Öland

Öland är mycket mer än Böda och Borgholm. Tack vare öns långsmala form kan man lätt beta av det rika kultur- och naturupplevelserna. Sevärdheter på Öland. 

32 st
Sök nära
Sergels Torg 2, Stockholm Ändra
Uppdatera
Ort eller adress x

Ange startplats för sökningar och vägbeskrivninger

Trollskogens naturreservat
En av Ölands främsta sevärdheter. Här kan man ströva runt och uppleva ett 1900-tals vrak, en 800-årig ek, de karakteristiska krumma tallarna, medeltida värn och järnåldersgravar.
OrtArray
Byxelkrok
Byxelkrok har restauranger, kaféer och småbutiker längs något som kan likna gatsystem nere vid hamnen. Bra bas för utforskande av norra Öland med flera typer av boenden. Färja till Oskarshamn sommartid.
OrtBorgholm
Ölands norra udde och Långe Erik...
OrtBorgholm
Böda sand
TV-kända badet vid Ölands längsta strand. Tempererad pool och soldäck med litet vattenland mot avgift. Restauranger, fik och butik. Mycket fräscht och välskött med stor och långgrund strand.
OrtBorgholm
Skäftekärr järnåldersby och arboretum
Både autentiska fornlämningar och en återskapad järnåldersby på samma plats. Kafé och restaurang.
OrtBorgholm
Byrums raukar
Ölands mest kända och mest intressanta raukområde. Här det finns rikligt med fossil av trilobiter. Området är naturreservat och består även av ett tallbevuxet flygsandsområde i skogen ovanför stranden.
OrtBorgholm
Källa ödekyrka
En ödekyrka som även tjänat som försvarsborg. En litet museum med miniatyrer av kyrkans utveckling inuti.
OrtBorgholm
Sandvik...
Fiskeby med restauranger och kaféer. Badstrand. Här finns Nordens största väderkvarn som kan besökas mot en liten avgift.
OrtBorgholm
Djupvik
Fiskeby med naturskönt läge med välbevarade fiskebodar ett litet bad med lång stenstrand och en liten butik. En mysig plats att ta det lugnt på.
OrtDjupvik
En lång tur på Ölands nordvästkust
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 10.0px 0.0px; font: 11.0px 'Trebuchet MS'; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000} ...
OrtBorgholm
Alböke Ornöga ranch
Här finns det kameler och kor som betar sida vid sida i detta mini-zoo. Nästan så att man får gnugga ögonen. Traktorsafari och kamelridning.
OrtBorgholm
Köpingsvik – en semesterpärla.
Härligt bad, strandkrogar och flera kaféer. Normalt varmare badvatten än Böda tack vare pålandsvind. Promenad- eller cykelavstånd till Borgholm.
OrtBorgholm
Hotell Borgholm
Karin Fransson har gjort succé som TV-kock samt matpratare i radio. Hon driver denna fantastiska krog, som det förstås, även är hotell. En stjärna i Guide Michelin.  
OrtBorgholm
Borgholms slottsruin
Borgholms slottsruin är en av Ölands populäraste turistattraktioner. Det praktfulla barockslottet som man lät förfalla och slutligen drabbades av brand. Riddarskolor, guidningar och konserter. 
OrtBorgholm
Solliden
Här firar kronprinsessan Victoria sin födelsedag den 14:e juli varje år. Imponerande arkitektur och flera parker. Öppet sommarhalvåret. Slottskafé och butik.
OrtBorgholm
Kapelludden
En vacker och mytomspunnen plats med ödekyrkan och ett magiskt kors i sten, en fyr och fiskebodar.
OrtBorgholm
VIDA museum och konsthall.
Paret Kamras startade konstmuseet i nära samarbete med Bertil Vallien och Ulrika Hydman-Vallien vilka tillsammans med Ulf Trotzig har permanenta utställningar här. Sagolikt vackert beläget.
OrtBorgholm
Kackelstugan
En mysig gammal gård med inspiration för själen och en riktigt bra där man tillagar fd kacklande kyckling som basföda och serverar sin egen öl samt vandarhem. Öppet sommartid.
OrtÖland
Himmelsberga Ölands museum
Ett friluftsmuseum där basen består av en traditionell Öländsk radby. Förutom byggnader går djur i hagar. Handelsbod, konstmuseum och kafé.  Öppet sommartid och vissa helger.
OrtBorgholm
Ismanstorps fornborg
Borgen är extremt välbevarad och har 95 intakta husgrunder. Borgen byggdes redan på 200-talet och beboddes ända till 600-talet. En storslagen plats.
OrtBorgholm
Stora Rör...
Här gick en färjelinje innan Ölandsbron som man ser härifrån på håll byggdes. På Stora Rör hamnkrog äter man gott eller så fikar man på Mormors Stenugnsbageri & Kaffestuga, båda med härlig utsikt över Kalmarsund.
OrtBorgholm
Gråborg
Gråborg är en fornborg som tros ha haft två storhetstider. En under folkvandringstid och en under medeltid. Strax intill ligger St Knuts ödekyrka. 
OrtMörbylånga
Capellagården
I byn Vickelby ligger Carl Malmstens utbildning i möbelsnickeri samt trädgård som säljer ekologiskt odlade produkter. Kafé sommartid.
OrtMörbylånga
Vickleby.
Byn ligger längs en 800 m lång vacker vägsträcka där man kan beskåda byggnaderna i låg fart eller vandra fram. Del av Världsarvet Södra Ölands jordbrukslandskap.
OrtMörbylånga
Lilla frö
Radby med de karakteristiska gårdarna som ligger just på rad. Den typen av byar var vanlig i hela landet men finns nästan bara kvar på Öland.
OrtMörbylånga
Resmo kvarnar
Kända från frimärken är dessa tre kvarnar alldeles intill väg 136 vid en rastplats. Som alla kvarnar ligger de öppet och högt så utsikten blir därför ofta bra. Här är utsikten magnifik.
OrtMörbylånga
Gettlinge gravfält
Detta fält är unikt för dess storlek det är hela 2 km långt, ungefär som Skogskyrkogården i Stockholm.
OrtMörbylånga
Stora Alvaret
Detta är bara en av flera platser man kan se världsarvet Stora Alvaret som tillsammans med Södra Ölands jordbruksbygd utsetts till Världsarv av UNESCO.
OrtMörbylånga
Eketorps borg
En formidabel turistsuccé där man byggt upp den gamla borgen som legat här sedan 300-talet. Har man möjlighet ska man pricka in då personalen är utklädd i tidstypiska kläder och borgen visar sin vardag.
OrtMörbylånga
Ottenby kungsgård och Karl X Gustavs mur...
OrtMörbylånga
Kungstenarna gravfält
De två resta stenarna ligger alldeles intill vägen mot Ölands södra udde och är en del av ett gravfält från järnåldern. Gravfältet är en del av Ottenby naturreservat.
OrtMörbylånga
Ottenby fågelstation och Långe Jan...
OrtMörbylånga




Ämnen