Norrort


Kårsta är en vacker by med rik historia i Vallentunas jordbruksbygder. Roslagsbanan går hit och det finns mycket fint att se. 

Resa med SL: Östra station Roslagsbanan mot Kårsta.
Från Kårsta station gång 1,7 km 
Totalt c:a 1t 15 min.

  • Till start: 37,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Vallentuna 
  • Avgift: Nej 


Kårsta by

Kårsta kyrka uppfördes på 1400-talet men ersatte en äldre kyrka uppförd i trä. Sakristian är den äldsta delen och uppförd under 1200-talet. I västra kyrkgaveln finns en runsten inmurad "Alrik lät resa stenen och göra bro".

Kyrkan ligger tätt omsluten av Kårsta bys välbevarade bebyggelse. Förutom bostadsbebyggelse finns här två skolbyggnader, en från 1848 och en från 1915. Här bredrevs skola ända fram till 1982 då skolverksamheten flyttade över till en nybyggd skola i Kårsta.

Hela byn runt Kårsta kyrka har av länsmuseet blivit utpekad som omistlig ur kulturmiljösynpunkt.

Kårsta by.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Sjökullarna i Vada
Landhöjningen i Roslagen har pågått sedan istiden. Besöker man dessa mystiska kullar kan man med lite fantasi (och med infoskyltar) tänka sig hur det sett ut då vattennivån gjorde att man kunde segla förbi här. 
OrtVallentuna
Roslagstur till slott och bruk.
Var hjärtat av Roslagen ligger kan man tvista om men att detta är en riktigt fin men kanske lite okänd del än de mer besökta kustdelarna är helt klart. Många vackra miljöer och vägar med mycket körglädje.
OrtNorrtälje
Vallentunas jordbruksbygder
Här färdas du genom vackra jordbruksbygder och viktiga historiska platser från Vikingatiden och framåt. Var redo att bli hänförd.
OrtVallentuna
Växplats Nybyn
Ekologiskt, kravmärkt och rättvisemärkt är ledorden här, så i caféet njuter man med gott samvete. Här säljs blommor, örter, kryddor och grönsaker mm. Även butik med udda presenter och prydnadsföremål.
OrtRimbo
G:a Norrtäljevägen till Finsta och Furusund
En vacker väg som kan avnjutas från bilen men vill man stanna till så passeras heliga Birgittas Finsta, vackra Penningby slott och det pittoreska lotssamhället Furusund.
OrtNorrtälje
Slott, bruk och hav i Roslagen.
Här passeras tre roslagsbruk med sinsemellan skilda karaktär; Rånäs med slott, Edsbro med masugn och museum samt Skebo med finkrog. Slutligen nås Grisslehamn och havet.
OrtNorrtälje

Detta slott från 1670-talet har vaknat ur sin törnrosasömn och restaurerats i 120 tusen timmar. Strosa fritt runt i parken med dess unika terrasser och ekologiska äppelodlingar. Besök slottets insida på egen hand  eller på visning helt gratis. Ät gott i en gamla alkohlistanstalten eller fika i slottscafét. Bollhallen har gratis sommarfritidsgård för barnen.

Pendeltåg från Sthlm City t Märsta station, Buss 579 till Venngarn, Totalt c:a 1 t 30 min

  • Till start: 40,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Sigtuna 
  • Avgift: Nej 


Venngarns slott.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 8

Wenngarn slott

Wenngarns historia spänner över 1000 år. Området är omnämnt i Sveriges äldsta bevarade brev från 1164, här har riddare och riksråd bott och här bodde Gustaf Vasas dotter Sofia Vasa.

Mest känt är slottet kanske genom Magnus Gabriel de la Gardie och Maria Eurofesyne, som på 1660-talet omvandlade till en storslagen anläggning där parken och vyerna stod i centrum. De la Gardie, en av den svenska stormaktstidens viktigaste personligheter,  byggde om slottet till en italiensk barockdröm som vi kan se spår av än idag. Det vackra slottskapellet räknas till ett av Europas bäst bevarade barockinredningar.

Slottet har ägts av den svenska kungafamiljen, tyska grevar och andra mäktiga människor – och varit scen både för storslagna fester och politiska omvälvningar. (som t ex)
Under större delen av 1900-talet var Wenngarn en statlig anstalt för alkoholister och sedan föll den magnifika egendomen i träda.

Öppettider:
Slottet är öppet alla dagar och har gratis visningar varje dag.

Kafé
Slottet har ett Café.

 

Läs mera

Länkar

Barockparken

Wenngarns slottspark härrör från Magnus Gabriels de la Gardies omdaning av slottet på 1660-talet. Den skapades som en hybridpark där dekorativa plantor blandades med nyttoväxter i en både praktisk och vacker kombination.

Med sina märkliga terrasser har slottsparken många likheter med den botaniska trädgården i Uppsala – och den kände Uppsalaprofessorn Olof Rudbeck har också varit med och anlagt båda dessa vackra och historiska platser.

Fontönen anlades av Magnus Gabriel De la Gardie på 1600-talet, färdigställdes 1 juni 2104. Ursprungliga vattenledningar (genomborrade ekstockar) finns fortfarande kvar och ligger så att man kan se dem inne i slottet.

Hotell Anstalten

Under större delen av 1900-talet var Wenngarn en statlig anstalt för alkoholister och sedan föll den magnifika egendomen i träda. Denna byggnad från tidigt 1900-tal har byggts om till hotell, restaurang och konferensanläggning.

På slottets tre hektar stora köksträdgård odlas grönsaker och råvaror som hamnar direkt på restaurangens närodlade och kulturodlade meny. I anslutning till restaurangen finns ett bageri och en liten saluhall där man kan köpa med produkter hem.

Öppettider Restaurang Anstalten
Lunch
12:00 - 14:30

Middag
18:00 - 22:00

Butik Skafferiet
Öppet varje dag 10:00 - 18:00

Länkar

Loppis Magasinet

Skånela IF driver loppis  i det gamla magasinet till förmån för sin idrottsklubb.
 
Öppettider:
 

Ekologiska odlingarna.

Idag odlas minst sagt närodlade grönskar, bär och frukt som används i den egna restaurangen och även humle till egen öl.

Äppelodlingarna består av många olika sorter, bl.a Åkerö, Sävstaholm, Melon, Transparante blanche, Cox's pomona, Maglemer, vit astrakan mfl. Dock man här ett äpple som ingen äppelexpert hittills kunnat listat ut vad det är för något. På slottet går det under arbetsnamnet  "Wenngarns champangeäpple" tills man vet vilket det är.

Engelska parken

Engelska parken är kanske något mer skogsdungeliknande än en riktig Engelsk park, dock ett väldigt trevligt ställe att ta en picknick på. Man kan slå sig ner i skuggan, nära djuren och med utsikt över odlingarna.
En klapphage finns även här med lamm och kaniner.

Bollhallen

Under hela sommaren är det Sommarfritidsgård med pyssel, leksaker, utklädningskläder helt gratis!  Lekpark finns alldeles bredvid.

Öppet alla dagar x- y mellan den....

Dammstugan

Timmerhus från 1700-talet som brann ner 2013, nu byggs det upp igen efter gamla metoder under sommaren 2014. Åker du hit får du kanske se det färdigbyggt?

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Viby by
Strax utanför Sigtuna ligger den gamla torparbyn Viby. Byn är en oskiftad så kallad klungby, bevarad i stort sett som den såg ut för tvåhundra år sedan. Viby by lämpar sig bra för picknick.
OrtSigtuna
Sigtuna stadspromenad
Inte bara Sveriges äldsta stad utan en pittoresk idyll som är väl värd ett besök. Den som aldrig besökt Sigtuna har verkligen något att se fram emot.
OrtSigtuna
Östra Mälaren runt norrifrån
Mälaren är Sveriges tredje största sjö och den kan korsas på några få platser. Här åker vi bara halvvägs till Mälarens ände och viker därför av vid Enköping och tar broarna söderut.
OrtSträngnäs
Tant Bruns kaffestuga
Sigtunas mest berömda kafé och traditionellt så det förslår. Här blir man serverad ute i trädgården eller i 1600-tals stugan av "tanter" i bruna klänningar. En upplevelse.
OrtSigtuna
Restaurang 1909 i Sigtuna
Kritikerrosad krog från 1909 med kulinariska smakupplevelser där närproducerat och säsongsbaserat råvaror. Njutbar är även den fantastiska utsikten.
OrtSigtuna
Våfflan
Är både ett café och en hamnkrog på ångbåtsbryggan i Sigtuna. Är det ruggigt ute går grillen varm och renfällar täcker upp golvet för extra mysfaktor. På sommaren flyttar man ut på bryggan.
OrtSigtuna

Inte bara Sveriges äldsta stad utan en pittoresk idyll som är väl värd ett besök. Den som aldrig besökt Sigtuna har verkligen något att se fram emot.

Resa med SL: Pendeltåg 41 från Stockholm City t Märsta station, Buss 570/579 till Sigtuna busstation. Totalt c:a 1 t

  • Till start: 37,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Sigtuna 
  • Avgift: Ja 


Sigtuna - Sveriges äldsta stad.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Sigtuna

Kultur och historia är ledorden för denna gamla stad. Om du är intresserad av att se var Sverige en gång började, har du här en idyll som är väl värd ett besök.

Belägen vid Mälaren har denna ort varit bebodd sedan runt år 980. Det var Erik Segersäll som grundade den och sedan bodde vår första svenska kung här, Olof Skötkonung. Med sin långa historia är detta en av de första städerna i vårt rike. 1187 brändes staden ner och fortfarande vet man inte vem som låg bakom attentatet. Det var inte heller sista gånger staden stod i lågor.

Det finns mycket spännande att utforska i denna stad - arkitektur, kyrkor, ruiner, runstenar med mera. För den intresserade finns det ett flertal guidade turer att ta i stadens historia. Sigtuna museum ståtar med tusenåriga skelett, men också tillfälliga utställningar. När du ändå är här kan vi rekommendera dig att strosa längs med Sveriges första gågata. Det finns flera trevliga fik att stanna till på under vägen, passa på att smaka en Sigtunamunk! Sommartid luktar det förföriskt från våffel- och korvstånden vid strandpromenaden så se till att ta med kontanter.

Vi har skapat en stadspromenad som går förbi det väsentligaste. Sigtuna stadspromenad.

Läs mera

Mariakyrkan i Sigtuna

Den äldsta byggnaden i Sigtuna som fortfarande är i bruk. I mitten på 1230-talet påbörjades byggandet av kyrkan. Den stod sedan klar 1247. Nu har kyrkan genomgått mindre ombyggnationer så som predikstolen och de medeltida kalkmålningarna.

Sigtuna Rådhus

Ligger vid stora torget i Sigtuna och är Sveriges minsta bevarade rådhus. Det byggdes redan 1744. Idag är det museum och vigsellokal där över 200 par säger ja tillvarandra varje år.

Tant Bruns kaffestuga

Den lilla charmiga stugan som fått omnämning i Sveriges Bästa Konditorier och Kafeér är verkligen värt ett besök.  Stugan som är från 1600-talet är Sigtunas äldsta trähus och har gammaldags gemytlig inredning. Fikar man inte i de gamla byggnaderna så har men ett jättehärligt trädgårdskafé.

Man serverar hembakt bröd och annat smarrigt och här faller man inte för nya trender som kommer och går som muffins t ex. Här är det givetvis bordsservering på klassiskt vis och man serveras av de brunklädda "tanterna" i åldrar från 20-år och uppåt.

Övrig tid:
Vardagar 10-17
Lördag-söndag 10-18

Laurentti Gränd 3, Sigtuna
08 592 509 34

Läs mera

Länkar

Sigtuna museum

Mitt i Sigtuna ligger Sigtuna museum. Där finns utställningen "Kungen, Kristus och Sigtuna" att beskåda året runt. Utställningen berättar om Sigtunas utveckling från grundandet vid slutet av 900-talet fram till medeltidens slut. Här visas de senaste fynden - guldringar, myntprover, runristningar och exklusiva ting från Ryssland och Bysans.

På museet visas även tillfälliga utställningar.
Fri entré på vinterhalvåret, se hemsida.

Sigtuna stadshotell

Välkommen till Sveriges minsta femstjärniga hotell! Hotellet beskrivs ofta som en juvel liggandes i Sveriges äldsta stad. Utanför breder Sigtunaviken ut sig, en fröjd för ögat. Rummen är skandinaviskt designade och likaså möteslokaler och matsalar, bar och lounge. Hotellet är mån om att erbjuda en smakfull upplevelse, både på tallriken och på rummen.

1909 slog de upp portarna och det blev en dyr historia, det skulle kostat 50 000 kronor att bygga det men notan landade på 93 000. En rolig anekdot är att när Kung Gustav V var på besök råkade en man spilla mjölk på konungen från balkongen till det rum han bodde på. Kungen erbjöds givetvis en härlig måltid helt gratis, balkongen togs bort och idag heter rummet Gustav V.


Adress: Stora Nygatan 3,  Sigtuna
Tel: 08 592 501 00

Läs mera

Länkar

Strandpromenaden och soldäcket.

En rätt nyligen uppfört soldäck som ger ännu ett skäl att gå den fina strandpromenaden i Sigtuna. Blir det för varmt så är det bara att ta badstegen rätt i.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Östra Mälaren runt norrifrån
Mälaren är Sveriges tredje största sjö och den kan korsas på några få platser. Här åker vi bara halvvägs till Mälarens ände och viker därför av vid Enköping och tar broarna söderut.
OrtSträngnäs
Gamla Uppsalavägen till Sigtuna och Uppsala.
En mycket vacker bilväg med en hel del att se. Mellan städerna går turen förbi Krusebergs gård för lunch eller middag. Både Sigtuna och Uppsala är städer som spelat en stor roll i Sveriges historia. Sigtuna var Sveriges viktigaste stad tills man beslöt att befästa inloppet...
OrtSigtuna
Restaurang 1909 i Sigtuna
Kritikerrosad krog från 1909 med kulinariska smakupplevelser där närproducerat och säsongsbaserat råvaror. Njutbar är även den fantastiska utsikten.
OrtSigtuna
STF Vandrarhem Sigtuna
På en kulle med utsikt över Mälaren ligger Sigtuna vandrarhem och folkhögskola. Här kan du upptäcka Sigtunas medeltida gränder, bada i Mälaren och utforska skogsstigarna runt knuten. Det är också smidigt att ta en tur till Stockholm eller Uppsala.
OrtSigtuna
Viby by
Strax utanför Sigtuna ligger den gamla torparbyn Viby. Byn är en oskiftad så kallad klungby, bevarad i stort sett som den såg ut för tvåhundra år sedan. Viby by lämpar sig bra för picknick.
OrtSigtuna
Venngarns slott.
Detta slott från 1670-talet har vaknat ur sin törnrosasömn och restaurerats i 120 tusen timmar. Strosa fritt runt i parken med dess unika terrasser och ekologiska äppelodlingar. Besök slottets insida på egen hand  eller på visning helt gratis. Ät gott i en gamla...
OrtSigtuna

En klassisk rundtur som inkluderar två vägfärjor. En perfekt halv- eller heldagstur med mycket att se och göra på vägen.

  • Till start: 13,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Värmdö 
  • Avgift: Nej 


Skärgårdsslingan medsols
Stor karta
Sevärdhet 1 av 8

Rydboholm slott

Man är inte helt säker på var Gustav Vasa föddes, men med allra största säkerhet vet man att det var här han växte upp. Tyvärr finns inte inredningen från den tiden kvar då slottet gjordes om på 1500-talet, men i det ena tornet hade Vasa sin studiekammare. I många hundra år ägde sedan Braheätten slottet, de har sin egen gravkammare med porträtt och stamträd hör. 

Den siste i ätten som kastade in handduken var Magnus Brahe 1930 och efter hans död åkte ärkebiskopen Nathan Söderblom ut till sjöss och kastade nyckeln till gravkammaren i sjön. Idag är slottet en privatbostad och är inte öppet för allmänheten. Från den engelska parken kan man dock se slottet från utsidan.

Läs mera

Bogesunds slott

I slottet finns bevarad planlösning, stomme och inredningsdetaljer från 1600-talet. Ätten Brahe ägde slottet en längre tid. Den största förändringen som slottet genomgått var mellan åren 1864 och 1867 då slottet byggdes om och fick en mer romantisk stil. Fyra torn lades till, ett kapell och en vinterträdgård kompletterade. I parken utanför finns en härlig fruktträdgård, passa gärna på att fånga en fallfrukt i höst!

Länkar

Vaxholm

Är du sugen på att fly storstaden för en dag så är detta stället för dig. Vare sig du vill shoppa eller slappa kan du göra det här – i skärgårdens huvudstad.

Vaxholm är en tätort är belägen på Vaxön i Stockholms skärgård. Kring förra sekelskiftet började trafiken hit öka med de så kallade ”Vaxholmsbåtarna”, som avgår från Strömkajen i Stockholm. Först 1926 fick ön en fast förbindelse till land med Pålsundsbron och numera är snabbaste sättet att ta sig hit kommunalt med buss från Östra station.

Under vår och sommar fullständigt blomstrar ”skärgårdens huvudstad”, så kallad för att den är en knutpunkt för mellanskärgårdens färjetrafik! Gå på en stadsvandring, besök biografteatern, fynda på loppmarknad eller varför inte avnjuta en härlig lunch på Waxholms hotell. Centralt ligger mycket pittoreska hus som bör beskådas. Är du sugen på en utflykt i utflykten kan du även besöka Kastellet och utforska Vaxholms fästning. Den byggdes redan på 1500-talet för att försvara Stockholm mot utländska krigare, så till och med Gustav Vasa har haft ett finger med i spelet här.

Om du ska åka båt så kolla upp avgångarna i god tid innan. Och om vädret tillåter – ta med badkläder! Det finns hela tio stycken allmänna stränder i närheten.

Trippa har en promenad i Vaxholm. Vaxholm runt.

Läs mera

Rindö redutt

Rindö redutt skulle komplettera Vaxholms kastell i försvaret av inloppet till Stockholm. Det färdigställdes så sent om 1864 och från 1925 och framåt lades försvarsanläggningen ned till att helt vara utrymt 1940. Anläggningen är från den tid då försvar mer handlade om defensiva befästningar än dagens mobila försvar.

Adress: 185 41 Vaxholm

Länkar

Siggesta gård

Denna gård med 2000-årig historia är idag populär för familjer och grupper. Här finns en mängd aktiviteter men man kan även promenera runt med djur och natur tätt inpå. Tre vandringsleder finns att välja mellan och en går förbi områdets vikingagravar.

Nära stan, fast på landet. Här kan du äta lunch alla dagar, familjebrunch på helgen, spela äventyrsgolf eller fotbollsgolf, hälsa på djuren eller shoppa loss i bakluckeloppisen som äger rum varje söndag. Riktigt populärt för de minsta är Träsktrollens stig sommartid och den nya skogshinderbanan. Siggesta erbjuder även konferenser, bröllopsfester eller hederliga barnkalas. Det finns ett stort stall med ridskoleverksamhet.

Öppet alla dagar året om. Tel: 08-562 80 111

 

Läs mera

Länkar

Grisslinge havsbad

Räknas som ett av Värmdös mest populära bad. Redan i början av 1900-talet flockades badsugna gäster här. För de leksugna finns boulebanor, lekplats och volleybollplan. Är man sandkänslig kan man enkelt flytta upp till gräsplätten. Badet har även ett förstklassigt bageri och en kiosk. Under sommaren pågår en simskola för de allra minsta.

Gustavsberg

Megakulturell eller shopaholic – Gustavsbergs hamn är platsen för dig. Här hittar du shoppingfynd, gallerier och ett stycke svensk industrihistoria inbäddad i charmig skärgårdsmiljö.

22 kilometer öster om huvudstaden ligger Värmdös huvudort ”Gurraberg”, som lokalinvånarna kärleksfullt säger. Väl framme kan du strosa i hamnen bland bryggor, fik, gallerier och butiker. Vill du fynda porslin har Kosta Boda, Orrefors, Iitala och Villeroy & Boch sina outlets på krypavstånd från varandra.
 
Ge dig in i de pittoreska bostadskvarteren bakom den pampiga kyrkan. Husen, som i olika etapper byggdes för att hysa porslinsfabrikens arbetare, vittnar om vilka arkitektoniska ideal som härskade just då - här finns både kvarter med vitknutade röda stugor och engelska tegelradhus.

Du kommer med största sannolik att vilja lätta på plånboken här, så välj gärna en lönehelg! För barnfamiljer är barnbiblioteket i källaren på Runda huset ett kul gratisnöje, där hela familjen kan krypa upp i en eka för lite högläsning. Badsugen? Nja, på grund av bruksortens gamla synder bör man aldrig nudda havsbottnen i viken, som bär spår av gifter från porslinstillverkningen.

Trippa har en promenad i Gustavsberg: Gustavsberg - Hälsans stig.

Läs mera

Nyckelviken

Vid Saltsjöns strand, nära Nacka centrum, ligger naturreservatet Nyckelviken. I naturreservatets mitt ligger herrgården Stora Nyckelviken som är från 1740. Här kan man fika eller ta en picknick efter en skön promenad. För vill man motionera så är det flera spår som utgår härifrån.

Trädgården är en sk visningsträdgård att inspireras av under sommaren. Det finns kryddträdgård, blomstergatan med sommarblommor, frukträd samt lusthuset med Japanska trädgården. Här driver Nacka kommun upp växter för rondeller, rabatter och krukor.

Bondgården är som ett litet lill-skansen med vädurskaniner, fjällkor och grisar. Man kan även rida shetlandsponnies, grilla och köpa nyvärpta ägg.

Hembygdsmuseet är inte bara intressant att besöka, det är en av flera vackra byggnader inom ägorna.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Restaurang Pont
Prisvärda luncher, bruncher och a la carte. Vackert sjöläge vid nya bostadsområdet vid gamla flygflottiljen F2. En strandpromenad för att smälta maten?
OrtHägernäs
Hägernäsbadet
Ett bad nära nybyggda Hägernäs strand men badet har funnits redan då området var flygflottiljen F2. Charles Lindberg var på besök här 1932 men om han badade är inte belagt. 
OrtTäby
Längs Stora Värtan från Hägernäs till Näsbypark
Täbys sjönära områden Viggbyholm och Näsbypark har sedan länge varit haft exklusiva bostäder som på senare år utökats med Hägernäs strands lägenheter.
OrtTäby
Rönningesjön runt
En lång men lättgången tur runt en sjö. Höjdpunkter är genuina Rönninge by (kort tur vänder där), en friluftsgård, ett populärt bad och ett utsiktsberg.
OrtViggbyholm
Rönninge by
En kultur- och lantbruksby där man kan uppleva en genuin bondby som bebotts i hundratals år. Klappa djur, rid ponny eller njut av läget vid Rönningesjön.
OrtViggbyholm
Näsaängsbadet
Näsa äng ligger i Näsbypark vid Stora Värtan och är en populär badplats. Här höll några av Sveriges allra första vindsurfare på att surfa och hålla kurser då det begav sig för Windsurfing-flugan och gör så än idag då vindarna anses vara riktigt bra över den stora öppna...
OrtNäsbypark

En av de mest storslagna fornborgarna i hela Mälardalen 45 m över vattnet på ett berg som stupar brant ned. Mot land skyddas borgen av kraftiga dubbla murar. Utsiktsplats med bil runt Stockholm.

  • Till start: 19,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Järfälla 
  • Avgift: Nej 


Gåseborg

Gåseborg är en av de mest storslagna fornborgarna i hela Mälardalen och ligger 45 m över Mälaren på ett berg som stupar brant ned. Mot land skyddas borgen av kraftiga dubbla murar. 

Och om man idag äter sin matsäck och njuter av en fantastisk utsikt och i så var det av andra skäl man för 1500 år sedan blickade ut över Mälaren. Var skeppen fientliga eller vänligt sinnade?
 
Här fanns även ett bronsgjuteri från folkvandringstiden på 500-talet. Man tror att det tidvis varit en vaktstyrka här som även varit hantverkare.

Gåseborg.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Gåseborg.
En av de mest storslagna fornborgarna i hela Mälardalen 45 m över vattnet på ett berg som stupar brant ned. Mot land skyddas borgen av kraftiga dubbla murar. Utsiktsplats med bil runt Stockholm.
OrtJärfälla
Västra Järva naturreservat
Upplev naturreservatet på en mäktig vandring runt Säbysjön. Man passerar en barockgård, hästgårdar, soldattorpsruiner, en rullstensås och vacker natur.
OrtJärfälla
Äppelfabriken Svartsjö
Ett av Ekerös populäraste turistresmål. Här kan man lämna in sin frukt för mustning eller handla allsköns gott i Gårdsbutiken. Öppet fredag till söndag..
OrtEkerö
Bögs gård och naturstigen till Väsby sjöäng
Upplev närhistorien med ett levande jordbrukslandskap men även uppbyggda järnåldermiljöer och gamla odlingslandskapet till och med som på stenåldern.
OrtSollentuna
Akalla 4H-gård
Här strövar djuren fritt i sina hagar året om. Vackert beläget vid en gammal karolinergård med Järvafältet som granne. Även fik, minigolf och ponnyridning.
OrtAkalla
Akalla by
På Järvafältet en bit från Akallas tunnelbana ligger denna karolinergård med tillhörande by. Man är granne med 4H-gården så här är det djur som förr i tiden.
OrtAkalla

Troligtvis en hövdingahög från 500- eller 600-talet. En av Mälardalens största och är omgiven av ett större gravfält med hundratals stensättningar.

  • Till start: 30,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Sigtuna 
  • Avgift: Nej 


Nordians hög

Nordians hög byggdes troligtvis som en hövdingahög (även kallat kungshög) från 500- eller 600-talet. Det är en av Mälardalens största gravhögar med 50 meters omkrets och 12 meters höjd och är omgiven av ett större gravfält med hundratals stensättningar. Högen ligger i Åshusby som var en av de husabyar som kom till någon gång under 700-talet och var centralort för ledungen och Mälarkungens fogdar och småhövdingar. Det kan vara så att när kungen reste på rundtur till sina husabyar så avled han just här och fick därför sin ståtliga gravhög på platsen.

Nordians hög
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Fysingen runt
En vacker väg runt sjön Fysingen där man passerar två slott, hembygdsgård med en, järnåldersgrav och ett supermysigt fik. Sjön Fysingen tillhör Sigtuna i norr och Upplands Väsby i söder. 
OrtSigtuna
Skånelaholms slott.
Beläget i en naturskön miljö vid sjön Fysingens naturreservat. Uppfört på 1640-talet men på 1200-talet tillhörde ägorna ingen mindre än Magnus Ladulås. Resa med SL: Pendeltåg 41 från Sthlm City t Upplands Väsby buss 577/585 till Skånela kyrka, Gå 1000 m, Totalt c:a 1t 15 min.
OrtUpplands Väsby
Roserbergs slott och Sigtuna
Denna utflykt kan ses med historiska glasögonen på eller bara för att njuta vackra miljöer. Rosersbergs slott är ett av de kungliga slotten och var Karl XIV Johans sommarslott med en vidsträckt park ner mot Mälaren. Sigtuna är kanske urtypen för en pittoresk stad. En promenad...
OrtSigtuna
Rosersbergs slott och slottspark
En genuin kunglig miljö från tiden runt sekelskiftet 1800. De sista 140 åren sparsamt använt så det har en av Europas bäst bevarade empireinredningar.
OrtRosersberg
Runsa fornborg och utsiktsplats
Runsa fornborg ligger 30 meter högt på ett berg vid Mälaren med milsvid utsikt mot Sigtuna så att man kunnat signalera vidare till deras ”skans”. Resa med SL: Pendeltåg 40/41 från Sthlm City t Upplands Väsby, buss 532 mot Runsa. C:a 1 t 10 min
OrtUpplands Väsby
Steninge slott
Slottet beboddes först av änkedrottning Hedvig Eleonora. Vandra runt i den vackra parken eller besök Steninge slottsgalleria där man äter, fikar och shoppar. Resa med SL: Pendeltåg 41/42X från Stockholm City t Märsta. Buss 584 till Stenladan. Totalt c:a 1t 10 min.
OrtMärsta

Näsby slott byggdes ca 1660 ritat av Nicodemus Tessin (d ä). Slottsbyggnaden brann 1897 men återuppfördes efter ursprungsritningar. Det gamla stallet från 1665 är dock bevarat och är en av Täbys äldsta profana byggnader. Slottet ligger naturskönt vid Näsbyvikens strand.

Resa med SL: Östra station Roslagsbanan mot Näsbypark till Näsby allé, c:a 18 min.

  • Till start: 10,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Näsbypark 
  • Avgift: Nej 


Näsby slott

Näsby slott byggdes omkring 1660 efter ritningar av Nicodemus Tessin (d ä). Slottsbyggnaden brann 1897, men fem år senare återuppfördes den av den nye ägaren Carl Robert Lamm efter ursprungliga ritningar.

Det gamla stallet från 1665 är dock bevarat och är en av Täbys äldsta profana byggnader. Mellan 1941 och 1987 bedrev Kungliga Sjökrigsskolan utbildning på slottet och från 1989 är slottet konferenshotell. 

Slottet ligger naturskönt vid Näsbyvikens strand och vill man äta gott i restaurangen så finns det en trerätters fast meny som erbjuds. Boka alltid i förväg. Ibland har man AW på fredagar och söndagsfika. Se hemsidan.

Näsby slott
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Guldkusten - Stocksund, Djursholm och Näsbypark
En perfekt liten tur som kan avnjutas från bilen men det finns många skäl att parkera bilen för sevärdheter värda att studera närmare.
OrtDanderyd
Näsaängsbadet
Näsa äng ligger i Näsbypark vid Stora Värtan och är en populär badplats. Här höll några av Sveriges allra första vindsurfare på att surfa och hålla kurser då det begav sig för Windsurfing-flugan och gör så än idag då vindarna anses vara riktigt bra över den stora öppna...
OrtNäsbypark
Djursholms slott
Slottets ursprung var troligtvis ett stenhus på ön Gamla Djursholm på 1400-talet. På 1600-talet byggdes slottet till nuvarande utseende och läge.
OrtDjursholm
Germaniaviken
Ett bad med relativt långgrund men liten sandstrand. Gräsytorna finns där man kan lägga ut sina filtar. Vackert belägen rastplats på en höjd intill.
OrtDjursholm
Viggbyholms stationskafé.
Det gamla stationshuset i Viggbyholm är idag ett populärt kafé där man kan vänta på tåget eller samla krafter för en promenad runt angränsande Rönningesjön. Enligt White Guide norrorts bästa.
OrtTäby
Djursholms strandpromenad
Flanera i fashionabla Djursholm, grundat av en släkting till Olof Palme. Se villor som är byggda att likna medeltida slott eller dignar av snickarglädje.
OrtDjursholm

Runsa fornborg ligger 30 meter högt på ett berg vid Mälaren med milsvid utsikt mot Sigtuna så att man kunnat signalera vidare till deras ”skans”.

Resa med SL: Pendeltåg 40/41 från Sthlm City t Upplands Väsby, buss 532 mot Runsa. C:a 1 t 10 min

  • Till start: 29,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Upplands Väsby 
  • Avgift: Nej 


Runsa fornborg

Runsa fornborg ligger 30 meter högt på ett berg vid Mälaren med milsvid utsikt mot Sigtuna så att man kunnat signalera vidare till deras ”skans”. Borgen grävdes ut bland annat av förre kungen 1902 Gustav (VI) Adolf när han var kronprins.
 
Spår av bostäder inom borgen visade sig vara en befäst stormansgård som varit bebodd under folkvandringstid men även fynd från bronsåldern. Spåren av flera bränder väcker ju fantasin om vad som kan ha utspelats. På vägen till fornborgen passerar man en av Sveriges mest kända skeppsättningar från 400 eller 500-talet.

Runsa fornborg och utsiktsplats
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Roserbergs slott och Sigtuna
Denna utflykt kan ses med historiska glasögonen på eller bara för att njuta vackra miljöer. Rosersbergs slott är ett av de kungliga slotten och var Karl XIV Johans sommarslott med en vidsträckt park ner mot Mälaren. Sigtuna är kanske urtypen för en pittoresk stad. En promenad...
OrtSigtuna
Rosersbergs slott och slottspark
En genuin kunglig miljö från tiden runt sekelskiftet 1800. De sista 140 åren sparsamt använt så det har en av Europas bäst bevarade empireinredningar.
OrtRosersberg
Steninge slott
Slottet beboddes först av änkedrottning Hedvig Eleonora. Vandra runt i den vackra parken eller besök Steninge slottsgalleria där man äter, fikar och shoppar. Resa med SL: Pendeltåg 41/42X från Stockholm City t Märsta. Buss 584 till Stenladan. Totalt c:a 1t 10 min.
OrtMärsta
Fysingen runt
En vacker väg runt sjön Fysingen där man passerar två slott, hembygdsgård med en, järnåldersgrav och ett supermysigt fik. Sjön Fysingen tillhör Sigtuna i norr och Upplands Väsby i söder. 
OrtSigtuna
Sigtuna runt från Arlanda till Sveriges äldsta stad.
Först närmar man sig Arlanda från en utsiktsplats från järnåldern. Sen vidaretur till Arlanda för flightspotting och en natt på Jumbo Stay. Därefter en heldagstur till Steninge slotts alla aktiviteter och pittoreska Sigtuna för en stadspromenad.
OrtSigtuna
Upplands Väsby - Hälsans stig västra
Höjdpunkten är Vikingagården Gunnes gård, en rekonstruktion från 1000-talet, med levande djur. I centrum finns byggnader med mycket varierande arkitektur.
OrtUpplands Väsby

Inte bara Sveriges äldsta stad utan en pittoresk idyll som är väl värd ett besök. Den som aldrig besökt Sigtuna har verkligen något att se fram emot.

  • Till start: 37,1 Km 
  • Längd: 1,5 km 
  • Stopp:
  • Ort: Sigtuna 
  • Avgift: Ja 


Sigtuna stadspromenad
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Mariakyrkan i Sigtuna

Den äldsta byggnaden i Sigtuna som fortfarande är i bruk. I mitten på 1230-talet påbörjades byggandet av kyrkan. Den stod sedan klar 1247. Nu har kyrkan genomgått mindre ombyggnationer så som predikstolen och de medeltida kalkmålningarna.

Strandpromenaden och soldäcket.

En rätt nyligen uppfört soldäck som ger ännu ett skäl att gå den fina strandpromenaden i Sigtuna. Blir det för varmt så är det bara att ta badstegen rätt i.

Sigtuna stadshotell

Välkommen till Sveriges minsta femstjärniga hotell! Hotellet beskrivs ofta som en juvel liggandes i Sveriges äldsta stad. Utanför breder Sigtunaviken ut sig, en fröjd för ögat. Rummen är skandinaviskt designade och likaså möteslokaler och matsalar, bar och lounge. Hotellet är mån om att erbjuda en smakfull upplevelse, både på tallriken och på rummen.

1909 slog de upp portarna och det blev en dyr historia, det skulle kostat 50 000 kronor att bygga det men notan landade på 93 000. En rolig anekdot är att när Kung Gustav V var på besök råkade en man spilla mjölk på konungen från balkongen till det rum han bodde på. Kungen erbjöds givetvis en härlig måltid helt gratis, balkongen togs bort och idag heter rummet Gustav V.


Adress: Stora Nygatan 3,  Sigtuna
Tel: 08 592 501 00

Läs mera

Länkar

Sigtuna museum

Mitt i Sigtuna ligger Sigtuna museum. Där finns utställningen "Kungen, Kristus och Sigtuna" att beskåda året runt. Utställningen berättar om Sigtunas utveckling från grundandet vid slutet av 900-talet fram till medeltidens slut. Här visas de senaste fynden - guldringar, myntprover, runristningar och exklusiva ting från Ryssland och Bysans.

På museet visas även tillfälliga utställningar.
Fri entré på vinterhalvåret, se hemsida.

Tant Bruns kaffestuga

Den lilla charmiga stugan som fått omnämning i Sveriges Bästa Konditorier och Kafeér är verkligen värt ett besök.  Stugan som är från 1600-talet är Sigtunas äldsta trähus och har gammaldags gemytlig inredning. Fikar man inte i de gamla byggnaderna så har men ett jättehärligt trädgårdskafé.

Man serverar hembakt bröd och annat smarrigt och här faller man inte för nya trender som kommer och går som muffins t ex. Här är det givetvis bordsservering på klassiskt vis och man serveras av de brunklädda "tanterna" i åldrar från 20-år och uppåt.

Övrig tid:
Vardagar 10-17
Lördag-söndag 10-18

Laurentti Gränd 3, Sigtuna
08 592 509 34

Läs mera

Länkar

Drakegårdens trädgård.

I en trästad som Sigtuna har många hus och gårdar brunnit ner genom åren. Under fattiga perioder var det svårt för hus- och tomtägare att återuppbygga staden. Tomter slogs samman och de mer välbärgade borgarna och hantverkarna byggde större hus och trädgårdar.
 
Idag är Drakegårdens trädgård den enda i stadskärnan som omfattar ett helt kvarter och som ger en bild av den trädgårdsstad som började ta form under senmedeltid. Under familjen Drakes tid kring sekelskiftet 1900 frodades fruktträd och bärbuskar, grönsaker och blommor i trädgården. Barnbarnen tyckte att trädgården var som ett paradis.
 
Paradis eller inte, idag är trädgården en allmän park. Här kan ni äta matsäck, köpa en kopp kaffe i Drakegården eller bara njuta en stund

Läs mera

Sigtuna Rådhus

Ligger vid stora torget i Sigtuna och är Sveriges minsta bevarade rådhus. Det byggdes redan 1744. Idag är det museum och vigsellokal där över 200 par säger ja tillvarandra varje år.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Östra Mälaren runt norrifrån
Mälaren är Sveriges tredje största sjö och den kan korsas på några få platser. Här åker vi bara halvvägs till Mälarens ände och viker därför av vid Enköping och tar broarna söderut.
OrtSträngnäs
Gamla Uppsalavägen till Sigtuna och Uppsala.
En mycket vacker bilväg med en hel del att se. Mellan städerna går turen förbi Krusebergs gård för lunch eller middag. Både Sigtuna och Uppsala är städer som spelat en stor roll i Sveriges historia. Sigtuna var Sveriges viktigaste stad tills man beslöt att befästa inloppet...
OrtSigtuna
Restaurang 1909 i Sigtuna
Kritikerrosad krog från 1909 med kulinariska smakupplevelser där närproducerat och säsongsbaserat råvaror. Njutbar är även den fantastiska utsikten.
OrtSigtuna
Våfflan
Är både ett café och en hamnkrog på ångbåtsbryggan i Sigtuna. Är det ruggigt ute går grillen varm och renfällar täcker upp golvet för extra mysfaktor. På sommaren flyttar man ut på bryggan.
OrtSigtuna
STF Vandrarhem Sigtuna
På en kulle med utsikt över Mälaren ligger Sigtuna vandrarhem och folkhögskola. Här kan du upptäcka Sigtunas medeltida gränder, bada i Mälaren och utforska skogsstigarna runt knuten. Det är också smidigt att ta en tur till Stockholm eller Uppsala.
OrtSigtuna
Venngarns slott.
Detta slott från 1670-talet har vaknat ur sin törnrosasömn och restaurerats i 120 tusen timmar. Strosa fritt runt i parken med dess unika terrasser och ekologiska äppelodlingar. Besök slottets insida på egen hand  eller på visning helt gratis. Ät gott i en gamla...
OrtSigtuna

Gården är en rekonstruktion av en vikingatida gård från 1000-talet e Kr. Vandra runt den vackert belägna gården där djuren betar bland gravar och runstenar.

Resa med SL: Pendeltåg 40/41 från Stockholm City t Upplands Väsby. Buss 560 mot Travgatan. Totalt c:a 48 min.

  • Till start: 21,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Upplands Väsby 
  • Avgift: Nej 


Gunnes gård

Gunnes gård är en rekonstruktion av en vikingatida gård från början av 1000-talet e Kr. Gården är vackert beläget i ett fornlämningsrikt område där djuren betar på gravkullarna. Här finns grisar, får, höns och kor. På Gunnes gård finns även bronsåldersrösen, gravfält från järnåldern och flera runstenar. Vill man leva järnåldersliv kan man boka gruppvisning för skolklass eler vuxna och för vuxna kan man boka ett gille (fest!) kvällstid.

Öppettider:
April-maj   lördag-söndag kl. 10-16
Juni-augusti   tisdag-söndag kl. 10-16
September-oktober  lördag-söndag kl. 10-16

Länkar

Vikingagården Gunnes gård.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Upplands Väsby - Hälsans stig västra
Höjdpunkten är Vikingagården Gunnes gård, en rekonstruktion från 1000-talet, med levande djur. I centrum finns byggnader med mycket varierande arkitektur.
OrtUpplands Väsby
Bögs gård och naturstigen till Väsby sjöäng
Upplev närhistorien med ett levande jordbrukslandskap men även uppbyggda järnåldermiljöer och gamla odlingslandskapet till och med som på stenåldern.
OrtSollentuna
Runsa fornborg och utsiktsplats
Runsa fornborg ligger 30 meter högt på ett berg vid Mälaren med milsvid utsikt mot Sigtuna så att man kunnat signalera vidare till deras ”skans”. Resa med SL: Pendeltåg 40/41 från Sthlm City t Upplands Väsby, buss 532 mot Runsa. C:a 1 t 10 min
OrtUpplands Väsby
Café Brygghuset
Ett mer romantiskt läge för ett kafé är svårt att finna på. Inbäddat i grönskan i Edsbergs slottspark kan man finna ro och kanske romantik. Mycket att uppleva i omgivanade Edsvik.
OrtSollentuna
Edsbacka bistro...
Edsbacka bistro är fortsättningen på framgångssagan om Edsbacka krog. Nu enklare, men Christer Lingström står bakom vilket garanterar vällagad svensk mat.
OrtSollentuna
Utsikten vid Edsviks konsthall
Vacker konst i en vacker miljö. Det är Edsviks konsthall i ett nötskal. Vill man inte se konsten från insidan så finns några vackra skulpturer utan för samt den bedårande utsikten längs Edsviken.
OrtSollentuna

Pages

Subscribe to Norrort