Detta är ett noga utvalt utflyktsmål som besökts och kan rekommenderas. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt att redigera fler bilder till bildspel.
- Till start: 275,1 Km
- Stopp: 1
- Ort: Hudiksvall
- Avgift: Nej
Detta är ett noga utvalt utflyktsmål som besökts och kan rekommenderas. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt att redigera fler bilder till bildspel.
Vacker och välbevarad klungby i Rengsjö med ett 30-tal byggnader, några från 1600-talet.
Avstånd från E4 c:a 26 min 27 km
Västerby är en mycket gammal klungby bestående av ett 30-tal byggnader där några är från 1600-talet. Man kan se fem seklers bondekultur i en samling av bruksföremål. Det mest framträdande med gården är de shablonmålningar som är utförda av knutespojkarna från Rättvik och en takmålning av Jonas Hertman
En särskilt populär aktivitet kallas "På gammelmormors tid" där barn får syssla med slöjd, vara i lekladugård och på käpphästbanan.
Försäljning av hantverk samt café med hembakat bröd och enklare rätter. Visningar för bokade grupper.
Man kan fritt gå runt byn och se exteriörerna.
Telefon: 0278-66 55 10
Adress: Västerby, Rengsjö
Smeknamnet fick gården under 60-talet för dess höga kvalitet och förebild för modernt byggande. Välbevarat interiörmåleri, stor trädgård med kafé, utställning på besökscentrum för Hälsingegårdar och lekpark.
Den vackra storbondegården heter egentligen Hans Anders men blev känd på 1960-talet som Träslottet genom en konsumentjournalist, Willy Maria Lundberg, som menade att det var ett ”kvalitetshus” som skulle inspirera tidens konsumenter.
Ett besökscentrum för världsarvet Hälsingegårdar har försäljning, utställning och information vilket gör Träslottet till en bra startplats för resor bland Hälsingegårdarna.
Välbevarat interiörmåleri, stor trädgård med kafé, utställningen på besökscentrum samt lekpark ger något åt alla.
Guidning 80 kr / person bokas i förväg.
På en höjd i Järvsö ligger denna vackra gård som är en utmärkt start för hälsingegårdssafari. Hantverksbutiker, tunnbrödsbageri och matställen. En örtagård med 250 olika medicinalväxter.
Stenegård är en bra bas för den som vill uppleva Världsarvet Hälsingegårdar då ett besökscenter ligger här men gården är mycket sevärd i sig. I slutet av 1800-talet uppfördes de byggnader som idag är Stenegård och det tog hela 30 år. Gården grundades av Julius Brun och var ett mönsterlantbruk som även hade apotek, bank och läkarmottagning.
Gården har även en trädgård och örtagård med hela 250 örter som är sorterade efter hur de användes för medicinskt bruk historiskt. Njut av färger, dofter och intryck.
Här finns hantverksbutiker, tunnbrödsbageri, flera matställen samt ett konst galleri.
Barnens Stenegård har Hälsingegårdar i miniatyr samt olika kreativa verkstäder, tur med häst och vagn samt andra aktiviteter att prova på.
Guidning efter förbokning, 80 kr per person.
Audioguidning om Stenegård, 40 kr per person.
Adress: Stenegård 11 Järvsö
Hembygdsgården Ol-Nils i Hårga består av ett flertal byggnader med rik historia. Huvudbyggnaden har en särkskilt vacker brokvist. Vidare finns bryggstuga, magasin och ett härbre.
Avstånd från E4 c:a 30 min 33 km
Hembygdsgården Ol-Nils i Hårga består av ett flertal byggnader med en intressant historia. Förutom huvudbyggnad med mycket vacker brokvist finns även en bryggstuga, ett härbre och ett magasin.
Hårga blev känt genom Hårgalåten som är en av Sverige populäraste folkvisor som spelats in av Hootenany singers och Orsa spelmän. Den nedtecknades 1785 men man vet ej hur gammal den är. Gården ligger intill Hårgaberget vilket besjungs i visan som platsen där ungdomarna en midsommar dansade sig till döds efter att de förtrollats av hin håle.
Öppet vid evenemang men man kan vandra runt och se exteriörer andra tider.
Här finns ett emigrantmuseum, gårdsfik samt guidade turer. Besökscentret ger intressant information och härifrån startar även Stora hälsingegårdars väg.
Detta är inte bara ett av fyra besökscenter för Världsarvet Hälsingegårdar utan det är också startplatsen Stora Hälsingegårdars väg.
Gården är trebyggd dvs tre byggnader som sitter ihop och har brokvistar i empirestil med vackra interiörmålningar i klara och välbevarade färger med underfundiga texter daterade till 1848.
Guidade visningar av Gammelgården på Ol-Anders ges varje hel timme och kostar 50 kr/person.
Vidare finns ett emigrantmuseum där man får följa Brita Olsdotter och Erikjansarna på deras strapatsrika resa härifrån till Bishop Hill i Amerika i mitten av 1800-talet. Entré 50 kr/person.
På gårdens kafé kan man njuta av en ”gofika” i genuin hälsingemiljö med hembakade bullar, kakor och smörgåsar.
Butik med lokalt hantverk, konsthantverk, kläder, inredning och böcker.
En hitflyttad gård med en stor samling folkdräktsdelar och andra textilföremål. Även orttypiska föremål och sammanlagt elva byggnader. Kaffeservering, hantverksförsäljning och visningar.
Sedan 1950-talet är detta Alftas hembygdsgård där man samlat ortstypiska föremål och har en textilkammare med stor samling av folkdräktsdelar och andra textilföremål.
Gården var inte uppförd här utan flyttades hit på 1840-talet. Totalt finns elva byggnader, ett spruthus med brandsläckningsföremål, en smedja samt en kornlada med en linskäkt. Linskäkt var en byggnad där man frigjorde fibrerna ur linet. . I de tre boningshusen finns väggmålningar i olika stilar och vissa är daterade till 1847.
Hembygdsgården ordnar guidade visningar, säljer hantverk och har kaffeservering med hembakt bröd.
Hälsinglands äldsta visningsgård som varit med i filmer som Driver dagg faller regn. Den har dessutom en ursprunglig stil innan påbyggnader och rödmålning normalt tillkom.
Karls eller Karlsgården, har en lång historia som börjar för mer än tusen år sedan och ligger på ursprunglig plats fyra km från Järvsö i byn Bondarv. Det är Hälsinglands äldst visningsgård och har varit öppen sedan 1930. Här har flera filmer spelats in, bland andra Driver dagg faller regn.
Karlsgården är ett exempel på hur gårdar var utformade under första hälften av 1800-talet innan de fick påbyggnader och rödmålades vilket blev vanligt bland övriga gårdar.
Herrstugan är uppförd 1750, vardagsbyggningen 1800, stallsbyggningen och fäxet (ladugården) är placerade runt gårdstunet (gårdsplanen).
Det sista bröllopet hölls här 1833 och parets son Jonas som dog i mitten av 1920-talet blev den siste brukaren av gården.
Under fyra tillfällen i augusti genomförs Karlsgårdsspelet som är ett ljud och ljusspel om gårdens historia.