremsa.

Läs mera

Ales Stenar

Att ta sig upp till Ales stenar blir säkert ett av det mest minnesvärda man kan göra. En episk utsikt över havet får man gå uppför gångstigarna från Kåseberga fiskeby.

Ales stenar är en skeppssättning och består av 59 stenblock och är 19 m bred och 67 meter lång. Det är Sveriges bäst bevarade fornlämning men vem som uppförde och varför är höljt i dunkel

Det tvistas mellan lärde och lekmän vad Ales stenar använts till och hur gammalt det är. Men de flesta är eniga om att det är från yngre järnåldern (500-1000 e.Kr.). Vad stensättningarna från järnåldern använts till tvistar forskarna om men det lutar mer åt gravmonument än kalendrar.

Bland annat Hasse Alfredsson menade på 1970-talet att stenarna borde haft en astronomisk funktion. Det lite smått komiska är de två alternativa tavlorna som beskriver varsin förklaring till Ales stenar där amatörforskaren Bob Lind har skyltar parallellt med Riksantikvarieämbetets.
Läs mera

Sandhammarens Fyr

Utanför Sandhammens fyr finns en av norra europas största skeppstkyrkogårdar. Just detta faktum att strandrevlarna som vandrade utanför kusten och oberäkneliga vindar gjorde att skepp sjönk eller gick på grund.

Man kunde inte bygga tunga fyrtorn ute på lös sand men fyringenjören Gustaf von Heidenstam kom på en ny teknik där smäckrare torn i järnfackverk förankrades och Heidenstamfyren var född.

Det stora antalet förlisningar gjorde att man satte upp Sveriges första livräddningstation strax intill vid Mälarhusen 1855 som sen flyttades hit vid slutet av 1800-talet. Stationen är idag ett litet museum intill fyren. 

Glimmingehus

Glimmingehus blev känt för svenskarna, och världen för den delen, genom Nils Holgerson underbara resa genom Sverige. Borgen är Nordens bäst bevarade medeltida borg. Den uppfördes av borgherren och riddaren Jens Holgersen Ulfstrand och bygget påbörjades 1499. Den tyske stenmästaren Adam van Düren anlitades. Van Düren har även gjort skulpturerna vid Lunds domkyrka och valven i Linköpings domkyrka.

Ulfstrand var en mycket mäktig person i dåtidens Danmark och han blev vid 30 års ålder (cirka 1480) utsedd till Kongens Lehnsmand över sydöstra Skåne och senare även Gotland. Att han var en mäktig man vittnar de många dyrbara fynden på slottet som motivpressat glas från Rhenområdet, venetianskt glas, samt spansk keramik. Bland annat hade han fått rikt krigsbyte vid kriget mot Hansan 1509.

Byggnaden har fyra våningar och materialet är taget från kusten vid Simrishamn och består av ohuggen sandsten och kvartsit. Man har funnit en rad bekvämligheter som varmluftskanaler i väggarna samt bänkar i fönsternischerna. Två trappor upp i riddarsalen ser man än idag den vapenprydda kalkstensspisen.

Efter bara några generationer gjorde man om slottet till sädesmagasin och idag är det ett av Skånes mest besökta turistmål.

Läs mera

Länkar

Simrishamn

Simrishamn är verkligen en pittoresk småstad som sommartid blommar upp och kring Storgatan samsas fullsatta kaféer och restauranger. Torget vid gatans ände är stans medelpunkt där Rådhuset i romansk stil är uppfört.

Man kan planlöst vika av på smågatorna i de äldsta delarna och njuta av de låga pastellfärgade husen som ofta har en rosenrabatt och vissa hus har de speciella så kallade simrishamnsdörrar. Staden är känd just för sina rosor och i parken och på Rosentorget har man samlat 130 rosarter från 40 byar i sydöstra Skåne.

Simrishamn har alltid förknippats med fiske och det är idag Sveriges största fiskehamn om man mäter till hur mycket fisk som tas hit.

Den medeltida Sankt Nicolai kyrka har en liten speciell historia bortsett från att det är stadens äldsta byggnad. Konstnären Carl Milles lät bekosta kyrkans återställande till sin ursprungliga tegelfasad som länge varit klädd i cement, om han gav församlingen ett konstverk. Utanför kyrkan syns Systrarna som var den gåvan men senare förvärvades även Ängel med trumpet.

I staden ligger Österlens museum och strax utanför staden ligger Autoseum som är ett sevärt motormuseum. Nere vid hamnen finns Museum Gösta Werner och havet för den konstintresserade.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Ystad till Simrishamn.
Med start i Wallanders Ystad tar vi en tur som bockar av några absoluta måsten i denna del av Skåne. Ales stenar, Glimmingehus och Sandhammaren och slutligen pittoreska Simrishamn.
OrtYstad
Klosterkyrkan och Ystads museum.
Namnet Klosterkyrkan vittnar om att det låg ett gråbrödrakloster här. I den intilliggande östra klosterlängan är Ystads kulturhistoriska museum inrymt. Kafé och museibutik.
OrtYstad
Olof Viktors bageri och café.
Ett verkligen urmysigt bageri med kafé. Man kan fika ute på gården som är en klassisk fyrkantig gård som skånska bondgårdar brukar vara. Har fått graderingen Mästarklass av White Guide.
OrtYstad
Tosterup slott.
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 10.0px 0.0px; font: 11.0px 'Trebuchet MS'; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000} ...
OrtTomelilla
Mossbystrand...
En av sydkustens vackraste och mest badvänliga stränder. Långgrunt med vit och fin sand och sanddyner. Dusch, toaletter, grillplatser, kiosk och servering.
OrtSkurup
Hasse o Tage museet Tomelilla
Ett minst sagt kompakt museum på 15 kvm helt i Hasse & Tage anda. I trakterna spelades flera av deras filmer in och premiärerna gick här i Tomelilla. Missa inte den tegelkamouflerade soldaten.
OrtTomelilla

Till Ljusterö tar man sig med gratis vägfärja som går stup i kvarten. Ön är flera mil lång och bjuder på solnedgång i havet. 

  • Till start: 37,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ljusterö 
  • Avgift: Nej 


Ljusterö runt
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Ljusterö Konstmuseum

På Ljusterö konstmuseum är det ingen mindre än Claes Moser, känd från Antikrundan som guidar. Han har varit bosatt på Ljusterö sen 50-talet och är nu engagerad i att utveckla konstmuseet. Här visas alltid en permanentutställning samt flera tillfälliga utställningar (se hemsida) och man håller även föreläsningar samt hyr ut lokalerna för konferenser.

Permanentutställning:
KVINNOR I AVANT GARDETS GRÄNSZONER
Alla tavlor i permanentutställningen går att köpa. Prislista finns på museet.

Gratis inträde utom vid guidningar och specialvisningar.

Ljusterö Konstmuseum, Ljusterö Torg, Ljusterö.

 
 
Läs mera

Länkar

Ljusterö kyrka

Östra Lagnö

Östra Lagnö är en ö tillhörande Ljusterö i Österåkers kommun, Stockholms skärgård. Idag (2009) har ön cirka 30 bofasta och 150 sommarboende personer. Bland de som bott på Östra Lagnö kan bland annat nämnas Albert Engström, Bruno Liljefors, Per Albin Hansson och Alfred Ander.

Ön Östra Lagnö tillhör Ljusterö i Stockholms skärgård. På den nordöstra delen av ön finns Själbottna-Östra Lagnl naturreservat som sträcker sig över cirka 65 hektar. I den östra delen av naturreservatet ligger Brännholmen som är en mycket populär badplats på sommaren. Här finns långa, släta klippor i anslutning till Husaröleden och Svartlögafjärden.

På 1200-talet är ön omnämnd som "Enlang", i den danske kungens Valdeman II Sejrs segelbeskrivning över Östersjön. Men den tidigaste kända invånaren på ön var en bonde från 1639. Under rysshärjningarna 1719 drabbades Östra Lagnö hårt.

När ångbåtstrafiken nådde ön på 1800-talet kom fler stadsbor på besök under somrarna. Detta ledde också till att den första konstnärskolonin kom till år 1894. De inblandade var bland annat Albert Engström, Anders Zorn och Bruno Liljefors.

Idag finns det cirka 35 stycken bofasta på ön, och 350 sommarboende.

Läs mera

Östra Lagnö Naturreservat

I norr skjuter Brännholmens vackra slipade hällar ut i havet. Från badplatsen (som har zebrarandiga klippor) har du en fantastisk utsikt över Svartlögafjärden och vågorna på havet. På en annan av uddarna finner man det giftiga trädet Idegranen, den växer inte på många platser och är speciell för ön. När det är säsong finns det massvis med svamp och bär att plocka.

Reservatet är avsatt för att återskapa skärgårdsmiljön som den var förr i tiden med bland annat får som betar på ängarna.Ta med kameran och packa picnickorgen full av godsaker, här vill man stanna en stund.

Brännholmens havsbad

På den lilla udden Brännholmen längst ut på Östra Lagnö finns fantastiska klippor att bada ifrån med milsvid utsikt över Svartlögafjärden. Rejäla bänkar att sitta och äta på. Toaletter finns.

Skärgårn Restaurang och sjökrog.

Enklare restaurang vid vattnet vid Linanäs. Menyn är kort med klassiker som gravad lax, hamburgertallrik, ceasarsallad och steak minute.

Även säsongen också så man får vara glad att det finns lagad mat så här långt ut. Man betalar kanske lite extra för utsikten och atmosfären men säsongen är kort för skärgårdskrogar som denna så man får väl gynna dem lite.

Öppet under sommaren alla dagar från 12 till 20. Varje onsdag i juli har man uppträdanden med Mikael Rickfors, Patrik Isaksson, Erik Segerstedt mfl. Se hemsidan.

Tel: 08 - 542 485 50
Linanäsv. 136, LJUSTERÖ

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Siaröfortet
Fortet skulle naturligtvis ha byggts på Siarön men en sista-minuten-ändring - dock inte av namnet - flyttade det hit till Kyrkogårdsön. 1924 var fortet klart, men när andra världskriget startade insåg försvarsmakten att det redan hade blivit omodernt och att dåtidens flygplan...
OrtÖsteråker
Vira bruk
Här tillverkades större delen av svenska arméns värjor, hugg- och stickvapen ända till mitten av 1800-talet. I juli visas pjäsen Wiraspelen i 1700-tals smedsmiljö med amatörer och några proffs. Äter gör man på Wira Tingshuset.  ...
OrtÖsteråker
Östra Lagnö
En av få platser i länet med öppet hav som nås med bil (färja). Här bedrivs bete och slåtter på gammalt vis. Vid Brännholmen bad med milsvid utsikt.
OrtÖstra Lagnö
Svartsö krog
Denna sommaröppna krog drar till sig sjöfolk med egen båt och för dem finns egen brygga. Med Waxholmsbolaget är det en dryg timmes båt från Vaxholm till ångbåtsbryggan vid Alsvik där man kan hyra cykel och ta en tur innan maten.
OrtVärmdö
Ingmarsö
Ingmarsö ligger på gränsen till ytterskärgården med relativt många (100) åretruntboende. Vid Ingmarsö södra brygga ligger en liten by med restaurang och affär och med cykel, gående, kajak eller roddbåt tar man sig runt ön.
OrtÖsteråker
Grinda Wärdshus
Flertalet gånger har man fått titeln ”Skärgårdens bästa krog” och service, miljö och mat håller toppklass. Många besöker Grinda enbart för värdshuset som är åretruntöppet. Byggnaden är en mäktig jugendvilla från 1906 med utsikt över Saxarfjärden.
OrtVärmdö

En tvådagars utflykt med folkliv, historia och natur. Ett kafé stopp vid Saltå kvarn följt av kungliga Tullgarns slott. Sen uppleva pittoreska Trosa med en promenad längs Trosaån och båtmyller i hamnen. Övernattning i Trosa på Bomans eller STFs vandrarhem.

  • Till start: 38,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Södertälje 
  • Avgift: Nej 


Utflyktsvägen till Trosa.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 4

Saltå kafé

Här serveras jättefräscha ekologiska bakverk och mackor eller kanske choklad från Malmö chokladfabrik. Allra mysigast är det om man går över en liten träbro till en liten miniatyrö med vackra trädgårdsmöbler där man kan höra vattnet porla och verkligen finna ro. Inne- och uteserveringen vid själva kafét är också trevligt. Alldeles brevid Saltå kvarns butik där man kan handla massor med nyttiga varor.

Tel: 08-551 706 60

Länkar

Tullgarns slott och park

Slotten lät riksrådet Magnus De la Gardie bygga på 1720-talet i barockstil, men flyglarna som kom till närmare 1800-talet förvandlade stilen till nyklassicistisk. Det här var Gustav V:s favoritslott som han gärna bodde i sommartid. Numera disponeras det av vår nuvarande kung som föredrar Soliden på Öland, vilket möjliggjort att många slottssalar numera kan beträdas som ett museum under juni-augsti.

I orangeriet säljs då också picknickorgar att ta med sig ut i den vackra parken, där barnen gärna springer in och ut ur stjärnboskén (en formation med häckar och grusade gångar) och den miljöintresserade kan spana in den biologiska reningsanläggningen, där vattnet renas genom dammar och skulpturala vattentrappor.

I parken finns även Tullgarns Värdshus, för den som vill äta riktigt flott. På menyn tills till exempel en lokalt producerad och garanterat ekologisk vildsvinsstek.

 

Läs mera

Länkar

Trosa

Denna sommarpärla kan upplevas på många sätt men en promenad längs med hamnen och Trosaån är en bra start. Ån myllrar av båtar och gästhamnen erbjuder god service. Kika in i några av de små butikerna och fyll sedan på energiförrådet med en glass nere vid hamnbodarna. Skavsår och ont i fötterna? Upplev hamnen och de mysiga gatorna med låga trähus sittandes på det blå turisttåget som kör gratis under sommarmånaderna. Perfekt för både stora och små. Är du här en onsdag kan du njuta av Trosaån på riktigt nära håll genom att följa med på en flottfärd.
 
Sevärdheter:
- Marsipangården är en butik och ett café med hemgjorda chokladpraliner och marsipanfigurer. På övervåningen kan man se hur tillverkningen går till.
- Garvaregården ligger i Trosas oförändrade 1700-talskvarter. Här kan du ta en kopp kaffe, kolla in i stadens minsta affär Hantverkarboden eller sommartid titta på utställningar av traktens konstnärer.
- Trosa hamn bjuder på lekplats, volleybollplan, dansbana och ett oslagbart promenadstråk. Finns även en gästhamn om du vill lägga till.
- Bomans hotell är en oas för vardagströtta livsnjutare. Passa dig dock om du är nybliven singel då det kryllar av turturduvor som spatserar hand i hand.
- Trosa sjökrog bjuder på både lunch och à la carte. Den stora uteservering passar perfekt för mat och vin i sommarsolen.

Trippa har en promenad i Trosa: Trosa - en stadspromenad.

Läs mera

Bomans hotell

En oas för vardagströtta livsnjutare i småstadsidyllen Trosa. Här är det långt till storstadens stress och här kan man koppla av och låta sinnena gå på upptäcksfärd. Som nybliven singel kan ett helgbesök här skära lite i hjärtat – Bomans och Stadshotellet är båda kända för sina romantiska weekendpaket som lockar turturduvor från när och fjärran att spatsera runt i staden hand i hand.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Saltå kafé
Här serveras fräscha ekologiska bakverk och mackor. Mysigast är att ta träbron över till den lilla ön med vackra trädgårdsmöbler mitt i en porlande bäck.
OrtJärna
Utflyktsvägen till Trosa.
En tvådagars utflykt med folkliv, historia och natur. Ett kafé stopp vid Saltå kvarn följt av kungliga Tullgarns slott. Sen uppleva pittoreska Trosa med en promenad längs Trosaån och båtmyller i hamnen. Övernattning i Trosa på Bomans eller STFs vandrarhem.
OrtSödertälje
Vandra bland Ytterjärnas antroposofer.
Antroposofin är grunden för bl a waldorfpedagogik, antroposofisk medicin och biodynamisk odling. Odling, skolor, arkitektur och vård präglas av den andan här.
OrtJärna
Engsholms slott
Slott har funnits här sen 1300-talet då Magnus Ladulås söner levde här. Slottsherren blev senare avrättad i Stockholms blodbad Är det därför det spökar?Dagens slottsbyggnad är betydligt yngre från sent 1800-tal.
OrtSödertälje
Hörningsholms slott
Ett ”se-men-inte-besöka-slott” kanske inte låter så spännande resmål men att beskåda Hörningsholm, mäktigt beläget på en höjd är värt resan hit.
OrtMörkö
Mörkö och Oaxen
RUNDTUR: Mörkö ägs till stor del av släkten Bonde. Ön nås av bro från väster och med bilfärja från norr och är en platt ö som lämpar sig för cykling. Två slott, en lanthandel med fika och en skärgårdskrog.
OrtSödertälje

En av Sveriges 18 officiella turistvägar som är så vacker att man bara måste åka den. Vi har valt ut några sevärdheter och lagt till en snutt vid Bålsta och Ekolsund för en trevligare resa fram till Enköping där 

  • Till start: 53,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Enköping 
  • Avgift: Ja 


Vackra Grönsöö turistväg och parkernas stad Enköping.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 8

Ekolsund slott

Platsen Gustav III drog sig undan till med drottning Sophia Magdalena, Gustav ägde slottet i 46 år. Slottets historia är äldre än så och har ägds av de två tidigare kungarna Gustav: Gustav Vasa och Gustav II Adolf. Parken och byggnaderna är byggda på tidigt 1600-tal. Omgivningen har flera trevliga promenadvägar, karta finns att köpa.

 

Dagens slottsliv på Ekolsund Slott & Wärdshus är mat & dryck, bröllop, fester, filminspelningar och visningar av slott och park. 

 

Tv-serien Biggest Loser har spelats in här varje år sedan 2011. Slottet används som kuliss till flera produktioner bland annat, Helena Bergströms filmatisering av Strindbergs fröken Julie, Fartblinda av Carolina Neuraths samt musikvideor av bland annat Aronchupa med flera. 

 

Annars är det Gustav den III som man förknippar med slottet här stormtrivdes, han och anordnade många överraskningsfester till sitt gemål, danska Sophia Magdalena. En favoritplats var Parnassen som idag ingår i Hjälstaviken. 1776 hölls även Gustavs första tornerspel på Ekolsund. Parken utgjorde också förebild till Drottningholm och många andra parker i och utanför Sverige.

 

Runt slottet sträcker dig många promenadstigar dels i parken men även i arboretet och omgivande skogar. Karta finns att tillgå, området är lättorienterat. 

 

Själva trädgården framför slottet är inte mycket kvar av men man har varit lite kluriga och klipper gräset så att man kan se den gamla trädgårdens struktur. 

 

Är man 12 personer så kan man få visning utomhus eller inomhus, bokas via hemsidan. Ekolsunds slotts Wärdshus ligger vid Enköpingsvägen 263 och därifrån tar man sig vidare till fots.

 

Wärdshuset är öppet under helger eller vid gruppbokningar. 

 

Parkering vid Wärdshuset, hundar i koppel, frivillig entréavgift.

Läs mera

Länkar

Veckholm kyrka

Veckholms kyrka är ursprungligen från 1200-talet och den delen är den mellersta delen dagens kyrka. Men har efter en rad om- och tillbyggnader fått dess nuvarande utseende och anses speciellt vacker och praktfull.
 
Äldsta inventarien är en dopfunt från 1100-talet och mest spektakulära är ett altarskåp från 1500-talet och ett krucifix från 1400-talet. I  kyrkan finns ett stort gravkor för ätten De la Gardie.Andra mäktiga Svenska adelsätter som lämnat spår i kyrkan är Oxenstierna är Posse.

Nibble gård.

Gårdsbutik med  både ätbart, användbart och njutbart. Ett musteri och ett kafé.

Öppettider
18/4 – 8/6 kl 11–16
lördagar, söndagar, helgdagar
14/6 – 17/8 kl 11–18
alla dagar
23/8 – 12/10   kl 11–16
lördagar och söndagar
 

Länkar

Grönsöö slott

Slottet har aldrig byggts om helt genom åren och har därför ett unikt spår av varje tidsperiod både i byggnader och parker. Slottet är ett av de få som byggdes under den fattiga tiden mellan Vasaslotten och stormaktstidens rika slottsbyggnader. Byggnaden uppfördes på medeltida vis och efter franska förebilder med fyra rektangulära hörntorn. I bottenvåningen finns välbevarade inredningar och målade tak från 1600-talet.

Grönsöö slott byggdes 1607-11 av riksrådet Johan Skytte. Familjen Skytte ägde Grönsöö under hela 1600-talet varefter godset reducerades till kronan. Då slottet rustades upp på 1700-talet miste det sina torn, vilka man kan se på en modell av slottet i ett litet museum som parkbesökare har tillgång till. På 1800-talet kom den nuvarande ägarfamiljen til slottet med en mängd inventarier som fortafarande finns kvar.

Grönsö är kanske mest känd för sin park som har Sveriges äldsta kommersiella fruktodling och bär spår av fem olika tidskiften. Den mest unika byggnaden är den kinesiska paviljongen eller snäckhuset från 1700-talet.

En kuriosa är att man betalar som i en parkeringsavgift för att besöka slottsparken som är öppen dagligen 8-20. Det finns även en slottsbod som säljer must samt ett café i det gamla brännvinsbränneriet.

Läs mera

Länkar

Brandskogsskeppet

I ett av Sveriges rikaste hällristningsområden ligger Brandskogskeppet. Efter en promenad på 700 m kommer man till denna praktfulla ristning. Den är unik på flera sätt. Dels för att den är hela 4 lång men den har även en ovanlig mer realistisk utformning.

Förutom att båten har djurhuvuden och sex man som ror så bärs båten upp av en människofigur. När dessa ristningar skapades för c:a 3000 år sen var detta ett skärgårdslandskap där sjöfart stod i centrum.

Enköping

Där Enköping ligger idag låg en handelsplats redan på vikingatiden. Staden nämns på 1100-talet i ett brev som är Sveriges äldsta bevarade skrift. Ända till 1600-talet var man en viktig utförselhamn för varor från Bergslagen.  Med landhöjningen försvårades sjöfarten och man gick istället över till att odla köksväxter särskilt pepparrot och man kallades även pepparrotsstaden.
 
Enköping kallas för Sveriges närmaste stad ingen annan stad har fler städer så nära. Idag är staden känd för sina många parker. Hela 20 stycken där man förutom stora som Domarparken med 200 olika perenner, har en mängd små sk fickparker. Enköping har även många historiska och pittoreska byggnader och speciellt rekommenderas ett besök i hamnen.

Äter bäst gör man på prisbelönta Bistrot Bombance och fikar på Café tant Gredelin, båda mitt i stan.

Läs mera

Kungsbyn

Kungsbyn är en djurpark med främst svenska djur och som man säger, "djur i människans tjänst. Djur som påverkar eller påverkas av människan. Givetvis har man älgar där matning är populärt och vilda djur och tamboskap. Klapphage och ponnyridning finns också. Det senaste tillskottet är visenter eller Europas biosonoxar. Dessa kan beskådas i Hjort- och visentfasari där man körs runt med traktor och vagn.

Äta gör man på restaurangen som serverar luncher och vill man bo kvar finns två torp till korttidsuthyrning. Här ordnas även konferenser och fester för den som vill ha en annorlunda miljö.

Engsö slott

Godset Engsö har en lång historia tillbaka till 1100-talet när det omnämns att kung Knut Eriksson säljer en gård til Julita kloster som tros vara denna. Från 1310 och i 400 år ägs slottet av släkten Sparre för att därefter övertas av Christina Törnflycht som var gift med Carl av nuvarande ägarsläkten Piper. Vid köpet 1710 satt maken fängslad i Moskva, efter slaget vid Poltava, och hann därför aldrig se slottet innan sin död.

Intill ligger vackra Engsö kyrka men det är främst naturen runt om som är unik. Här ligger Ängsö naturreservat och ett naturrum i ett gammalt magasin berättar om naturreservatet. Man satsar hårt på att dra till sig bilentusiaster för på sommarhalvåret har man bilträffar varje söndag där utställande bilar får specialpriser på fika. Här finns ett slottcafé som är öppet då precis som slottet sommartid.

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Ekolsund slott
Gustav den III drog sig undan här med drottning Sophia Magdalena. Slottet är byggt på sent 1600-tal i barockstil. Tips! En behaglig naturstig på 500 m.
OrtEnköping
Kvekgården.
Detta byggnadsminne från sent 1700-tal och 1800-talets första hälft kan besökas närsomhelst. Kvekgården har hållits i samma skick sedan 1864. För att gå in i byggnaderna se öppettider.
OrtÖrsundsbro
Skokloster slott och park
Ett av världens främsta barockmuseum och det största privatpalats som någonsin byggts i Sverige. Slottet står i princip orört sedan 350 år tillbaka.
OrtHåbo
Mälaren runt norrifrån.
Här pratar vi heldagsutflykt, minst. Eller så tar du detta som en flerdagstur med några övernattningar.
OrtSträngnäs
Dalkarlskärret
Egentligen ingen avstickare från Vretavägen utan parkeringen ligger tätt intill vägen och rastplatser med sagolikt fågelsceneri finns ett stenkast därifrån. Picknick eller fågelskådning från fågeltorn. Kameran redo! 
OrtUppsala
STF Vandrarhem Sigtuna
På en kulle med utsikt över Mälaren ligger Sigtuna vandrarhem och folkhögskola. Här kan du upptäcka Sigtunas medeltida gränder, bada i Mälaren och utforska skogsstigarna runt knuten. Det är också smidigt att ta en tur till Stockholm eller Uppsala.
OrtSigtuna

Västerås gamla stad, praktfulla domkyrkan med tre stjärnor i Guide Michelin och slottet kan beskådas på en stadspromenad innan övernattning på vandrarhem eller stadshotellet. Dagen därpå färd på Tidövägen, som är en av Sveriges 18 officiella turistvägar, där det finns nåt för alla smaker.

  • Till start: 91,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Västerås 
  • Avgift: Nej 


En dag i vackra Västerås och dagsutflykt längs Tidö turistväg.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Västerås

Västerås blev tidigt en viktig stad och tillsammans med Stockholm, Mälardalens mäktigaste, bland annat för dess viktiga läge som utskeppningshamn från Bergslagen. Vid två tillfällen på 1500-talet hölls riksdagar här och då togs två för landet centrala beslut. Dels att Sverige skulle bli protestantiskt och dels att landet skulle få arvskungadöme. Landets första gymnasieskola grundades här 1623 och brevid domkyrkan står grundaren Johannes Rudbeckius staty en bit från dagens gymnasieskolebyggnad från .

Väl här bör du sikta in dig på slottet, domkyrkan, botaniska trädgården och det pittoreska området Kyrkbacken. Domkyrkan har fått 3 stjärnor i Guide Michelins turistböcker vilket betyder att det anses är värt en resa i sig. Vid senaste renoveringen har man tagit fram de olika århundradena i domkyrkans 700-åriga byggnadshistoria med Erik XIV:s mäktiga sarkofag i Carraramarmor som största sevärdhet. Är det klart väder rekommenderas en promenad till Djäkneberget med parker, utsiktsplatser och aktiviteter.

Läs mera

STF Västerås

Konserter och teatrar attraherar många besökare till Kulturstaden Västerås, bland annat till evenemang på stadens multiarena för idrott och musik. Som Mälarstad lockar orten med hundratals skärgårdsöar för bad, fiske och härliga naturnära upplevelser.

Vandrarhemmet erbjuder ett modernt och bekvämt boende, strax utanför centrala Västerås och nära Vallby friluftsmuseum. Flera golfbanor finns i närheten och den närmaste banan finns bara ett stenkast bort. Alla rum har hög standard med toalett, dusch och tv. De boende har fri entré till en relaxavdelning med bastu, träningsmöjligheter och solarium.

Runt vandrarhemmet finns det mycket att göra. Ta en shoppingtur på stan, en picknick på Vallby friluftsmuseum eller kanske ett besök på något av slotten. Från Djäkneberget kan du njuta av en underbar utsikt över Västerås och Mälaren. Stadskärnan och omgivningarna är präglade av gammal historia med bland annat vikingagraven Anundshög.

Öppettider:  Året runt (ej julveckorna)
Tel: +46 21-30 38 00
E-post: q.vasteras@choice.se
Adress : Svalgången 1, Västerås

Läs mera

Länkar

Västerås stadshotell

Invigt 1907 och ritad av Erik Hahr är detta en jugendbyggnad som räknas till en av Sveriges vackraste byggnader. Stadshotellet är byggt av rött tegel med en sockel i granit, skiffertak och tornhuvar i kopparplåt samt rikliga dekorationer i kalksten. På baksidan fanns ett stall och ett punschbränneri. Dessa fick med tiden minskad användning av förklarliga skäl.
 
Som första byggnad i Västerås fick man vattentoaletter vilket ansågs vara mycket lyxigt och modernt. Byggnaden är så väl bevarad och unik att den anses ha ett stort kulturhistoriskt värde.  Att gå in i hotellet rekommenderas.
 
I hotellet finns en gastro pub som mellan 27 november och 21 december har julbord signerat mästerkocken Melker Andersson.
 
Adress: Stora Torget, Västerås
Tel: 021-10 28 00
info.vasteras@elite.se

Läs mera

Länkar

Asköviken-Tidö naturreservat

Alldeles i anslutning till Tidö slott är det skyltat ned till fågelskådningsplatsen som nås via brygga som går rakt ut genom vassen.

Tidö slott

Vid Tidö slott finns mycket av varje. Förutom det enastående och mycket välbevarade slottet från stormaktstiden så finns Sveriges första Leksaks- och seriemuseum öppet 12-17.  En kort promenad från parkeringen når man Asköviken-Tidö naturreservat där man kan gå långt ut i vassen på en spång. Värdshuset ligger på en höjd med utsikt över parken och är idag främst kafé och har öppet 13-17.
 
Man kan besöka slottet under guidade visningar kl 14 varje dag men slottet är mycket sevärt även utifrån. Slottet byggdes av Axel Oxenstierna som var Gustaf II Adolfs rikskansler och Drottning Kristinas förmyndare. Han bodde här med hustrun född Bååt. Därav det dubbelvapen med en båt och en oxpanna som pryder sandstensportalen. Släkten Oxenstierna ägde slottet i två hundra år därefter följde en rad ägare innan nuvarande familjen von Schinkel tog över 1890.
 

Läs mera

Länkar

Horns gravfält

Ett av Västmanlands största gravfält med 200 gravar ligger högt på Strömsholmsåsen med en vacker utsikt uppifrån över bygden.
 
Här parkerar man alldeles intill på asfalterad parkeringsplats och kliver över upp mot åsen med de mäktiga stenformationerna. Det finns ett ”smörgåsbord” av varianter; runda, en kvadratisk, två skeppssättningar, en treudd och en rest sten.
 
Vid undersökningar av några gravar har man kommit fram till att det är folkvandringstid dvs 400-500 e Kr men gravfältet har med stor säkerhet används redan på bronsåldern.

Strömsholms slott

Strömsholm blev tidigt ett centrum för hästuppfödning. Gustav Vasa insåg att armén behövde bra stridshästar och här hade han en av sina kungsgårdar. Armén hade hästar här till 1960-talet men därefter är det helt i civilt bruk och numer är Strömsholm ett ridsportcenter med tävlingar, avel, utbildningar och det mesta som hör till ridsport. Mest kända tävlingen är Svenskt Grand National.

Slottet kan med fördel besökas även när slottet är stängt och parken är öppen året om. Den vackra vallgraven ger en mäktig borgkänsla med strömmande vatten. Byggnadsstilen är fransk barock men inredningen gustaviansk stil. Här finns en stor samling 1600-tals konst av bland annat David K. Ehrenstrahl. Intill slottet ligger Strömsholms naturreservat och Strömsholms kanal där man kan paddla eller ta en båttur. Runt slottet finns väl bevarade personalbostäder med namn som Oldfrubyggnaden och Pagebyggnaden. Sommartid är Café Stenköket öppet. .

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Tidövägen
Längs Tidövägen mellan Västerås och Hallstahammar finns det en hel del för alla smaker. En av Sveriges 18 officiella turistvägar.
OrtVästerås
En dag i vackra Västerås och dagsutflykt längs Tidö turistväg.
Västerås gamla stad, praktfulla domkyrkan med tre stjärnor i Guide Michelin och slottet kan beskådas på en stadspromenad innan övernattning på vandrarhem eller stadshotellet. Dagen därpå färd på Tidövägen, som är en av Sveriges 18 officiella turistvägar, där det finns nåt för...
OrtVästerås
Västerås - guide.
Sikta in dig på slottet, domkyrkan, botaniska trädgården och det pittoreska området Kyrkbacken. Domkyrkan har fått 3 stjärnor i Guide Michelins turistböcker.
OrtVästerås
Västerås stadspromenad.
En varierande promenad förbi slottet, botaniska trädgården och det pittoreska området Kyrkbacken. Domkyrkan har fått 3 stjärnor i Guide Michelins turistböcker.
OrtVästerås
STF Västerås
Konserter och teatrar attraherar många besökare till Kulturstaden Västerås, bland annat till evenemang på stadens multiarena för idrott och musik. Som mälarstad lockar orten med hundratals skärgårdsöar för bad, fiske och härliga naturnära upplevelser.
OrtVästerås
Anundshög
Sveriges största gravhög bredvid gamla Eriksgatan. Från högen har man vacker utsikt och ser fem skeppsättningar unikt samlade intill varandra.
OrtVästerås

Vi cirklar runt staden innan själva Uppsala intas. Först besöks Linnés Hammarby där stadens store bodde. Sedan Gamla Uppsala som är ett exempel på att staden spelat en stor roll i Sveriges, tidiga till medeltida, historia. Uppsala är svenska kyrkans maktcentra och har länge varit en dominerande universitetstad. Trippa har en promenad i stan.

  • Till start: 56,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Sigtuna 
  • Avgift: Nej 


Utflykt kring Uppsala, övernattning och stadspromenad.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 4

Linnés Hammarby

Gården Hammarby är en av Sveriges stilenligt bäst bevarade 1700-talsherrgårdar. Carl von Linné köpte gården som en tillflyktsort från ”Uppsalas osunda miljö”. Här växer flera av de växter Linné själv odlade i den vackra trädgården. Man får en inblick i den store vetenskapsmannens privatliv och vetenskapliga arbete. Café Sara Lisa heter kafét där man kan fika i deras äppellund och det har samma öppettider som gården.

 

Länkar

Gamla Uppsala

Gamla Uppsala är ett av Nordens märkligaste fornlämningsområden. Här finns de tre majestätiska kungshögarna från 500-talet, ett av Nordens största gravområden och resterna efter domkyrkan som byggdes på 1100-talet. Platsen har en mytomspunnen historia. Sägnerna talar om mäktiga sveakungar med härstamning från guden Frö, om gyllene hednatempel, om människooffer och stora blotfester. Idag är området ett populärt utflyktsmål.

Inte nog med att det är en av Sveriges viktigaste historiska platser, att vandra omkring här är en mäktig upplevelse i detta religiösa centrum för asatro och platsen var centrum för makten i Svealand, långt innan Sverige bildades.

Läs mera

Länkar

STF Uppsala/Kvarntorget

STF Uppsala/Kvarntorget ligger mitt i Sveriges fjärde största stad med mängder av kulturupplevelser, nattliv och idrottshändelser. Allt ligger på gångavstånd från vandrarhemmet, som har stadens största och mest händelsefyllda hotellobby.

Vandrarhemmet ligger ett stenkast från centrum och alldeles i närheten av Uppsala Konsert och Kongress med många konserter och evenemang. Andra upplevelser som ligger nära till hands är musikbaren Katalin, äventyrsbadet Fyrishov, Biotopia med sina naturvetenskapliga upptäckter för barn och Uppsalas alla historiska sevärdheter med Slottet, Domkyrkan och Universitetsbiblioteket med Silverbibeln.

Här bor du modernt i allt från enkelrum till sovsalar med fyra bäddar, det finns också ett stort jumborum med många bäddar som passar perfekt för större sällskap. Dusch och toalett finns i korridoren.

Öppettider: Året runt
Tel: +46 18-24 20 08
E-post:kvarntorget@uppsalavandrarhem.se
Adress: Kvarntorget 3 Uppsala
Hemsida: www.uppsalavandrarhem.se

Läs mera

Länkar

Uppsala

Kungligheter och världens kanske främste botaniker ligger begravda i Uppsala. Utöver historiska pusselbitar bjuder lärdomsstaden på otroligt vackra grönområden och många cyklister. Uppsala är cykelstaden nummer ett. Ha det i åtanke och se dig för lite extra när du strosar omkring på gatorna.
 
Universitetsstaden Uppsala är Sveriges fjärde största stad, och hit tar du dig snabbast med pendeltåg från Stockholms central. En promenad längs med Fyrisån som rinner genom staden var inte bara något Pelle Svanslös uppskattade, utan är än idag ett vanligt helgnöje. I detta vatten åker studenter i hemmabyggda flottar på sista april varje år – den omtalade så kallade forsränningen.

Nordens största kyrka, Uppsala domkyrka, är svår att missa. Här ligger både Gustav Vasa och Carl von Linné begravda och hit är väntelistan för giftassugna lååång. Följ med högst upp till Skattkammaren i kyrkans norra torn. Där finns ett museum som visar textilsamlingar av världsklass.
 
Blomsterkungen Linnés botaniska trädgård från 1700-talet finns rekonstruerad i staden, ett populärt besöksmål med ett mysigt fik i närheten. Har du inte fått nog av historiska sevärdheter kan du besöka Uppsala slott. Gå på en visning och spana in den imponerande rikssalen och de mörka fängelsehålorna. Ett stenkast från slottet hittar du Botaniska trädgården. Slå dig ner, koppla av och plocka fram picknickkorgen. Njut sedan av blomsterprakt i regnbågens alla färger.

Trippa har en promenad i Uppsala: Uppsala - en kunglig promenad.
 

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Linnés Hammarby
Gården köptes av Carl von Linné 1758 som en tillflykt från Uppsalas osunda miljö. Det är en av Sveriges stilriktigt bäst bevarade herrgårdar från den tiden. Här växer många av de växer som Linné odlade själv och här får man inblick i både hans privatliv och yrkesroll.
OrtUppsala
En rundtur kring Uppsala
Den här utflykten innehåller tre riktigt minnesvärda upplevelser. Fiby, en urskog i sann John Bauer anda, dess motsats i Linnés välansade trädgård samt de mäktiga kungshögarna i Gamla Uppsala.
OrtUppsala
Uppsala
Hem för studenter och kungar från Vasa till Bernadotte. Vi har hittat några måsten. 45 minuter från Stockholm möter du Sveriges fjärde stad.
OrtUppsala
Uppsala söderut till Enköping
En biltur som är en tur från högsta adel, till lägsta dräng och piga, förbi en handfull unika sevärdheter i vacker natur.
OrtUppsala
STF Uppsala/Kvarntorget
STF Uppsala/Kvarntorget ligger mitt i Sveriges fjärde största stad med mängder av kulturupplevelser, nattliv och idrottshändelser. Allt ligger på gångavstånd från vandrarhemmet, som har stadens största och mest händelsefyllda hotellobby.
OrtUppsala
Uppsala domkyrka.
Sveriges största kyrka med de äldsta delarna från 1300-talet. Här har flera kungar krönts och här ligger Gustav Vasa begravd. Årligen besöker c:a en halv miljon kyrkan.
OrtUppsala

Ett stenkast från Tyresö slott inkvarteras man på Lilla Tyresö vandrarhem. Beskåda slottet och fika på borggårdscafét eller Notholmen. Dan därpå bär det av på snirkliga vägar längs Brevikshalvön högt ovanför havsnivån. Här är skärgården höglänt med mäktiga klippor. Längs turen finns bad, rastplatser naturreservat och en utsiktsplats i världsklass.

  • Till start: 17,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Tyresö 
  • Avgift: Nej 


Slottsnära boende vid Tyresö slott Brevikshalvön runt.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Tyresö slott

Längst inne vid Kalvfjärden uppförde Gabriel Oxenstierna under 1620- och 30-talen Tyresö slott. Som den mäktiga man han var fick byggnaden en storslagen form med torn och smyckade gavlar. Under åren har slottet byggts om flera gånger och i början av 1900-talet återställdes det till sitt ursprungliga skick.

Idag ägs slottet av Nordiska Museet och är öppet för besök på egen hand lördagar och söndagar mellan 28 maj och 4 september kl. 12–15. Entréavgift. Fritt till och med 18 år. Tel: 08-519 545 50

Tyresö kyrka, som ligger precis intill parkeringen, invigdes 1641 i och med begravningen av Gabriel Oxenstierna. Den skulle verka både som grav- och sockenkyrka. På utsidan av kyrkomuren hänger fortfarande järnringar, där man förr i tiden band sina hästar medan man besökte kyrkan.

Den lummiga parken kom till på 1700-talet och var Sveriges första engelska park. Den designades av trädgårdsarkitekten F M Piper och dess slingriga gångar tar besökaren på en idyllisk promenad i slottsomgivningen.

Slottet har två caféer; Borggårdcaféet ligger i den östra flygeln och har öppet varje dag året runt och Café Notholmen som ligger intill Slottsparken på den lilla ön Notholmen dit man tar sig via en broförbindelse. Vill man äta mat finns nyöppnade Tyresö Slott Bistro & Salonger som har öppet dagligen 11-16 och fre-lör även till 22.

Läs mera

Länkar

Borggårdscafét Tyresö slott.

Åretruntöppet kafé öppet varje dag 11-16 med en butiksdel med spaprodukter. Borggårdscafét är inrymt i det gamla slottets serveringskök, där man förr i tiden lade upp den tillagade maten på fat som kommit från grovköket en trappa nedanför. Idag tillagas det jämförelsevis något enklare lunchrätter och bakverk men med bra klass.

Slå dig ner inomhus, under ett av valven på kaféstolar eller på borggården under parasoll och kanske beskåda Oxenstiernska adelsvapnet. Oavsett val bjuds man på härlig upplevelse där man kan vila ögonen en mängd detaljer i detta vackra slott.

Att ta en promenad runt slottet, i slottsparken och ned till Notholmen är något som hör till ett besök här. Missa inte handelsträdgården med bra växter och tillhörande produkter vilka brukar berika både besökare såväl som handlaren.

Läs mera

Länkar

STF Lilla Tyresö

STF Vandrarhem Tyresö står på mycket anrik mark. Redan på 1400-talet byggdes stenborgen Tyresöhus på kullen där vandrarhemmet ligger. Borgen brann ner och på 1880-talet uppfördes en rättarbostad på den gamla borggrunden som numera kallas för Prinsvillan.

Vandrarhemmet är uppdelat på de tre byggnaderna Prinsvillan, Handelsboden och Lakejvillan. Här bor du i fantastiska rum med stilfulla möbler och tillgång till konferensrum. Dessutom kan du bo i den gamla fiskarbostaden på Notholmen som är ombyggd till annex för vandrarhemmet med ett fyrbäddsrum, två trebäddsrum och ett dubbelrum. På ön finns också en mindre gästbrygga för fritidsbåtar och dusch och toalett för vandrarhemmet och båtgäster.

Under många år hyrde prins Eugen platsen som sommarbostad. Här träffade han varje sommar sina konstnärsvänner. På Tyresö målade han sitt kanske mest kända konstverk, ”Molnet”. Vid sidan av att njuta av vandrarhemmets historia och de vackra omgivningarna kan man även besöka Tyresö slott som ligger alldeles bredvid vandrarhemmet och är öppet för guidningar under sommaren.

Öppettider:  Året runt
Tel:  +46 8-770 03 04
E-post: boka@lillatyreso.se
Adress : Kyrkvägen 5, Tyresö
Hemsida: www.lillatyreso.se

Läs mera

Länkar

Trinntorpsbadet

Badplats med sandstrand samt gräsplättar vid Breviken i Tyresö alldeles brevid Trinntorps brygga varifrån man kan åka till en rad öar söderut. För den spänstige kan man via skyltar och rödmarkerad träd ta sig upp till Telegrafberget ovanför med kanske skärgårdens bästa utsikt.

Telegrafberget

OBS! Färdbeskrivning med bil stämmer ej och hållplats hit samt parkering är Trinntorpsbadet. Följ skyltar från Breviksvägen vid Trinntorpssbadet.

Inte nog med att Telegrafberget har Tyresös högsta punkt, 84 m över havsytan, här har man även byggt ett torn också. Ja för utan tornet så skymmer ju tallarna sikten till Saltsjöbaden, Tyresö slott och längre bort Dalarö, Globen och Kaknästornet. Det är en ganska krävande promenad hit upp från skylten på vägen ovanför Trinntorpsbadet och sen följer man träd med rödmålade cirklar (kan rätt svåra att se). Helt klart värt besväret att ta sig upp.

Namnet har berget fått för att det, där utikstornet står idag, låg en optisk telegraf på första halvan av 1800-talet. Detta var del av den telegraflinje som gick söderut mellan Mosebacke torg på Södermalm till Landsort längst söderut i Stockholms skärgård. Utanför Tekniska museet i Stockholm och på Fursund finns optiska telegrafer att beskåda.
 

Läs mera

Sandholmarnas naturreservat och bad

Ett litet naturreservat som har en fastlandsdel samt två öar, Lilla och Stora Sandholmen. Att denna del har fredats förstår man behovet av för verm skulle inte vilja slå upp ett hus på detta fantastiska läge. Här finns ett litet men mycket fint bad med sandstrand samt klippfäst brygga för dyk.

Dyviks lövängars naturreservat

Längst ned på Brevikshalvön i Tyresö ligger Dyviks lövängars naturreservat. Här kan man läsa och lära lite av varje och ser hur en löväng såg ut historiskt sett i skärgården. Man arbetar på precis samma sätt som förr då man hamlar (beskär), slår med lie, och anpassar arbetet för att passa de traditionella växterna. Om man inte orkar gå långt är bryggan med båtshuset en vacker plats att vila på och den enorma bergknallen i norr som man ser i början av reservatet är storslagen.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Tyresö slott.
Återställt till sitt ursprungliga 1600-talsskick med torn och smyckade gavlar. Vandra runt på borggården, engelska parken och fika på Borggårdskaféet. ...
OrtTyresö
Borggårdscafét Tyresö slott.
Åretruntöppet kafé med en butiksdel med spaprodukter. Beläget i gamla slottets serveringskök där man förr lade upp maten från grovköket en trappa ner. Idag tillagas det jämförelsevis något enklare lunchrätter än förr samt bakverk med bra klass.
OrtTyresö
Tyresö strandbad
Ja här badar man på en mysig sandstrand eller på brygga ut från klipporna mitt emot riksbekanta Solsidan i Saltsjöbaden. Milsvid havsutsikt och mycket båtliv sommartid.
OrtTyresö
Telegrafbergets utsiktstorn i Tyresö.
Tyresös högsta punkt, 84 m ö h och ett torn på det. Man ser Saltsjöbaden, Tyresö slott, Dalarö, Globen och Kaknästornet. Krävande promenad upp men värd besväret. Badplats finns nere vid vattnet. Utsiktsplats med bil runt Stockholm. ...
OrtTyresö
Stockholms Observatorium i Saltsjöbaden.
Här har man tittat på stjärnorna sedan 1931 och här kan du se ner på Saltisborna. Det unika med observatoriet är det stora antalet optiska teleskop. Utsiktsplats med bil runt Stockholm.
OrtSaltsjöbaden
Erstaviksbadet
En badplats vid Erstaviken, 3 km väster om den berömda Solsidan. Badet består av en sandstrand nedanför en grässlänt med klippformationer på båda sidor. Det finns ett café och en båtklubb. Passar både badsugna ungdomar som picknickande familjer.
OrtNacka

Bogesundslandet är ett område som blivt skonat från bebyggelse och en stor del är idag naturreservat. Vackra Bogesunds slott har ett vandrarhem i anslutning till den parken där övernattning sker. Sedan står skärgårdens huvudstad på menyn dan därpå men kanske en bensträckare i naturreservatet dessförinnan.

  • Till start: 13,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Vaxholm 
  • Avgift: Nej 


Bogesunds slott och vandrarhem samt Vaxholm.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Bogesundslandet naturreservat

Bogesundslandet är en halvö väster om Vaxholm. Här finns ett populärt friluftsområde med flera vandringsleder och möjlighet till både bad, fiske, bär- och svampplockning. En sevärdhet är byggnadsminnet Bogesunds slott som är synligt från vägen. Slottet uppfördes på 1600-talet och byggdes om på 1800-talet för att likna en normandisk medeltidsborg.

Har man just sprungit maran och har kondisen igång finns en 4 mil lång vandringsled som bland annat passerar ett lövskogsreservat med över 300 år gamla lindar vid Frösvik. Det finns också en campingplats för tältfantasterna. Ellboda friluftsgård är startpunkten vi valt för att utforska naturreservatet.

Läs mera

Bogesunds slott

I slottet finns bevarad planlösning, stomme och inredningsdetaljer från 1600-talet. Ätten Brahe ägde slottet en längre tid. Den största förändringen som slottet genomgått var mellan åren 1864 och 1867 då slottet byggdes om och fick en mer romantisk stil. Fyra torn lades till, ett kapell och en vinterträdgård kompletterade. I parken utanför finns en härlig fruktträdgård, passa gärna på att fånga en fallfrukt i höst!

Länkar

STF Vaxholm/Bogesunds slottsvandrarhem

Vaxholm är skärgårdens huvudstad och porten till Roslagen. Den charmiga idyllen är en knutpunkt för båttrafiken i mellanskärgården och norra skärgården. Här finns små charmiga butiker, nöjesliv, gallerier och friluftsbad mitt i stan.

Slottsvandrarhemmet erbjuder ett boende med hästhagar och Bogesunds Slott som närmsta grannar. Du bor i dubbelrum eller flerbäddsrum med gemensamt kök för självhushåll. I gamla trädgårdsmästarbostaden drivs idag ett mysigt café med hembakat bröd.

Vaxholms kastell är en av sevärdheterna i närheten och på Bogesunds Slott sägs det att vita damen spökar. Sjöliv, golf eller solbad på klipporna vid vattnet finns alltid nära till hands i Vaxholm. Bogesundslandet är vidsträckt och erbjuder vintertid ofta möjligheter till längdskidåkning, framför allt på golfbanan som tillhör Waxholms golfklubb. Många kommer också till Bogesund för att cykla mountainbike, vandra och plocka bär eller svamp.

Öppettider: Året runt utom julhelgen.
Tel:  Reception: +46 8-541 750 60,  Mobil: +46 70-323 05 44
E-post: info@bogesundsslottsvandrarhem.se
Adress: Per Brahes väg 1,  Vaxholm

Boka: 08-541 750 60  info@bogesundsslottsvandrarhem.se

Läs mera

Länkar

Vaxholm

Är du sugen på att fly storstaden för en dag så är detta stället för dig. Vare sig du vill shoppa eller slappa kan du göra det här – i skärgårdens huvudstad.

Vaxholm är en tätort är belägen på Vaxön i Stockholms skärgård. Kring förra sekelskiftet började trafiken hit öka med de så kallade ”Vaxholmsbåtarna”, som avgår från Strömkajen i Stockholm. Först 1926 fick ön en fast förbindelse till land med Pålsundsbron och numera är snabbaste sättet att ta sig hit kommunalt med buss från Östra station.

Under vår och sommar fullständigt blomstrar ”skärgårdens huvudstad”, så kallad för att den är en knutpunkt för mellanskärgårdens färjetrafik! Gå på en stadsvandring, besök biografteatern, fynda på loppmarknad eller varför inte avnjuta en härlig lunch på Waxholms hotell. Centralt ligger mycket pittoreska hus som bör beskådas. Är du sugen på en utflykt i utflykten kan du även besöka Kastellet och utforska Vaxholms fästning. Den byggdes redan på 1500-talet för att försvara Stockholm mot utländska krigare, så till och med Gustav Vasa har haft ett finger med i spelet här.

Om du ska åka båt så kolla upp avgångarna i god tid innan. Och om vädret tillåter – ta med badkläder! Det finns hela tio stycken allmänna stränder i närheten.

Trippa har en promenad i Vaxholm. Vaxholm runt.

Läs mera

Vaxholms fästning

Den främsta sevärdheten i Vaxholm. Redan Gustav Vasa insåg det strategiska läget för försvaret av Stockholm som planerade befästningar här. I flera omgångar gjordes förstärkningar och ombyggnader. Kastellet i sitt nuvarande skick har inte varit mycket mer än just en sevärdhet åtminstone vad försvarsförmåga.

För bara knappt tio år efter det var färdigställt 1863 kunde man med provskjutningar från en kanonbåt skjuta igenom murarna samtidigt som större båtar började gå i en annan farled och försvarsanläggningen hade tappat sin betydelse. Idag finns bland annat ett försvarsmuseum om skärgårdsförsvaret under 450 år samt ett Bed and breakfast där man även kan ordna konferenser och fester.

En linjefärja går rakt över till fästningen från Vaxholm och är gratis.

Info: 08-541 311 10  

Bokning: 08-1200 4870
 

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Bogesunds slott.
Slottet har planlösning, stomme och inredningsdetaljer från 1600-talet. De romantiska tornen byggdes till på 1800-talet. Vacker park med fruktträdgård.
OrtVaxholm
STF Vaxholm/Bogesunds slottsvandrarhem
Vaxholm är skärgårdens huvudstad och porten till Roslagen. Den charmiga idyllen är en knutpunkt för båttrafiken i mellanskärgården och norra skärgården. Här finns små charmiga butiker, nöjesliv, gallerier och friluftsbad mitt i stan.
OrtVaxholm
Promenad till Elfvik.
Längs vattnet till Elfviks gård vars ägor allt detta en gång tillhörde. Nära stan men mycket miljöombyte har gjort det till ett populärt konferensområde.
OrtLidingö
Norra båtluffarleden
Med start i Furusund får man på den här turen uppleva de populäraste öarna i norra skärgården. Minst en övernattning per ö är att rekommendera men man kan ju stanna till över dan.
OrtNorrtälje
Vaxholms folkliv, övernattning på Fredriksborg samt dagtur till Siggesta.
Skärgårdens huvudstad och några sund som sen långt tillbaka varit viktiga att befästa för skärgårdsförsvaret av Stockholm. Övernattning i nyöppande Fredriksborgs hotell och sen dagtur till Siggesta gård. Två bilfärjor som är helt gratis ingår i rutten.
OrtVärmdö
Mellersta båtluffarleden
Mellersta skärgården är den djupaste och därmed lummigast eftersom den har stor del som är längre från öppet hav.
OrtVärmdö

Skärgårdens huvudstad och några sund som sen långt tillbaka varit viktiga att befästa för skärgårdsförsvaret av Stockholm. Övernattning i nyöppande Fredriksborgs hotell och sen dagtur till Siggesta gård. Två bilfärjor som är helt gratis ingår i rutten.

  • Till start: 17,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Värmdö 
  • Avgift: Nej 


Vaxholms folkliv, övernattning på Fredriksborg samt dagtur till Siggesta.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Vaxholm

Är du sugen på att fly storstaden för en dag så är detta stället för dig. Vare sig du vill shoppa eller slappa kan du göra det här – i skärgårdens huvudstad.

Vaxholm är en tätort är belägen på Vaxön i Stockholms skärgård. Kring förra sekelskiftet började trafiken hit öka med de så kallade ”Vaxholmsbåtarna”, som avgår från Strömkajen i Stockholm. Först 1926 fick ön en fast förbindelse till land med Pålsundsbron och numera är snabbaste sättet att ta sig hit kommunalt med buss från Östra station.

Under vår och sommar fullständigt blomstrar ”skärgårdens huvudstad”, så kallad för att den är en knutpunkt för mellanskärgårdens färjetrafik! Gå på en stadsvandring, besök biografteatern, fynda på loppmarknad eller varför inte avnjuta en härlig lunch på Waxholms hotell. Centralt ligger mycket pittoreska hus som bör beskådas. Är du sugen på en utflykt i utflykten kan du även besöka Kastellet och utforska Vaxholms fästning. Den byggdes redan på 1500-talet för att försvara Stockholm mot utländska krigare, så till och med Gustav Vasa har haft ett finger med i spelet här.

Om du ska åka båt så kolla upp avgångarna i god tid innan. Och om vädret tillåter – ta med badkläder! Det finns hela tio stycken allmänna stränder i närheten.

Trippa har en promenad i Vaxholm. Vaxholm runt.

Läs mera

Vaxholms fästning

Den främsta sevärdheten i Vaxholm. Redan Gustav Vasa insåg det strategiska läget för försvaret av Stockholm som planerade befästningar här. I flera omgångar gjordes förstärkningar och ombyggnader. Kastellet i sitt nuvarande skick har inte varit mycket mer än just en sevärdhet åtminstone vad försvarsförmåga.

För bara knappt tio år efter det var färdigställt 1863 kunde man med provskjutningar från en kanonbåt skjuta igenom murarna samtidigt som större båtar började gå i en annan farled och försvarsanläggningen hade tappat sin betydelse. Idag finns bland annat ett försvarsmuseum om skärgårdsförsvaret under 450 år samt ett Bed and breakfast där man även kan ordna konferenser och fester.

En linjefärja går rakt över till fästningen från Vaxholm och är gratis.

Info: 08-541 311 10  

Bokning: 08-1200 4870
 

Läs mera

Länkar

Rindö redutt

Rindö redutt skulle komplettera Vaxholms kastell i försvaret av inloppet till Stockholm. Det färdigställdes så sent om 1864 och från 1925 och framåt lades försvarsanläggningen ned till att helt vara utrymt 1940. Anläggningen är från den tid då försvar mer handlade om defensiva befästningar än dagens mobila försvar.

Adress: 185 41 Vaxholm

Länkar

Fredriksborgs fästning

Fästningen byggdes efter rysshärjningarna 1719 för att försvara Stockholm.

Blev klart 1735 och fick namnet efter kung Fredrik I. Fästningen var på sin tid Europas starkaste.
Under 1800-talet förföll fästningen och ersattes av Vaxholms kastell

I den gamla kasernbyggnaden från 1750-talet finns sedan 2013 Fredriksborgs hotell. Man har restaurang och stor uteservering sommartid samt ett orangeri för mellansäsong.

Siggesta gård

Denna gård med 2000-årig historia är idag populär för familjer och grupper. Här finns en mängd aktiviteter men man kan även promenera runt med djur och natur tätt inpå. Tre vandringsleder finns att välja mellan och en går förbi områdets vikingagravar.

Nära stan, fast på landet. Här kan du äta lunch alla dagar, familjebrunch på helgen, spela äventyrsgolf eller fotbollsgolf, hälsa på djuren eller shoppa loss i bakluckeloppisen som äger rum varje söndag. Riktigt populärt för de minsta är Träsktrollens stig sommartid och den nya skogshinderbanan. Siggesta erbjuder även konferenser, bröllopsfester eller hederliga barnkalas. Det finns ett stort stall med ridskoleverksamhet.

Öppet alla dagar året om. Tel: 08-562 80 111

 

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Norra båtluffarleden
Med start i Furusund får man på den här turen uppleva de populäraste öarna i norra skärgården. Minst en övernattning per ö är att rekommendera men man kan ju stanna till över dan.
OrtNorrtälje
Vaxholms folkliv, övernattning på Fredriksborg samt dagtur till Siggesta.
Skärgårdens huvudstad och några sund som sen långt tillbaka varit viktiga att befästa för skärgårdsförsvaret av Stockholm. Övernattning i nyöppande Fredriksborgs hotell och sen dagtur till Siggesta gård. Två bilfärjor som är helt gratis ingår i rutten.
OrtVärmdö
Mellersta båtluffarleden
Mellersta skärgården är den djupaste och därmed lummigast eftersom den har stor del som är längre från öppet hav.
OrtVärmdö
Tre befästningar från Vaxholm till Värmdö.
Dessa sund har sen länge tillbaka varit viktiga att befästa för skärgårdsförsvaret av Stockholm. Två bilfärjor som är helt gratis ingår i rutten.
OrtVaxholm
Vaxholms fästning
Nås från hamnen i Vaxholm med skärgårdens kanske kortaste båtresa. Befäst redan av Gustav Vasa men kastellet från 1863 var redan då omodernt som försvarsverk. Charmig att besöka och varför inte sova över på vandrarhemmet. ...
OrtVaxholm
Rindö redutt
En försvarsanläggning som man når landvägen via bilfärjor från Vaxholm eller Värmdö. Gratis entré och man får gå runt på egen hand och njuta av mäktiga utsikten som krävdes för att se fienden på håll. 
OrtVaxholm

Från brofästet vid Älmsta och norrut på Väddö. Först kanske fika och handla på Väddö Gårdsmejeri. Sen vidare till östkustpärlan Grisslehamn med övernattning på Hotell Havsbaden eller Pensionat Solgården. Dan därpå "broar" man ut till Singö.

  • Till start: 82,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Väddö 
  • Avgift: Nej 


Väddö - övernattning i Grisslehamn och utflykt till Singö
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Älmsta

Vid Älmsta samhälle ligger en av tre broar som förbinder Väddö med fastlandet. Sen 1830-talet byggdes Väddö kanal som Väddöfjärden i norr med Bagghusfjärden i söder. Vill man promenera längs kanalen finns det en fin led på ö-sidan. Med Älmstabyggden menar man hela området från Singö i norr till Arholma i söder på båda sidor om kanalen.

Väddö gårdsmejeri och kosafari

Bonden tar med er på kosafari i hagen sommartid, på traktor eller vagn (som för övrigt har tak över sig så väder och vind spelar ingen roll) och berättar om djuren och livet på bondgården. Turen avgår klockan 12 och biljetter kan köpas på i gårdsbutiken, kom i god tid! Om många vill följa med och turen blir full kan man under tiden hälsa på kaninerna och gårdens höns, kika in gårdsbutiken och ta en fika i cafeét.

Grisslehamn

Grisslehamn är mest känd för Albert Engströms museum och ateljé. I staden finns två hamnar. Den inre hamnen är för fritidsbåtar och den yttre tar dig med Eckerölinjen till Åland.
 
Sevärdheter:       
- Skatudden ligger ungefär en kilometer från Grisslehamn och man tar sig lätt dit till fots på en slingrande grusväg. Njut av en picnic samtidigt som du hänförs av det spektakulära havssceneriet.
- Albert Engströms museum har öppet under sommartid och är inhyst i Engströms gamla hem. Man har gjort inrett som hemmet ska ha sett ut runt 1910.
- Albert Engströms ateljé kan du spana in oavsett årstid. Den har en besynnerlig form, färg och placering.
- Inre hamnen är, till skillnad från Yttre hamnen, inte till för de stora båtarna utan de mindre fritidsbåtarna. På sommarkvällarna är det mycket liv i hamnen. Det finns både restauranger, minigolf och en kiosk.
- Hotell havsbaden är öppet året runt. Här kan du både lyxa till det med en härlig middag, spa eller boka ett rum för övernattning.

  Trippa har en promenad i Grisslehamn. Grisslehamn - kompakt eller utsträckt promenad.

Läs mera

Pensionat Solgården

Detta åretruntöppna pensionat är väl ett vandrarhem för att prata nusvenska. Bo på pang var stort före charterresorna. Grundat 1932 men stängt tidvis men kan ändå prata om inkört. Servicen är bra och stämningen gemytlig. Pensionatet har ett perfekt läge mellan inre och yttre hamnen och man kan bo i stugor i huvudbyggnaden Solgården eller hyra strandvillan.

Här stannade folk till och sov över innan de tog båten vidare till Singö, innan bron dit var byggd. Nu kan man istället åka gratiskryssning med Eckerölinjen istället, vilket ingår med 15 avgången för de boende gästerna.

Tel: 0175 30019
Epost: solgardengrisslehamn(at)gmail.com
Adress: Solgårdsstigen 19 Grisslehamn

Läs mera

Hotell Havsbaden

Ett hotell med spa och restaurang med ett ypperligt läge i Yttre hamnen i Grisslehamn. Vare sig man är matgäst eller skall lyxa till på spa så förstår man varför man tidigt valde denna plats för hotell då den stora tillströmningen av sommargäster kom vid förra sekelskiftet. Dagens byggnad är dock från 1977 med tillbyggnad 1990 och spa-del 2004. För att vara så nytt har man mycket charm och toppat med utsikten mot havet och hamnen med färjor, fiskebåtar och bodar. Vill man ställa bilen så går SL-bussen ända hit.


Skatuddsvägen 18, Grisslehamn
Tel. 0175-309 30

Länkar

Singö

Singö nås med broar via Fogdö från norra Väddö och själva resan dit är mycket vacker. Ön är en del av ett militärt område trots att närvaron av marscherande lumpenkillar minskat drastiskt i takt med försvarets nerskärningar. På ön bor det cirka 400 fastboende människor men ön besöks av tusentals turister varje år, mycket tack vare campingen. Sevärt är Singös röda träkyrka, Mattsgårdens hembygdsgård och Backby fiskeby med välbevarad 1700-talsbebyggelse och badbrygga. Det mesta nås via skyltar eller längs vägen.

Singö kyrka

Singö kyrka hade en föregångare till den nuvarande som dateras till 1500-talet. Dagens kyrka uppfördes 1753 och ser i princip ut som då. Men däremellan gjordes en drastisk renovering i slutet av 1800-talet då man målade om kyrkan med vit oljefärg inklusive predikstolen från 1500-talet men allt återställdes till nuvarande skick 1964-65. Altarskåpet är från 1490 och tillverkat i Lübeck och dopfunten är gjord av marmor som är bruten i trakten.  Ett vackert votivskepp från 1700-talet är även värt att beskåda.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Väddö - övernattning i Grisslehamn och utflykt till Singö
Från brofästet vid Älmsta och norrut på Väddö. Först kanske fika och handla på Väddö Gårdsmejeri. Sen vidare till östkustpärlan Grisslehamn med övernattning på Hotell Havsbaden eller Pensionat Solgården. Dan därpå "broar" man ut till Singö.
OrtVäddö
Väddö - söderut mot Simpnäs brygga.
En härligt mysig tur förbi "brunna grannbaracker" på Barnens ö, en av länets mest unika byar Kista samt vackra Simpnäs med fik och utsikt i världsklass men även 20 minuters båttur från fantastiska Arholma.
OrtVäddö
STF Väddö/Älmsta
På Roslagens Väddö har du alltid nära till naturen och till havet. Väddö är en av de större öarna i Sverige och här finns både lugnet och gemytet men också utvecklad service. Ön är stor och det finns vikar och hemliga ställen för alla.
OrtNorrtälje
Södra Väddö
En härlig rundtur på Väddö i norra Stockholms län. Till Väddö tar det en dryg timme från Stockholm och turen med stopp tar några timmar. Öppet hav, kulturupplevelser och svindlande vyer.
OrtVäddö
Barnens Ö krog & scen.
Krog och kafé öppen både för lunch och middag på sommaren. Trots att man har uteservering är det till det gamla båthuset man bör söka sig för mest unik upplevelse.
OrtVäddö
Skebo bruk
På Upplands äldsta järnbruk står smedja, murhus och kvarn kvar från tiden när järnet var Sveriges guld. Här finns ett intressant bruksmuseum. Res med SL: Tekniska högskolan buss 639 till Skebo bruk södra.
 Totalt c:a 1 t 28 min
OrtSkebobruk

Pages

Subscribe to Weekend roadtrip med övernattning.